ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Γενάρη 1997
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σταθερά στα βήματα της ειρήνης

Η Ρούλα Κουκούλου πήρε μέρος στο 1ο Παγκόσμιο Φιλειρηνικό Συνέδριο των Διανοουμένων για την Ειρήνη το 1948 στο Βροτσλάβ της Πολωνίας μαζί με τον Πέτρο Κόκκαλη, την Ελλη Αλεξίου και άλλους Ελληνες διανοούμενους - αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Το 1949 πήρε μέρος στο 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Δυνάμεων της Ειρήνης,που συνήλθε ταυτόχρονα στο Παρίσι και στην Πράγα, το οποίο έθεσε τα θεμέλια του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ). Πρωτοστάτησε για την οργάνωση του Κινήματος Ειρήνης στη χώρα μας που οδήγησε στη δημιουργία της πρώτης πανελλαδικά οργανωμένης κίνησης ειρήνης, της ΕΕΔΥΕ,στις 15 Μάη 1955.Πήρε ενεργά μέρος σ' όλους τους μετέπειτα αγώνες του φιλειρηνικού κινήματος.(Στη φωτογραφία με τον Γιάννη Ρίτσο κατά τις εργασίες διεθνούς συνάντησης, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του 9ου Δεκαημέρου Ειρήνης το Μάη του 1987).

Στon Γράμμο

Αντιγράφουμε από το περιοδικό "Δημοκρατικός Στρατός" (Σεπτέμβρης 1948) αποσπάσματα από άρθρο της Ρούλας Κουκούλου που υπογράφει με τα αρχικά Ρ. Ζ.(Ρούλα Ζαχαριάδη) με τον τίτλο "Η γυναίκα στη μάχη του Γράμμου":

"70 μέρες ο Λαϊκός μας Στρατός στο Σμόλικα και το Γράμμο κουρέλιασε τ' αμερικανικά και μοναρχοφασιστικά σχέδια για εξόντωσή του (...). Σ' αυτή τη μεγάλη λαϊκή εποποιία που γράφτηκε μ' αγώνα και θυσίες σε τούτες τις βουνοκορφές, σ' αυτό το λαϊκό θαύμα του Γράμμου, αληθινά θαυματούργησε και η γυναίκα (...). Εδώ πάλεψαν και νίκησαν το φόβο, την κούραση, την αρρώστια, τον ύπνο και τον πόνο. Εδώ στάθηκαν πλάι στ' αδέρφια τους άξιες πολεμίστριες του λαϊκού επαναστατικού μας στρατού κι έδωσαν θανατερά χτυπήματα στον εχθρό(...). Την ίδια ώρα, με το παράδειγμα των υπερασπιστριών του Γράμμου δυναμώνουν την πάλη τους οι αντάρτισσές μας παντού σ' όλη την Ελλάδα, απ' την Ηπειρο ως το Μοριά (... ) τα πολεμικά τους κατορθώματα κάνουν πλάι στ' αδέρφια τους έναν απέραντο Γράμμο όλη την Ελλάδα, σκάφτουν με το αίμα τους, με το μόχθο τους, με τη λαχτάρα της καρδιάς τους τον τάφο του μοναρχοφασισμού(... ). Αυτή που δίσταζε να περάσει μπροστά απ' τον καφενέ του χωριού και κανείς δε ζητούσε τη γνώμη της, τώρα ορμάει μπροστά με το πολυβόλο, διαφωτίζει χιλιάδες με τον τηλεβόα της κι αιχμαλωτίζει άνδρες του εχθρού".

Η ζωή της, ένα ημερολόγιο αγώνα

Με την έναρξη της Κατοχής η Ρούλα Κουκούλου μετεγκαταστάθηκε στη Λακωνία και οργανώθηκε στο ΕΑΜ. Μετά το Δεκέμβρη του 1944 πήγε στη Μεσσηνία, ως γραμματέας της ΑΕ Καλαμάτας στην αρχή και οργανωτικός γραμματέας της Μεσσηνίας στη συνέχεια, με καθοδηγητές της τον Νίκο Μπελογιάννη και τον Γιώργο Τσιτήλο.

Μετά το 7ο Συνέδριο του ΚΚΕ (1945) η Ρούλα Κουκούλου ήρθε στον Πειραιά και έγινε μέλος της Επιτροπής Πόλης. Μέχρι το 1947 είχε την ευθύνη για το γυναικείο κίνημα. Τον Οκτώβρη του 1947 βγήκε στο βουνό και εντάχθηκε στο ΔΣΕ, με ειδική ευθύνη για τις μαχήτριες του ΔΣΕ.

Το 1955 η Ρούλα Κουκούλου ήρθε στην Ελλάδα παράνομα. Συνελήφθη και φυλακίστηκε. Πέρασε από 4 δίκες, καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκισης. Το 1960 πέρασε από στρατοδικείο και καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά. Απολύθηκε το 1966,μετά από 11 χρόνια φυλακής. Στη συνέχεια δούλεψε στην ΕΔΑ μέχρι τον Απρίλη του 1967,οπότε εξορίστηκε στη Γυάρο, στην Αλικαρνασσό, στον Ωρωπό. Εμεινε 1 χρόνο σε κατ' οίκον περιορισμό στο Νησί της Καλαμάτας. Οταν απελευθερώθηκε δούλεψε στην παρανομία και το 1972 βγήκε παράνομα στο εξωτερικό. Πήρε μέρος στο 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ και εκλέχθηκε μέλος της ΚΕ και του ΠΓ. Παρέμεινε στην ΚΕ μέχρι το 13ο Συνέδριο. Μετά το 13ο Συνέδριο δούλεψε στο Κίνημα Ειρήνης.

(Στη φωτογραφία η Κομματική Σχολή στην Τρίπολη το 1944.Διευθυντής της ήταν ο Νίκος Μπελογιάννης,που διακρίνεται στο κέντρο, ενώ η Ρούλα Κουκούλου είναι η δεύτερη πίσω δεξιά του).

ΡΟΥΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΟΥ
Ηταν πάντα στην πρώτη γραμμή

Στάθηκε υπόδειγμα αγωνιστικής και κομματικής στάσης. Εμεινε ακλόνητη επί έξι δεκαετίας και αγωνίστηκε με αυταπάρνηση μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ. Σε όλη αυτή την πορεία η Ρούλα Κουκούλου ανέπτυξε πολύμορφη δραστηριότητα σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς, που της ανέθεσε το Κόμμα. Στη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά, στο ΕΑΜ, στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, στην πολιτική προσφυγιά, στην παρανομία, στη νομιμότητα. Στο κίνημα για τα δικαιώματα και την ισοτιμία της γυναίκας, στα κινήματα της ειρήνης και στον πολιτισμό, στην ιδεολογική δουλιά του Κόμματος.

Η γυναίκα στον ΔΣΕ, στην πάλη για τη λευτεριά

Τον Μάρτη του 1949 συνήλθε στην Ελεύθερη Ελλάδα η 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΠΔΕΓ με τη συμμετοχή 825 γυναικών - αντιπροσώπων από όλη την Ελλάδα.

Στο περιοδικό "Δημοκρατικός Στρατός" του επόμενου μήνα η Ρούλα Κουκούλου σε άρθρο της, με τον τίτλο "Η Γυναίκα στην πάλη για Λευτεριά και Ειρήνη", ανάμεσα στα άλλα αναφέρει:

"Τις μέρες που οι μοναρχοφασίστες και τα ξένα αφεντικά τους λυσσασμένοι απ' τις αποτυχίες τους, βουλιαγμένοι στην ολόπλευρη κρίση τους που τους φέρνει η αλύγιστη πάλη του ΔΣ και του λαού, ετοιμάζονται για καινούρια επίθεση κατά του Λαού (...) οι πατριώτισσες της Ελλάδας αψηφώντας τη φωτιά του καταχτητή και την τρομοκρατία του φασίστα, τις δυσκολίες του πολέμου και τα εμπόδια του χειμώνα, έστειλαν αντιπροσώπους τους στη Συνδιάσκεψη που συγκεντρώθηκαν και συζήτησαν τα ζητήματα του αγώνα (...). Ενάντια στα κανόνια και τα τανκς του ιμπεριαλισμού υψώθηκε ακατανίκητη η αλληλεγγύη των Λαών που με το στόμα των αντιπροσώπων τους δήλωσαν: Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας, τα παιδιά σας και δικά μας παιδιά, η νίκης σας θα είναι και νίκη ολάκερου του δημοκρατικού στρατοπέδου (... )".

(Στο κέντρο της φωτογραφίας η Ρούλα Κουκούλου ανάμεσα σε άλλες γυναίκες αντιπροσώπους).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ