ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Προεδρικές εκλογές στην Τσετσενία

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Τη Δευτέρα 27 Γενάρη διεξάγονται προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τσετσενία. Το προεδρικό αξίωμα διεκδικούν 19 υποψήφιοι, από τους οποίους οι πέντε είναι οι κυριότεροι. Ο Ζελιμχάν Γιανταρμπίγεφ (45 ετών), ανέλαβε Πρόεδρος της Τσετσενίας μετά το θάνατο του Τζοχάρ Ντουντάγεφ, στην κυβέρνηση του οποίου ήταν αντιπρόεδρος. Είναι γνωστός ως ποιητής. Από το 1989 συμμετείχε στο εθνικιστικό αυτονομιστικό κίνημα. Ο Ασλάν Μασχάντοφ, πρώην συνταγματάρχης του Σοβιετικού Στρατού, αρχηγός του επιτελείου των αυτονομιστών και προσωρινός πρωθυπουργός μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία. Ο Σαμίλ Μπασάγεφ, γνωστός από την τρομοκρατική επίθεση στο Μπουντιόνοφσκ το Μάη - Ιούνη 1995, όπου έχασαν τη ζωή τους πάνω από 100 άτομα. Επίσημα καταζητείται ως τρομοκράτης. Ο Μοβλάντι Ουντούγκοφ (35 ετών), αντιπρόεδρος της τσετσενικής κυβέρνησης, φιλόλογος και δημοσιογράφος. Θεωρείται ότι κέρδισε τον "πληροφοριακό πόλεμο" με τη Ρωσία. Αχμέτ Ζακάγεφ (35 ετών), σύμβουλος του Γιανταρμπίγεφ για την ασφάλεια, πρώην ηθοποιός στο θέατρο του Γκρόζνι. Ολοι αυτοί τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Τσετσενίας και της μετατροπής της σε ισλαμικό κράτος. Ο Μπασάγεφ ζητάει την παραπομπή της Ρωσίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρώτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων έρχεται ο Μασχάντοφ. Τον υποστηρίζουν οι περισσότεροι στρατιωτικοί διοικητές των αυτονομιστικών δυνάμεων. Ακολουθεί ο Μπασάγεφ, που θεωρείται εθνικός ήρωας και έχει την υποστήριξη σημαντικού αριθμού νεαρών οπλαρχηγών. Τρίτος έρχεται ο Γιανταρμπίγεφ. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας δεν κατόρθωσαν να καταλήξουν σε κοινό υποψήφιο. Αντίθετα, διεξήχθη μεταξύ τους ένας πόλεμος αλληλοκατηγοριών και πιέσεων. Δεν αναμένεται να πάρει κανείς απ' αυτούς την απόλυτη πλειοψηφία και να εκλεγεί στον πρώτο γύρο.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Ρωσίας, δεν αναμένεται να αναγνωρίσει τη νομιμότητα των εκλογών για τρεις λόγους. 1. Οι ντουνταγεφικοί αυτονομιστές αρνήθηκαν κατηγορηματικά να ακολουθήσουν τους εκλογικούς νόμους της Ρωσίας, έκαψαν επιδεικτικά τα ντοκουμέντα που στάλθηκαν από τη Μόσχα, αρνήθηκαν τη χρηματοδότηση από το ομοσπονδιακό κέντρο. 2. Οι αυτονομιστές αρνήθηκαν κατηγορηματικά το δικαίωμα ψήφου στους περίπου 350.000 πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Τσετσενία την περίοδο των εχθροπραξιών και βρίσκονται στις γύρω περιοχές. 3. Η ανοιχτή επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας. Πέντε μέρες πριν από της εκλογές ξέσπασε σκάνδαλο γύρω από τις δραστηριότητες του επικεφαλής του ΟΑΣΕ στην Τσετσενία, Τιμ Γκούλντεμαν, ο οποίος παραδέχτηκε ότι έδωσε στους αυτονομιστές πάνω από 300.000 δολάρια για τη διεξαγωγή των εκλογών. Καμία από τις ρωσικές υπηρεσίας (υπουργείο Εξωτερικών, Συμβούλιο Ασφαλείας, Κεντρική Εκλογική Επιτροπή), που επικαλέστηκε ο Γκούλντεμαν, δεν επιβεβαίωσε τη συγκατάθεσή της για χρηματοδότηση των τσετσενικών εκλογών από το εξωτερικό. Επίσης, ο ΟΑΣΕ αποφάσισε να χορηγήσει 600.000 δολάρια για το τεχνικό εξοπλισμό και τη δουλιά των διεθνών παρατηρητών. Η Κρατική Δούμα ζήτησε την απομάκρυνση του Γκούλντεμαν. Υπάρχουν ακόμα δυο λόγοι να μη θεωρηθούν ελεύθερες και δημοκρατικές οι εκλογές. Πρώτον, δεν υπάρχει κανένας υποψήφιος που να ανήκει στην αντιντουνταγεφική αντιπολίτευση και, δεύτερον, οι εκλογές διεξάγονται με την απειλή των όπλων, διότι δεν έχουν αφοπλιστεί οι δυνάμεις των Τσετσένων αυτονομιστών, όπως προβλέπει η ειρηνευτική συμφωνία Ρωσίας - Τσετσενίας. Η τρομοκρατία και η σύλληψη ομήρων συνεχίζεται στη Δημοκρατία και μετά την αποχώρηση των ομοσπονδιακών στρατευμάτων.

Οπως φαίνεται, όλοι αυτοί οι λόγοι δεν μπορούν να αποτελέσουν για πολλούς δυτικούς παρατηρητές τη βάση να θεωρηθούν οι εκλογές μη δημοκρατικές. Ακόμα περισσότερο που η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Ρωσίας, μα και, γενικά, η αναγέννηση του ισχυρού κράτους δε συμπίπτουν μα τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Δύσης, ειδικότερα των ΗΠΑ. Μόνο η επιδίωξη να μην επιτρέψουν την εκπαραθύρωση του Μπορίς Γιέλτσιν από το Κρεμλίνο, τους συγκράτησε να μην προχωρήσουν σε κυρώσεις, κυρίως οικονομικές, κατά της Ρωσίας.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Δυσκολίες στην εφαρμογή της "συμφωνίας"

Μία βδομάδα μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Χεβρώνα, μικροεπεισόδια σημειώθηκαν ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και σε Παλαιστινίους προσκυνητές, αποδεικνύοντας, για άλλη μια φορά, ότι οι δύσκολες στιγμές της συμφωνίας είναι αυτές που ακολουθούν την υπογραφή της. Τρίτη επέτειος, χτες σύμφωνα με το μουσουλμανικό σεληνιακό ημερολόγιο, της αιματηρής επίθεσης του Εβραίου εποίκου Μπαρούχ Γκολνστάιν στον Τάφο των Πατριαρχών, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 29 Παλαιστίνιοι. Περισσότεροι από 5.000 Παλαιστίνιοι, από πολλές πόλεις της Δυτικής Οχθης, συνέρρευσαν, χτες, στο Τάφο των Πατριαρχών για να τιμήσουν τη μνήμη των νεκρών. Το θερμόμετρο άρχισε να ανεβαίνει καθώς ο ισραηλινός στρατός διεξήγαγε εξονυχιστικό έλεγχο στην ατελείωτη ουρά των πιστών και τελικά αποφάσισε να κλείσει τις πύλες, με αποτέλεσμα να παραμείνουν, περίπου, 2.000 πιστοί έξω από τον Τάφο. Ακολούθησαν μικροσυμπλοκές και διαπληκτισμοί, οι οποίοι, όμως, δεν πήραν διαστάσεις. Πάντως, δεν ήταν λίγοι οι Παλαιστίνιοι που εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την παραμονή του ισραηλινού στρατού, έστω και στο 20% των εδαφών της Χεβρώνα και για την παρουσία των Εβραίων εποίκων.

Οργισμένος με τα ΜΜΕ ο Νετανιάχου

Τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο τον προβάλλουν τα ισραηλινά μέσα μαζικής ενημέρωσης εξέφρασε, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος κατηγόρησε τα ΜΜΕ ότι ακολουθούν ξεκάθαρα αντιπολιτευτική τακτική. "Η στάση τους απέναντί μου εξακολουθεί να είναι εχθρική και διόλου αντικειμενική, όπως ήταν και κατά την προεκλογική περίοδο. Συνεπώς υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος να ιδιωτικοποιηθούν τα κρατικά κανάλια!", υπογράμμισε οργισμένος ο Νετανιάχου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος από το γεγονός πως η ισραηλινή τηλεόραση μετέδωσε ότι τοποθέτησε, πρόσφατα, στη θέση του νομικού συμβούλου της κυβέρνησης το δικηγόρο - βουλευτή του ακροδεξιού θρησκευτικού κόμματος "Σας", ως αντάλλαγμα για την υποστήριξη του κόμματος στη Βουλή και στο Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της συζήτησης της συμφωνίας για τη Χεβρώνα. Η υπόθεση ερευνάται, ήδη, από τις δικαστικές αρχές της χώρας, ενώ πρόκειται να συσταθεί ειδική εξεταστική επιτροπή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η θέση του νομικού συμβούλου είναι πολύ σημαντική στο Ισραήλ, καθότι ταυτόχρονα κατέχει τη θέση του γενικού εισαγγελέα και εξετάζει τις υποθέσεις, στις οποίες φέρονται αναμεμειγμένοι πολιτικοί.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Σαμποτάζ καταστρέφει αγωγό πετρελαίου

ΜΑΡΝΤΙΝ.-

Σε σαμποτάζ των αυτονομιστών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) αποδίδουν Τούρκοι αξιωματούχοι την έκρηξη και την πυρκαγιά σε αγωγό που συνδέει το Ιράκ με την Τουρκία, από την οποία προκλήθηκαν ζημιές ύψους οχτακοσίων χιλιάδων δολαρίων.

Η καταστροφή του ενός από τους δίδυμους αγωγούς πετρελαίου, πάντως, δεν προκάλεσε πρόβλημα στη ροή πετρελαίου από το Ιράκ στην Τουρκία, αν και χάθηκαν περίπου 30 χιλιάδες βαρέλια "μαύρου χρυσού". Οι τουρκικές αρχές επέτειναν τα μέτρα ασφαλείας για να προστατεύσουν τους αγωγούς από νέα καταστροφή.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Ακατάπαυστη αιματοχυσία

ΑΛΓΕΡΙ.-

Τέλος στην κυβερνητική σιωπή επρόκειτο να δώσει, χτες το βράδυ αργά, ο Αλγερινός Πρόεδρος, στρατηγός Λιαμίν Ζερουάλ, μετά από τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία που ζει, τις τελευταίες βδομάδες, η χώρα.

Ο κατάλογος των θυμάτων μίας από τις σκληρότερες περιόδους της αλγερινής εμφύλιας διαμάχης αυξάνει "εντυπωσιακά" μέρα με τη μέρα. Τη νύχτα της Πέμπτης, 22 άτομα σφαγιάστηκαν και, τουλάχιστον, 8 τραυματίστηκαν σοβαρά κατά τη διάρκεια επιδρομής των εξτρεμιστών ισλαμιστών στην Κοινότητα Μπεχραμαντάν, 25 χιλιόμετρα νότια του Αλγερίου. Λίγες ώρες αργότερα, εξτρεμιστές ισλαμιστές επέδραμαν σε αγρόκτημα, που βρίσκεται λίγο έξω από το Αλγέρι, με αποτέλεσμα να βρουν φριχτό θάνατο 15 άτομα, ενώ οι δύο κάτοικοι του αγροκτήματος που κατάφεραν να επιβιώσουν νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι επιθέσεις αυτές ανέβασαν τον αριθμό των νεκρών, από τις 10 Γενάρη έως σήμερα, στους 210 και ανάγκασαν τον στρατηγό Λιαμίν Ζερουάλ να ανακοινώσει ότι θα απευθύνει διάγγελμα στο λαό σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις. Τόσο ο αλγερινός Τύπος, όπως και η αντιπολίτευση, αλλά και ο διεθνής Τύπος έχουν κατακρίνει έντονα την κυβέρνηση Ζερουάλ για τη σιωπή που τήρησε τις τελευταίες βδομάδες. Σιωπή, που έφτασε ακόμα και στο σημείο πολλές επιθέσεις να γίνονται γνωστές μόνο από δημοσιογραφικές πηγές, ενώ επισήμως ο αλγερινός στρατός δεν προχωρούσε σε καμία ανακοίνωση.

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
"Μεσολαβητικό" ρόλο στον ΟΑΣΕ;

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο για την πραγματοποίηση συνομιλιών ανάμεσα στην κυβέρνηση του Σέρβου Προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, και στελέχη του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού κομμάτων "Ζάγιεντο".

Η ανακοίνωση έγινε από τον Δανό υπουργό Εξωτερικών, Νιλς Χέλβεγκ Πέτερσεν, που σημείωσε ότι σχεδιάζει να υποβάλει επίσημα την πρότασή του για διαμεσολάβηση σε επίπεδο πρεσβευτών των χωρών - μελών του ΟΑΣΕ στη Βιέννη. Αυτό που δεν είπε είναι εάν είχε προηγουμένως ενημερώσει σχετικά τις δύο ενδιαφερόμενες πλευρές...

Στο μεταξύ, η κατάσταση στο Βελιγράδι παραμένει τεταμένη, καθώς τίποτα δε σταματά τις κινητοποιήσεις των φοιτητών και των οπαδών του "Ζάγιεντο". Το περασμένο 24ωρο αναφέρθηκε ο τραυματισμός δεκάδων ατόμων από τους αστυνομικούς σε προάστια του Βελιγραδίου και στην πόλη Σμεντέρεβο.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Παράξενη "εξαφάνιση" ελικοπτέρου

ΤΟΚΙΟ.-

Την επαφή με το κέντρο ελέγχου έχασε χτες, για άγνωστους λόγους, ελικόπτερο που εκτελούσε πτήση τσάρτερ πάνω από το Τόκιο για λογαριασμό υπαλλήλων της αυτοκινητοβιομηχανίας "ΤΟΓΙΟΤΑ".

Το ελικόπτερο που είχε προορισμό τα κεντρικά στρατηγεία της αυτοκινητοβιομηχανίας, μετά την απογείωσή του από ερευνητικό εργαστήριο της εταιρίας στην κεντρική Ιαπωνία, μετέφερε έξι υπαλλήλους της "ΤΟΓΙΟΤΑ", εκ των οποίων κανείς δεν ήταν διευθυντικό στέλεχος.

ΜΕΞΙΚΟ
Αστυνομική επιχείρηση - "σκούπα" με 38 τραυματίες

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Στο στόχαστρο της αστυνομικής βίας μπήκαν χτες, για μία ακόμη φορά, οι Μεξικάνοι μικροπωλητές.

Τουλάχιστον 38 πλανόδιοι και μικροπωλητές τραυματίστηκαν από τα γκλομπ των "οργάνων της τάξης", όταν οι αστυνομικοί - υπακούοντας σε εντολή του δημάρχου - άρχισαν να ξηλώνουν τα κιόσκια που είχαν εγκαταστήσει την τελευταία 20ετία σε φτωχική συνοικία της Πόλης του Μεξικού.

Οι έμποροι απάντησαν με πέτρες και μπουκάλια και οι συμπλοκές γενικεύτηκαν. Μετά τη λήξη των επεισοδίων, πάνω από 200 πλανόδιοι πωλητές έκαναν διαδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά από το δημαρχείο της συνοικίας Νοτσαλπάν.

Εργάτες προετοιμάζουν ένα εκλογικό τμήμα στο Γκρόζνι



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ