ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΩΝΑΣΕΙΟ
Αυτεπάγγελτη έρευνα

Χρησιμοποιούσε επαναποστειρωμένα ηλεκτρόδια σε καρδιολογικές πράξεις, παρότι δεν αναγνωρίζεται και δεν πληρώνεται στα ελληνικά νοσοκομεία

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αναστ. Κανελλόπουλος διέταξε χτες αυτεπάγγελτα προκαταρκτική εξέταση για να διακριβωθεί η βασιμότητα ή μη του χτεσινού δημοσιεύματος των "Νέων", σύμφωνα με το οποίο στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο χρησιμοποιούνται μεταχειρισμένα ηλεκτρόδια σε καρδιοπαθείς, με κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών.

Το δημοσίευμα βασίστηκε σε έκθεση ορκωτών λογιστών για το 1995 και αναφέρει ότι τα επαναχρησιμοποιημένα υλικά διατίθενται με την τιμή αγοράς για τα ασφαλιστικά ταμεία και με επιπλέον περιθώριο κέρδους μέχρι 15% για τους ιδιώτες.

Την έρευνα θα διενεργήσει ο πταισματοδίκης Καλλιθέας.

Η επαναστείρωση παρόμοιων υλικών δε γίνεται σε κανένα δημόσιο νοσοκομείο και εισήχθη από το Ωνάσειο, το οποίο λειτουργεί με βάση τους "κανόνες της αγοράς" και φαίνεται ότι αποσκοπεί στη μεγιστοποίηση του κέρδους. Μάλιστα σε χτεσινή ανακοίνωσή του το Ωνάσειο παραδέχεται ότι η "επαναποστείρωση των ηλεκτροδίων μειώνει το έλλειμμα του νοσοκομείου για τις πράξεις εκείνες που δεν πληρώνονται καθόλου από τα δημόσια ταμεία. Σε αντίθετη περίπτωση, συνεχίζει η ανακοίνωση του Ωνάσειου, δηλαδή της μη χρησιμοποίησης επαναποστειρωμένων ηλεκτροδίων, οι μόνοι που θα οφελούντο θα ήταν οι προμηθευτές".

Το Ωνάσειο δεν αναφέρει τίποτε για την επαναχρέωση των ηλεκτροδίων με την τιμή αγοράς στα ταμεία και την κατά 15% προσαύξηση πέραν της τιμής της αγοράς στους ιδιώτες.

Το Ωνάσειο υποστηρίζει ότι η μέθοδος είναι ασφαλής και παρότι δεν αναγνωρίζεται και δεν πληρώνεται σε νοσοκομεία του εσωτερικού, χρησιμοποιείται από το 1993 στο νοσοκομείο με την πλήρη κάλυψη της Επιτροπής Ελέγχου Λοιμώξεων του Ωνάσειου.

Ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας παρέπεμψε το θέμα στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), το οποίο θα συγκαλέσει επιτροπές καρδιολόγων και λοιμωξιολόγων για "ταχεία επιστημονική γνωμάτευση".

Σύμφωνα με χτεσινοβραδινές δηλώσεις επιστημόνων του ΚΕΣΥ, "κατ' αρχήν" δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ο μόνος κίνδυνος, έλεγαν, είναι να έχουν χρησιμοποιηθεί τα επαναποστειρωμένα ηλεκτρόδια σε ασθενή που πάσχει από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια (νόσο των "τρελών αγελάδων").

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΟ "ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ"
Οι εργολάβοι παράτησαν το έργο του Εύηνου!

Μετά από υπερβάσεις δεκάδων δισ. απαιτούσαν κι άλλα "πανωπροίκια" 10 δισ. Το ΥΠΕΧΩΔΕ θα προκηρύξει νέο διαγωνισμό, για να ολοκληρωθεί το έργο

Το "μεγάλο φαγοπότι" στο "τραπέζι" των δημοσίων έργων, που έχει στήσει η κυβέρνηση, έχει ανοίξει τόσο πολύ την όρεξη των εργολάβων των μεγάλων τεχνικών εταιριών, που έχουν αποθρασυνθεί εντελώς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί πλέον και το έργο του Εύηνου, το οποίο οι εργολάβοι το εγκαταλείπουν στη μέση (αφού έφαγαν ό,τι έφαγαν) επειδή το ΥΠΕΧΩΔΕ αρνήθηκε να τους ικανοποιήσει πρόσθετες οικονομικές απαιτήσεις (κοινώς "πανωπροίκια") συνολικού ύψους που κυμαίνεται μεταξύ 7 και 10 δισ. δρχ.!

Η κοινοπραξία των εργολάβων, λοιπόν, μετά τις άκαρπες διαπραγματεύσεις για τα "πανωπροίκια" έφτασε στο σημείο να υποβάλει στις 14 Γενάρη αίτηση διάλυσης της σύμβασης, που έγινε χτες δεκτή από το ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το έργο θα ολοκληρωθεί με άλλη δημοπρασία - και προφανώς με άλλους εργολάβους - που θα προκηρυχτεί τους επόμενους μήνες.

Να σημειώσουμε ότι η εξέλιξη στο έργο αυτό φανερώνει ανάγλυφα την παθογένεια στην ανάθεση και εκτέλεση των δημοσίων έργων στη χώρα μας. Το έργο είχε ανατεθεί το 1992 με προϋπολογισμό 38 δισ. δρχ. Στη συνέχεια οι εργολάβοι πήραν άλλα 13 δισ. δρχ. για έργα επίσπευσης, για να φτάσει πιο γρήγορα το νερό στην Αθήνα και τώρα που το εγκατέλειψαν, ενώ απομένει η κατασκευή του 25% του φράγματος, πρόλαβαν να πληρωθούν συνολικά με 73 δισ. δρχ.! Οι υπερβάσεις όμως δεν ήταν μόνο οικονομικές, αφού η σύμβαση που υπογράφηκε στις 15/5/1992 προέβλεπε χρόνο κατασκευής 42 μήνες (δηλαδή τέλος 1995), στη συνέχεια ο χρόνος αυτός μετατέθηκε στο τέλος του 1996 και τώρα Κύριος οίδε πότε θα ολοκληρωθεί, ενώ το κόστος του θα φτάσει ή ακόμη και θα ξεπεράσει τα 100 δισ. δρχ.!..

Παράγοντες του ΥΠΕΧΩΔΕ έλεγαν χτες ότι το έργο θα βγει στη δημοπρασία με έναν προϋπολογισμό, που θα κυμαίνεται γύρω στα 22 με 25 δισ. δρχ. (αν και οι εργασίες που απέμεναν υπολογίζονταν γύρω στα 13 δισ. δρχ.), επειδή στη νέα εργολαβία θα προστεθούν και άλλα έργα που δεν περιλαμβάνονταν στη σύμβαση που διαλύθηκε, κατ' απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Προσθέτουμε ότι, σύμφωνα τουλάχιστον με ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ, η διάλυση της σύμβασης δε θα έχει καμιά επίπτωση στην υδροδότηση της πρωτεύουσας, ενώ δε συνεπάγεται κανέναν κίνδυνο από πλευράς ασφάλειας του έργου στο σημείο το οποίο βρίσκεται.

Τέλος, σημειώνουμε ότι από την ελληνο-ιταλο-αυστριακή κοινοπραξία είχαν απομείνει με αντικείμενο εργασίας στο έργο πλέον οι ελληνικές ΜΕΤΩΝ ΑΕ και ΑΕΓΕΚ ΑΕ.

ΔΙΚΗ ΜΠΑΛΑΦΑ
Αναβολή λίγο πριν την αθώωση!

Δικαστικό "μπλακ άουτ" χτες στην υπόθεση του Γιώργου Μπαλάφα! Μετά από ακροαματική διαδικασία τεσσάρων ημερών, κατά την οποία κλήθηκαν και εξετάστηκαν όλοι οι μάρτυρες του κατηγορητηρίου (περίπου 15), χωρίς να αναφέρουν αδιάσειστα στοιχεία για την ενοχή του, το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας με ψήφους 6 - 1 (μειοψήφησε ένορκος) αποφάσισε τη διακοπή και αναβολή της δίκης! Ο λόγος, που ώθησε το δικαστήριο στην πολύ περίεργη και μη αναμενόμενη αυτή απόφαση, ήταν το νομικό εμπόδιο στο οποίο προσέκρουσε το αίτημα του εισαγγελέα της Εδρας, Λ. Καράμπελα, να διαβαστούν στο ακροατήριο τρία συγκεκριμένα έγγραφα, που περιλαμβάνονται σε άλλη, εκκρεμή δικογραφία και αφορούν την περίφημη υπόθεση της "γιάφκας Καλαμά". Για την υπόθεση αυτή έχει επιβληθεί πρωτοδίκως στον Γ. Μπαλάφα 10ετής κάθειρξη. Η επιλεγμένη, όμως, χρήση εγγράφων της εν λόγω εκκρεμούς υπόθεσης στην παρούσα δίκη για τις υποθέσεις "Θεοφανόπουλου" και "Σκλαβενίτη" συνιστούσε κατάφωρη παραβίαση των νόμων. Ετσι, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι πρέπει να περιμένει να εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση "Καλαμά", ώστε να έχει το δικαίωμα να πάρει από τη δικογραφία εκείνη όσα έγγραφα κρίνει πως έχουν σχέση με τις εκδικαζόμενες υποθέσεις. Πράγματι, δεν μπορεί παρά να εκπλαγεί (αν όχι να υποψιαστεί νέα μεθόδευση) και ο πιο άσχετος περί τα δικαστικά από μια τέτοια τετράγωνη λογική!

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Την περασμένη Δευτέρα, πρώτη μέρα της δίκης, το ίδιο δικαστήριο είχε κάνει δεκτή εν μέρει ένσταση της υπεράσπισης που αναφερόταν σε παρεμπίπτουσες αποφάσεις. Είχε δεχτεί, δηλαδή, ότι δε θα υπάρξουν άλλες αποφάσεις για διαδικαστικά ζητήματα. Σημειώνεται, επίσης, ότι ο κατηγορούμενος Γ. Μπαλάφας και οι συνήγοροί του είχαν επανειλημμένα ζητήσει τη συνεκδίκαση στο Εφετείο όλων των υποθέσεων που τον αφορούν λόγω συνάφειας. Οι αρμόδιοι της Δικαιοσύνης εκώφευσαν στο επίμονο αυτό αίτημα. Και συλλαμβάνονται τώρα λειτουργοί της να χειρίζονται κυριολεκτικά "κατά το δοκούν" τις υποθέσεις Μπαλάφα, αναβάλλοντας αιφνιδιαστικά την κύρια υπόθεση των ανθρωποκτονιών (για την οποία υπάρχει πρωτόδικη απαλλαγή) και, μάλιστα, στη φάση ακριβώς που αποδείχτηκε η σαθρότητα του κατηγορητηρίου και επρόκειτο να καταθέσουν οι μάρτυρες υπεράσπισης.

  • "Δικαστικό πραξικόπημα αντάξιο της σκευωρίας που οι διωκτικές αρχές έχουν στήσει εις βάρος του Γ. Μπαλάφα", χαρακτηρίζει την απόφαση αναβολής της δίκης η Επιτροπή Αλληλεγγύης και συνεχίζει: "Τι επιδιώκουν οι δικαστές και οι προϊστάμενοί τους; Να καταδικαστεί και πάλι από ένα δικαστήριο χωρίς ενόρκους και στη συνέχεια, αφού τελεσίδικα πλέον θα είναι "τρομοκράτης" να οδηγηθεί στο δικαστήριο των ενόρκων με την ελπίδα ότι θα καταδικαστεί και ως "δολοφόνος"; Πρόκειται για μια μεθόδευση, την οποία έχουμε καταγγείλει δημόσια εδώ κι ένα χρόνο. Η σημερινή εξέλιξη αποδεικνύει ότι κάποιοι θέλουν τον Μπαλάφα πάση θυσία στη φυλακή και είναι διατεθειμένοι να κάνουν οποιαδήποτε αυθαιρεσία για να το πετύχουν".
Οι εργολάβοι παράτησαν στη μέση το έργο του Ευήνου!
Ολομέλεια Πανεπιστημονικής Μηχανικών

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών καλεί τα μέλη και τους φίλους της σε πανελλαδική ολομέλεια την Κυριακή 26 Γενάρη 1997 και ώρα 10.30 π.μ. στο ΤΕΕ (Καραγεώργη Σερβίας 4, 5ος όροφος, αίθουσα Αντιπροσωπείας), με θέματα: 1) Εκλογές στο ΤΕΕ. 2) Επαγγελματικά θέματα.

Για τη Σχολή Αξιωματικών της ΕΛ. ΑΣ

Tov υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιώργο Ρωμαίο καλούν να ασχοληθεί με τα προβλήματα στρατωνισμού των μαθητών της σχολής αξιωματικών της ΕΛ. ΑΣ. οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ και Στρατής Κόρακας.

Οι δυο βουλευτές κατέθεσαν στο προεδρείο της Βουλής την επιστολή ομάδας συζύγων αστυνομικών, που βρίσκονται αυτήν την περίοδο στη σχολή και αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα (σχετικό ρεπορτάζ δημοσίευσε χτες ο "Ρ"). Οι αστυνομικοί ζητούν να τροποποιηθεί η ισχύουσα νομοθεσία, ώστε ο επικεφαλής της σχολής να χορηγεί άδειες εξόδου στους δόκιμους, που μέχρι σήμερα είναι αναγκασμένοι να διανυκτερεύουν μέσα στη σχολή και μάλιστα κάτω από απαράδεκτες συνθήκες.

Διαμαρτυρία των νοσοκομειακών γιατρών

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) διαμαρτύρεται εντονότατα για την άρση της φοροαπαλλαγής του επιδόματος Βιβλιοθήκης, που καθιστά ακόμη πιο άθλιες τις αμοιβές των νοσοκομειακών γιατρών. Αμοιβές για τις οποίες - όπως τονίζουν, σε ανακοίνωσή τους, οι νοσοκομειακοί γιατροί - δεν έχει εκδηλωθεί καμιά πρόθεση αναβάθμισής τους, όπως γίνεται στις αμοιβές όλων των υπόλοιπων δημοσίων υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή τους, οι νοσοκομειακοί γιατροί διαμαρτύρονται "για την ανελέητη φορολόγηση των αμοιβών των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα που αυξάνει ακόμη περαιτέρω από έλλειψη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας, μια έλλειψη που μεταφέρει χρήματα από τους φτωχότερους στους πλουσιότερους, ώστε το σύνθημα ότι θα πληρώσουν "οι έχοντες και κατέχοντες" να αντηχεί ειρωνικά στους εργαζόμενους".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ