Τετάρτη 29 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συγχωνεύονται Κτηματική - Στεγαστική

Δεδομένος θα πρέπει να θεωρείται ο προσανατολισμός της κυβέρνησης να συγχωνευτούν οι δυο εξειδικευμένες, στο χώρο των στεγαστικών δανείων, θυγατρικές τράπεζες του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, η Κτηματική και η Στεγαστική. Το θέμα συζητήθηκε μεταξύ άλλων σε χτεσινή συνάντηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου με τον διοικητή της Κτηματικής Τράπεζας Β. Ράπανου, στα πλαίσια διαδοχικών επαφών του πρώτου με τραπεζίτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός έδωσε το "πράσινο φως" για τη συγχώνευση των δυο τραπεζών, κάνοντας έτσι δεκτή προηγούμενη εισήγηση του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Θ. Καρατζά.

Η συγκεκριμένη επιλογή αποτελεί μια από τις πολλές αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση στις κρατικές τράπεζες τα αμέσως επόμενα χρόνια, με κύριο άξονα τη διατήρηση λίγων, αλλά ισχυρών κρατικών τραπεζικών ιδρυμάτων, και την ιδιωτικοποίηση όλων των υπόλοιπων. Στα πλαίσια αυτά, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας συναντήθηκε χτες και με τον πρόεδρο της Ιονικής Τράπεζας Χ. Σταματόπουλο,με θέμα αιχμής το μέλλον της Ιονικής (θυγατρική της Εμπορικής), χωρίς ωστόσο να παρθεί κάποια απόφαση.

Σε ό,τι πάντως αφορά τη διαδικασία συγχώνευσης Κτηματικής - Στεγαστικής, αρμόδια τραπεζικά στελέχη επισήμαναν ότι αυτή θα επιμηκυνθεί χρονικά,καθώς οι απαιτούμενες διαδικασίες είναι χρονοβόρες και σχετίζονται τόσο με τεχνικά ζητήματα,όπως είναι η αποτίμηση, η ενοποίηση κεφαλαίων κτλ., όσο και με πολιτικές αποφάσεις,όπως είναι το τι μέλλει γενέσθαι με το προσωπικό, το μέλλον της στεγαστικής πίστης κτλ.

Ειδικά για το τελευταίο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Κτηματική Τράπεζα τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει ευρεία προγράμματα επέκτασης των εργασιών και επιμόρφωσης του προσωπικού, ώστε να είναι έτοιμη να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό των εμπορικών τραπεζών, σε περίπτωση που καταργηθούν τα επόμενα χρόνια ορισμένα "ειδικά προνόμια" που απολαμβάνουν τώρα οι στεγαστικές τράπεζες σε σχέση με τις υπόλοιπες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ