Παρασκευή 7 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Δεν παραδίνεται ο εξεγερμένος λαός

ΤΙΡΑΝΑ.-

Να παραδώσουν τα όπλα κάλεσε χτες τους εξεγερμένους πολίτες του νότου ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης. Ο Μπερίσα, ο οποίος προέδρευσε στη χτεσινή συνάντηση, δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις του στρατού εναντίον των εξεγερμένων θα ανασταλούν, υποσχόμενος παράλληλα "αμνήστευση" σε όσους παραδώσουν τα όπλα τους μέσα σε δύο μέρες και δεν έχουν προβεί "σε εγκληματικές πράξεις".

Παράλληλα, ο Μπερίσα - σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε στα Τίρανα - "θα αρχίσει διαβουλεύσεις για το διορισμό νέου πρωθυπουργού, επιδιώκοντας τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση".

Την κοινή ανακοίνωση υπέγραψαν - πλην του Μπερίσα - ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ και εκπρόσωποι του "Μπάλι Κομπετάρ", του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, της Δημοκρατικής Συμμαχίας, της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης, του "Λεγκαλιτέτι" και του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.

Ομως οι διαδηλωτές στο Νότο έδειξαν να δυσπιστούν όσον αφορά την ειλικρίνεια του Προέδρου. "Οι δυνάμεις ασφαλείας θα είναι σε θέση να συλλαμβάνουν πολίτες κατά βούληση", έλεγαν οι ηγέτες των εξεγερμένων, οι οποίοι αρνούνται να παραδώσουν τα όπλα και ζητούν σύσταση κυβέρνησης τεχνοκρατών, προκήρυξη εκλογών και παραίτηση του Προέδρου.

Ενα ανώτατο στέλεχος του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών, ο Πασκάλ Μίλο, δήλωσε πως οι συνομιλίες δεν πέτυχαν τίποτε, αφού ο Μπερίσα δεν έχει συμφωνήσει ακόμα για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού, όπως ζητούν οι αντίπαλοί του και δυτικές χώρες. Το κόμμα του υπέγραψε τη συμφωνία απλώς για να κατευνάσει την κατάσταση στο νότο, είπε ο Μίλο.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Σοσιαλιστικό, δε σχολίασε το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

Οι ταραχές συνεχίστηκαν και χτες ως το βράδυ, τόσο στους Αγίους Σαράντα όσο και στην Αυλώνα, όπου - σύμφωνα με την αλβανική τηλεόραση - υπήρξαν νεκροί και τραυματίες. Ο αριθμός των νεκρών χτες ξεπέρασε τους εφτά, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων σε - τουλάχιστον - 25.

Προσωρινή η ανακωχή

Οι εξεγερμένοι ανατίναξαν νωρίτερα χτες μια στρατηγικής σημασίας γέφυρα, τη Μουζίνε, κοντά στους Αγίους Σαράντα, δυσκολεύοντας την πρόσβαση στην πόλη. Παρά την ανακοίνωση της αναστολής των επιχειρήσεων, οι οπλισμένοι αντικυβερνητικοί συνέχισαν να προετοιμάζουν την άμυνά τους, στήνοντας οδοφράγματα ανά 100 μέτρα στο οδικό δίκτυο προς τους Αγίους Σαράντα.

Στο Τεπελένι, οι εξεγερμένοι ανέλαβαν τον έλεγχο της πόλης και συγκέντρωσαν τον οπλισμό τους στην κεντρική πλατεία.

Πρώην αξιωματικοί, οι οποίοι έχουν συνταχθεί με τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, δήλωσαν ότι θα παραμείνουν στην πόλη μέχρις ότου παραιτηθεί ο Πρόεδρος Μπερίσα. "Ο στρατός στη Νότια Αλβανία έχει πάρει το μέρος του λαού", δήλωσε ένας από τους ηγέτες των διαδηλωτών.

Στέλεχος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, που μετείχε στις διαπραγματεύσεις των Τιράνων, έκανε σαφές ότι αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας των 48 ωρών που άρχισε σήμερα (στις 07:00 ώρα Ελλάδος), οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν.

Υποσχέσεις...

Ο Μπερίσα παρείχε χτες διαβεβαιώσεις προς τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι, αλλά και τον προεδρεύοντα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Δανό υπουργό Εξωτερικών Νιλς Χέλβεγκ Πέτερσεν, ότι "δεν έχει την πρόθεση να προσφύγει σε στρατιωτικά μέσα" για να αποκαταστήσει την τάξη στη χώρα. Ο Αλβανός Πρόεδρος είπε ακόμη ότι η αποστολή του ΟΑΣΕ "είναι ευπρόσδεκτη" τις προσεχείς μέρες στη χώρα.

Πάντως, παρά τις διαβεβαιώσεις από πλευράς Μπερίσα, η Ιταλία έχει επεξεργαστεί σχέδιο εκκένωσης των υπηκόων της από την Αλβανία. Οπως δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Αμυνας Μπενιαμίνο Αντρεάτα, "σε κάθε περίπτωση απειλής για Ιταλούς πολίτες, οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι υποχρεωμένες να επέμβουν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ