ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΧΑΡΤΟΠΟΙΙΑ
Ετοιμάζουν το "λουκέτο" κυβέρνηση και τράπεζες

Αύριο η κινητοποίηση των εργαζομένων, που εκπέμπουν σήμα κινδύνου

Το σοβαρό κίνδυνο να κλείσουν τα εργοστάσια της ΣΟΦΤΕΞ τις επόμενες μέρες επισημαίνει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων, που έχει ήδη προγραμματίσει για αύριο 4ωρη στάση εργασίας και πορεία διαμαρτυρίας όλων των εργαζομένων προς την Εθνική Τράπεζα, ενώ σήμερα αναμένεται συνεδρίαση του ΔΣ, η οποία θα επανεκτιμήσει την κατάσταση μετά και τη χτεσινή ενημέρωση που είχαν εκπρόσωποί της με την υφυπουργό Ανάπτυξης, Αννα Διαμαντοπούλου. Ο λόγος για τον οποίο οι εργαζόμενοι στρέφουν τώρα τα πυρά τους στην ΕΤΕ και όχι στην κυβέρνηση σχετίζεται με την άρνηση της διοίκησης της τράπεζας να υλοποιήσει τη δέσμευση, την οποία ανέλαβε στα πλαίσια της πρόσφατης διυπουργικής απόφασης, για χρηματοδότηση ύψους 2 δισ. δρχ., που θεωρείται το ελάχιστο ποσό για την αντιμετώπιση άμεσων προβλημάτων κίνησης της εταιρίας, χωρίς προσημείωση των ρευστοποιήσιμων περιουσιακών της στοιχείων.

Ωστόσο, η νέα στάση της ΕΤΕ αποτελεί ένα μόνο κομμάτι από το "παζλ" της υπονόμευσης, όπως όλα δείχνουν, σε βάρος της εταιρίας, με απώτερο στόχο το "λουκέτο". Το σίριαλ της ιδιωτικοποίησης την οποία η κυβέρνηση αποφάσισε τη στιγμή που η επιχείρηση κατέχει το 35% της εγχώριας αγοράς και πραγματοποιεί εξαγωγές ύψους 25% της συνολικής της παραγωγής, ενώ αύξησε τον τζίρο της σε 51 δισ. δρχ. το 1996 έναντι 47,924 δισ. δρχ. το 1995, εξελίσσεται όλο και σε πιο θολό τοπίο. Πέρα από το γεγονός ότι μία επιχείρηση με τέτοια θέση στην αγορά ενοχλεί σίγουρα κάποιους ανταγωνιστές ιδιώτες και η απόφαση της κυβέρνησης σίγουρα σχετίζεται με την καλύτερη εξυπηρέτηση αυτών των συμφερόντων, οι εξελίξεις από κει και πέρα, αλλά και η ουσιαστική στάση της κυβέρνησης, η οποία έχει αφήσει την εταιρία στο έλεος των πιστωτριών τραπεζών, δημιουργούν μια σειρά ερωτηματικά, που όλα συγκλίνουν στο συμπέρασμα της απαλλαγής της αγοράς από τη λειτουργία της "Σόφτεξ". Ερωτήματα όπως:

  • Για ποιους λόγους και κατά πόσο έγινε εν αγνοία και άλλων παραγόντων που σχετίζονται με την εταιρία, η διοίκηση, με δεδομένο το ύψος των 25 δισ. δρχ. χρέους της επιχείρησης προς 14 συνολικά πιστωτές και με βασικούς μετόχους τον ΟΑΕ και την ΕΤΕ, αλλά και με δεδομένη την απόφαση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση, προχώρησε σε προσημείωση ρευστοποιήσιμων στοιχείων της εταιρίας ύψους 5 δισ. δρχ. προς την Τράπεζα Πίστεως;
  • Τι άλλαξε από την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής, μέχρι και την πρόσφατη στάση της ΕΤΕ να δανειοδοτήσει την επιχείρηση απαιτώντας προσημείωση και όχι όπως αρχικά είχε δεσμευτεί;
  • Γιατί μόλις μία βδομάδα μετά την προφορική συμφωνία των 11 πιστωτριών τραπεζών για "πάγωμα" των απαιτήσεών τους για ένα χρόνο, τώρα όλες πλην της ΕΤΕ - αφού θα υποχρεωθεί να το καταβάλει η ίδια ως μέτοχος - απαιτούν προκειμένου να υπογράψουν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας κατά 2 δισ. δρχ.;

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η επίσημη άποψη του υπουργείου Ανάπτυξης είναι ότι η ιδιωτικοποίηση θα προχωρήσει, με την επιχείρηση εν λειτουργία μόνο στην περίπτωση που οι τράπεζες θα καταλήξουν σε κοινή οριστική συμφωνία. Οι εμπλεκόμενοι υπεύθυνοι, και πρώτα και κύρια η κυβέρνηση, φαίνεται ότι είναι διατεθειμένοι να παίξουν για πολύ ακόμη με την επιβίωση της εταιρίας, πετώντας το "μπαλάκι" ο ένας στον άλλον, όμως όλα δείχνουν ότι το παιχνίδι θα τελειώσει με ένα ακόμη "λουκέτο" και χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία. Ο αδηφάγος δρόμος για την ελεύθερη αγορά δείχνει να μην έχει τελειωμό, μέχρι πότε όμως τα πάντα θα κινούνται εν πλήρη ατιμωρησία;

Συγχωνεύονται Κτηματική - Στεγαστική

Δεδομένος θα πρέπει να θεωρείται ο προσανατολισμός της κυβέρνησης να συγχωνευτούν οι δυο εξειδικευμένες, στο χώρο των στεγαστικών δανείων, θυγατρικές τράπεζες του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, η Κτηματική και η Στεγαστική. Το θέμα συζητήθηκε μεταξύ άλλων σε χτεσινή συνάντηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου με τον διοικητή της Κτηματικής Τράπεζας Β. Ράπανου, στα πλαίσια διαδοχικών επαφών του πρώτου με τραπεζίτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός έδωσε το "πράσινο φως" για τη συγχώνευση των δυο τραπεζών, κάνοντας έτσι δεκτή προηγούμενη εισήγηση του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Θ. Καρατζά.

Η συγκεκριμένη επιλογή αποτελεί μια από τις πολλές αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση στις κρατικές τράπεζες τα αμέσως επόμενα χρόνια, με κύριο άξονα τη διατήρηση λίγων, αλλά ισχυρών κρατικών τραπεζικών ιδρυμάτων, και την ιδιωτικοποίηση όλων των υπόλοιπων. Στα πλαίσια αυτά, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας συναντήθηκε χτες και με τον πρόεδρο της Ιονικής Τράπεζας Χ. Σταματόπουλο,με θέμα αιχμής το μέλλον της Ιονικής (θυγατρική της Εμπορικής), χωρίς ωστόσο να παρθεί κάποια απόφαση.

Σε ό,τι πάντως αφορά τη διαδικασία συγχώνευσης Κτηματικής - Στεγαστικής, αρμόδια τραπεζικά στελέχη επισήμαναν ότι αυτή θα επιμηκυνθεί χρονικά,καθώς οι απαιτούμενες διαδικασίες είναι χρονοβόρες και σχετίζονται τόσο με τεχνικά ζητήματα,όπως είναι η αποτίμηση, η ενοποίηση κεφαλαίων κτλ., όσο και με πολιτικές αποφάσεις,όπως είναι το τι μέλλει γενέσθαι με το προσωπικό, το μέλλον της στεγαστικής πίστης κτλ.

Ειδικά για το τελευταίο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Κτηματική Τράπεζα τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει ευρεία προγράμματα επέκτασης των εργασιών και επιμόρφωσης του προσωπικού, ώστε να είναι έτοιμη να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό των εμπορικών τραπεζών, σε περίπτωση που καταργηθούν τα επόμενα χρόνια ορισμένα "ειδικά προνόμια" που απολαμβάνουν τώρα οι στεγαστικές τράπεζες σε σχέση με τις υπόλοιπες.

ΚΛΑΔΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΙΑΣ
Το ξερίζωμα έφερε κρίση...

Ενα ακόμη σημαντικό στοιχείο για το μέγεθος της συρρίκνωσης της αγροτικής παραγωγής της χώρας, προκύπτει από μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), με ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις στον κλάδο της Οινοποιίας στην Ελλάδα. Η αμπελοκαλλιέργεια που σχετίζεται άμεσα με τον κλάδο ως πρωτογενής τομέας, μειώνεται σύμφωνα με τα στοιχεία της παραπάνω έρευνας με ραγδαίους ρυθμούς, γεγονός που έχει άμεση επίπτωση και στην ετήσια παραγωγή κρασιού, η οποία επίσης μειώνεται σημαντικά. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκτίμηση της έρευνας που αναφέρει ως "σημαντικό παράγοντα μείωσης το μέτρο των επιδοτούμενων εκριζώσεων" που προωθήθηκε τα τελευταία χρόνια από την Κοινότητα, επιβεβαιώνοντας την άποψη που κατά καιρούς έχει εκφραστεί από τον "Ρ" για τις καταστροφικές επιπτώσεις αυτής της πολιτικής στην εγχώρια παραγωγή και κατ' επέκταση στην οικονομία της χώρας.

Επιβεβαιώνεται επίσης ότι η πολιτική αυτή λειτούργησε υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων, αφού συνάγονται συμπεράσματα για ενίσχυση των μεριδίων των ιδιωτικών οινοποιείων εις βάρος των συνεταιρισμών που παλαιότερα κατείχαν τα μεγαλύτερα μερίδια. Ειδικότερα, σημειώνεται ότι η η παραγωγή το 1994/1995 έφτασε τα 3,9 εκατ. HL, επίπεδο σημαντικά μειωμένο σε σχέση με τα αντίστοιχα περασμένων δεκαετιών. Παράλληλη είναι και η πορεία της ζήτησης, η οποία την τελευταία 15ετία παρουσιάζει σημαντική πτώση, με εμφανή όμως τα σημάδια ανακοπής αυτής της πορείας την περίοδο 1994/1995, φτάνοντας τα 3,2 εκατ. HL. Οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το 18% περίπου της εγχώριας παραγωγής, με βασικότερες αγορές της Γερμανίας και της Γαλλίας. Οι εισαγωγές κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, της τάξης του 1 - 2% της εγχώριας κατανάλωσης, με πρώτη κατηγορία αυτή των επιτραπέζιων κρασιών.

ΚΚΕ: Να σταματήσει το ξεπούλημα του ΕΟΤ

Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή

Το θέμα του ξεπουλήματος της τεράστιας περιουσίας του ΕΟΤ, που προωθεί συστηματικά η κυβέρνηση, έφερε στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, στην οποία αναφέρεται:

"Πριν λίγες μέρες, η υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο σταδιακό ξεπούλημα των τεράστιων εκτάσεων του ΕΟΤ, με τη μέθοδο της μακροχρόνιας εκμίσθωσης, κάνοντας αρχή με τέσσερις εκτάσεις που βρίσκονται στη Χαλκιδική,(Νέα Φώκαια και Παλιούρι), στην Ανάβυσσο Αττικής, στο Αφάντο Ρόδου, συνολικής έκτασης 6.465 στρεμμάτων.

Η εμμονή της κυβέρνησης στην πολιτική του ξεπουλήματος της τεράστιας περιουσίας του ΕΟΤ, που έχουν εφαρμόσει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, δεν έχει καμιά σχέση με την ανάπτυξη του τουρισμού. Οπως δείχνει η μέχρι σήμερα εμπειρία, τα χρέη των ιδιωτών προς τον ΕΟΤ από μισθώματα - τα οποία να σημειωθεί είναι απαράδεκτα χαμηλά - ανέρχονται σε δισεκατομμύρια. Οι μισθωμένες μονάδες στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν κυριολεκτικά λεηλατηθεί, δυσφημίζοντας τον ελληνικό τουρισμό με τον τρόπο αξιοποίησής τους.

Ερωτάται η κ. υπουργός γιατί η κυβέρνηση προχωρά στο ξεπούλημα της περιουσίας του ΕΟΤ, από τη στιγμή που είναι γνωστά τα αρνητικά αποτελέσματα από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή αυτής της πολιτικής; Γιατί η κυβέρνηση αποποιείται των ευθυνών της για αξιοποίηση της τεράστιας περιουσίας του ΕΟΤ προς όφελος του ελληνικού τουρισμού γενικότερα και των εργαζομένων ειδικότερα; Εάν προτίθεται να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις ήδη μισθωμένες ή παραχωρημένες εκτάσεις του ΕΟΤ".

Προστασία στο... όνομα

Πέντε ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα - ανάμεσά τους και η Μαστίχα Χίου - προστίθενται στον κατάλογο των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων των οποίων η "ονομασία προέλευσης" προστατεύεται στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης βάσει κοινοτικού κανονισμού. Η τελευταία αυτή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανεβάζει τον αριθμό των κοινοτικών αγροτικών προϊόντων με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης σε 398.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ