Κυριακή 3 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΡΣΕΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Ολομέτωπη επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα της νέας γενιάς

"Αγώνες μαζικοί, συντονισμένοι και αποφασιστικοί, μέχρι την οριστική ανατροπή αυτής της πολιτικής, είναι ο μόνος δρόμος που έχει να επιλέξει η νεολαία και το εργατικό λαϊκό κίνημα, για να σπάσει τους ταξικούς φραγμούς και τα εμπόδια στη μόρφωση, στην εργασία και την ανθρώπινη ζωή".

Αυτό τονίζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με χτεσινή του ανακοίνωση που αναφέρεται στις προχτεσινές εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας Γερ. Αρσένη.

Ο υπουργός Παιδείας αμέσως μετά την προχτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης, προχώρησε στις εξαγγελίες που αφορούν το σύνολο των μέτρων που θα εφαρμοστούν το αμέσως επόμενο διάστημα στην παιδεία και που ουσιαστικά έχουν ως στόχο την κατάργηση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, με την καθιέρωση διδάκτρων από τη χαμηλότερη μέχρι την υψηλότερη εκπαιδευτική βαθμίδα και την ένταξη του εκπαιδευτικού συστήματος στους νόμους της αγοράς. Ο υπουργός Παιδείας έκανε λεπτομερή ανάλυση όλων των μέτρων της εκπαιδευτικής αντιμεταρρύθμισης, που εδώ και καιρό έχει εξαγγελθεί και που στις επόμενες βδομάδες θα αρχίσει να νομοθετείται.

Σύμφωνα με τα μέτρα αυτά, καταργείται η επετηρίδα διορισμού των εκπαιδευτικών,οι σημερινές Γενικές Εξετάσεις αντικαθίστανται με άλλες περισσότερες και δυσκολότερες εξετάσεις, ιδρύονται οι Ελεύθεροι Κύκλοι Σπουδών και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, που θα προσφέρουν τριτοβάθμια προγράμματα σπουδών ενταγμένα όμως στο πλαίσιο της διά βίου εκπαίδευσης και κατάρτισης του "απασχολήσιμου" εργαζόμενου.Θεσμοθετείται η "αξιολόγηση" του εκπαιδευτικού έργου, με στόχο τη δημιουργία σχολείων, σχολών και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων πολλών ταχυτήτων, εφαρμόζεται η λογική τηςανταποδοτικότητας (βλ. δίδακτρα) σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος.

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ

Για όλα τα παραπάνω, στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, τονίζεται:

"Ξεπερνάει κάθε προηγούμενο ο αντιλαϊκός και αντιεκπαιδευτικός χαρακτήρας των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για άμεση προώθηση στην παιδεία.

Πρόκειται για μια συνολική, πολυμέτωπη επίθεση ενάντια στα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα της νέας γενιάς, με στόχο την ένταση της πνευματικής και υλικής εκμετάλλευσης, σύμφωνα με την ενιαία κατεύθυνση της ΕΕ. Αντί, για την ολόπλευρη ανάπτυξη του ανθρώπου που είναι η μεγάλη απαίτηση της εποχής μας, προωθείται η διά βίου μερική κατάρτιση του "απασχολήσιμου" εργατικού δυναμικού.

Η δραματική υποβάθμιση των σπουδών όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, η ιδιωτικοποίηση, η μεγιστοποίηση των ταξικών φραγμών, η κυριαρχία των νόμων της καπιταλιστικής αγοράς, αναδεικνύονται μέσα από κάθε δέσμη των νέων μέτρων.

  • Η μετατροπή του Λυκείου σε μηχανισμό ταξικής διαλογής μέσα από τις διαρκείς εξετάσεις,
  • η αντικατάσταση της ανώτατης εκπαίδευσης από ένα υποβαθμισμένο συνονθύλευμα κάθε εκπαιδευτικής μεταλυκειακής κατηγορίας, για σπουδές χωρίς αντίκρισμα,
  • η αποσύνδεση των τίτλων σπουδών από τη δυνατότητα άσκησης επαγγέλματος, ξεκινώντας από την κατάργηση της επετηρίδας,
  • η επιβολή διδάκτρων και η κατάργηση του δωρεάν χαρακτήρα της δημόσιας εκπαίδευσης,
  • η αξιολόγηση της εκπαίδευσης και των συντελεστών της με κριτήριο την προσαρμοστικότητα στις πολιτικές επιλογές του κεφαλαίου,

ξεπέρασαν το επίπεδο της ζύμωσης και της προπαγάνδας.

Είναι η πραγματικότητα που η κυβέρνηση σκοπεύει να εφαρμόσει από τη νέα σχολική περίοδο.

Αγώνες μαζικοί, συντονισμένοι και αποφασιστικοί, μέχρι την οριστική ανατροπή αυτής της πολιτικής, είναι ο μόνος δρόμος που έχει να επιλέξει η νεολαία και το εργατικό λαϊκό κίνημα, για να σπάσει τους ταξικούς φραγμούς και τα εμπόδια στη μόρφωση, στην εργασία και την ανθρώπινη ζωή".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ