Παρασκευή 7 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΛΓΙΟ
Κοινός ο αγώνας των εργαζομένων της "Ρενό"

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Καθώς ο πρόεδρος της αυτοκινητοβιομηχανίας "Ρενό" δηλώνει πως το κλείσιμο του εργοστασίου του στο Βιλβόρντε είναι οριστικό και αμετάκλητο, οι αντιδράσεις για την ενέργεια αυτή συνεχίστηκαν και χτες.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κεντρικής επιτροπής της επιχείρησης, μια αντιπροσωπεία περίπου 1.000 εργαζομένων της "Ρενό", Βέλγοι και Γάλλοι, διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης, αφού πρώτα διαμαρτυρήθηκαν μπροστά στην έδρα της "Ρενό". Τα συνθήματά τους ήταν: "Ιδιο αφεντικό - Ιδια μάχη", "Ρενό Αλληλεγγύη", "Ολοι μαζί".

Πάντως, ο πρόεδρος της "Ρενό", Λουί Σβάιτσερ, μιλώντας σε εκπροσώπους των εργαζομένων, υποστήριξε ότι το κλείσιμο του εργοστασίου στο Βιλβόρντε του Βελγίου είναι οριστικό και αμετάκλητο.

Με τον ίδιο τρόπο, ο γενικός γραμματέας της "Ρενό", Μισέλ ντε Βιρβίλε, τόνισε ότι η απόφαση του κλεισίματος του συγκεκριμένου εργοστασίου είναι αμετάβλητη. "Δε θα κάναμε τη δουλιά μας σαν επιχείρηση, αν παίρναμε την απόφασή μας έτσι, ώστε μετά από μερικές μέρες να την πάρουμε πίσω".

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος, Κάρελ Βαν Μιρλ, ανακοίνωσε ότι θα μπλοκάρει προσωρινά βοήθεια προς άλλο εργοστάσιο της "Ρενό" και ο συνάδελφός του Πάντρεγκ Φλιν επέκρινε τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία ότι "συμπεριφέρθηκε άσχημα και δε σεβάστηκε το πνεύμα και το γράμμα των δύο οδηγιών για κοινωνικά θέματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Ο Φλιν μίλησε ακόμη και "για καταστροφική απόφαση για τους εργαζομένους που προκάλεσε αγανάκτηση".

"Ενημέρωσα τους συναδέλφους μου στην Κομισιόν ότι θα μπλοκάρω αυτόν το φάκελο όσο η "Ρενό" δε συμπεριφέρεται διαφορετικά", δήλωσε ο Βαν Μιρλ σε συνέντευξή του στην τηλεόραση "BRTN".

Υπενθυμίζεται ότι έχει κηρυχτεί στάση εργασίας μιας ώρας για σήμερα από όλους τους εργαζόμενους στα εργοστάσια της "Ρενό" στη Γαλλία, στην Ισπανία και το Βέλγιο. Παράλληλα, στη Βρετανία, οι εργαζόμενοι της "Ρενό" στο Κόβεντρι ανακοίνωσαν ότι θα αρνηθούν να δουλέψουν υπερωρίες, και, αν τελικά δεν μπορέσουν να λύσουν τη διαμάχη με την εργοδοσία, τότε θα προχωρήσουν σε απεργία, αργότερα αυτό το μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ