ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ
Παραληρήματα υποταγής σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

Οσο και αν προσπάθησαν οι παρατρεχάμενοι του πρωθυπουργού, μέσω των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, να τον απομονώσουν από την οργή των αγροτών, που διαδήλωναν στην Καρδίτσα, τα συνθήματα αντηχούσαν στην αίθουσα της νομαρχίας, υποχρεώνοντας τον Κ. Σημίτη να "απαντήσει".

* * *

"Και σ' αυτούς που φωνάζουν - άκουσα τη λέξη αίσχος. Αίσχος, γιατί γίνονται έργα; "Αίσχος", γιατί υπάρχουν προγράμματα; "Αίσχος", γιατί θέλουμε να προχωρήσουμε;". Ακριβώς για όλα αυτά αίσχος! Οσο η κυβέρνηση παρουσιάζει έργο και προγράμματα και προχωράει στην εφαρμογή τους, τόσο χειροτερεύει η κατάσταση των αγροτών. Οσο υλοποιούνται τα προγράμματά της, τόσο ο εφιάλτης του ξεκληρίσματος των αγροτών θα γίνεται επώδυνη πραγματικότητα.

* * *

Προφανώς, επειδή αντιλήφθηκε τη ρηχότητα των απαντήσεων του, προσέφυγε στα γνωστά στερεότυπα περί "απομόνωσης" και "αλβανοποίησης" της χώρας, αν φύγει από την ΕΕ. Λες και μετά από τόσα χρόνια στην ΕΕ δε μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα στη χώρα και τις υπόλοιπες της ΕΕ. Λες και δεν αποκλίνει διαρκώς και δεν περιθωριοποιείται η χώρας μας και κυρίως οι εργαζόμενοι, η κατάσταση των οποίων διαρκώς χειροτερεύει.

* * *

Λες και η "ισότιμη συμμετοχή", με την αλλαγή του τρόπου λήψης των αποφάσεων στην ΟΝΕ, την κατάργηση του "βέτο", την αρχή της ευελιξίας, κλπ., δε θα περιθωριοποιήσει ακόμα περισσότερο τη χώρα μας στις αποφάσεις. Το "όραμα του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ" δεν πείθει, όσο και αν κινδυνολογεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

* * *

Πολύ περισσότερο, όταν ο Κ. Σημίτης δηλώνει ότι τη "νέα μεγάλη ιδέα", η "ισότιμη συμμετοχή" στην ΟΝΕ, "ταυτίζεται με την επιτυχή πορεία της σύγκλισης, τόσο ως προς τα τυπικά, όσο και ως προς τα ουσιαστικά κριτήρια" του Μάαστριχτ. Με άλλα λόγια, με τη μετατροπή της χώρας σε μεγάλη ζώνη φτώχειας και ανεργίας. Με τέτοια "οράματα", είναι φυσικό να ανησυχεί ο πρωθυπουργός και να επιχειρεί, με περιοδείες, να διασκεδάσει τη λαϊκή αγανάκτηση.

* * *

Στο πλαίσιο αυτό δε δίστασε να επισκεφτεί το Κιλελέρ, όπου προχώρησε σε νέα πρόκληση, απογυμνώνοντας τον εορτασμό του από κάθε επικαιρότητα: "Χτες ήταν η διεκδίκηση της γης και αυτό είναι πια κάτι που δεν έχει σημασία, έχει ξεπεραστεί. Χτες ήταν ο σκληρός αγώνας για τα πολιτικά δικαιώματα. Και πολιτικά δικαιώματα υπάρχουν πια, είναι κεκτημένα" (!). Αν δεν παλεύουν σήμερα οι αγρότες για να κρατήσουν τη γη τους και να δουλεύουν σε αυτή, γιατί παλεύουν; Οσο για το αν έχουν κεκτημένα τα πολιτικά δικαιώματα, αυτό αποδείχτηκε πρόσφατα, όταν η κυβέρνηση τους απαγόρευσε, με χουντικούς νόμους, να διαδηλώσουν...

* * *

Είπε και μια αλήθεια, εκτός κειμένου, όμως ο Κ. Σημίτης, απαντώντας σε όσους λένε ότι "επί δεκαετίες δεν υπήρχε αγροτική πολιτική". Μα, όσοι το λένε αυτό, δήλωσε, "ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν ξέρουν το χώρο, παρ' όλο που ισχυρίζονται ότι ξέρουν το χώρο. Η αγροτική πολιτική ήταν καθορισμένη: Ηταν το πλαίσιο τη ΚΑΠ". Απλά οι εκάστοτε κυβερνήσεις - κυρίως η σημερινή - έσπευσαν να υποταχθούν σε αυτήν, ενώ οι ισχυροί "εταίροι" εξασφάλισαν μέσω της ΚΑΠ τα δικά τους συμφέροντα.

* * *

Θα αποτελούσε σοβαρή παράλειψη αν δεν επισημαινόταν το παραλήρημα υποταγής του πρωθυπουργού απέναντι στο ΝΑΤΟ. Καθόλου τυχαία μια μέρα μετά την αναχώρηση του γγ του ΝΑΤΟ Χ. Σολάνα. Αφού χαρακτήρισε θετική τη συμμετοχή στη στρατιωτική επέμβαση στη Βοσνία (!), είπε για τη συμμετοχή της κυβέρνησης στα νέα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ.

* * *

"Η Ελλάδα, συμμετέχει ενεργά και σε όλα τα επίπεδα στην επεξεργασία των θέσεων αυτών, αποσκοπώντας στην πλήρη συμμετοχή της στην υπό μετεξέλιξη Συμμαχία, η οποία πλέον αποβλέπει στην εμπέδωση ενός νέου δόγματος δράσης και στην αντιμετώπιση της αστάθειας των διαφαινομένων νέων εστιών έντασης που είναι δυνατόν να απειλήσουν την ασφάλεια των κρατών - μελών". Οπως για παράδειγμα της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία...

Π. Κ.

"Ολα συζητούνται" αλλά και κλασικός κυνισμός

Μέχρι σήμερα, μια από τις κατ' εξοχήν περιφραστικές αποδόσεις του κυνισμού, ως πολιτικής, κοινωνικής και ιδεολογικής συμπεριφοράς, ήταν το "όλα πουλιούνται και όλα αγοράζονται". Τώρα, πια, φαίνεται ότι ο "εκσυγχρονισμός" αποφάσισε να αντικαταστήσει κάποια από τα συνήθη "εμβλήματα" της εξουσίας εκείνης, που διαφεντεύεται από "αρχές", όπως "το δίκιο του ισχυρότερου". Ετσι, στη θέση του "όλα πουλιούνται και όλα αγοράζονται", λανσάρεται ο "πολιτισμός" του "όλα συζητούνται"! Μοιάζει οξύμωρο να ισχυρίζεται κανείς ότι η σπουδή των κυβερνώντων και η καταφυγή τους σε αναφορές υπέρ της "συζήτησης", του "διαλόγου", της "σύνθεσης" και της "συναινετικής συνεύρεσης", αποτελεί κυνισμό. Και όμως. Πρόκειται για επιδεικτικό κυνισμό, που σε ορισμένες περιπτώσεις ωχριά μπροστά στις κλασικές ανάλγητες μεθόδους περιφρόνησης των λαϊκών στρωμάτων, όπως αυτές που επέδειξε ο πρωθυπουργός περιοδεύοντας στη Θεσσαλία.

***

Ας γίνουμε συγκεκριμένοι. Προχτές, τα ΜΜΕ που ελέγχονται από τους μεγαλοκεφαλαιούχους αποφάσισαν να ομολογήσουν και να προσφέρουν ως είδηση, αυτό που ο "Ριζοσπάστης" και το ΚΚΕ καταγγέλλουν ως εφιαλτική πραγματικότητα εδώ και χρόνια, και που απειλεί - κατά τις εντολές του Μάαστριχτ και της "Λευκής Βίβλου" - τον ελληνικό λαό. Εγραψαν, λοιπόν, πως στο τραπέζι του περίφημου "κοινωνικού διαλόγου", οι κυβερνώντες, "τοις... βιομηχάνων ρήμασι πειθόμενοι", ετοιμάζονται να "ρίξουν" την εντολή των πολυεθνικών για μείωση των ωρών εργασίας με ανάλογη μείωση του μισθού! Και ω του θαύματος! Από την επομένη, ένα κύμα λατρείας υπέρ του "διαλόγου" εκδηλώθηκε εκ μέρους των κυβερνώντων.

***

"

Να το κουβεντιάσουμε", ήταν ουσιαστικά η τοποθέτηση - επιβεβαίωση της λογικής του κοινωνικού απαρτχάιντ, που θέλουν να στήσουν οι εμβριθείς της "διαλεκτικής", όπως την εξέφρασε ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας! Μα τι "να κουβεντιάσουμε"; Για ποιο θέμα καλούν τους εργάτες σε "διάλογο"; Σε τι θέλουν να εμπλέξουν τα χειμαζόμενα κοινωνικά στρώματα οι "διαλογιστές" της στρογγυλής... τραπέζης των πολυεθνικών; Απλούστατα. Καλούν τα θύματά τους, για να συζητήσουν μαζί τους το πώς θα τους κλέβουν περισσότερο! Το πώς θα τους κάνουν φτωχότερους! Το πώς θα τους εκμεταλλεύονται στυγνότερα! Το πώς θα τους βυθίζουν περισσότερο στο πέλαγος της ανασφάλειας! Το πώς θα τους στερήσουν στοιχειώδη δικαιώματα και κατακτήσεις, για τα οποία χύθηκαν ποταμοί αίματος! Τους καλούν να "συζητήσουν" για το πώς η Ελλάδα του 2000 θα υπερφαλαγγίζει σε καπιταλιστική αγριότητα τους "Σκληρούς καιρούς" του Ντίκενς!

***

Και όμως. Οι κυβερνώντες και τα αφεντικά τους, όλοι εκείνοι που στρογγυλοκάθονται σε χρυσοπληρωμένες καρέκλες, που η "αγωνία" τους για τον τόπο εξαργυρώνεται προκλητικά και χλιδάτα, μπροστά, μάλιστα, στα μάτια ενός λαού που κατά το 20% ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και το υπόλοιπο 80% ζει με τη φτώχεια του, είναι τόσο κυνικοί, που βαφτίζουν "πολιτισμό", "διάλογο" και "συζήτηση", την πρόσκληση σε ένα "διαλογισμό", όπου οι καλεσμένοι πρέπει να συνεισφέρουν στον "προβληματισμό" των οικοδεσποτών. Ποιος είναι ο "προβληματισμός"; Μα το πώς οι οικοδεσπότες θα... "φάνε" τους καλεσμένους! Αυτός είναι ο "πολιτισμός" της πλουτοκρατίας και όποιος τον αρνείται κατηγορείται ως... απολίτιστος.

***

Ομως, υπάρχουν μερικά ζητήματα που δε χωρούν στον κυνισμό του "όλα συζητούνται". Τότε αναλαμβάνει ο κλασικός κυνισμός. Ετσι, ο κ. πρωθυπουργός, νιώθοντας απέχθεια σε κάθε συζήτηση που μπορεί να έχει σχέση με ικανοποίηση των λαϊκών αιτημάτων, απεφάνθη, από τη Θεσσαλία: "Δεν μπορούμε, είπε απευθυνόμενος στους αγρότες, να προχωρήσουμε στην ικανοποίηση υπερβολικών αιτημάτων, τα οποία απομακρύνουν όλη την κοινωνία, συνολικά, από τους κοινούς στόχους και τις επιδιώξεις"... Ομως, σε αυτές τις περιπτώσεις η άρνηση του διαλόγου, από τους κατά τα άλλα υπέρμαχους της συζήτησης, δε φτάνει. Οσοι δε "συμμορφώνονται" με την αντίληψη του "σφάξε με αγά μου να αγιάσω", αφού αποκλείονται από το κλαμπ των "εθελοντών θυμάτων", επιχειρείται να "φαγωθούν" διά της σπίλωσης και της συκοφαντίας. Οπως γλαφυρά είπε ο κ. Κ. Σημίτης, η κυβέρνησή του "δεν κάνει παροχές σ' όποιον εκβιάζει, για να έχει χειροκροτήματα... Δεν μπορεί να θυσιάσει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, για να κερδίσει την πολιτική της ησυχία απέναντι σε όσους αρνούνται την πραγματικότητα και την πρόοδο"...

***

Τουτέστιν, "εκβιαστές", "αντεθνικά στοιχεία", "αναχρονιστές" και "πολέμιοι της προόδου" δεν είναι όσοι υπηρετούν τον "κανιβαλισμό" του πολυεθνικού κεφαλαίου. Δεν είναι όσοι θέλουν μια Ελλάδα άθυρμα στα χέρια των αρχιτεκτόνων της περιβόητης "παγκοσμιοποίησης", που δε σημαίνει τίποτε περισσότερο από την υποταγή στην παγκοσμιοποίηση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Είναι όσοι αρνούνται να "εκπολιτιστούν", μετατρεπόμενοι σε στρατιές εθελόδουλων δούλων στα "σκλαβοπάζαρα" των πολυεθνικών. Οι πρώτοι, οι εγχώριοι επιστάτες των "σκλαβοπάζαρων", ποζάρουν και αυτοαναγορεύονται σε "κοσμοπολίτες". Οσοι τους αντιστέκονται, καταγγέλλονται ως θιασώτες της "αλβανοποίησης"! Ποιοι μιλούν για "αλβανοποίηση"; Αυτοί που στα πλαίσια των βαθύτατων διαλογισμών τους, ζητωκραύγαζαν για την εισβολή της "παγκοσμιοποίησης" που υπηρετούν, και στην Αλβανία, η οποία σήμερα λιμοκτονεί και εξεγείρεται. Είναι και αυτό στοιχείο του "πολιτισμού" τους. Πρόκειται για έναν "πολιτισμό" που δικαιώνει όσους πιστεύουν ότι δε θα πρέπει να καθυστερήσει η ώρα, που το λαϊκό κίνημα, είναι ανάγκη να θέσει στην ημερήσια διάταξη της αντεπίθεσής του, το ζήτημα του διαλόγου, με στόχο την οργάνωσή του, για την ανατροπή των εγχώριων "νομαρχών" του συστήματος της παγκόσμιας εξαθλίωσης.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Εισέπραξε αποδοκιμασία της πολιτικής του

Αποδοκιμασίες για την πολιτική που εφαρμόζει εισέπραξε ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης,κατά την τριήμερη περιοδεία του και στις τέσσερις πρωτεύουσες των νομών της Θεσσαλίας, που ολοκληρώθηκε χτες. Η επίσκεψη αυτή του πρωθυπουργού, ο οποίος ήταν επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου, είχε χαρακτήρα συντονισμένης κυβερνητικής επιχείρησης αντιστροφής του αρνητικού για την κυβέρνηση κλίματος, που οξύνθηκε ακόμα περισσότερο τον τελευταίο καιρό στη Θεσσαλία.

Τα πάντα για το Μάαστριχτ

Κοινό το μοτίβο όλων των ομιλιών του πρωθυπουργού. Εμμονή στις επιλογές της κυβέρνησης και προβολή του όλου ζητήματος της "σύγκλισης" με βάση τους στόχους του Μάαστριχτ σαν τη νέα "Μεγάλη Ιδέα", στην οποία θα πρέπει να υποτάσσονται οι πάντες και τα πάντα. Καταδίκη όσων διεκδικούν και κινδυνολογία περί "αλβανοποίησης" αν δεν εφαρμοστεί η πολιτική του. Ούτε λίγο - ούτε πολύ χαρακτήρισε εκβιαστές όσους έχουν αιτήματα. Ενώ ξόρκισε τις "παροχές" αποκηρύσσοντάς τες, σαν κάτι επικίνδυνο, για να δικαιολογήσει την αντιλαϊκή πολιτική λιτότητας. Αλλά την ίδια ώρα έκανε εξαγγελίες εκατοντάδων δισεκατομμυρίων για "μεγάλα έργα", που έχουν ξανά και ξανά εξαγγελθεί.

Η περιοδεία ξεκίνησε από τη Λάρισα το Σάββατο, όπου ο πρωθυπουργός συνάντησε και την πρώτη αποδοκιμασία από τους συγκεντρωμένους καθηγητές και αγρότες έξω από το Ωδείο της πόλης. Το βράδυ της ίδιας μέρας ακολούθησε η ψυχρολουσία από την αποτυχημένη συγκέντρωση στο κλειστό γήπεδο της Νεάπολης Λάρισας, όπου, παρά την κινητοποίηση και την καθυστέρηση έναρξης της ομιλίας, δε συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 1.500 άτομα, σε ένα μισοάδειο γήπεδο. Αυτό βέβαια δεν τον εμπόδισε να πει τα όσα είπε. Μάλιστα, εκτός κειμένου και στην αρχή της ομιλίας του εμφανίστηκε να απολογείται για το "κοινωνικό πρόσωπο" του ΠΑΣΟΚ. Το υπηρετούμε, είπε, αποφασιστικά ώστε να το βλέπουν όλοι οι Ελληνες και όχι "η μια ή η άλλη συντεχνία, που έχει τη δύναμη να πιέζει". Και πρόσθεσε: "Εμείς δεν ήρθαμε εδώ για να μας πουν "μπράβο, καλά τα κάνετε", επειδή μοιράζουμε κάποια χρήματα. Εμείς ήρθαμε εδώ για να καθοδηγήσουμε το λαό, για να είμαστε μαζί του και μπροστά στη μεγάλη πορεία για την ισχυρή Ελλάδα".

Την επόμενη μέρα, την Κυριακή, στο Βόλο,εισέπραξε καινούριες αποδοκιμασίες, μάλιστα επειδή θεωρήθηκε ότι οι διαδηλωτές καθηγητές, εργάτες και απολυμένοι από τα εργοστάσια... θα ενοχλούσαν τον πρωθυπουργό με τις φωνές τους, αστυνομικές δυνάμεις τούς απώθησαν για να μην πλησιάσουν το κτίριο της Νομαρχίας Μαγνησίας. Τελικά, έφτασαν εκεί και αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον Κ. Σημίτη, ο οποίος με τις απαντήσεις που τους έδωσε είπε ότι είναι φυσιολογικό να κλείνουν οι βιομηχανίας που δεν είναι ανταγωνιστικές και όταν ρωτήθηκε τι θα γίνει με τους άνεργους, τους προέτρεψε να ασχοληθούν με την ανάπτυξη του τουρισμού στο Πήλιο.

Απαράδεκτη ενέργεια

Κατά την έξοδο του πρωθυπουργού από τη Νομαρχία Μαγνησίας και για να κρατηθούν μακριά οι διαδηλωτές, ώστε να φυγαδευτεί ανενόχλητος, με εντολή του επικεφαλής της ασφάλειας του πρωθυπουργού έγινε προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί σαν "μπλόκο" το λεωφορείο που μετέφερε τους δημοσιογράφους και οι οποίοι είχαν ήδη επιβιβαστεί σ' αυτό.Απέναντι στην απαράδεκτη ενέργεια αντέδρασαν σύσσωμοι οι δημοσιογράφοι, τονίζοντας - προς τιμήν τους αυτό βέβαια - ότι δεν μπορεί να αποτελούν την "ασπίδα" του πρωθυπουργού.

Το κλίμα αυτό ενόχλησε και προφανώς δόθηκε εντολή για πανθεσσαλική κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ, ώστε στον επόμενο σταθμό της περιοδείας, το βράδυ της Κυριακής στην Καρδίτσα,να υπάρχει υποδοχή και όχι αποδοκιμασία. Με βάση τη γραμμή που δόθηκε, ονομάστηκαν "αντισυγκεντρώσεις" οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

Το αποτέλεσμα της πανθεσσαλικής κινητοποίησης του ΠΑΣΟΚ ήταν να μαζευτούν λιγότεροι από χίλιοι χειροκροτητές μπροστά από την εξέδρα που είχε στηθεί στην είσοδο της Νομαρχίας Καρδίτσας, που δεν κατάφεραν όμως με τις κόρνες και τα χειροκροτήματά τους να κρατήσουν μακριά από τα αυτιά του Κ. Σημίτη τις αποδοκιμασίες και τα "ενοχλητικά" συνθήματα από τους Καρδιτσιώτες αγρότες και εκπαιδευτικούς που ήταν λίγα μέτρα παραπέρα. "Αγρότη, πολέμα, σου πίνουνε το αίμα", "Οχι άλλα ψέματα" και "Αίσχος, αίσχος...",ήταν το ηχηρό σχόλιο στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες. Αυτός βέβαια δε δίστασε να χρησιμοποιήσει και τα γνωστά αντικομμουνιστικά όπλα, αναφέροντας ότι αυτοί που φωνάζουν "έχουν σαν πρότυπο αυτό που έγινε επί δεκαετίες στην Αν. Ευρώπη" και ρωτώντας αν "η αλβανοποίηση είναι πρότυπο της χώρας".

Β. Μπούτας: "Θέλησε να ρίξει στάχτη στα μάτια"

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Β. Μπούτας και μέλος της Πανθεσσαλικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών, που ήταν ανάμεσα στους αγρότες που διαδήλωναν, τόνισε ότι "ήταν μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη φιέστα που ήθελε να οργανώσει η κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, για να ρίξει στάχτη στα μάτια", και κάλεσε τους αγρότες στο επόμενο ραντεβού τους στις 16 Μάρτη στο Κιλελέρ.Και πρόσθεσε: "Αποδοκίμασαν αυτή την πολιτική που θέλησε ο πρωθυπουργός να την παρουσιάσει σαν μονόδρομο. Την πολιτική της κυβέρνησης, που εκπορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και εξυπηρετεί τα συμφέροντα του πολυεθνικού κεφαλαίου και των μονοπωλίων. Ξέρουμε πολύ καλά και γνωρίζουν πολύ καλά οι αγρότες ότι ο μονόδρομος της κυβέρνησης είναι το ξεκλήρισμα της αγροτιάς, η μείωση των εισοδημάτων τους, η περιθωριοποίηση, η φτώχεια, η ανεργία. Επίσης, κινδυνολόγησε κάνοντας χυδαίο αντικομμουνισμό, αλλά οι αγρότες, οι εργαζόμενοι και ο λαός της Καρδίτσας γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι είναι εκείνοι που στέκονται δίπλα στα προβλήματά τους, που υπερασπίζονται τα δίκαια αιτήματά τους. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι το ΚΚΕ είναι εκείνο τα οποίο στηρίζει την παραγωγική βάση των νομού, της περιοχής της Θεσσαλίας".

Ανάλογη αποδοκιμασία συνάντησε χτες ο πρωθυπουργός και στα Τρίκαλα,όπου ολοκλήρωσε την περιοδεία του επισκεπτόμενος τα Μετέωρα.

Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Ηλθε, είπε και απήλθε

Η φιέστα τέλειωσε. Ο κ. Σημίτης ήλθε, είπε και απήλθε. Ο Βόλος και η Μαγνησία συνεχίζουν στο ρυθμό της αγωνίας για το παρόν και το μέλλον. Τα κλειστά εργοστάσια θα συνεχίσουν να σκουριάζουν. Ο άνεργος να ονειρεύεται ότι έπιασε δουλιά. Ο επαγγελματοβιοτέχνης να αγωνιά για τις υποχρεώσεις του μήνα. Ο μικρομεσαίος αγρότης να σκέφτεται πώς θα ζήσει την οικογένειά του. Εξαγγελίες, για έργα που είχαν τη δέσμευση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ πριν δύο χρόνια, με συγκεκριμένη πίστωση, χρονοδιάγραμμα και ημερομηνία λήξης, ξαναέγιναν από τον πρωθυπουργό.

Οι αγώνες όλων των κοινωνικών στρωμάτων - πλην ΣΕΒ και μεγαλεμπόρων - χαρακτηρίστηκαν, για μια ακόμη φορά, ως συμφέροντα συντεχνιών και μικροομάδων.

Στα οξυμένα προβλήματα της ανεργίας, βρήκε τη λύση στα "Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης", της "Λευκής Βίβλου", που καταργεί οικονομικά, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, επιβαρύνει την ΤΑ και χαρίζει χρήματα στο μεγάλο κεφάλαιο. Η εμμονή του κ. Σημίτη στη στείρα αντιλαϊκή πολιτική των προγραμμάτων σύγκλισης, διέψευσε τις ελπίδες και των πιο ένθερμων οπαδών του.

***

Η παράσταση στη Θεσσαλία του κυβερνητικού κλιμακίου και ειδικότερα στο Βόλο, θάμπωσε το άστρο του πρωταγωνιστή, ο οποίος δεν μπόρεσε να αντιστρέψει την έως τώρα αντίληψη των εργαζομένων ότι η κυβέρνηση αυτή είναι η πιο αντιλαϊκή, αντικοινωνική, νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, από τη μεταπολίτευση και εδώ. Οτι υπηρετεί πιστά τα συμφέροντα του κατεστημένου, ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα.

Τη στήριξη που επιδιώκει της πολιτικής του σε μια ευρύτερη ιδεολογική συμμαχία, μόνο στις ηγεσίες των κομμάτων του μααστριχτικού τόξου μπορεί να τη βρει και για τον μονόδρομο της ΕΕ με τη λιτότητα, τον αυταρχισμό και την εξαθλίωση των εργαζομένων και για την παραπέρα εξάρτηση της οικονομίας και της χώρας, στην ιμπεριαλιστική "νέα τάξη πραγμάτων".

***

Ο μονόδρομος που πιστά υπηρετούν, είναι μονόδρομος της ολιγαρχίας του πλούτου. Ο ενωμένος αγώνας των εργαζομένων θα επιβάλλει το δικό του δρόμο. Το αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο πάλης είναι σήμερα η μόνη λύση για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Η μόνη διέξοδος στα αδιέξοδα που ορθώνει η πολιτική της εξάρτησης. Μέτωπο που θα υπηρετεί τον εργαζόμενο, την ανάπτυξη της χώρας, τα εθνικά συμφέροντα. Είναι ο δρόμος της αντίστασης και πάλης του μαζικού - λαϊκού κινήματος.

Μικρό δείγμα του το συλλαλητήριο των 12 σωματείων, που χάλασε τη "σούπα" της συναίνεσης.

Νίκος ΓΚΑΤΖΗΣ

βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ

Με όπλο τις ίδιες υποσχέσεις

Με υποσχέσεις - χιλιοειπωμένες και επί χρόνια ανεφάρμοστες - για την κατασκευή έργων υποδομής εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της τριήμερης περιοδείας του στη Θεσσαλία.

Ο Κ. Σημίτης σε ό,τι αφορά τα αγροτικά προβλήματα επανέλαβε τις γνωστές υποσχέσεις για προβλήματα που δεν έχουν σχέση με τα συγκεκριμένα αιτήματα των αγροτών, όπως προβλήθηκαν στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις τους. Υποσχέθηκε πρόγραμμα υλοποίησης "έργων μακράς πνοής", συνολικού προϋπολογισμού 500 δισεκατομμυρίων δραχμών, για την πενταετία 1994 - 1999. Στα έργα αυτά περιλαμβάνονται οι εξαγγελίες για τον Αχελώο, την Κάρλα και το Σμόκοβο,έργα τα οποία εδώ και 15 χρόνια συνεχώς εξαγγέλλονται και ποτέ δεν ξεκινούν.

Υποσχέθηκε καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες από τις πρόσφατες πλημμύρες,ενώ δεν έχουν δοθεί ακόμα αποζημιώσεις και δεν έγιναν αντιπλημμυρικά έργα, από τις πλημμύρες του 1994! Υποσχέθηκε κατασκευή του έργου ζεύξης του Μαλλιακού κόλπου,της νέας οδικής σύνδεσης Ηγουμενίτσας - Βόλου,διαπλάτυνση και ανακαίνιση σιδηροδρομικών γραμμών,έργα στο λιμάνι του Βόλου και στα αεροδρόμια Νέας Αγχιάλου και Σκιάθου,που είναι από καιρό ενταγμένα σε προγράμματα.

Υποσχέθηκε ανάπτυξη του πανεπιστημίου Θεσσαλίας,τη λειτουργία τον Οκτώβρη του 1997 του περιφερειακού πανεπιστημιακού Νοσοκομείου,την κατασκευή Αρχαιολογικού Μουσείου και την αποκάλυψη του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας,που άλλα έχουν ξεκινήσει προ πολλού και άλλα αποτελούν απλώς υποσχέσεις.

Υποσχέθηκε υπαγωγή των Νομών Λάρισας και Μαγνησίας στις φθίνουσες βιομηχανικά περιοχές και την εφαρμογή των "Συμφώνων Τοπικής Απασχόλησης",υπόσχεση που όχι μόνο δε λύνει το πρόβλημα συρρίκνωσης της βιομηχανίας και της ανεργίας αλλά το οξύνει ακόμα περισσότερο. Αυτές τις υποσχέσεις ο πρωθυπουργός τις χαρακτήρισε ως "βασικές παρεμβάσεις του προγράμματός μας, που θα οδηγήσουν τη Θεσσαλία σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά στην αφετηρία του 21ου αιώνα"! Τώρα, τι αναπτυξιακή τροχιά θα είναι αυτή για τη Θεσσαλία, χωρίς αγροτική και βιομηχανική παραγωγή, δε θεώρησε αναγκαίο να εξηγήσει ο Κ. Σημίτης...

Υπ' αριθμόν ένα όπλο η ιδεολογική τρομοκρατία

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την ομιλία του πρωθυπουργού στα Τρίκαλα

"Οι εργαζόμενοι δεν πτοούνται από την κινδυνολογία και την ιδεολογική τρομοκρατία που ο Κ. Σημίτης και η κυβέρνησή του έχουν αναγάγει, μαζί με τα ΜΑΤ, στο υπ' αριθμόν ένα όπλο για να τσακίσουν το λαϊκό κίνημα". Αυτό τονίζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για την ομιλία του πρωθυπουργού στα Τρίκαλα. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Η προσπάθεια του πρωθυπουργού να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους θα πέσει στο κενό. Οι εργαζόμενοι δεν πτοούνται από την κινδυνολογία και την ιδεολογική τρομοκρατία που ο Κ. Σημίτης και η κυβέρνησή του έχουν αναγάγει, μαζί με τα ΜΑΤ, στο υπ' αριθμόν ένα όπλο για να τσακίσουν το λαϊκό κίνημα. Οι εργαζόμενοι χτυπιούνται μόνο από τη φτώχεια, την ανεργία, το χαμηλό βιοτικό επίπεδο όπου τους καταδικάζει η πολιτική των εκσυγχρονιστών και μη εκσυγχρονιστών του ΠΑΣΟΚ, χέρι χέρι με την ΕΕ. Γι' αυτούς τους λόγους θα δώσουν στην κυβέρνηση της ολιγαρχίας την πρέπουσα απάντηση".

Από τη διαδήλωση των απεργών καθηγητών στη Λάρισα


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ