ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΥΓΕΙΑ
"Δολοφονικό το εμπάργκο για τον κουβανικό λαό"

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η σκλήρυνση της πολιτικής του εμπάργκο των ΗΠΑ εναντίον της Κούβας από το 1992, έχει καταστρεπτικές συνέπειες στην υγεία του κουβανικού λαού, αφού ασθενείς πολύ συχνά δεν έχουν τη φαρμακευτική περίθαλψη πουαρμόζει στις ασθένειές τους ή γιατροί δεν είναι σε θέση να εγχειρήσουν, λόγω της έλλειψης ανάλογων ιατρικών μηχανημάτων. Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξε μελέτη Αμερικανών επιστημόνων, που έγινε κατ' εντολή της "Αμερικανικής Ενωσης για την Παγκόσμια Υγεία" και αναφέρει επίσης, ότι οι πληθυσμιακές ομάδες που πλήττονται περισσότερο είναι οι γυναίκες, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι που υποφέρουν από χρόνιες ασθένειες. H ιατρική αντιπροσωπεία, που αποτελούνταν από εννέα ειδικούς, επισκέφτηκε 46 Ιατρικά Κέντρα στην Κούβα τον προηγούμενο Οκτώβρη και διαπίστωσε ότι η κουβανική κυβέρνηση δεν μπορεί να προμηθευτεί ανταλλακτικά των ιατρικών μηχανημάτων - όπως μηχανήματα αιμοκάθαρσης για νεφροπαθείς - τα οποία προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και δημιουργούνται τραγικές συνέπειες που οδηγούν κάποιους ασθενείς ακόμα και στο θάνατο, τονίζοντας ότι μια "ανθρώπινη καταστροφή" έχει αποσοβηθεί από το γεγονός ότι η κουβανική κυβέρνηση δίνει μεγάλη προτεραιότητα στο σύστημα υγείας της χώρας.

Τα κυριότερα σημεία αυτής της μελέτης που τιτλοφορείται "Κουβανική Δημοκρατική Πράξη", όπου περιγράφονται τα αρνητικά αποτελέσματα της εφαρμογής του νόμου Χελμς - Μπάρτον από το 1992, είναι:

Α) Ο περιορισμός στις εμπορικές συναλλαγές θυγατρικών αμερικανικών εταιριών που έχουν την έδρα τους σε τρίτες χώρες, μείωσαν σημαντικά την ικανότητα της Κούβας να εισαγάγει ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό. Πριν την απαγόρευση, περίπου 90% των πωλήσεων εκτελούνταν από εξαγωγικές εταιρίες τροφίμων. Παρότι, η αμερικανική κυβέρνηση έχει τη δικαιοδοσία από το νόμο να εκδώσει άδεια για μεμονωμένες πωλήσεις ιατροφαρμακευτικού υλικού, η διαδικασία έκδοσης άδειας δυσχεραίνεται τόσο, που αποθαρρύνεται κάθε ιατρική εμπορική δραστηριότητα. Δέκα στις δώδεκα εταιρίες δήλωσαν ότι "η κόκκινη ταινία" τους εμποδίζει να προμηθεύσουν την Κούβα.

Β) Ναυτιλιακές εταιρίες δυσχεραίνονται υπερβολικά να μεταφέρουν το ιατρικό υλικό στην Κούβα εξαιτίας της διάταξης που τους εμποδίζει να εισέλθουν σε αμερικανικά λιμάνια για 180 μέρες, αφού μεταφέρουν εμπόρευμα στην Κούβα.

Καμία επίσημη αντίδραση από την αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής μετά τη δημοσίευση της μελέτης.

Κι άλλες αντιδράσεις...

Και ο Καναδάς δε δέχεται να υποκύψει στις επιταγές των ΗΠΑ που με τον Χελμς - Μπάρτον προσπαθούν να "στραγγαλίσουν" τον κουβανικό λαό. Μετά τις πρόσφατες καταγγελίες Καναδών πολιτών, ότι στην αμερικανική αλυσίδα εμπορικών καταστημάτων "Γουόλ Μαρτ" αποσύρθηκαν είδη που είχαν κουβανική προέλευση, το καναδικό υπουργείο Οικονομικών ανέθεσε στο υπουργείο Δικαιοσύνης την ευθύνη για τη διενέργεια εξέτασης, ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες της παραβίασης των Καναδικών νόμων. Σύμφωνα με τον καναδικό νόμο, καναδικές ή ξένες εταιρίες δηλωμένες στον Καναδά, πρέπει να ακολουθούν αποκλειστικά τη νομοθεσία της χώρας και όχι κάποιου ξένου κράτους. Η έρευνα στην εταιρία γίνεται για να καθοριστεί αν στην πρόθεσή της ήταν η επιβολή του καθεστώτος του εμπάργκο με τον Χελμς - Μπάρτον, κατά παράβαση του νόμου. Οι ποινές που προβλέπονται σε τέτοιες περιπτώσεις είναι επιβολή προστίμου μέχρι και 7 εκατ. δολ. ή ακόμα και φυλάκιση μέχρι και πέντε χρόνια στα διευθυντικά στελέχη της εταιρίας.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Υποχώρηση Ερμπακάν στις στρατιωτικές πιέσεις

ΑΓΚΥΡΑ.-

Υποχώρησε, τελικά, στις πιέσεις των στρατιωτικών και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Νετσμεντίν Ερμπακάν και υπέγραψε τον κατάλογο των μέτρων αναχαίτισης της ανοδικής επιρροής των ισλαμιστών.

Της υποχώρησης του Ερμπακάν προηγήθηκαν αλλεπάλληλες συναντήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κατά τις οποίες ο Τούρκος πρωθυπουργός προσπάθησε, χωρίς να το επιτύχει, να κερδίσει τη συμπαράσταση της αντιπολίτευσης απέναντι στις πιέσεις της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας. Παρ' όλα αυτά, το θέμα δε θα πρέπει να θεωρείται λήξαν, καθώς το Υπουργικό Συμβούλιο οφείλει να συγκεκριμενοποιήσει τα μέτρα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας σε ειδική συνεδρίασή του, η οποία, όμως, δεν έχει ακόμα προγραμματιστεί.

Στο μεταξύ, η κυβερνητική εταίρος του Νετσμεντίν Ερμπακάν και υπουργός Εξωτερικών, Τανσού Τσιλέρ, φέρεται, σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα, να προσπαθεί να προωθήσει στην τουρκική Βουλή το θέμα των προτεινόμενων από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας μέτρων. Οπως έγραφε, χτες, σε άρθρο της η εφημερίδα "Χουριέτ", η Τανσού Τσιλέρ επιμένει να γίνει σχετική συζήτηση στο τουρκικό Κοινοβούλιο, η οποία θα έχει ως στόχο να αποκρυσταλλωθεί η περαιτέρω θέση της τουρκικής πολικής ηγεσίας, τόσο απέναντι στο πρόβλημα του ισλαμισμού, όσο και απέναντι στις "παραινέσεις - παρεμβάσεις" του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και ιδιαιτέρως των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η πρόταση της Τανσού Τσιλέρ φαίνεται ότι βρίσκει αντίθετη την πλειοψηφία της αντιπολίτευσης. Πολλοί αντιπολιτευόμενοι βουλευτές δήλωναν χτες ότι είναι μείζον λάθος να εμπλακεί το Κοινοβούλιο στην αντιπαράθεση και ουσιαστικά να αντιταχθεί στο στρατό, τονίζοντας ότι οι παρεμβάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας έχουν, πάντα, ως αποδέκτη την εκτελεστική και όχι τη νομοθετική εξουσία. Πάντως, πολλοί πολιτικοί αναλυτές εξέφραζαν την εκτίμηση ότι οι δηλώσεις Τσιλέρ δεν έχουν άλλο σκοπό παρά να καθυστερήσουν την υλοποίηση των μέτρων που, τελικά, υπέγραψε ο Νετσμεντίν Ερμπακάν.

ΒΕΛΓΙΟ
Κοινός ο αγώνας των εργαζομένων της "Ρενό"

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Καθώς ο πρόεδρος της αυτοκινητοβιομηχανίας "Ρενό" δηλώνει πως το κλείσιμο του εργοστασίου του στο Βιλβόρντε είναι οριστικό και αμετάκλητο, οι αντιδράσεις για την ενέργεια αυτή συνεχίστηκαν και χτες.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κεντρικής επιτροπής της επιχείρησης, μια αντιπροσωπεία περίπου 1.000 εργαζομένων της "Ρενό", Βέλγοι και Γάλλοι, διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης, αφού πρώτα διαμαρτυρήθηκαν μπροστά στην έδρα της "Ρενό". Τα συνθήματά τους ήταν: "Ιδιο αφεντικό - Ιδια μάχη", "Ρενό Αλληλεγγύη", "Ολοι μαζί".

Πάντως, ο πρόεδρος της "Ρενό", Λουί Σβάιτσερ, μιλώντας σε εκπροσώπους των εργαζομένων, υποστήριξε ότι το κλείσιμο του εργοστασίου στο Βιλβόρντε του Βελγίου είναι οριστικό και αμετάκλητο.

Με τον ίδιο τρόπο, ο γενικός γραμματέας της "Ρενό", Μισέλ ντε Βιρβίλε, τόνισε ότι η απόφαση του κλεισίματος του συγκεκριμένου εργοστασίου είναι αμετάβλητη. "Δε θα κάναμε τη δουλιά μας σαν επιχείρηση, αν παίρναμε την απόφασή μας έτσι, ώστε μετά από μερικές μέρες να την πάρουμε πίσω".

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος, Κάρελ Βαν Μιρλ, ανακοίνωσε ότι θα μπλοκάρει προσωρινά βοήθεια προς άλλο εργοστάσιο της "Ρενό" και ο συνάδελφός του Πάντρεγκ Φλιν επέκρινε τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία ότι "συμπεριφέρθηκε άσχημα και δε σεβάστηκε το πνεύμα και το γράμμα των δύο οδηγιών για κοινωνικά θέματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Ο Φλιν μίλησε ακόμη και "για καταστροφική απόφαση για τους εργαζομένους που προκάλεσε αγανάκτηση".

"Ενημέρωσα τους συναδέλφους μου στην Κομισιόν ότι θα μπλοκάρω αυτόν το φάκελο όσο η "Ρενό" δε συμπεριφέρεται διαφορετικά", δήλωσε ο Βαν Μιρλ σε συνέντευξή του στην τηλεόραση "BRTN".

Υπενθυμίζεται ότι έχει κηρυχτεί στάση εργασίας μιας ώρας για σήμερα από όλους τους εργαζόμενους στα εργοστάσια της "Ρενό" στη Γαλλία, στην Ισπανία και το Βέλγιο. Παράλληλα, στη Βρετανία, οι εργαζόμενοι της "Ρενό" στο Κόβεντρι ανακοίνωσαν ότι θα αρνηθούν να δουλέψουν υπερωρίες, και, αν τελικά δεν μπορέσουν να λύσουν τη διαμάχη με την εργοδοσία, τότε θα προχωρήσουν σε απεργία, αργότερα αυτό το μήνα.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Σφοδρές και πολύνεκρες επιθέσεις των Ταμίλ

ΚΟΛΟΜΠΟ.-

Μετά από δύο μήνες "ηρεμίας", οι αυτονομιστές αντάρτες "Τίγρεις" των Ταμίλ, επιτέθηκαν χτες ταυτόχρονα σε στρατιωτικές βάσεις των κυβερνητικών δυνάμεων, στα ανατολικά της χώρας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 49 στρατιώτες και περίπου 160 αντάρτες και να τραυματιστούν δεκάδες. Οπως ανακοίνωσαν στρατιωτικοί αξιωματούχοι, οι επιθέσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν κατά κύματα από τους αντάρτες, σε μια αεροπορική βάση και μία στρατιωτική βάση αντίστοιχα, οι οποίες απέχουν 80 χλμ. η μία από την άλλη. Οι κυβερνητικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακαταλάβουν τις βάσεις μετά από πολύωρες αντεπιθέσεις, οι οποίες όμως προκάλεσαν σοβαρές απώλειες στον κυβερνητικό στρατό. Προσπάθεια των ανταρτών ήταν η διάρρηξη του μετώπου των κυβερνητικών δυνάμεων, οι οποίες τον προηγούμενο μήνα είχαν καταλάβει αυτοκινητόδρομο που συνέδεε δύο ελεγχόμενες από τους αντάρτες πόλεις στα βορειοανατολικά του νησιού.

Η τελευταία αυτή επίθεση των "Τίγρεων" Ταμίλ είναι η σφοδρότερη, μετά από την ανεπιτυχή έκβαση της επίθεσής τους σε στρατιωτική βάση κοντά στην Τζάφνα τον Ιανουάριο, όπου σκοτώθηκαν 223 στρατιώτες και 350 αντάρτες. Οι Ταμίλ που αποτελούν το 18% του πληθυσμού της Σρι Λάνκα, πολεμούν για την αυτονομία τους και την ίδρυση δικού τους κράτους στα βόρεια της νησιωτικής χώρας. Στο δεκατριάχρονο εμφύλιο πόλεμο υπολογίζεται ότι περισσότερα από 50.000 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα πάντα με τις κυβερνητικές αρχές. Αντίθετα, οι αυτονομιστές αντάρτες υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ μεγαλύτερος.

ΓΑΛΛΙΑ
Στους δρόμους οι δημόσιοι υπάλληλοι

Με κεντρικό σύνθημα "Αρκετά με τη λιτότητα", χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι συγκεντρώθηκαν, χτες, στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων της Γαλλίας, παίρνοντας ενεργά μέρος στην εικοσιτετράωρη απεργία του κλάδου. Βασικό αίτημα των δημοσίων υπαλλήλων, στο πλευρό των οποίων βρέθηκαν και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, ήταν η αύξηση των μισθών τους, οι οποίοι έχουν "παγώσει" στα πλαίσια του προγράμματος λιτότητας που εφαρμόζει η γαλλική κυβέρνηση, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα κριτήρια της νομισματικής ενοποίησης, όπως ορίζονται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Από την πλευρά του, ο Ντομινίκ Περμπέν, υπουργός Δημοσίων Υπηρεσιών, δήλωσε κατηγορηματικά ότι η πολιτική της κυβέρνησης του Αλέν Ζιπέ δεν πρόκειται να αλλάξει, διότι δεν υπάρχουν περιθώρια υποχώρησης και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι "δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από άλλους εργασιακούς κλάδους".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ