ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Φλεβάρη 1997
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΒΙΒΛΙΟ

Το "Νταχάου" της Πάτρας

Επαινο αξίζει η απόφαση του Δήμου Πάτρας για την έκδοση ενός κειμηλίου των λαϊκών αγώνων στην Πάτρα. Ενός βιβλίου ιστορικού και απόδειξης του μέγιστου Ανθρωπισμού και Πολιτισμού των σοσιαλιστικών και κομμουνιστικών οραμάτων, στα οποία - εφ' όρου ζωής - αφοσιώθηκε ο συγγραφέας του βιβλίου και αυτόπτης μάρτυρας του αγώνα που απαθανατίζει. "20ός ΑΙΩΝΑΣ, Εποποιία - Τραγωδία - Ελπίδα",τιτλοφορεί ο Τάκης Σταθάτος το βιβλίο του (διατίθεται αποκλειστικά από τη "Σύγχρονη Εποχή"). Δύσκολο το εγχείρημα συνόψισης σ' αυτή τη στήλη, αυτού του πολύτιμου ιστοριογραφικά, γνήσια ρομαντικού, στοχαστικά ανθρωποκεντρικού, γοητευτικού λόγω της μεγάλης πνευματικής και λογοτεχνικής κουλτούρας του συγγραφέα, με ποιητικό αίσθημα, γλωσσικό πλούτο, ήθος ψυχής και πνεύματος, βιβλίου "αναμνήσεων από ένα άγνωστο Νταχάου".Του "Μαύρου Σπιτιού" και της φυλακής Μαργαρίτη - κολαστηρίου για κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης στην Πάτρα, όπου, το φρικτό 1942, μαρτύρησε και ο Τάκης Σταθάτος.

"Κραυγή μνήμης. Οδυνηρής, τραγικής αλλά και ευφρόσυνης, ενός έφηβου, με την απλότητα και καθαρότητα των ιδεών ενός ρομαντικού",χαρακτηρίζει, προλογικά, ο δήμαρχος Πάτρας, Ανδρέας Καράβολας,το βιβλίο. "Πολύτιμη κατάθεση για όλα όσα σημάδεψαν την ηρωική γενιά της Αντίστασης, τους μεταπολεμικούς, σκληρούς αγώνες του λαού μας, το ρόλο και την προσφορά των κομμουνιστών και της Αριστεράς γενικότερα (...) που βλέποντας προς τα πίσω, δίνει απλόχερα τη μεγάλη συμβολή της στην αντιμετώπιση των καυτών και βασανιστικών προβλημάτων του σήμερα και των κρίσιμων αδιεξόδων της κοινωνικής πραγματικότητας",το θεωρεί ο Τάκης Τσίγκας,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και αρχισυντάκτης του "Ριζοσπάστη". "Το βιβλίο αυτό πρέπει να το διαβάσουν οι νέοι, σίγουρα θα τους βοηθήσει να αντισταθούν σε εκείνο το μοντέλο ζωής που ταυτίζει τον πετυχημένο με τον αδίσταχτο αναρριχητή",τονίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Γεώργιος Νικηφορίδης.

Τι είναι το βιβλίο, θα το πούμε και με "σπαράγματα" φράσεων του συγγραφέα: "Δεν είναι μόνο η κόψη της σκέψης, αλλά η σκληρή απορία και δυνατότητα να υποφέρεις". Ο ηρωισμός "που αποδέχεται τη θυσία", γιατί "η ζωή είναι όμορφη, συναρπαστική". Γι' αυτό "ας την καθαρίσουν οι νεότεροι από κάθε βρωμιά, από κάθε καταπίεση και να τη χαρούν σε όλη της την πληρότητα".

ΑΡ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

ΠΡΟΣΩΠΟ
Σαλί Μπερίσα

Ο Πρόεδρος της φτωχότερης χώρας στην Ευρωπαϊκή Ηπειρο πρωταγωνίστησε την περασμένη βδομάδα στη χειρότερη κρίση στην Αλβανία, από τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μάη. Τούτη τη φορά, ήταν η κατάρρευση του σαθρού οικονομικού οικοδομήματος που δημιουργήθηκε (και) υπό την ευλογία του, που "τάραξε τα νερά". Οι τελευταίες πληροφορίες ανέβαζαν το ποσό που χάθηκε στις "πυραμίδες" σε 2 δισ. δολάρια (Business Week Online, 31/01), ή 20% του αλβανικού ΑΕΠ. Μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις όριζαν το ποσό σε 1 δισ. δολάρια.

Κι όμως, ο Μπερίσα κατάφερε ξανά, με διαρκείς ελιγμούς, να μεταθέσει το κέντρο της προσοχής στη σύγκρουσή του με... τους "κακούς" σοσιαλιστές. Και παρέσυρε άπαντες να δουν την κρίση υπό τους δικούς του όρους. Εθεσε δηλαδή πάλι το δίλημμα "ή Δημοκρατικό Κόμμα και Προεδρία Μπερίσα, ή πολιτικό χάος". Στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ουάσιγκτον αρκέστηκε σε, χλιαρότατα μάλιστα, σχόλια, παρά την άγρια βία στη χώρα.

Η συνέχεια προβλέπεται λιγότερο εύκολη για την πατριαρχική φιγούρα του Δημοκρατικού Κόμματος. Αν εκδώσει νέο νόμισμα για να αποπληρώσει τους εξαπατηθέντες, θα προκύψει πρωτοφανής υπερπληθωρισμός. Και υποσχέθηκε ότι τα χρήματα των "φτωχοδιάβολων" - και μη - που εξαπατήθηκαν θα επιστραφούν. Υπάρχουν και προεδρικές εκλογές ενόψει, θα μπορούσε κανείς να πει. Αλλά γι' αυτές, ο Μπερίσα κρατάει όλους τους άσους: Πρόεδρο εκλέγει το Κοινοβούλιο...

Μπ. Γ.

Εκ του πονηρού

Ποιος τον κόσμο

ξεσηκώνει,

ποιος τον βάζει

κι απεργεί,

πονηρά

αναρωτιούνται

οι Ταρτούφοι

οι ταγοί,

λες και δεν υπάρχ'

η "ζώνη"

και του Μάαστριχτ

η "σφαγή"!

"Κάποιος δάκτυλος

υπάρχει",

λέν' και "κιχ",

ούτε μιλιά

για το άδειο

το στομάχι,

ή τα "μέτρα"

σα θηλιά

κι όσα φόρτωσαν

στη ράχη

του φτωχόκοσμου,

αλιά!

Ο οίστρος

Η σειρά των δημοσιογράφων

"Αμ' έπος, άμ' έργον". Ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι πρέπει να διωχτούν και δημοσιογράφοι που θα προβάλουν τις αγροτικές κινητοποιήσεις και προχτές ο εισαγγελέας Εφετών Λάρισας, Στ. Κουβάς, διέταξε προκαταρκτική έρευνα για να διαπιστωθεί αν ο "Σκάι" τέλεσε πλημμέλημα, όταν, στο προχτεσινό βραδινό δελτίο ειδήσεων, έδειξε τρακτέρ μ' αναμμένα τα φώτα σε πλατεία ενός χωριού της Θεσσαλίας.

Ταυτόχρονα, οι δίκες σκοπιμότητας σε βάρος των αγροτών συνεχίζονται με ξέφρενους ρυθμούς. Ξανά προχτές το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Λάρισας - με πρόεδρο τον Π. Θεοδωρόπουλο, που προεδρεύει σε πολλές δίκες αγροτών - καταδίκασε έναν ακόμα αγρότη, ενώ ακολουθεί πλειάδα άλλων δικών μέσα στην ερχόμενη βδομάδα.

Η τρομοκρατική επιχείρηση της κυβέρνησης "καλά κρατεί". Ομως "καλά κρατεί" και η αγωνιστική δράση της αγροτιάς. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι χαμένη, τελικά, θα βγει η κυβέρνηση.

Εστω έναν...

Και μη μας αντιγυρίσει κάποιος εκ των ...φωστήρων "επικοινωνιολόγων" του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση γνωρίζει το καλό του τόπου και των εργαζομένων - μαζί και των αγροτών, υποτίθεται - και φροντίζει γι' αυτό, με την πολιτική της.

Πριν το εκστομίσουν, ας φυλλομετρήσουν λίγο την ελληνική - έστω μόνο - ιστορία κι αν βρουν από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα έναν - μόνον έναν! - αυταρχικό ή απολυταρχικό ή δεσποτικό κυβερνήτη ή δικτάτορα, που να μην ισχυριζόταν πως αυτός γνωρίζει και φροντίζει για το καλό του λαού, τότε θα τους δώσουμε δίκιο...

Περί αυταρχισμού

Μάθημα περί της έννοιας του αυταρχισμού επιχείρησε να κάνει προχτές στη Βουλή ο πρωθυπουργός και καθηγητής, Κ. Σημίτης. Και, βέβαια, απέδωσε το χαρακτηρισμό στους αγωνιζόμενους αγρότες, ενώ εμφάνισε τον κυβερνητικό κατήφορο, ως μια λευκή περιστερά, που συκοφαντείται και βάλλεται αδίκως πανταχόθεν...

Τον συμβουλεύουμε, λοιπόν, να ανοίξει ένα λεξικό της ελληνικής γλώσσας και να ανατρέξει στο σχετικό λήμμα. Εμείς το κάναμε και του αφιερώνουμε τα σχετικά εδάφια.

"αυταρχικός: δεσποτικός, απολυταρχικός, ο αρεσκόμενος να επιβάλλει τη θέλησή του, χωρίς να δέχεται αντιρρήσεις.

αυταρχισμός: δεσποτισμός".

Οπως ο καθένας μπορεί να καταλάβει, ο χαρακτηρισμός ταιριάζει γάντι στον ίδιο, στην κυβέρνησή του και την πολιτική, που εφαρμόζουν. Οταν ακόμη και οι δημοσκοπήσεις των φιλικών προς την κυβέρνηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αποκαλύπτουν ότι η συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας παραδέχεται το δίκαιο των αγροτικών αιτημάτων και ζητά την ικανοποίησή τους, ενώ η κυβέρνηση επιμένει ετσιθελικά (με άλλα λόγια, αυταρχικά, απολυταρχικά, δεσποτικά, δικτατορικά, κλπ.) στην πολιτική ξεκληρίσματός τους, όλα τ' άλλα περιττεύουν.

Ο ... διάλογος

Σχετικά με "τις αντιρρήσεις της ΓΣΕΕ, στη λογική των χαμηλότερων αποδοχών για τους ανέργους που θα απορροφούνται, με τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης", ρωτήθηκε προχτές ο υφυπουργός Εργασίας, Χρ. Πρωτόπαππας, σε ραδιοφωνική εκπομπή του ΦΛΑΣ.

Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να δηλώσει την κατηγορηματική άρνησή της σε κάθε ενδεχόμενο καταστρατήγησης των συλλογικών συμβάσεων και των νόμων, που ακόμα ισχύουν, θαυμάστε την απάντηση του υφυπουργού: "Αν ένας τοπικός φορέας επιλέξει να δώσει ένα κίνητρο σε σχέση με την αγορά εργασίας, γιατί είναι σε απελπισία οι άνεργοι εκεί και δεν έχουν κίνητρα να προσελκύσουν επιχειρήσεις, δεν είμαστε εμείς που θα αρνηθούμε το αποτέλεσμα αυτού του κοινωνικού διαλόγου. Αν είναι δυνατόν...".

Οχι, βέβαια... Είναι δυνατόν η κυβέρνηση να αρνηθεί το αποτέλεσμα κάποιου "κοινωνικού διαλόγου"...; Αρκεί το αποτέλεσμα αυτό να βολεύει τους μεγαλοεργοδότες. Τι τη νοιάζει την κυβέρνηση, αν ο ...διάλογος αυτός πατάει στην απελπισία του άνεργου και τον υποχρεώνει να δουλεύει με μικρότερο μεροκάματο. Αν "τρέφεται" από απλήρωτους λογαριασμούς, άδεια ψυγεία, μπαλωμένα ρούχα. Πολύ περισσότερο, αν στηρίζεται στην αδυναμία των εργαζομένων να αντιδράσουν. Σε κανένα τέτοιο "διάλογο" δεν είναι δυνατόν να αντιταχθεί η κυβέρνηση. Αυτός είναι ο περιβόητος "κοινωνικός διάλογος"...

Από σκάνδαλο σε ... σκάνδαλο

Σε μεγάλο φαγοπότι για λίγους, εξελίσσονται οι επενδύσεις στο έργο του Φυσικού Αερίου. Ενα φαγοπότι, που διαφάνηκε από το 1994, όταν ο τότε υπουργός Βιομηχανίας και σημερινός πρωθυπουργός της χώρας, Κ. Σημίτης, τροποποίησε προς το χειρότερο τη δυσμενή αναθεώρηση που είχε κάνει, ένα χρόνο πριν, ο Κ. Μητσοτάκης.Τροποποιήσεις, που στοίχισαν δισεκατομμύρια στους Ελληνες φορολογούμενους.

Και όπως όλα δείχνουν, οι χειρισμοί που γίνονται από τη σημερινή κυβέρνηση στοχεύουν ακόμη παραπέρα: Στην υποκατάσταση της ΔΕΠΑ από τον Ομιλο Κοπελούζο, ανάγοντας τον τελευταίο σε βασικό ενεργειακό παράγοντα τις χώρας. Η υπόθεση εξελίσσεται σε πλήρης σκάνδαλο, καθώς παρατηρούμε ότι ακόμη και επιχειρηματικά σχέδια του μεγαλοεπιχειρηματία βαφτίζονται απαραίτητα για το δημόσιο και αποφασίζεται η υλοποίησή τους, με την ανάληψη, από το τελευταίο, και του σχετικού κόστους. Μέχρι και το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο ετοιμάζονται ν' αλλάξουν, προκειμένου να ικανοποιήσουν πλήρως και τον Κοπελούζο, αλλά και οποιονδήποτε άλλο μεγαλοεπιχειρηματία.

Αυτό θα πει πίστη και συνέπεια στους "νόμους της αγοράς" και της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας"...

Αθέλητη ομολογία

Ενας - ένας εκ των εκλεκτών της αυλής του "εκσυγχρονισμού" μπαίνουν στη σειρά για την εξύμνηση του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη. Στις προηγούμενες αγροτικές κινητοποιήσεις, ήταν ο "βέρος" σημιτικός Π. Κωστόπουλος, που τα έβαλε με τους αγρότες, δηλώνοντας μάλιστα ότι θα "πυροβολούσε" τον Γ. Παττάκη, αν του έκλεινε το δρόμο! Προχτές, τη σκυτάλη παρέλαβε ο φίλος του, γνωστός κλόουν της "δημοσιογραφίας" (;) Θ. Αναστασιάδης. Ο παραπάνω "εμβριθής" αναλυτής της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας δήλωσε ότι στην Ελλάδα του σήμερα κανείς δεν πεινάει, ότι ο Σημίτης δεν πρέπει να κάνει βήμα πίσω στις λαϊκές διεκδικήσεις και ανακάλυψε πού οφείλονται οι λαϊκές εκρήξεις: Στον Περισσό και το ΚΚΕ, όπως ανέφερε πολλάκις. Κατά τον εν λόγω τύπο, λοιπόν, οι χιλιάδες άνθρωποι που βγαίνουν στους δρόμους, το κάνουν επειδή τους το λέει το ΚΚΕ! Και, βέβαια, μακάρι να είχε αυτή τη δύναμη το Κόμμα. Πάντως, δεν είναι μακριά ο καιρός που θα την αποκτήσει. Οσο μάλιστα διάφοροι "πανέξυπνοι" τύποι, στην προσπάθειά τους να διασπάσουν τον αγώνα του λαού, συνεχίζουν να καταφεύγουν στο αντικομμουνισμό - ομολογώντας άθελά τους ότι η μοναδική πραγματική αντιπολίτευση στον τόπο και η πραγματική εκπροσώπηση των λαϊκών συμφερόντων γίνεται από το ΚΚΕ - καταφέρνουν να επισπεύδουν την ενδυνάμωση του ΚΚΕ. Ας συνεχίσουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ