Τετάρτη 29 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαδικασίες κατάργησης φορέων του δημοσίου

"Πλώρη" για την κατάργηση ή συγχώνευση μιας σειράς φορέων του δημοσίου, με το πρόσχημα ότι δεν εξυπηρετούν πλέον το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν, βάζει η κυβέρνηση, με στόχο να έχει ένα πρώτο πακέτο προτάσεων μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 1997. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει συσταθεί η Διαρκής Γνωμοδοτική Επιτροπή Φορέων Δημοσίου, όπως προέβλεπε σχετική διάταξη του νομοσχεδίου με τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Περιορισμός και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κρατικών δαπανών".

Στόχος της επιτροπής είναι να έχει μία πρώτη καταγραφή και "πακέτο" προτάσεων στο πρώτο εξάμηνο του 1997,σύμφωνα με σχετική εντολή που έχει πάρει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Σκοπός της Επιτροπής είναι να καταγράψει όλους εκείνους τους φορείς (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου) και τις δημόσιες υπηρεσίες, το έργο των οποίων υποτίθεται ότι έχει ολοκληρωθεί ή έχει πάψει πια να υφίσταται ο σκοπός για τον οποίο συστάθηκαν στο παρελθόν. Επιπλέον, έργο της Επιτροπής φέρεται να είναι η καταγραφή της γενικότερης εικόνας που παρουσιάζει καθένας απ' αυτούς τους φορείς και συγκεκριμένα, ο ρόλος για τον οποίο συστάθηκαν, οι πηγές προέλευσης των εσόδων τους (ύψος επιχορήγησης από τον προϋπολογισμό, αποδόσεις εσόδων υπέρ τρίτων), η σημερινή τους κατάσταση, ο αριθμός των εργαζόμενων που απασχολούν κλπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παραπάνω θέμα, όπως και γενικότερα οι κινήσεις της κυβέρνησης για τη λεγόμενη περιστολή της σπατάλης στο δημόσιο τομέα, αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν υπηρεσιακοί παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με το κλιμάκιο του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), που βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Αθήνα. Οι εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ έδωσαν "εύσημα" στους εκπροσώπους της κυβέρνησης για την τακτική άγριας συρρίκνωσης του δημοσίου τομέα που ακολουθείται μέχρι στιγμής, συστήνοντας παράλληλα περισσότερα μέτρα στην ίδια κατεύθυνση. Σ' αυτό το πνεύμα προσφέρθηκαν να μεταφέρουν στην ελληνική κυβέρνηση την εμπειρία και τη μεθοδολογία που ακολούθησαν άλλες χώρες στο συγκεκριμένο ζήτημα...

Να θυμίσουμε, τέλος, ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τις κρατικές δαπάνες που έχει κατατεθεί στη Βουλή, η παραπάνω Γνωμοδοτική Επιτροπή Φορέων Δημοσίου απαρτίζεται από εκπροσώπους των υπουργείων Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομικών, Εθνικής Οικονομίας και ειδικούς εμπειρογνώμονες. Η Επιτροπή, εκτός των άλλων, καλείται να υποβάλει προτάσεις για τις δυνατότητες μετατροπής φορέων σε δημόσιες επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις μεικτού χαρακτήρα με δημόσια και ιδιωτική συμμετοχή στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Σ' αυτά τα πλαίσια, το νομοσχέδιο προβλέπει την αναστολή μέχρι τις 30 Ιούνη 1997 της δημιουργίας νέων ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, ενώ παράλληλα το πλεονάζον προσωπικό των δημοσίων φορέων που καταργούνται ή συγχωνεύονται, μετατάσσεται σε άλλες υπηρεσίες ή φορείς με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών. Τέλος, προβλέπεται ότι συγχωνεύσεις ή καταργήσεις ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ ή μέρος αυτών ή μετατροπής τους σε ΝΠΙΔ ή ΑΕ μπορούν να γίνονται οποτεδήποτε με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος,που προσυπογράφεται από τους υπουργούς Εσωτερικών, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και τον εποπτεύοντα υπουργό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ανοίγει ο δρόμος στην ιδιωτικοποίηση κάθε πτυχής και αρμοδιότητας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας»(2024-03-15 00:00:00.0)
Σε καταναγκαστική ...«κοινωνική εργασία»(2003-08-27 00:00:00.0)
Καταργείται σταδιακά η μονιμότητα(1998-11-08 00:00:00.0)
Πολιτιστική πολιτική = 0,3%(1996-11-30 00:00:00.0)
Νομοσχέδιο - "γκιλοτίνα" στις κοινωνικές δαπάνες(1996-11-16 00:00:00.0)
Στην γκιλοτίνα του Μάαστριχτ οι επιχορηγήσεις(1996-06-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ