Παρασκευή 7 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Οι λαοί των Βαλκανίων θα σηκώσουν το ανάστημά τους

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Αλβανία, επιβάλλουν την πιο πλατιά και ουσιαστική λαϊκή αλληλεγγύη και συμπαράσταση προς τον σκληρά δοκιμαζόμενο και εξεγερμένο λαό της εναντίον της κυβέρνησης Μπερίσα. Αποδείχνεται, ότι οι λαοί δε θα σκύψουν το κεφάλι μπροστά στην επέλαση της "νέας τάξης πραγμάτων". Μετά το λαό της Αλβανίας είναι βέβαιο ότι όλοι οι λαοί των Βαλκανίων θα σηκώσουν το ανάστημά τους και θα αντισταθούν στους ιμπεριαλιστές δυνάστες τους και στις αντιλαϊκές κυβερνήσεις.

Οι φωνές των κομμάτων που καλούν την ΕΕ να παρέμβει στα εσωτερικά της γειτονικής χώρας ή συνιστούν την επέμβαση πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης, συνειδητά παραγνωρίζουν ότι η ΕΕ, μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι αυτοί που πρωτοστάτησαν στην παλινόρθωση του καπιταλισμού στην Αλβανία και στην εγκαθίδρυση της εξουσίας πρακτόρων του ιμπεριαλισμού. Είναι οι ίδιοι που ξεζουμίζουν τους Αλβανούς εργαζόμενους και ληστεύουν τις πλουτοπαραγωγικές δυνάμεις της χώρας, με αποτέλεσμα τη μαζική αναγκαστική μετανάστευση. Είναι αυτοί που πυροδότησαν τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και τον αιματηρό πόλεμο στη Βοσνία. Είναι αυτοί που σήμερα επεμβαίνουν ανοιχτά στη Σερβία, για να καθορίσουν τη διακυβέρνησή της. Πρόκειται για εξελίξεις, τις οποίες τα άλλα κόμματα και η κυβέρνηση είτε έχουν χειροκροτήσει θερμά, είτε συγκαλύπτουν.Επικίνδυνη είναι και η πολιτική που διαχωρίζει την ελληνική μειονότητα από τον υπόλοιπο λαό της Αλβανίας, έστω κι αν βρίσκεται μέσα στην πρακτική της κυβέρνησης Μπερίσα η πιθανότητα προβοκάτσιας σε βάρος της ελληνικής μειονότητας. Οι κάτοικοι της μειονότητας είναι αναπόσπαστο τμήμα του αλβανικού λαού και της γειτονικής χώρας. Υφίστανται τα ίδια βάσανα με τους Αλβανούς εργαζόμενους, εξαιτίας της πολιτικής των ιμπεριαλιστών και της κυβέρνησής τους στην Αλβανία. Επομένως η θέση τους, εξ αντικειμένου, βρίσκεται δίπλα στους εξεγερμένους συμπολίτες τους. Αν υπάρχει ειλικρινές ενδιαφέρον από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα για την ελληνική μειονότητα, ο καλύτερος τρόπος για να εκδηλωθεί αυτό είναι η ανοιχτή καταδίκη του ιμπεριαλισμού και των ανδρεικέλων του, που αυτός στηρίζει. Και βέβαια, σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν γνήσιο ενδιαφέρον για την ελληνική μειονότητα οι πατριδοκάπηλες φωνές που προτείνουν ελληνική στρατιωτική επέμβαση.

Το θέμα δεν είναι γενικά να ηρεμήσει η κατάσταση στην Αλβανία, αλλά να ηρεμήσει με λύση που θα είναι σε όφελος του λαού της Αλβανίας. Αυτή τη λύση θα την καθορίσει αποκλειστικά και μόνο ο λαός της και όχι οι θύτες του.

Η ανάπτυξη των σχέσεων φιλίας ανάμεσα στους Ελληνες και τους Αλβανούς εργαζόμενους μπορεί και πρέπει να εκφραστεί και στη χώρα μας, με τον κοινό αγώνα Ελλήνων και Αλβανών μεταναστών ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, που πλήττει ιδιαίτερα τους μετανάστες, οι οποίοι εργάζονται σε συνθήκες φεουδαρχίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ