ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΡΕΝΟ
Πολυεθνική στάση εργασίας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Καθώς οι εργαζόμενοι της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας "Ρενό" στο Βέλγιο, στη Γαλλία και την Ισπανία προετοιμάζονται για τη στάση εργασίας μιας ώρας για την Παρασκευή, το Βέλγιο αποφάσισε χτες να προσφύγει στον ΟΟΣΑ κατά της "Ρενό" για τη μη τήρηση του κώδικα σωστής διοίκησης των πολυεθνικών και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι το κλείσιμο του εργοστασίου στο Βιλβόρντε του Βελγίου αποτελεί σοβαρό πλήγμα για το πνεύμα της ευρωπαϊκής εμπιστοσύνης. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της "Ρενό", στο Κόβεντρι της Βρετανίας, ψήφισαν και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργία ή σε στάσεις εργασίας για να αντιδράσουν στα σχέδια της εργοδοσίας να δουλεύουν περισσότερες ώρες.

Οπως έγινε γνωστό από το γραφείο του αντιπροέδρου της βελγικής κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ελιο ντι Ρούπο, το Βέλγιο αποφάσισε να προσφύγει στον ΟΟΣΑ για το ζήτημα αυτό.

Σύμφωνα με αντιπρόσωπο του βελγικού υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων, η "Ρενό" δε σεβάστηκε το άρθρο 6 του κώδικα του ΟΟΣΑ που προβλέπει κυρίως την πληροφόρηση των εργαζομένων και την έναρξη διαπραγματεύσεων πριν από τη λήψη μιας απόφασης για απολύσεις.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Βελγίου ακύρωσε μια παραγγελία 150 αστυνομικών αυτοκινήτων τύπου "Ρενό", αντιδρώντας έτσι για το κλείσιμο του εργοστασίου στο Βιλβόρντε.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συζητήθηκε το ζήτημα του κλεισίματος του εργοστασίου, αλλά οι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι δεν μπορούσαν να εμποδίσουν αυτή την ενέργεια, ακόμα και αν η ξαφνική απόφαση της "Ρενό" παραβιάζει τους εργατικούς νόμους της ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΕ, Ζακ Σαντέρ, τόνισε πως το προβλεπόμενο κλείσιμο του εργοστασίου της "Ρενό" στο Βιλβόρντε αποτελεί σοβαρό πλήγμα για το πνεύμα της ευρωπαϊκής εμπιστοσύνης.

"Αυτό το κοινωνικό δράμα δείχνει με ακρίβεια ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη από ένα πειστικό κοινωνικό πρόγραμμα", υπογράμμισε ο Σαντέρ, τονίζοντας ότι η"Ρενό" χειρίστηκε ανεπαρκώς το θέμα.

Σε ερώτηση προς τον εκπρόσωπο του Σαντέρ, Βαν ντερ Πας, εάν αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως ενθάρρυνση για προσφυγή στη Δικαιοσύνη, η απάντηση ήταν θετική.

"Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει την πρόθεση να λάβει μέτρα. Εναπόκειται στους εργαζομένους ή στους εκπροσώπους τους να αναλάβουν τέτοιες πρωτοβουλίες", τόνισε ο Σαντέρ.

Στο μεταξύ η γαλλική κυβέρνηση, η οποία ως τώρα απέφευγε να επικρίνει την απόφαση της "Ρενό", παρενέβη εσπευσμένα χτες, με τον πρόεδρο της χώρας να δηλώνει στο υπουργικό συμβούλιο σοκαρισμένος με τις μεθόδους που χρησιμοποίησε η εταιρία και με τον πρωθυπουργό Αλέν Ζιπέ να καλεί για εξηγήσεις τον πρόεδρο της "Ρενό".

Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να αντιδράσει, ανησυχώντας για τα συμφέροντα της Γαλλίας στο Βέλγιο, αλλά, το κυριότερο, φαίνεται πως φοβάται για το ενδεχόμενο επέκτασης της αντίδρασης και των κινητοποιήσεων και στην ίδια τη Γαλλία. Ηδη, το πρώτο βήμα ξεκινάει με τη στάση εργασίας μιας ώρας την Παρασκευή.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός είχε καλέσει για χτες το απόγευμα τον πρόεδρο της "Ρενό", Λουί Σβάιτσερ, για να του διατυπώσει τις θέσεις του σχετικά με το θέμα και για να του ζητήσει εξηγήσεις.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Αλέν Λαμασούρ, ο Ζιπέ τόνισε στο υπουργικό συμβούλιο ότι η απόφαση της "Ρενό" έχει προκαλέσει απογοήτευση στο Βέλγιο, αλλά και στη Γαλλία και απηύθυνε έκκληση για διαβουλεύσεις, ώστε να υπάρξουν εναλλακτικές λύσεις ευθυγραμμισμένες με τους ευρωπαϊκούς, γαλλικούς και βελγικούς νόμους.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι τα γαλλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης διερωτώνται για την ξαφνική αγανάκτηση των γαλλικών αρχών, για τις οποίες πιστεύουν ότι γνώριζαν από πριν τα σχέδια της Ρενό.

Χαρακτηριστικό είναι πως, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, ο Γάλλος υπουργός Βιομηχανίας δήλωσε ότι η "Ρενό" είχε ενημερώσει τις κυβερνήσεις της Γαλλίας και του Βελγίου για τα σχέδιά της μερικές μέρες πριν από την επίσημη ανακοίνωσή της.

Στη Βρετανία, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της "Ρενό" στο Κόβεντρι, αποφάσισαν, μετά από ψηφοφορία, να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στις νέες απαιτήσεις της εργοδοσίας να αυξηθούν οι ώρες εργασίας τους. Σήμερα αναμένεται να συναντηθούν οι ηγέτες των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ώστε να αποφασίσουν αν θα καλέσουν τα μέλη τους σε απεργία ή άλλες ενέργειες.

Αλληλεγγύη στο λαό του Σουδάν

Εκδήλωση της ΕΕΔΔΑ σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας

Την αλληλεγγύη και την υποστήριξή τους στο σουδανικό λαό εξέφρασαν με την παρουσία τους όσοι βρέθηκαν, χτες, στην εκδήλωση που οργάνωσε η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας.

Βασικός ομιλητής στη χτεσινή εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΓΣΕΕ, ήταν ο Φαρούκ Αμπού Ισα, γενικός γραμματέας της Ενωσης Αράβων Δικηγόρων και στέλεχος της Εθνικής Δημοκρατικής Συμμαχίας (ενωμένη σουδανική αντιπολίτευση). Στην ομιλία του, ο Φαρούκ Αμπού Ισα μετέφερε την εικόνα της κατάστασης στο Σουδάν σήμερα, όπου το δικτατορικό ισλαμικό καθεστώς του στρατηγού Ομάρ Χασάν αλ Μπασίρ προσπαθεί με τη βία και τον αυταρχισμό να καταπνίξει κάθε είδους αντίσταση του σουδανικού λαού.

Η τρομοκρατία του καθεστώτος Μπασίρ, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πολλούς Σουδανούς αγωνιστές τα τελευταία χρόνια, δεν κάμπτει το φρόνημα και τη θέληση για δημοκρατία και ελευθερία. Οπως τόνισε ο Φαρούκ Αμπού Ισα, οι στρατιωτικές δυνάμεις της Εθνικής Δημοκρατικής Συμμαχίας έχουν καταφέρει να καταλάβουν αρκετές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων και δύο πόλεων, στην τοποθεσία του Βόρειου Μπλε Νείλου και συνεχίζουν να μάχονται τα κυβερνητικά στρατεύματα. Η απάντηση του καθεστώτος του Χαρτούμ δεν ήταν άλλη από τη σύλληψη δεκάδων στελεχών της Συμμαχίας, οι οποίοι κρατούνται στις σουδανικές φυλακές και υπόκεινται, "ως είθισται", σε βασανιστήρια.

Την ομιλία του Φαρούκ Αμπού Ισα ακολούθησε συζήτηση, ενώ στο χώρο της εκδήλωσης λειτούργησε και έκθεση φωτογραφίας. Παρευρέθηκαν αρκετά μέλη της σουδανικής κοινότητας στην Ελλάδα, καθώς και Ελληνες δικηγόροι. Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό ο πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ Παπαμάργαρης Θεοχάρης και παρευρέθηκαν εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ ο Ηλίας Λέγγερης, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Στεφανίδης Κων/νος, εκ μέρους της Πολιτικής Ανοιξης ο Μήνος Θωμάς, εκ μέρους του ΔΗΚΚΙ ο Καραγιάννης Θόδωρος. Παρευρέθηκαν, επίσης, ο Μανσούρ Σασάτι, εκπρόσωπος της Εθνικής Δημοκρατικής Συμμαχίας στην Ελλάδα και εκπρόσωποι πολλών άλλων ανθρωπιστικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας εκπροσώπησαν οι Μακαρώνας Κυριάκος και Δημόπουλος Βασίλης. Την αλληλεγγύη τους στον σουδανικό λαό εξέφρασαν με την παρουσία εκπροσώπων τους το Κόμμα του Παλαιστινιακού Λαού και το DHKC.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οξύνεται η ένταση
  • Διαφώνησαν σε όλα ο Αιγύπτιος Πρόεδρος και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός
  • Συνεδριάζει για τον εβραϊκό οικισμό στην Ιερουσαλήμ το Συμβούλιο Ασφαλείας
  • Παρεμβαίνει, διαφωνώντας με την ισραηλινή κυβέρνηση, η ΕΕ

Εμφανώς δυσαρεστημένοι, ακόμα και αγανακτισμένοι ο ένας με τον άλλον, εμφανίστηκαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ. Από τις δηλώσεις τους, κατέστη σαφές ότι οι δύο άνδρες διαφώνησαν σχετικά με την ανοικοδόμηση του Χαρ Χόμα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο Νετανιάχου τόνισε ότι ο οικισμός θα οικοδομηθεί, χωρίς καμία αναβολή, και εκτίμησε ότι η απόφαση αυτή δεν παραβιάζει τη συμφωνία του Οσλο, η οποία μιλά για σεβασμό του υπάρχοντος καθεστώτος αναφερόμενη στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας και όχι στην Ιερουσαλήμ. Από την πλευρά του, ο Χόσνι Μουμπάρακ χαρακτήρισε την ισραηλινή τακτική, αντίθετη στις ειρηνευτικές συμφωνίες και προειδοποίησε ότι η οικοδόμηση του Χαρ Χόμα εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την ηρεμία και τη σταθερότητα της περιοχής.

Τεταμένη ήταν, χτες, η ατμόσφαιρα και στην Ιερουσαλήμ καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση ζήτησε ρητά και κατηγορηματικά από την Παλαιστινιακή Αρχή να κλείσει τα γραφεία της ΟΑΠ στην πόλη με βάση την "αρχή της αμοιβαιότητας" στα πλαίσια της "ειρηνευτικής διαδικασίας". Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση Νετανιάχου ότι έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο απομόνωσης της Ιερουσαλήμ τόσο μέσω της ανοικοδόμησης του οικισμού όσο και μέσω της παύσης λειτουργίας των γραφείων της ΟΑΠ. Η Παλαιστινιακή Αρχή κάλεσε τον παλαιστινιακό λαό να εκφράσει την αντίθεσή του στα ισραηλινά σχέδια με διαμαρτυρίες κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης προσευχής της Παρασκευής.

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας, αντιτίθεται η ΕΕ

Στο μεταξύ, ο Παλαιστίνιος ηγέτης συναντήθηκε, χτες, με εκπροσώπους των εβραϊκών κοινοτήτων στις ΗΠΑ αλλά και με τους πρεσβευτές των χωρών - μελών στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο επρόκειτο να συνεδριάσει, χτες το απόγευμα, με θέμα την οικοδόμηση του Χαρ Χόμα.

Την αντίθεσή τους στα ισραηλινά σχέδια εξέφρασαν, χτες, μιλώντας εκ μέρους και της Ευρωπαϊκής Ενωσης τόσο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ όσο και ο Γάλλος ομόλογός του Ερβέ ντε Σαρέτ. Οι δύο Ευρωπαίοι διπλωμάτες, που πραγματοποιούν περιοδεία στη Μέση Ανατολή, σε μια προσπάθεια να προσδώσουν ενεργητικότερο ρόλο στην παρέμβαση της ΕΕ στην ειρηνευτική διαδικασία, ζήτησαν από την ισραηλινή κυβέρνηση να ακυρώσει την απόφασή της και εξέφρασαν, έστω και εμμέσως, τη συμπάθειά τους στην παλαιστινιακή δυσαρέσκεια.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Απεργία λιμενεργατών

TOKIO.-

Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας, στις 12 του μήνα, ανήγγειλαν χτες οι εκπρόσωποι δύο μεγάλων συνδικαλιστικών ενώσεων Γιαπωνέζων λιμενεργατών, διεκδικώντας βελτίωση των συνθηκών εργασίας και αντιδρώντας στην επιβολή των πρόσφατων αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της ιαπωνικής ναυτιλίας.

Οι συνδικαλιστικές ενώσεις "Εθνικό Συμβούλιο Λιμενεργατών Ιαπωνίας" και "Εργατική Συνδικαλιστική Ενωση Λιμενεργατών Ιαπωνίας", που εκπροσωπούν περισσότερους από 50.000 λιμενεργάτες, πρόσθεσαν ότι η απεργία δε γίνεται μόνον κατά των αμερικανικών μέτρων σε βάρος της ναυτιλίας, που θα έχει σαφή αρνητικό αντίκτυπο στον κλάδο, αλλά και για την ικανοποίηση αιτημάτων που σχετίζονται με τη βελτίωση των επιδομάτων και των συνθηκών εργασίας. Πρόσθεσαν, μάλιστα, ότι εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα βελτίωσης των συνθηκών εργασίας θα προχωρήσουν σε επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες κάθε Κυριακή.

Την περασμένη βδομάδα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ναυτιλίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει χρηματικό πρόστιμο της τάξης των 100.000 δολαρίων σε κάθε πλοίο ιδιοκτησίας τριών ιαπωνικών εταιριών ("Kawasaki Kisen Kaisha Ltd", "Mitsui O.S.K. Lines Ltd". και "Nippon Yusen K.K.") κάθε φορά που ελλιμενίζονται σε λιμάνια των ΗΠΑ.

Από τη συνάντηση του Χ. Μουμπάρακ με τον Μ. Νετανάχιου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ