Τρίτη 21 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην... πεπατημένη και η ολλανδική προεδρία

Κριτική αποτίμηση του 6μηνου της ολλανδικής προεδρίας από τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Θεωνά

Συμβολή στην οικοδόμηση της Ευρώπης της φτώχειας και της ανεργίας, χαρακτήρισε τις κατευθύνσεις της ολλανδικής προεδρίας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Θεωνάς,παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. "Καμιά βελτίωση του επιπέδου και των συνθηκών ζωής και εργασίας τους δεν μπορούν να περιμένουν οι λαοί της Ευρώπης και στο εξάμηνο της ολλανδικής προεδρίας", τόνισε ο Γιάννης Θεωνάς, "που είναι βέβαιο πώς με τη δράση της θα βάλει το δικό της πετραδάκι στην οικοδόμηση της Ευρώπης της φτώχειας και της ανεργίας" επισημαίνοντας ότι "η ολλανδική προεδρία είναι επιφορτισμένη με το καθήκον που έχει δρομολογηθεί από προηγούμενες Συνόδους Κορυφής και τελευταία από το Δουβλίνο, να προωθήσει την ολοκλήρωση της Διακυβερνητικής, την Τρίτη Φάση της ΟΝΕ, τη διεύρυνση της ΕΕ με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης".

Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Σερβία, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, τόνισε ότι "η νέα Γιουγκοσλαβία και ειδικότερα η Σερβία, συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωπες με την απαράδεκτη στάση των ΗΠΑ και ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών, που στην προσπάθειά τους να εφαρμόσουν τη νέα Διεθνή Τάξη και να επιβάλλουν την κυριαρχία τους στην περιοχή των Βαλκανίων, αξιοποιούν κάθε ευκαιρία δημιουργούν πλασματικά ή διογκώνουν υπαρκτά προβλήματα υποκινούν και υποδαυλίζουν κινήσεις που έχουν σαν στόχο τη δημιουργία στη χώρα αυτή μιας εξουσίας πλήρως προσαρμοσμένης και υποταγμένης στις δικές τους επιλογές". "Η ολομέτωπη επίθεση που ξεκίνησε με τη διάλυση της τέως Γιουγκοσλαβίας ενάντια στη Σερβία συνεχίζεται αμείωτη, όπως και το εμπάργκο που εξακολουθεί να εφαρμόζεται, παρά τις προς το αντίθετο υποσχέσεις και διεθνείς αποφάσεις".

"Από αυτή την άποψη" επισήμανε ο Γιάννης Θεωνάς, "δεν μπορούμε παρά να καταδικάσουμε την πρόθεση επιβολής νέων μέτρων και όρων στη Σερβία, με πρόσχημα την αναγνώριση των δημοκρατικών δικαιωμάτων της αντιπολίτευσης. Δεν μπορεί παρά να προκαλεί ερωτηματικά η σπουδή για την επιβολή πρόσθετων μέτρων που σε τελική ανάλυση δυσκολεύουν τη ζωή του σερβικού λαού, πολύ περισσότερο που όλες οι πληροφορίες που δημοσιεύονται στον Τύπο δείχνουν ότι η σερβική κυβέρνηση κινείται ήδη στην κατεύθυνση αναγνώρισης των δικαιωμάτων της αντιπολίτευσης και αποδοχής των αποτελεσμάτων των πρόσφατων δημοτικών εκλογών. Ηδη φαίνεται έγιναν αποδεκτά τα αποτελέσματα των εκλογών στις πιο σημαντικές πόλεις, όπως είναι το Βελιγράδι και η Νις. Την ώρα που ο σερβικός λαός, μετά τη συμφωνία του Ντέιτον περίμενε εύλογα την άρση των κυρώσεων σε βάρος της χώρας του, βλέπει όχι μόνο να μην υλοποιείται η υποχρέωση αυτή, αλλά αντίθετα να μη χάνεται ευκαιρία διατήρησης και επέκτασης των μέτρων σε βάρος του. Αν αυτή η πολιτική δε λέγεται υποκρισία, κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, τότε μάλλον οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους...".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ