Παρασκευή 7 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΥΓΕΙΑ
"Δολοφονικό το εμπάργκο για τον κουβανικό λαό"

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η σκλήρυνση της πολιτικής του εμπάργκο των ΗΠΑ εναντίον της Κούβας από το 1992, έχει καταστρεπτικές συνέπειες στην υγεία του κουβανικού λαού, αφού ασθενείς πολύ συχνά δεν έχουν τη φαρμακευτική περίθαλψη πουαρμόζει στις ασθένειές τους ή γιατροί δεν είναι σε θέση να εγχειρήσουν, λόγω της έλλειψης ανάλογων ιατρικών μηχανημάτων. Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξε μελέτη Αμερικανών επιστημόνων, που έγινε κατ' εντολή της "Αμερικανικής Ενωσης για την Παγκόσμια Υγεία" και αναφέρει επίσης, ότι οι πληθυσμιακές ομάδες που πλήττονται περισσότερο είναι οι γυναίκες, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι που υποφέρουν από χρόνιες ασθένειες. H ιατρική αντιπροσωπεία, που αποτελούνταν από εννέα ειδικούς, επισκέφτηκε 46 Ιατρικά Κέντρα στην Κούβα τον προηγούμενο Οκτώβρη και διαπίστωσε ότι η κουβανική κυβέρνηση δεν μπορεί να προμηθευτεί ανταλλακτικά των ιατρικών μηχανημάτων - όπως μηχανήματα αιμοκάθαρσης για νεφροπαθείς - τα οποία προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και δημιουργούνται τραγικές συνέπειες που οδηγούν κάποιους ασθενείς ακόμα και στο θάνατο, τονίζοντας ότι μια "ανθρώπινη καταστροφή" έχει αποσοβηθεί από το γεγονός ότι η κουβανική κυβέρνηση δίνει μεγάλη προτεραιότητα στο σύστημα υγείας της χώρας.

Τα κυριότερα σημεία αυτής της μελέτης που τιτλοφορείται "Κουβανική Δημοκρατική Πράξη", όπου περιγράφονται τα αρνητικά αποτελέσματα της εφαρμογής του νόμου Χελμς - Μπάρτον από το 1992, είναι:

Α) Ο περιορισμός στις εμπορικές συναλλαγές θυγατρικών αμερικανικών εταιριών που έχουν την έδρα τους σε τρίτες χώρες, μείωσαν σημαντικά την ικανότητα της Κούβας να εισαγάγει ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό. Πριν την απαγόρευση, περίπου 90% των πωλήσεων εκτελούνταν από εξαγωγικές εταιρίες τροφίμων. Παρότι, η αμερικανική κυβέρνηση έχει τη δικαιοδοσία από το νόμο να εκδώσει άδεια για μεμονωμένες πωλήσεις ιατροφαρμακευτικού υλικού, η διαδικασία έκδοσης άδειας δυσχεραίνεται τόσο, που αποθαρρύνεται κάθε ιατρική εμπορική δραστηριότητα. Δέκα στις δώδεκα εταιρίες δήλωσαν ότι "η κόκκινη ταινία" τους εμποδίζει να προμηθεύσουν την Κούβα.

Β) Ναυτιλιακές εταιρίες δυσχεραίνονται υπερβολικά να μεταφέρουν το ιατρικό υλικό στην Κούβα εξαιτίας της διάταξης που τους εμποδίζει να εισέλθουν σε αμερικανικά λιμάνια για 180 μέρες, αφού μεταφέρουν εμπόρευμα στην Κούβα.

Καμία επίσημη αντίδραση από την αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής μετά τη δημοσίευση της μελέτης.

Κι άλλες αντιδράσεις...

Και ο Καναδάς δε δέχεται να υποκύψει στις επιταγές των ΗΠΑ που με τον Χελμς - Μπάρτον προσπαθούν να "στραγγαλίσουν" τον κουβανικό λαό. Μετά τις πρόσφατες καταγγελίες Καναδών πολιτών, ότι στην αμερικανική αλυσίδα εμπορικών καταστημάτων "Γουόλ Μαρτ" αποσύρθηκαν είδη που είχαν κουβανική προέλευση, το καναδικό υπουργείο Οικονομικών ανέθεσε στο υπουργείο Δικαιοσύνης την ευθύνη για τη διενέργεια εξέτασης, ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες της παραβίασης των Καναδικών νόμων. Σύμφωνα με τον καναδικό νόμο, καναδικές ή ξένες εταιρίες δηλωμένες στον Καναδά, πρέπει να ακολουθούν αποκλειστικά τη νομοθεσία της χώρας και όχι κάποιου ξένου κράτους. Η έρευνα στην εταιρία γίνεται για να καθοριστεί αν στην πρόθεσή της ήταν η επιβολή του καθεστώτος του εμπάργκο με τον Χελμς - Μπάρτον, κατά παράβαση του νόμου. Οι ποινές που προβλέπονται σε τέτοιες περιπτώσεις είναι επιβολή προστίμου μέχρι και 7 εκατ. δολ. ή ακόμα και φυλάκιση μέχρι και πέντε χρόνια στα διευθυντικά στελέχη της εταιρίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ