Παρασκευή 7 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗ
Θαυμαστός καινούριος κόσμος;

Στη Δανία, ερευνητές πραγματοποιούν το τελευταίο δίμηνο εργαστηριακά πειράματα πάνω στην τεχνική της κλωνοποίησης, εφαρμόζοντάς την όμως, για πρώτη φορά, πάνω σε κύτταρα από νεκρές αγελάδες.

Στην Ιταλία, τέθηκε από χτες τέρμα στα πειράματα κλωνοποίησης και στη διαφήμιση για τεχνητή γονιμοποίηση σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να ελεγχθεί κάπως η "ζούγκλα" της αγοράς των σπερματοζωαρίων, ωαρίων και εμβρύων.

Το ίδιο 24ωρο, στο Λονδίνο οι επιστήμονες του πολύκροτου ινστιτούτου "Ρόσλιν" υπενθύμισαν ότι τεχνικά η τεχνολογία της κλωνοποίησης θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στον άνθρωπο, εάν αρχίσουν σχετικές έρευνες μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ενώ στις ΗΠΑ, Αμερικανός επιστήμονας κατάφερε να "δωρίσει" κελάηδισμα ορτυκιού σε ένα κοτόπουλο, μετά από πειράματα που έκανε στο πεδίο της γενετικής επιστήμης!

Ολα τα παραπάνω, που δεν αποτελούν παρά μόνο μερικές από τις βασικές ειδήσεις του περασμένου 24ωρου πάνω στον τομέα της γενετικής μηχανικής, είναι μάλλον χαρακτηριστικές εικόνες της σύγχυσης που επικρατεί ανά την υδρόγειο μετά το άνοιγμα του "βιοτεχνολογικού" κουτιού της Πανδώρας.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά...

Εγχείρημα κλωνοποίησης από κύτταρα νεκρών ζώων

Πειράματα για την κλωνοποίηση οργανισμών από κύτταρα νεκρών αγελάδων έχουν αρχίσει το τελευταίο δίμηνο Δανοί επιστήμονες. Σύμφωνα με δημοσίευμα του τελευταίου τεύχους της επιστημονικής επιθεώρησης "New Scientist", οι

"δωρήτριες" αγελάδες είχαν πεθάνει πριν περίπου μισή ώρα από τη στιγμή που έγινε η συλλογή γενετικού υλικού από τα κύτταρά τους. Ο Πέτερ Χολμ, μέλος της ερευνητικής ομάδας του Εθνικού Ινστιτούτου Ζωολογίας στο Βίμπουργκ, διευκρίνισε ότι οι έρευνες της ομάδας είναι σε πειραματικό στάδιο, προσθέτοντας ότι καμία νέα προσπάθεια κλωνοποίησης δε θα γίνει έως ότου η κυβέρνηση πάρει κάποια θέση πάνω στη συγκεκριμένη τεχνική.

"Παγώνει" ακόμη και η τεχνητή γονιμοποίηση

Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες, γύρω από το θέμα της κλωνοποίησης, αλλά κυρίως έπειτα από την αγγελία σε εφημερίδα ιατρικού κέντρου, που ζητούσε "πωλήτριες" ωαρίων, η Ιταλίδα υπουργός Υγείας Ρόζι Μπίντι, με διάταγμα τρίμηνης ισχύος απαγόρευσε χτες όλες τις παραπάνω δραστηριότητες εν αναμονή της ψήφισης σχετικής νομοθεσίας από το Κοινοβούλιο.

Ετσι, όλα τα κέντρα, δημόσια και ιδιωτικά, που εφαρμόζουν τις διάφορες μεθόδους τεχνητής γονιμοποίησης, υποχρεούνται, εντός 30 ημερών από τη δημοσίευση του διατάγματος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, να υποβάλουν αναλυτικά όλα τα στοιχεία κάθε ιδρύματος και των υπευθύνων του, όπως επίσης και τις μεθόδους που εφαρμόζουν. Με τα στοιχεία αυτά, το υπουργείο Υγείας σκοπεύει να καταρτίσει "χάρτη" των κέντρων τεχνητής γονιμοποίησης στην Ιταλία.

Αντιδράσεις στην κλωνοποίηση ανθρώπων

Οι επιστήμονες που έπλασαν την "Ντόλι", το πρόβατο που δημιουργήθηκε με την κλωνοποίηση κυττάρου ενήλικου ζώου, ανακοίνωσαν ότι η νέα αυτή τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί πολύ σύντομα και στον άνθρωπο και ότι πρέπει να καταρτιστεί διεθνής νομοθεσία που να εμποδίζει αυτή την πρακτική.

"Αν πράγματι θέλει κάποιος να το κάνει, μπορεί", δήλωσε ο Ιαν Ουίλμουτ, επικεφαλής των επιστημόνων στο Ινστιτούτο Ρόσλιν της Σκοτίας, όπου έγινε το πείραμα με το πρόβατο, χαρακτηρίζοντας "δυσάρεστη και προσβλητική" τη διενέργεια ανάλογων ερευνών σε ανθρώπινα ωάρια.

Κοτόπουλο με "φωνή" ορτυκιού!

Αρθρο της περιοδικής έκδοσης της Αμερικανικής Εταιρείας Επιστημών, Προσίντινγκς αναφέρει ότι στις ΗΠΑ έγινε κιόλας το πρώτο πείραμα που αποδεικνύει πως η μεταμόσχευση σε ένα είδος ζώου, τμήματος του εγκεφάλου από άλλο ζώο που κατευθύνει μια συγκεκριμένη λειτουργία - στην περίπτωση τούτη το κελάηδισμα - δεν επηρεάζει τη γενικότερη λειτουργία του ζώου - λήπτη του μοσχεύματος!

Οπως υποστηρίζει ο συντάκτης του άρθρου, το κοτόπουλο στο οποίο πραγματοποιήθηκε η μεταμόσχευση, δεν έχει αλλάξει συμπεριφορά και εκτός από την "ασυνήθιστα ωραία φωνή" του δε διαφέρει σε τίποτε από τους άλλους εκπροσώπους του είδους του. Ο Δρ. Ιβαν Μπάλαμπαν, του Ιδρύματος Νευροφυσιολογίας του Σαν Ντιέγκο,που ήταν και ο επικεφαλής των ανάλογων ερευνών, ανακοίνωσε ότι η γενετική τεχνική που χρησιμοποιήθηκε επικεντρώνεται στην εισαγωγή υλικού στο αβγό της κότας από τον εγκέφαλο του ορτυκιού και συγκεκριμένα εκείνο το τμήμα που ελέγχει τη λειτουργία της φωνής και το οποίο πάρθηκε από το αντίστοιχο αβγό του ορτυκιού.

Ο Μπάλαμπαν υποστήριξε ότι αυτό το πείραμα ανοίγει το δρόμο στη μελλοντική αποκωδικοποίηση του τρόπου, με τον οποίο η ανάπτυξη των κυττάρων του εγκεφάλου ρυθμίζει τη συμπεριφορά των έμβιων όντων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ