Παρασκευή 7 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Υποχώρηση Ερμπακάν στις στρατιωτικές πιέσεις

ΑΓΚΥΡΑ.-

Υποχώρησε, τελικά, στις πιέσεις των στρατιωτικών και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Νετσμεντίν Ερμπακάν και υπέγραψε τον κατάλογο των μέτρων αναχαίτισης της ανοδικής επιρροής των ισλαμιστών.

Της υποχώρησης του Ερμπακάν προηγήθηκαν αλλεπάλληλες συναντήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κατά τις οποίες ο Τούρκος πρωθυπουργός προσπάθησε, χωρίς να το επιτύχει, να κερδίσει τη συμπαράσταση της αντιπολίτευσης απέναντι στις πιέσεις της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας. Παρ' όλα αυτά, το θέμα δε θα πρέπει να θεωρείται λήξαν, καθώς το Υπουργικό Συμβούλιο οφείλει να συγκεκριμενοποιήσει τα μέτρα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας σε ειδική συνεδρίασή του, η οποία, όμως, δεν έχει ακόμα προγραμματιστεί.

Στο μεταξύ, η κυβερνητική εταίρος του Νετσμεντίν Ερμπακάν και υπουργός Εξωτερικών, Τανσού Τσιλέρ, φέρεται, σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα, να προσπαθεί να προωθήσει στην τουρκική Βουλή το θέμα των προτεινόμενων από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας μέτρων. Οπως έγραφε, χτες, σε άρθρο της η εφημερίδα "Χουριέτ", η Τανσού Τσιλέρ επιμένει να γίνει σχετική συζήτηση στο τουρκικό Κοινοβούλιο, η οποία θα έχει ως στόχο να αποκρυσταλλωθεί η περαιτέρω θέση της τουρκικής πολικής ηγεσίας, τόσο απέναντι στο πρόβλημα του ισλαμισμού, όσο και απέναντι στις "παραινέσεις - παρεμβάσεις" του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και ιδιαιτέρως των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η πρόταση της Τανσού Τσιλέρ φαίνεται ότι βρίσκει αντίθετη την πλειοψηφία της αντιπολίτευσης. Πολλοί αντιπολιτευόμενοι βουλευτές δήλωναν χτες ότι είναι μείζον λάθος να εμπλακεί το Κοινοβούλιο στην αντιπαράθεση και ουσιαστικά να αντιταχθεί στο στρατό, τονίζοντας ότι οι παρεμβάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας έχουν, πάντα, ως αποδέκτη την εκτελεστική και όχι τη νομοθετική εξουσία. Πάντως, πολλοί πολιτικοί αναλυτές εξέφραζαν την εκτίμηση ότι οι δηλώσεις Τσιλέρ δεν έχουν άλλο σκοπό παρά να καθυστερήσουν την υλοποίηση των μέτρων που, τελικά, υπέγραψε ο Νετσμεντίν Ερμπακάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ