Τετάρτη 29 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ιδιώτες και στη μηχανοργάνωση των εφοριών

Επικίνδυνες, και με απρόβλεπτες συνέπειες, κυβερνητικές επιλογές

Το δρόμο για την πρόσβαση ιδιωτών ακόμα και στη μηχανοργάνωση του υπουργείου Οικονομικών ανοίγει η κυβέρνηση με την απόφασή της να αναθέσει σε ιδιωτική εταιρία το έργο της καταγραφής και επεξεργασίας των στοιχείων που θα περιλαμβάνουν τα έντυπα Ε9, που θα συμπληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι για τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους. Η απόφαση αυτή, με την οποία "σπάει" ουσιαστικά το φορολογικό απόρρητο και προϊδεάζει για τις κυβερνητικές στοχεύσεις στο τομέα της μηχανοργάνωσης του υπουργείου, πάρθηκε - σύμφωνα με πληροφορίες - στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες μεταξύ του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου και του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ.Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η πορεία - δηλαδή, η καθυστέρηση - που παρατηρείται στην εφαρμογή του προγράμματος μηχανοργάνωσης (TAXIS) των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.

Σημειωτέον ότι από φέτος τα έντυπα Ε9 έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς η κυβέρνηση προχώρησε - με το φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα από τη βουλή - στην επιβολή Φόρου Ακίνητης Περιουσίας σε όσους φορολογούμενους έχουν ακίνητη περιουσία μεγαλύτερη των 60 εκατ. δραχμών ή μεγαλύτερη των 120 εκατ. δρχ. για ζευγάρι και των 150 εκατ. για τετραμελή οικογένεια.

Ως πρόσχημα για την παραπάνω κίνηση, που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για το δημόσιο, καθώς θα επιτρέπεται η πρόσβαση ιδιωτών σε στοιχεία απόρρητα του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρεται από αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η έλλειψη κατάλληλης υποδομής από το ΚΕΠΥΟ αφ' ενός, αφ' ετέρου δε ο φόρτος εργασίας που θα έχει από δω και στο εξής η ίδια υπηρεσία με την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβάλουν 4 εκατ. φορολογούμενοι περίπου. Σ' αυτά τα πλαίσια, έργο της ιδιωτικής εταιρίας θα είναι κατ' αρχήν η ηλεκτρονική καταχώριση όλων των στοιχείων των Ε9 που θα υποβάλουν οι φορολογούμενοι με τις δηλώσεις τους, καθώς και ο προσδιορισμός της αξίας των ακινήτων που θα δηλωθούν σε σχέση με το αν εντάσσονται ή όχι στα όρια που προβλέπονται για την επιβολή ΦΑΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ