Σάββατο 25 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Δυσκολίες στην εφαρμογή της "συμφωνίας"

Μία βδομάδα μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Χεβρώνα, μικροεπεισόδια σημειώθηκαν ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και σε Παλαιστινίους προσκυνητές, αποδεικνύοντας, για άλλη μια φορά, ότι οι δύσκολες στιγμές της συμφωνίας είναι αυτές που ακολουθούν την υπογραφή της. Τρίτη επέτειος, χτες σύμφωνα με το μουσουλμανικό σεληνιακό ημερολόγιο, της αιματηρής επίθεσης του Εβραίου εποίκου Μπαρούχ Γκολνστάιν στον Τάφο των Πατριαρχών, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 29 Παλαιστίνιοι. Περισσότεροι από 5.000 Παλαιστίνιοι, από πολλές πόλεις της Δυτικής Οχθης, συνέρρευσαν, χτες, στο Τάφο των Πατριαρχών για να τιμήσουν τη μνήμη των νεκρών. Το θερμόμετρο άρχισε να ανεβαίνει καθώς ο ισραηλινός στρατός διεξήγαγε εξονυχιστικό έλεγχο στην ατελείωτη ουρά των πιστών και τελικά αποφάσισε να κλείσει τις πύλες, με αποτέλεσμα να παραμείνουν, περίπου, 2.000 πιστοί έξω από τον Τάφο. Ακολούθησαν μικροσυμπλοκές και διαπληκτισμοί, οι οποίοι, όμως, δεν πήραν διαστάσεις. Πάντως, δεν ήταν λίγοι οι Παλαιστίνιοι που εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την παραμονή του ισραηλινού στρατού, έστω και στο 20% των εδαφών της Χεβρώνα και για την παρουσία των Εβραίων εποίκων.

Οργισμένος με τα ΜΜΕ ο Νετανιάχου

Τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο τον προβάλλουν τα ισραηλινά μέσα μαζικής ενημέρωσης εξέφρασε, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος κατηγόρησε τα ΜΜΕ ότι ακολουθούν ξεκάθαρα αντιπολιτευτική τακτική. "Η στάση τους απέναντί μου εξακολουθεί να είναι εχθρική και διόλου αντικειμενική, όπως ήταν και κατά την προεκλογική περίοδο. Συνεπώς υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος να ιδιωτικοποιηθούν τα κρατικά κανάλια!", υπογράμμισε οργισμένος ο Νετανιάχου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος από το γεγονός πως η ισραηλινή τηλεόραση μετέδωσε ότι τοποθέτησε, πρόσφατα, στη θέση του νομικού συμβούλου της κυβέρνησης το δικηγόρο - βουλευτή του ακροδεξιού θρησκευτικού κόμματος "Σας", ως αντάλλαγμα για την υποστήριξη του κόμματος στη Βουλή και στο Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της συζήτησης της συμφωνίας για τη Χεβρώνα. Η υπόθεση ερευνάται, ήδη, από τις δικαστικές αρχές της χώρας, ενώ πρόκειται να συσταθεί ειδική εξεταστική επιτροπή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η θέση του νομικού συμβούλου είναι πολύ σημαντική στο Ισραήλ, καθότι ταυτόχρονα κατέχει τη θέση του γενικού εισαγγελέα και εξετάζει τις υποθέσεις, στις οποίες φέρονται αναμεμειγμένοι πολιτικοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ