ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ο ΣΕΒ θεματοφύλακας του "κοινωνικού διαλόγου"!

"Συμφωνούμε σε όλα με τον πρωθυπουργό", δήλωσε ο εκπρόσωπος των βιομηχάνων μετά τη χτεσινή συνάντηση της ΟΚΕ με τον Κ. Σημίτη. Γ. Πασχαλίδης: "Καθημερινή ιδεολογία" ο διάλογος...

Με την ανάδειξη του ΣΕΒ σε ρόλο "θεματοφύλακα" του διαβόητου "κοινωνικού διαλόγου" και με τη δήλωση του αντιπροέδρου του Ν. Αναλυτή: "Ο πρωθυπουργός έβαλε πολλά θέματα. Συμφωνούμε σε όλα" (! ), σφραγίστηκε η χτεσινή συνάντηση του Κ. Σημίτη με το προεδρείο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ).

Θέμα της συνάντησης ήταν ο διάλογος... επί του "περιεχόμενου του διαλόγου", με τον οποίο η κυβέρνηση και ο ΣΕΒ θα επιδιώξουν να επενδύσουν με τον μανδύα της "κοινωνικής αποδοχής" τα επικείμενα σαρωτικά αντεργατικά μέτρα. Χαρακτηριστικές γι' αυτό, αλλά και για τον ειδικό ρόλο που επιφυλάσσεται στη διαβόητη ΟΚΕ, ήταν οι δηλώσεις που έγιναν μετά το πέρας της συνάντησης. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γ. Πασχαλίδης,σημείωσε την ανάγκη "αναβάθμισης του ρόλου της ΟΚΕ στις διαδικασίες του κοινωνικού διαλόγου", ο οποίος - όπως είπε - "πρέπει να γίνει καθημερινή ιδεολογία"!"Συζητήθηκαν - πρόσθεσε - τα όρια και η ισορροπία αυτού του διαλόγου" και κατέληξε κάνοντας ξεκάθαρο ότι η πορεία προς την ΟΝΕ " είναι το περιεχόμενο αυτής της ευρύτερης κοινωνικής συμφωνίας "...

Ο πρόεδρος της ΟΚΕ, Ι. Κουκιάδης,δήλωσε ότι η συνάντηση αφορούσε τις "διαδικασίες και βεβαίως το περιεχόμενο του διαλόγου", τα οποία - όπως είπε - θα διαμορφωθούν σ' ένα τελικό κείμενο.Ο ίδιος φρόντισε να παράσχει άλλοθι στην κυβέρνηση, αλλά και να αποφύγει δική του συγκεκριμένη τοποθέτηση επί του σεναρίου για μείωση των ωρών εργασίας με ταυτόχρονη μείωση αποδοχών,λέγοντας ότι ο Κ. Σημίτης διευκρίνισε ότι "δεν αποτελούν αυτά κυβερνητικές αποφάσεις" και πως "πρόκειται για παρανόηση". Ο ίδιος έσπευσε να προσθέσει, ότι η ΟΚΕ είναι ένα γνωμοδοτικό όργανο και ότι εκείνος που τελικά αποφασίζει είναι η κυβέρνηση.

Σωστή αποκάλυψη ήταν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου του ΣΕΒ, Ν. Αναλυτή,ο οποίος σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο σενάριο, παρέπεμψε στις "γνωστές θέσεις του ΣΕΒ", δηλαδή στις θέσεις για πλήρη απορύθμιση του συνόλου των εργασιακών σχέσεων. Το κύριο, είπε, είναι "να μην χαλάσει όλο αυτό το απαραίτητο πρόγραμμα, το οποίο βάζει μπροστά η κυβέρνηση, του κοινωνικού διαλόγου, από λάθος διαδικασίες. Η θέση του ΣΕΒ είναι πολύ θετική. Το θέμα του κοινωνικού διαλόγου, είναι κάτι που μας απασχολεί χρόνια. Νομίζουμε ότι έχουμε κάνει πρόοδο. Πρέπει να χαιρετίσουμε την έναρξη, αλλά υπογραμμίσαμε και στον κ. πρωθυπουργό ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο θέμα, πολυσύνθετο και θέλει πάρα πολλή προσοχή στην προσέγγιση. Οχι μόνο στους στόχους που θα βάλει, οι οποίοι είναι γνωστοί, κοινοί - αν θέλετε - αλλά και στις διαδικασίες"!

Τη θέση των οργανώσεών τους για μείωση των ωρών εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της ΟΤΟΕ και της ΑΔΕΔΥ.Υπέρμαχος ουσιαστικά των θέσεων του ΣΕΒ, εμφανίστηκε ο Δ. Χατζησωκράτης,ο οποίος εκπροσωπεί τη ΓΣΕΕ στο προεδρείο της ΟΚΕ, δηλώνοντας υπέρ "ενός ανοιχτού διαλόγου για όλα τα ζητήματα "!

Συντονισμένα στη μάχη για τις συμβάσεις

Συγκέντρωση πέντε ομοσπονδιών χτες στην Κάνιγγος. Σε επαγρύπνηση, ενόψει των νέων επιθέσεων σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα

"Αμφισβητούν ανοιχτά πλέον τον ίδιο το θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας κάτω από την πίεση του μεγάλου κεφαλαίου, ενώ με την απάτη του κοινωνικού διαλόγου προωθούν νέα προνόμια προς τους βιομηχάνους και πλήρη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων". Τα παραπάνω τόνισε ο Θ. Ευθυμίου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλάδων Ενδυσης, απευθυνόμενος στους εργαζόμενους που ανταποκρίθηκαν χτες στο κάλεσμα πέντε ομοσπονδιών και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κάνιγγος, διεκδικώντας υπογραφή συμβάσεων με ουσιαστικές αυξήσεις και υπεράσπιση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Συνεχίζοντας ο συνδικαλιστής επισήμανε: "Το κλίμα για υπογραφή συμβάσεων είναι αρνητικό, αφού η κυβέρνηση παρεμβαίνει κάθε χρόνο με εικονικό πληθωρισμό, καθορίζοντας μικρή αφετηρία εκκίνησης στις διαπραγματεύσεις, αλλά γίνεται περισσότερο αρνητικό και από τον τρόπο που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ το θεσμό. Με τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης χρηματοδοτούνται εργοδότες για "απασχόληση" εργαζόμενων που δε θα πληρώνονται με τη σύμβαση και δε θα ασφαλίζονται κανονικά.

Μπροστά μας έχουμε και την ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος. Χρόνια οι κυβερνήσεις, αντί να αντιμετωπίσουν τις αιτίες της κρίσης στην κοινωνική ασφάλιση, ακολούθησαν τακτικές καταλήστευσης των πόρων της. Η Λευκή Βίβλος προτείνει παρεμβάσεις στην κοινωνική ασφάλιση, όπως μείωση των εργοδοτικών εισφορών και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, καθώς και την προώθηση συστημάτων ιδιωτικής ασφάλισης. Απέναντι σ' αυτή την πολιτική πρέπει να αντισταθούμε, να αντιπαρατάξουμε την ενότητά μας και το συντονισμό της δράσης μας".

Ο γραμματέας της ομοσπονδίας, Μ. Λεμπιδάκης,στο χαιρετισμό του κατήγγειλε τις κυβερνήσεις για τις πολιτικές λιτότητας που ακολούθησαν και τα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, ενώ κάλεσε τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για άμεση λήψη μέτρων κοινωνικής προστασίας και χάραξη κλαδικής πολιτικής για την απόκρουση των συνεπειών της συρρίκνωσης της βιομηχανίας.

Μετά τη συγκέντρωση εκπρόσωποι των ομοσπονδιών έκαναν διάβημα στα γραφεία του ΣΕΒ για να παραδώσουν το ψήφισμα της συγκέντρωσης, στα οποία όμως βρήκαν μόνο τον... φύλακα. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν οι γγ της ΓΣΕΕ και του ΕΚΑ, Γ. Μαυρίκος και Π. Σοφός αντίστοιχα, ο Δ. Κουμπούρης γραμματέας της ΕΕ της ΕΣΑΚ κ.ά.

Η "απορύθμιση" σε αριθμούς

Πώς κατέγραψε η νομική υπηρεσία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας τις παραβιάσεις των εργατικών δικαιωμάτων στους εργασιακούς χώρους

Η καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η καθυστέρηση και η μη καταβολή των δεδουλευμένων, οι απολύσεις, η έλλειψη μέτρων για την υγιεινή κι ασφάλεια και η "μαύρη" ανασφάλιστη εργασία,είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της Αθήνας, όπως καταγράφηκαν από τη νομική υπηρεσία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας,στην οποία προσέφυγαν 1.360 εργαζόμενοι τον τελευταίο 1,5 χρόνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χτες το ΕΚΑ, σε συνέντευξη Τύπου, το 21% των εργαζομένων κατήγγειλε παραβιάσεις των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, το 15% απολύσεις (κλείσιμο επιχειρήσεων, ομαδικές, απολύσεις χωρίς αποζημίωση), το 23% ζήτησε να ενημερωθεί για τα δικαιώματά του (συνδικαλιστικά, συνταξιοδοτικά, προσβολή προσωπικότητας, παραβίαση όρων εργασίας και πολυειδικότητες), το 18% κατήγγειλε μη καταβολή δεδουλευμένων, το 12% την έλλειψη μέτρων για την υγιεινή κι ασφάλεια και το 11% ότι εργάζεται χωρίς ασφάλιση.

Το 24% των εργαζομένων προερχόταν από τον τομέα των υπηρεσιών, το 15% από τη βιομηχανία, το 22% από τη βιοτεχνία, το 28% από το εμπόριο και το 11% από ΔΕΚΟ. Το 58,5% ήταν γυναίκες, ενώ το 25% του συνόλου δε συμμετέχει σε συνδικαλιστικά όργανα.

Οπως υπογραμμίστηκε στη συνέντευξη, η κατάσταση αυτή της απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων και της παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Τονίστηκε ακόμα ότι, ήδη το ΕΚΑ με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ζήτησε να επαναδραστηριοποιηθούν και να ενισχυθούν οι Επιθεωρήσεις Εργασίας, οι οποίες μετά τη μεταφορά τους στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, είναι ανύπαρκτες.

Ο γραμματέας του ΕΚΑ, Π. Σοφός, τόνισε: "Το μήνυμα που στέλνουμε στους εργαζόμενους είναι, ότι είναι αναγκαία η συσπείρωση στα Συνδικάτα τους και η ανάπτυξη των αγώνων, το μόνο σίγουρο όπλο ενάντια στη συντονισμένη επίθεση που δέχονται. Την ίδια ώρα που η αυθαιρεσία των εργοδοτών αυξάνεται, οι Επιθεωρήσεις Εργασίας είναι ανύπαρκτες. Μπροστά σ' αυτή την πραγματικότητα, οι εργαζόμενοι πρέπει να μη μείνουν στην άμυνα, αλλά να περάσουν στην επίθεση για τη διαφύλαξη των αιτημάτων τους και την κατάκτηση άλλων".

Σε κινητοποιήσεις

Με καθημερινές 3ωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια, συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στην ΚΕΜ ΑΕ (πρώην ΙΒΣ), ενώ το Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιήσουν 48ωρη απεργία,μετά και τις νέες απολύσεις που έκανε ο όμιλος Στασινόπουλου.

  • Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται από χτες και οι εργαζόμενοι στην "Ιντεάλ Στάνταρντ",μετά την άρνηση της διοίκησης να διαπραγματευτεί τη Συλλογική Σύμβαση. Η πολυεθνική ζήτησε από το σωματείο να σταματήσει τις διεκδικήσεις για δυο χρόνια, σημειώνοντας με... νόημα ότι 40 εργαζόμενοι είναι υπεράριθμοι!
Ο ΟΑΕΔ... προτιμά την GOODY'S

Στα goody's ανέθεσε ο ΟΑΕΔ,έναντι 24.780.000 δρχ., τη διεξαγωγή προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης στελεχών επισιτιστικών επιχειρήσεων!Η σχετική σύμβαση για το πρόγραμμα που βρίσκεται ακόμα σε φάση... υλοποίησης, υπογράφτηκε τον Ιούνη του 1992 μεταξύ ΟΑΕΔ - goody's και ΒΒΙ (πρόκειται για Γερμανικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης, το οποίο εδώ και ενάμιση χρόνο δεν υφίσταται!). Σύμφωνα με τη σύμβαση, ο συντονισμός του προγράμματος έχει ανατεθεί στην Goody's και ο ΟΑΕΔ ανέλαβε την αξιολόγηση του προγράμματος...

Το θέμα τέθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ, προκειμένου να εγκριθεί η αποπληρωμή του προγράμματος. Κατά ψήφισε ο Χ. Κατσώτης,εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ του Οργανισμού, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα μπορούσε και έπρεπε να ανατεθεί στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων, που έχει μεγάλη εμπειρία, αλλά και ειδικευμένους στο αντικείμενο της κατάρτισης στον τομέα του επισιτισμού. Σημείωσε, επίσης, ότι η αξιολόγηση από την επιτροπή του ΟΑΕΔ έγινε με βάση τη μεθοδολογία της εκπαίδευσης και όχι αυτές καθ' εαυτές τις μορφές κατάρτισης στον τομέα του επισιτισμού. Η Goody's, κατέληξε, είναι γνωστή στη χώρα μας για τις εργασιακές σχέσεις που εφαρμόζει και για την απασχόληση κύρια ανειδίκευτων εργαζομένων.

Ξένοι εργάτες στη χθεσινή συγκέντρωση των Ομοσπονδιών

Ξένοι εργάτες στη χτεσινή συγκέντρωση των πέντε Ομοσπονδιών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ