ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Απόφαση για νέους αγώνες

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΝΟ αποφάσισε χτες την κήρυξη νέων απεργιακών κινητοποιήσεων μέσα στον Απρίλη. Ξεκινά και η μάχη για τα "ανασφάλιστα". Σημαντικές αποφάσεις και για τον εκδημοκρατισμό. Καθοριστικός ο ρόλος των ταξικών σωματείων

Πρόσω ολοταχώς κινούνται για νέες απεργιακές κινητοποιήσεις οι ναυτεργάτες.Χτες, κατά πλειοψηφία, το τακτικό Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας αποφάσισε την κήρυξη 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων μέσα στο πρώτο εικοσαήμερο του Απρίλη.Το τελευταίο δεκαήμερο του Μάρτη θα γίνουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις στα ανασφάλιστα πλοία σε όλα τα λιμάνια της χώρας, με στόχο να υποχρεωθούν οι πλοιοκτήτες να υπογράψουν συλλογική σύμβαση εργασίας και ασφαλιστικές συμβάσεις με το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο.Στο συμβούλιο πήραν μέρος 92 από τους 95 αντιπροσώπους.

Σημαντικότατη απόφαση του ΓΣ αποτέλεσε η εντολή που δόθηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας να επεξεργαστεί σχέδιο καταστατικού με γνώμονα το νόμο 1264/82 για την εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής στα καταστατικά των σωματείων που δεν την έχουν εφαρμόσει.

Με αυτές τις σημαντικές αποφάσεις, η πλειοψηφία των συμβούλων απέρριψε την προσπάθεια της πλειοψηφίας της ΕΕ της ΠΝΟ να προσπεράσει ουσιαστικά το θέμα της συνέχισης των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Η πρόταση για τις απεργιακές κινητοποιήσεις κατατέθηκε από την Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού,την Πανελλήνια Ενωση Κατώτερων Πληρωμάτων Μηχανής,την Πανελλήνια Ενωση Ναυτών και υποστηρίχτηκε από τους συνέδρους της Πανελλήνιας Ενωσης Θαλαμηπόλων,την Πανελλήνιας Ενωσης Προσωπικού Τροφοδοσίας και από άλλους συνέδρους, συμπληρώνοντας 50 ψήφους. Η πρόταση για την εφαρμογή του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής κατατέθηκε από την ΠΕΜΕΝ και τον "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" και υποστηρίχτηκε από τους συνέδρους της ΠΕΝΕΝ, της Πανελλήνιας Ενωσης Μαγείρων και άλλους. Οι προτάσεις ψηφίστηκαν με την ανάταση των χεριών. Η πρόταση για την απλή αναλογική συμπλήρωσε 36 ψήφους υπέρ και 33 κατά. Το αποτέλεσμα επιχείρησαν να αλλοιώσουν μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, απαιτώντας να τεθεί η πρόταση ξανά σε ψηφοφορία. Αυτή η επιχείρηση είχε αποτέλεσμα να αποσυρθούν από το Συμβούλιο οι εκπρόσωποι που τις είχαν υπερψηφίσει.

Σχολιάζοντας αυτές τις αποφάσεις ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Θ. Σταματόπουλος δήλωσε: "Θεωρούμε σημαντικές αυτές τις αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου. Επιβάλλεται σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, η μαζική συμμετοχή των ναυτεργατών σε αυτές τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την απόκρουση των σχεδίων αφανισμού των ναυτεργατών και για να προωθηθούν λύσεις στα προβλήματα του κλάδου, όπως αυτά προβάλλονται από τις ταξικές δυνάμεις".

Το Γενικό Συμβούλιο ξεκίνησε στις 10 το πρωί και διήρκεσε περίπου 10 ώρες. Πέρασαν από το βήμα πάνω από 20 αντιπρόσωποι. Από τους πρώτους ομιλητές ήταν ο πρόεδρος του "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ",Γ. Μανουσογιαννάκης,ο οποίος επισήμανε: "Το Γενικό Συμβούλιο γίνεται σε μια από τις δυσκολότερες στιγμές του ναυτεργατικού κινήματος. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια συντονισμένη επίθεση κυβέρνησης, εφοπλιστών, με στόχο την οριστική εξαφάνισή μας. Η τακτική του διαλόγου που ακολούθησε όλα τα χρόνια η ΠΝΟ είχε ως αποτέλεσμα από 120 χιλιάδες που ήμασταν το 1970, να μείνουμε σήμερα λιγότεροι από 20 χιλιάδες. Οι εφοπλιστές αποδείχτηκε ότι καταλαβαίνουν μόνο με το σταμάτημα της προπέλας".

Ανεβαίνοντας στο βήμα ο γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, Σ. Τσιμπόγλου,σημείωσε: "Το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στη δουλιά, που κατακτήθηκε με σκληρούς λαϊκούς αγώνες, βάλλεται σήμερα από την καπιταλιστική θηριωδία και από αυτούς που υπεραμύνονται της Συνθήκης του Μάαστριχτ και της "Λευκής Βίβλου"" και κάλεσε τους ναυτεργάτες να αγωνιστούν μέσα και έξω από τα πλοία για να ανακόψουν την έφοδο του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

ΣΟΦΤΕΞ
Το μόνο σίγουρο οι μαζικές απολύσεις!

Σκαιή συμπεριφορά της Β. Παπανδρέου σε αντιπροσωπεία εργαζομένων. Εμπαιγμός από τον Γ. Παπαντωνίου που (ξανα)έλυσε... το πρόβλημα. "Ικανοποιημένος", δηλώνει ο πρόεδρος του σωματείου!

Σε εκατοντάδες απολύσεις και σε επιτάχυνση των διαδικασιών ξεπουλήματος της ΣΟΦΤΕΞ, προχωρά η κυβέρνηση.Την ίδια στιγμή ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο η εταιρία να κλείσει, αφού ακόμα και αυτή η χρηματοδότηση των 2 δισ. δρχ. - που εξασφαλίζει τη λειτουργία για ελάχιστο διάστημα - είναι στον "αέρα". Η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου,σε συνάντηση που είχε χτες με αντιπροσωπεία συνδικαλιστών και μαζικών φορέων της Δράμας, τόνισε - όπως οι ίδιοι δήλωσαν - ότι δε "δέχεται καμιά τράπεζα να δανειοδοτήσει την εταιρία"! Λίγη ώρα αργότερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας δήλωνε, στην αντιπροσωπεία του σωματείου της Αθήνας και της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου, ότι δήθεν "λύθηκε το πρόβλημα της ΣΟΦΤΕΞ"!

Η συζήτηση της υπουργού Ανάπτυξης με την αντιπροσωπεία συνδικαλιστών και φορέων της Δράμας πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα έντασης. Οπως είπαν οι ίδιοι μετά τη συνάντηση, η υπουργός έφθασε στο σημείο να ζητήσει απ' τον δήμαρχο Δράμας να απασχολήσει στο δήμο 500 (απ' τους 700 του εργοστασίου) εργαζόμενους!

Για πακέτο "μέτρων κοινωνικής προστασίας", δηλαδή μαζικών απολύσεων,έκανε λόγο και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, η συγκεκριμενοποίηση των οποίων θα αποφασιζόταν στη χτεσινοβραδινή σύσκεψη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής. Πληροφορίες από το περιβάλλον Παπαντωνίου ανέφεραν ότι τελικά το θέμα δε συζητήθηκε.

Ο Γ. Παπαντωνίου, ωστόσο, είπε στην αντιπροσωπεία συνδικαλιστών της Αθήνας ότι θα ...εφαρμοστεί η περιβόητη συμφωνία για "πάγωμα" των χρεών της εταιρίας προς το δημόσιο για ένα χρόνο και για δανειοδότησή της με 2 δισ. δραχμές. Είπε επίσης ότι ξένος οίκος θα αναλάβει τις επόμενες μέρες τη διοίκηση της εταιρίας, προκειμένου να την οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση. Η όλη στάση των υπουργών επαναφέρει στο προσκήνιο τις καταγγελίες εργαζομένων για μεθοδεύσεις ισχυρών συμφερόντων.Συγκεκριμένα ότι το συγκρότημα Λαμπράκη έχει βάλει στο "μάτι" το εργοστάσιο της Δράμας (παραγωγή δημοσιογραφικού χαρτιού), ενώ ο χαρτοβιομήχανος Ζερίτης ενδιαφέρεται να καρπωθεί το 40% της εγχώριας αγοράς, που μέχρι σήμερα κατείχε η ΣΟΦΤΕΞ.

Παρά το ότι ο Γ. Παπαντωνίου επανέλαβε χιλιοειπωμένες υποσχέσεις και προδιέγραψε μαζικές απολύσεις, ο πρόεδρος του σωματείου Αθήνας Γ. Ιμπρης εμφανίστηκε ικανοποιημένος, λέγοντας ότι "αν υλοποιηθούν, λύθηκε θετικά το πρόβλημα και η εταιρία θα λειτουργήσει κανονικά"!

Ο Χ. Κατσούλιας,γραμματέας του σωματείου Αθήνας, επισήμανε πως "αυτό το "λύθηκε το πρόβλημα", το έχουμε ακούσει πολλές φορές. Οι εργαζόμενοι θα κρίνουμε από τα αποτελέσματα. Θα δούμε δηλαδή σε ποια κατεύθυνση θα λυθεί, τι μέτρα θα πάρουν και ανάλογα θα καθορίσουμε τη στάση μας".

Οι εργαζόμενοι των εργοστασίων της Αθήνας και του Μ. Πεύκου έφθασαν με μια μαζική και δυναμική πορεία στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, κρατώντας σημαίες με το λογότυπο της ΣΟΦΤΕΞ και με σφυρίχτρες που σφύριζαν ασταμάτητα καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας, με την ελπίδα - όπως δήλωναν - ότι κάποιος θα τους ακούσει.

"Πέρα βρέχει" στη ΓΕΝΟΠ για τη σύμβαση!

Δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη το διεκδικητικό και το αγωνιστικό πλαίσιο για τη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στη ΔΕΗ, καθώς όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η "Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση Εργαζομένων ΔΕΗ","με ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΑΔ και όλων των τάσεών τους, για δεύτερη συνεχή φορά το Διοικητικό Συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ, δεν κατέληξε για το τι σύμβαση θέλουμε και πώς θα τη διεκδικήσουμε"!

Να σημειωθεί ότι σε δυο συνεδριάσεις της ΓΕΝΟΠ οι πιο πάνω παρατάξεις απέρριψαν τις προτάσεις της ΕΣΚ τόσο για το διεκδικητικό πλαίσιο, όσο και για τις μορφές πάλης. Αυτή η τακτική - υπογραμμίζεται - είναι συνειδητή και επικίνδυνη! Με αποφασιστικότητα πρέπει να ανατρέψουμε αυτή τη λογική, της υπεράσπισης μέσα από τους θώκους του σκ της πολιτικής που επεξεργάζεται η ΕΕ και η κυβέρνηση.

ΕΕ ΓΣΕΕ
Καταψηφίστηκε πρόταση απεργίας

Η πλειοψηφία της ΕΕ της ΓΣΕΕ απέρριψε χτες την πρόταση της ΕΣΑΚ για 24ωρη πανελλαδική απεργία ενάντια στο ξεπούλημα των επιχειρήσεων του ΟΑΕ. Θέσεις για το ασφαλιστικό

Το ασφαλιστικό και η κατάσταση στις επιχειρήσεις ΣΟΦΤΕΞ και ΕΛΒΟ συζητήθηκαν χτες στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ,ενώ το θέμα για το νομοσχέδιο κατάργησης του Ταμείου Εργατοπατέρων δε συζητήθηκε, αφού η πλειοψηφία απέσυρε πρότασή της για τη διατήρηση και τη διεύρυνσή του!

Η ΕΣΑΚ,κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη ΣΟΦΤΕΞ και την ΕΛΒΟ, πρότεινε την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας ενάντια στο κλείσιμο και την ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων.Η πρότασή της απορρίφθηκε και αποφασίστηκε να γίνει σύσκεψη με τα σωματεία των δυο επιχειρήσεων την επόμενη Τετάρτη.

Σχετικά με το ασφαλιστικό, η ΕΕ της ΓΣΕΕ αποφάσισε να κινηθεί σε τρεις βασικούς άξονες: Στην υπεράσπιση των ασφαλιστικών κατακτήσεων και την πάλη για τη διεύρυνσή τους. Στην επιμονή στην κατάργηση των τριών αντιασφαλιστικών νόμων. Στον εμπλουτισμό και την υπεράσπιση του πορίσματος της ΓΣΕΕ (1992) για το ασφαλιστικό. Οι ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα θα πάρουν ενημερωτικό υλικό, θα ακολουθήσουν συσκέψεις σε βασικές πόλεις και έπειτα θα συνεδριάσουν οι διοικήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Στη συνέχεια θα συνεδριάσει η διοίκηση της ΓΣΕΕ για να οριστικοποιηθεί η στάση και η θέση της.

Αγωνιστικός συναγερμός στη "Χαλυβουργική"

Να μην αποδεχτούν τις προτάσεις της "Χαλυβουργικής" για ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, αποφάσισαν ομόφωνα χτες οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, στην έκτακτη και ιδιαίτερα μαζική γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν, εξουσιοδοτώντας το ΔΣ του σωματείου να προχωρήσει σε δυο 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Μέσα στο κλίμα που δημιουργούν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις για "βαθιές τομές στην αγορά εργασίας" και αξιοποιώντας το στο έπακρο, η διοίκηση της "Χαλυβουργικής" ζήτησε από το σωματείο να συναινέσει: Στην κατάργηση του 8ωρου, προτείνοντας να δουλεύουν οι εργαζόμενοι τρία 12ωρα τη μια βδομάδα και τέσσερα 12ωρα την επόμενη! Επίσης, στην κατάργηση όλων των διμερών συλλογικών συμβάσεων εργασίας που έχουν υπογραφεί.

Με σημαιάκια της ΣΟΦΤΕΞ στα χέρια και σφυρίχτρες στα χείλη, με την ελπίδα ότι κάποιος θα τους ακούσει, διαδήλωσαν χτες ομαδικά οι εργάτες της ΣΟΦΤΕΞ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ