ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941 - 1944 κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του σήμερα στις 12 το μεσημέρι,στην αίθουσα Συνεδρίων της ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20, 1ος όροφος.
  • Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της σήμερα (5 - 8.30 μμ) στο ξενοδοχείο "ΤΙΤΑΝΙΑ". Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ.: 3824.461 από τις 10 πμ έως τη 1 μμ.
  • Το Παράρτημα ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ της ΠΕΑΕΑ κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του, σήμερα στις 6 μμ,στα γραφεία του Παρ/τος, Θεμιστοκλέους 48, ισόγειο.
  • Το Παράρτημα ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ - ΘΗΣΕΙΟΥ - ΑΝΩ ΣΦΑΓΕΙΩΝ πραγματοποιεί την Κυριακή 2 - 2 - 97 στις 9 μμ,συνεστίαση για τα μέλη του παρ/τος και τους φίλους της Αντίστασης, στην ταβέρνα "ΤΟ ΜΑΥΡΕΛΙ", Γ. Κολοκοτρώνη 56 και Πραμάντων 1, πλατεία Φιλοπάππου, τηλ: 9247.263. Θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Δηλώσεις συμμετοχής τηλ.: 3457.122 - 3473.573 - 9225.832.
  • Το Παράρτημα ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ κόβει την πίτα του την Κυριακή 2 - 2 - 96 στις 5.30 μμ στο Α ΚΑΠΗ των Αγίων Αναργύρων.
  • Το Παράρτημα ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ - ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ,κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του την Κυριακή 2 - 2 - 97 στις 11 πμ στα γραφεία του, Πίνδου 12.
  • Το Παράρτημα ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του την Κυριακή 2 - 2 - 97 στις 10.30 πμ,στα γραφεία του, Πόντου 46.
  • Το Παράρτημα ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ,κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του την Κυριακή 2 - 2 - 97 στις 10.30 πμ στα γραφεία του, Σαπφούς και Φιλαρέτου 102. Θα ακουστούν αντάρτικα τραγούδια.
  • Η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών (ΚΑΕ) οργανώνει ψυχαγωγική βραδιά που συμπεριλαμβάνει και το κόψιμο της βασιλόπιτας, τη Δευτέρα 3 - 2 - 97 στις 6 - 9.30 μμ,στο ξενοδοχείο "ΤΙΤΑΝΙΑ". Πρόγραμμα καλλιτεχνικό, πληρ. στα τηλ.: 64.26.672, 51.25.357.
  • Το Παράρτημα ΠΟΛΙΧΝΗΣ Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί την ετήσια συνεστίασή του την Κυριακή 2 - 2 - 97 στις 8.30 μμ στην ταβέρνα "ΤΣΑΚΝΑΝΤΥ", Ι. Γουγούση 15, πάρκο Τερψιθέας, Αμπελόκηποι - Σταυρούπολη.
ΔΙΚΗ ΒΕΝΤΟΥΡΗ
Ρε, πώς αλλάζουν οι καιροί...

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εμφανίζεται πεισμένος για την αθωότητα του πρώην (;) πελάτη του, το ίδιο και όσοι λίγα χρόνια πριν δημοσίευαν καταγγελίες για καραμπινάτη ναυταπάτη

Υπέρ του εφοπλιστή Απ. Κ. Βεντούρη,ο οποίος κατηγορείται ότι βούλιαξε το πλοίο του "Ιτάλιαν Εξπρές" για να εισπράξει την ασφάλειά του, ύψους 14 εκατομμυρίων δολαρίων, κατέθεσε ο πρόεδρος του "ΣΥΝ", Ν. Κωνσταντόπουλος, χτες, δεύτερη μέρα της δίκης στο Κακουργιοδικείο Πειραιά.

Το δικαστήριο διέκοψε τη διαδικασία της ανάγνωσης εγγράφων προκειμένου να καταθέσει εκτάκτως ο πρόεδρος του κόμματος. Ως μάρτυρας υπεράσπισης, ο Ν. Κωνσταντόπουλος υποστήριξε πως του "έχει εδραιωθεί η πεποίθηση ότι ο Απ. Βεντούρης είναι αθώος", από το 1989, εποχή την οποία ήταν συνήγορος του εφοπλιστή για την ίδια υπόθεση, η οποία βρισκόταν τότε στο στάδιο της προανάκρισης.

Να σημειώσουμε ότι το επιβατηγό οχηματαγωγό "Ιτάλιαν Εξπρές", είχε βυθιστεί στις 25 Μάρτη '88, όταν σημειώθηκε έκρηξη στα ίσαλα του πλοίου, προκαλώντας του τρία ρήγματα. Το "Ιτάλιαν Εξπρές" βρισκόταν τότε για επισκευές στο Νέο Μώλο Δραπετσώνας. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τη βύθιση του πλοίου είχε εμπνευστεί ο πλοιοκτήτης Απ. Βεντούρης σκόπιμα, προκειμένου να εισπράξει, όπως και έγινε, την αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρία και την είχε σχεδιάσει ο εξάδελφός του, επίσης εφοπλιστής, Γ. Δ. Βεντούρης,ο οποίος είχε χρησιμοποιήσει και τέσσερις δύτες, οι οποίοι είναι επίσης κατηγορούμενοι για τη βύθιση του πλοίου.

Η δίκη στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, που γίνεται ύστερα από σειρά αναβολών, αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα, μετά και τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης. Χτες το απόγευμα απολογήθηκαν οι Απ. και Γ. Βεντούρης, ενώ αργά το μεσημέρι είχαν καταθέσει ως μάρτυρες υπεράσπισης ο υπεύθυνος του Ναυτιλιακού Τμήματος της Εμπορικής Τράπεζας, Α. Φούγιας και ο τότε δημοσιογράφος της εφημερίδας "Αυριανή" και νυν εκδότης του "Εφοπλιστή", που υποστήριξε ότι στην πορεία ανατράπηκαν τα στοιχεία που είχε γράψει το '89 στην εφημερίδα του, με αποτέλεσμα να πιστεύει σήμερα ότι ο Απ. Βεντούρης, που έχει πολύ καλό όνομα, δεν μπορούσε να έχει συμμετοχή σε μια τέτοια ιστορία. Ανάλογη άποψη διατύπωσε και μάρτυρας, στέλεχος της Εμπορικής Τράπεζας που συνεργάζεται με τον εφοπλιστή.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
Νομιμοποιεί το φακέλωμα

Τις έντονες ανησυχίες της για το νομοσχέδιο που κάνει νόμο του κράτους τη Συμφωνία "Σένγκεν" εξέφρασε χτες σε κόμματα της αντιπολίτευσης η επιτροπή κατά της επικύρωσης της Συμφωνίας

Με το ΚΚΕ, τον ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ συναντήθηκε χτες στη Βουλή αντιπροσωπεία της επιτροπής για τη μη επικύρωση και εφαρμογή της Συμφωνίας "Σένγκεν".

Με την ευκαιρία της έναρξης της συζήτησης στην επιτροπή της Βουλής - αναφέρεται σε Δελτίο Τύπου - του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης με τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα", η αντιπροσωπεία της επιτροπής παρουσίασε στα κόμματα τις σοβαρές ανησυχίες της για το νομοσχέδιο του υπουργείου και επισήμανε τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών της χώρας.

Τόνισε δε ότι η νομιμοποίηση του ηλεκτρονικού φακελώματος, όπως προβλέπεται από το νομοσχέδιο Γιαννόπουλου και η επικύρωση και η εφαρμογή της Συμφωνίας "Σένγκεν", είναι ειλημμένη κυβερνητική επιλογή και βασικά απορρέει από δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

"Από τα τρία κόμματα υπήρξε κατανόηση και συμφωνία στα ζητήματα που έθεσε η επιτροπή", υπογραμμίζει το Δελτίο Τύπου της επιτροπής, "και δηλώθηκε ότι θα το καταψηφίσουν". Τα τρία κόμματα ζήτησαν παρατηρήσεις και συγκεκριμένες προτάσεις πάνω στο νομοσχέδιο, κάτι στο οποίο ανταποκρίθηκε η επιτροπή.

Πότε έβαλαν τη βόμβα;

Ερωτηματικά προκαλεί η τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, από τον αυτοαποκαλούμενο "Απελευθερωτικό Αγώνα", ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη με τηλεφωνήματα σε ραδιοσταθμούς και εφημερίδες.

Η βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε πυροσβεστική φωλιά στο κτίριο έξι, όπου στεγάζεται η διοίκηση του Πρωτοδικείου, εξουδετερώθηκε από πυροτεχνουργούς της ΕΛΑΣ χτες το πρωί, αλλά παραμένει άγνωστο πότε τοποθετήθηκε ή αν ήταν προγραμματισμένη να εκραγεί σε ώρα αιχμής, για να προκαλέσει θύματα. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι οι άγνωστοι βομβιστές έβαλαν τη βόμβα προχτές το απόγευμα, αλλά παρά το προειδοποιητικό τηλεφώνημα η βόμβα δεν εξερράγη, λόγω εμπλοκής. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Αστυνομία ερεύνησε τους πιθανούς χώρους (τα κτίρια έξι, εφτά και οκτώ), λίγο μετά το προειδοποιητικό τηλεφώνημα, χωρίς ωστόσο να τη βρει. Η επέμβαση των πυροτεχνουργών έγινε τελικά όταν οι βομβιστές, στις 11.20 χτες το πρωί, υπέδειξαν το συγκεκριμένο κτίριο.

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή οι βομβιστές προσποιήθηκαν ότι έβαλαν από προχτές το βράδυ τον εκρηκτικό μηχανισμό, για να δυσφημίσουν την Αστυνομία, αφού θα φαινόταν ότι οι πυροτεχνουργοί της δεν την ανακάλυψαν έγκαιρα.

Η βόμβα που ήταν μεγάλης ισχύος, αποτελούνταν από επιτραπέζιο ηλεκτρικό ρολόι, πυροκροτητή, μπαταρία και ποσότητα δυο περίπου κιλών εκρηκτικής ύλης (ζελατοδυναμίτιδα) που είχε συσκευαστεί μέσα σε μεταλλικό κυλινδρικό περιτύλιγμα φιάλης αλκοολούχου ποτού. Εξουδετερώθηκε δε με ελεγχόμενη πυροδότηση.

Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων με χτεσινή ανακοίνωσή της εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τη βομβιστική ενέργεια και απαιτεί τη φρούρηση των δικαστηρίων.

ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Μπορούν να το σκάνε ελεύθερα

Μία ακόμα αρνητική παράμετρο της Συνθήκης του Μάαστριχτ επικαλείται το ΣτΕ για να υπενθυμίσει στην ελληνική κοινωνία, με έμμεσο τρόπο, ότι δεν υφίσταται πλέον ελληνική επικράτεια...

Οι οφειλές προς το δημόσιο και το ΙΚΑ δε στοιχειοθετούν αιτία απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Την απόφαση αυτή πήρε το Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) (επταμελής σύνθεση), αλλά λόγω μείζονος σημασίας παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου για οριστική κρίση.

Το Δ' Τμήμα του ΣτΕ με την υπ' αριθμό 249/1997 απόφασή του ανέτρεψε τη μέχρι τώρα νομολογία σ' αυτό το θέμα και έκρινε ότι μετά την ισχύ της Συνθήκης του Μάαστριχτ (1 - 11 - 1993) η επιβολή περιοριστικών μέτρων στην ελεύθερη έξοδο για τους οφειλέτες του δημοσίου και του ΙΚΑ κατέστησαν πλέον ανίσχυρες.

Σύμφωνα με το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, μπορεί να επιβληθεί το μέτρο της απαγόρευσης από τη χώρα μόνο για ποινικά αδικήματα και συγκεκριμένα:

  • Οταν η απαγόρευση βασίζεται στην αποτροπή τέλεσης αξιόποινης πράξης και να έχει υπάρξει προηγούμενα απόφαση των ποινικών δικαστηρίων.
  • Οταν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη από εισαγγελέα.
  • Τέλος, για λόγους δημόσιας υγείας με ατομική διοικητική πράξη.

Παράλληλα, το δικαστήριο έκρινε ότι δεν μπορεί να επιβληθεί το μέτρο της απαγόρευσης, όπως ίσχυε μέχρι τώρα, για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Στο ΣτΕ προσέφυγε πρόεδρος ανώνυμης εταιρίας στον οποίο είχε επιβληθεί το μέτρο της απαγόρευσης για οφειλές έξι εκατομμυρίων δραχμών στο ΙΚΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ