ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Αυγούστου 1997
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΘΗΚΗ ΣΕΝΓΚΕΝ
Αθλια προπαγάνδα Ε. Γιαννόπουλου

Με εγκύκλιό του προς τις υπηρεσίες του Δημοσίου, όχι μόνο επαναλαμβάνει τους αστήρικτους ισχυρισμούς για την αντιδημοκρατική συνθήκη, αλλά επιτίθεται σε όσους διαφωνούν και αντιδρούν, αφήνοντας αιχμές ακόμα και ότι "υπηρετούν το οργανωμένο έγκλημα" (!)

Σοβαρό πολιτικό ζήτημα δημιουργεί το περιεχόμενο, αλλά και ο τρόπος "διακίνησης" εγκυκλίου του υπουργού Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλου, σε σχέση με τη Συνθήκη Σένγκεν.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, με την εγκύκλιο, δεν αρκείται στην παράθεση των διατάξεων του εκτρωματικού και αντιδημοκρατικού κειμένου της συνθήκης, αλλά προχωρά σε απαράδεκτες κρίσεις και σχολιασμούς ενάντια σε όσους διαφωνούν, ενώ "χαιρετίζει ευφήμως"... την ηγεσία της ΝΔ, η οποία στήριξε την επικύρωση της Συνθήκης. Φτάνει, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστεί "επιχαρίτως" σε επίσημο έγγραφο ότι όσοι εναντιώνονται - άθελά τους - υπηρετούν το οργανωμένο έγκλημα και τους εμπόρους ναρκωτικών (!).

Η εγκύκλιος καταλήγει "υπενθυμίζοντας" το "σεβασμό και τη λατρεία του Ε. Γιαννόπουλου στην ορθοδοξία, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τα άλλα Πατριαρχεία (!), την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας μας, τους Πατέρες της Εκκλησίας και του Αγίου Ορους, τους Λειτουργούς της Εκκλησίας" (!).

Η εγκύκλιος του Ε. Γιαννόπουλου, ουσιαστικά, αποτελεί ένα άθλιο προπαγανδιστικό κείμενο υπέρ της Συμφωνίας Σένγκεν και, ουσιαστικά, έρχεται να επιβεβαιώσει το ρόλο του θεματοφύλακα και ένθερμου απολογητή που έχει αναλάβει ο υπουργός Δικαιοσύνης απέναντι στο αυταρχικό δημιούργημα του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών.

Αρχικά η εγκύκλιος, η οποία φέρει ημερομηνία 18 Ιούνη, προοριζόταν προς όλες τις δικαστικές αρχές και τις υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης. Στη συνέχεια όμως, προφανώς επειδή εκτιμήθηκε η προπαγανδιστική της αξία, στάλθηκε στις υπηρεσίες και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Μάλιστα, οι υπάλληλοι υποχρεούνται να υπογράψουν ότι "έλαβαν γνώση" μετά την ανάγνωση της εγκυκλίου!

Επίθεση στους "διαστρεβλωτές"

Μετά την εξωραϊστική και υπερασπιστική αναφορά για το περιεχόμενο της συνθήκης - όπου επαναλαμβάνονται οι αστήρικτοι ισχυρισμοί της κυβέρνησης - και την "ωφέλεια" (!) που προκύπτει για τη χώρα μας από την εφαρμογή της συνθήκης, η εγκύκλιος καταλήγει, επικρίνοντας όσους διαφωνούν και αντιδρούν. "Εκ των ανωτέρω προκύπτει ότι τα κατά καιρούς υποστηριχθέντα για τον περιορισμό της εθνικής μας κυριαρχίας, την προσβολή των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών και των βάσεων του δημοκρατικού μας πολιτεύματος ως συνέπειες της εφαρμογής της συνθήκης δε βρίσκουν νόμιμο έρεισμα" (!). Και συνεχίζει αμέσως μετά με υπογραμμισμένα γράμματα: "Καθόσον αποτελεί ευθεία διαστρέβλωση της αλήθειας και της πραγματικότητας η εκ μέρους των αντιδρώντων προβολή αντιλεγουσών θέσεών τους ότι τάχα: α) η εφαρμογή της συνθήκης περιορίζει την εθνική μας κυριαρχία, β) ότι πλήσσονται τ' ατομικά δικαιώματα των Ελλήνων, γ) ότι θίγονται βάσεις του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Ουδέν τούτων αναληθέστερον" (!!).

Σε άλλο σημείο, η εγκύκλιος Γιαννόπουλου ισχυρίζεται πως "δεν είναι ακριβές ότι στο σύστημα πληροφοριών Σένγκεν καταχωρούνται δεδομένα που συσχετίζονται με τις θρησκευτικές, πολιτικές ή άλλες πεποιθήσεις των πολιτών" (!). "Ούτε είναι ακριβές όσον αφορά στη δήθεν κατάργηση του δικαιώματος του ασύλου".

Ακάθεκτος ο υπουργός Δικαιοσύνης ξεσπαθώνει: "Δεν είναι δυνατόν, να γίνουν κατανοητά, συνεπώς, δημοσιεύματα ή δηλώσεις "επωνύμων προσωπικοτήτων" οι οποίες, δυστυχώς, επηρεάζουν αρνητικώς την κοινή γνώμη".

"Υπερασπιστές του οργανωμένου εγκλήματος" (!)

Δε διστάζει, μάλιστα, να ισχυριστεί σε επίσημη εγκύκλιο ότι "αν δεν υπήρχε η πεποίθηση για την αγαθή προαίρεση των περισσότερων από τους επικριτές της κυρώσεως της Συνθήκης Σένγκεν θα λεγόταν, επιχαρίτως (!) ότι το οργανωμένο έγκλημα, το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών, το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος και τα λοιπά μεγάλα παράνομα συμφέροντα πέτυχαν, χωρίς προσπάθεια, ν' αποκτήσουν υπερασπιστές (προσωρινούς) με τη δημιουργία προσωρινών εντυπώσεων σε βάρος του περιεχομένου της συνθήκης" (!!).

Καταλήγοντας ο Ε. Γιαννόπουλος, στην προσπάθειά του να εμφανίσει "συμμάχους", αναφέρει: "Θεωρείται λίαν σημαντικό το πολιτικό γεγονός ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και πολλά και αξιόλογα στελέχη της στήριξαν το νόμο της επικύρωσης της Συνθήκης, πολιτική πράξη, η οποία χαιρετίζεται ευφήμως".

Π. Κ.

ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΡΣΕΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Ολομέτωπη επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα της νέας γενιάς

"Αγώνες μαζικοί, συντονισμένοι και αποφασιστικοί, μέχρι την οριστική ανατροπή αυτής της πολιτικής, είναι ο μόνος δρόμος που έχει να επιλέξει η νεολαία και το εργατικό λαϊκό κίνημα, για να σπάσει τους ταξικούς φραγμούς και τα εμπόδια στη μόρφωση, στην εργασία και την ανθρώπινη ζωή".

Αυτό τονίζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με χτεσινή του ανακοίνωση που αναφέρεται στις προχτεσινές εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας Γερ. Αρσένη.

Ο υπουργός Παιδείας αμέσως μετά την προχτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης, προχώρησε στις εξαγγελίες που αφορούν το σύνολο των μέτρων που θα εφαρμοστούν το αμέσως επόμενο διάστημα στην παιδεία και που ουσιαστικά έχουν ως στόχο την κατάργηση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, με την καθιέρωση διδάκτρων από τη χαμηλότερη μέχρι την υψηλότερη εκπαιδευτική βαθμίδα και την ένταξη του εκπαιδευτικού συστήματος στους νόμους της αγοράς. Ο υπουργός Παιδείας έκανε λεπτομερή ανάλυση όλων των μέτρων της εκπαιδευτικής αντιμεταρρύθμισης, που εδώ και καιρό έχει εξαγγελθεί και που στις επόμενες βδομάδες θα αρχίσει να νομοθετείται.

Σύμφωνα με τα μέτρα αυτά, καταργείται η επετηρίδα διορισμού των εκπαιδευτικών,οι σημερινές Γενικές Εξετάσεις αντικαθίστανται με άλλες περισσότερες και δυσκολότερες εξετάσεις, ιδρύονται οι Ελεύθεροι Κύκλοι Σπουδών και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, που θα προσφέρουν τριτοβάθμια προγράμματα σπουδών ενταγμένα όμως στο πλαίσιο της διά βίου εκπαίδευσης και κατάρτισης του "απασχολήσιμου" εργαζόμενου.Θεσμοθετείται η "αξιολόγηση" του εκπαιδευτικού έργου, με στόχο τη δημιουργία σχολείων, σχολών και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων πολλών ταχυτήτων, εφαρμόζεται η λογική τηςανταποδοτικότητας (βλ. δίδακτρα) σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος.

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ

Για όλα τα παραπάνω, στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, τονίζεται:

"Ξεπερνάει κάθε προηγούμενο ο αντιλαϊκός και αντιεκπαιδευτικός χαρακτήρας των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για άμεση προώθηση στην παιδεία.

Πρόκειται για μια συνολική, πολυμέτωπη επίθεση ενάντια στα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα της νέας γενιάς, με στόχο την ένταση της πνευματικής και υλικής εκμετάλλευσης, σύμφωνα με την ενιαία κατεύθυνση της ΕΕ. Αντί, για την ολόπλευρη ανάπτυξη του ανθρώπου που είναι η μεγάλη απαίτηση της εποχής μας, προωθείται η διά βίου μερική κατάρτιση του "απασχολήσιμου" εργατικού δυναμικού.

Η δραματική υποβάθμιση των σπουδών όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, η ιδιωτικοποίηση, η μεγιστοποίηση των ταξικών φραγμών, η κυριαρχία των νόμων της καπιταλιστικής αγοράς, αναδεικνύονται μέσα από κάθε δέσμη των νέων μέτρων.

  • Η μετατροπή του Λυκείου σε μηχανισμό ταξικής διαλογής μέσα από τις διαρκείς εξετάσεις,
  • η αντικατάσταση της ανώτατης εκπαίδευσης από ένα υποβαθμισμένο συνονθύλευμα κάθε εκπαιδευτικής μεταλυκειακής κατηγορίας, για σπουδές χωρίς αντίκρισμα,
  • η αποσύνδεση των τίτλων σπουδών από τη δυνατότητα άσκησης επαγγέλματος, ξεκινώντας από την κατάργηση της επετηρίδας,
  • η επιβολή διδάκτρων και η κατάργηση του δωρεάν χαρακτήρα της δημόσιας εκπαίδευσης,
  • η αξιολόγηση της εκπαίδευσης και των συντελεστών της με κριτήριο την προσαρμοστικότητα στις πολιτικές επιλογές του κεφαλαίου,

ξεπέρασαν το επίπεδο της ζύμωσης και της προπαγάνδας.

Είναι η πραγματικότητα που η κυβέρνηση σκοπεύει να εφαρμόσει από τη νέα σχολική περίοδο.

Αγώνες μαζικοί, συντονισμένοι και αποφασιστικοί, μέχρι την οριστική ανατροπή αυτής της πολιτικής, είναι ο μόνος δρόμος που έχει να επιλέξει η νεολαία και το εργατικό λαϊκό κίνημα, για να σπάσει τους ταξικούς φραγμούς και τα εμπόδια στη μόρφωση, στην εργασία και την ανθρώπινη ζωή".

"ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ"
Ερχεται θερμός χειμώνας

Σε ανακοίνωσή της, σχετικά με τις εξαγγελίες Αρσένη, η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζεται:

"Η 1η Αυγούστου του '97 θα μείνει στην ιστορία σαν μαύρη μέρα για τη δημόσια δωρεάν Παιδεία και τον εκπαιδευτικό, αφού με τις εξαγγελίες Αρσένη - οι οποίες είναι πλήρως εναρμονισμένες με τα διάφορα ευρωμανιφέστα - στο βαθμό που θα εφαρμοστούν, ανοίγουν διάπλατα την πόρτα για την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και την κατάργηση των μεγάλων εκπαιδευτικών κατακτήσεων. Η κατάργηση της επετηρίδας θα έχει ως αποτέλεσμα την άλωση της εκπαίδευσης από τους "ημέτερους", οι οποίοι θα περνούν είτε από τους γνωστούς "αξιοκρατικούς" διαγωνισμούς, είτε από την ευνοϊκή αξιολόγηση που θα τους κάνουν οι νέοι επιθεωρητές.

Να είναι, όμως, σίγουρη η κυβέρνηση πως την περιμένει ένας θερμότατος χειμώνας, αφού οι εκπαιδευτικοί θα αντιδράσουν δυναμικά με την έναρξη του σχολικού έτους. Είναι ανάγκη τώρα, όσο ποτέ άλλοτε, τα ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, ξεκινώντας από τώρα την κοινή δράση τους με ενημέρωση του ελληνικού λαού και έναρξη οργανωμένων μαζικών κινητοποιήσεων από την αρχή του σχολικού έτους. Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η βάση των εκπαιδευτικών θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα βάλει φραγμό στην κυβερνητική πολιτική".

ΤΑ ΟΜΟΚΕΝΤΡΑ

Ο Μ. Μερακλής θα απουσιάσει σε άδεια τον Αύγουστο

Φιλειρηνική εκδήλωση στην Ακρόπολη

Την Τετάρτη, 6 Αυγούστου, στις 7.30μ.μ.

"Για να τιμήσουμε τα αθώα θύματα. Να καταδικάσουμε τα φοβερά εγκλήματα των ιμπεριαλιστών κατά της ανθρωπότητας, να απαιτήσουμε, ποτέ πια Χιροσίμα - ποτέ πια Ναγκασάκι - ποτέ πια πόλεμος. Να καταστραφούν όλα τα πυρηνικά όπλα".

Με τα συνθήματα αυτά, στην επέτειο των 52 χρόνων από τη μαύρη επέτειο των βομβαρδισμών της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι από τους Αμερικανούς, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη καλούν τον αθηναϊκό και πειραιώτικο λαό την Τετάρτη, 6 Αυγούστου και ώρα 7.30 το απόγευμα, στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και η Νεανική Δράση καλεί στη συγκέντρωση της Ακρόπολης όλους τους Αθηναίους και Πειραιώτες "για να υπερασπίσουμε το μέλλον της ανθρωπότητας", όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, για: "Αντίσταση στη Νέα Τάξη". "Να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια". "Να αποκρουστούν τα ΝΑΤΟικά σχέδια διχοτόμησης της Κύπρου και του Αιγαίου". "Να φύγουν οι βάσεις και τα πυρηνικά από τον Αραξο". "Να φωνάξουμε ΟΧΙ στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, Ειρήνη - Φιλία - Ισότιμη Συνεργασία".

Στη Θεσσαλονίκη

Αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση, με αφορμή τη συμπλήρωση 52 χρόνων από το αποτρόπαιο έγκλημα εναντίον του άμαχου πληθυσμού στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι διοργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 6 Αυγούστου. Η εκδήλωση θα γίνει στις 8 το απόγευμα έξω από το Αμερικανικό Προξενείο. Στις 9.30 το βράδυ θα ακολουθήσει ανοιχτή συναυλία στην πλατεία, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας, Εγνατίας και Πλάτωνος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ