ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Στον ασφυκτικό εναγκαλισμό του κράτους οι ΟΤΑ

Στη γνωστή "εκσυγχρονιστική" λογική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ κινείται το νομοσχέδιο για την οργάνωση και διοίκηση της Περιφέρειας, καθώς και τη ρύθμιση θεμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που άρχισε χτες να συζητείται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής,επισήμανε ότι, παρά τα λεγόμενα για ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της αποκέντρωσης, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται σωρεία διατάξεων, με τις οποίες γίνεται το ακριβώς αντίθετο. Παράλληλα, σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ υπαναχώρησε από παλιότερες διακηρυγμένες θέσεις του. Για παράδειγμα, αντί της δημιουργίας τριτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, θεσμοθετείται ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας και ουσιαστικά προωθείται ο ασφυκτικός εναγκαλισμός της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης από την κεντρική εξουσία. Ακόμα, καταργούνται δωρεάν υπηρεσίες που παρείχε το κράτος στους πολίτες, μέσω της ιδιωτικοποίησης, αλλάζουν οι εργασιακές σχέσεις των δημοτικών υπαλλήλων, εγκαταλείπεται η θέση για την απλή αναλογική και γενικά προωθούνται όλα όσα αντιλαϊκά μέτρα περιλαμβάνονται στο "Μάαστριχτ" και τη"Λευκή Βίβλο".

Ουσιαστική στήριξη στο νομοσχέδιο έδωσαν τόσο ο εισηγητής της ΝΔ Πρ. Παυλόπουλος,όσο και του ΣΥΝ Μαρία Δαμανάκη.Ο μεν βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικέντρωσε την κριτική του στην τεχνοκρατική διατύπωση των διατάξεων του νομοσχεδίου και όχι στο πολιτικό τους περιεχόμενο, εκφράζοντας το φόβο ότι δε θα επιτευχθεί ο εκφρασμένος κυβερνητικός στόχος.

Η Μαρία Δαμανάκη έκανε ένα βήμα παραπάνω από τη ΝΔ στη στήριξη της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, δίνοντας προφανώς, για μια ακόμα φορά, εξετάσεις στο κυβερνητικό κόμμα. Κατ' αρχήν έθεσε το... "θεωρητικό" ερώτημα, αν, λόγω του μεγέθους της, η χώρα μας αντέχει τριτοβάθμια αυτοδιοίκηση, ενώ το μόνο αρνητικό που επισήμανε ήταν ότι η δημιουργία της Περιφέρειας θα επιφέρει υπερπληθώρα διοικητικών οργάνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η βουλευτής του ΣΥΝ βρήκε θετική τη διάταξη μεταφοράς των κρατικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών στους Δήμους. Η Μαρία Δαμανάκη είπε ότι την τελική του θέση για το νομοσχέδιο ο ΣΥΝ θα την εκφράσει, όταν συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το νομοσχέδιο δήλωσε ότι επί της αρχής καταψηφίζει ο εισηγητής του ΔΗΚΚΙΓ. Καρακώστας.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Παπαδόπουλος, αρνήθηκε να κληθούν στην Επιτροπή φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και άλλοι μαζικοί φορείς, με το επιεικώς απαράδεκτο, αλλά και χαρακτηριστικό της γενικότερης αυταρχικής λογικής της κυβέρνησης ότι, αφού είπαν την άποψή τους κατά τη σύνταξη του νομοσχεδίου δεν υπάρχει κανένας λόγος να την πουν και στη Βουλή!

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης "αγιάζει" τον Ψυχάρη

Ακριβώς μια βδομάδα πριν συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η προσφυγή κατά του διορισμού του Στ. Ψυχάρη στη θέση του διοικητή του Αγίου Ορους, κατέθεσε παρέμβαση και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολαμαίος, υπέρ του διευθυντή της εφημερίδας "Το Βήμα".

Είναι η τρίτη παρέμβαση στη διάρκεια τριών ημερών που ασκήθηκε υπέρ του Στ. Ψυχάρη. Παρέμβαση έχει ήδη ασκήσει ήδη η Ιερή Κοινότητα του Αγίου Ορους (πρόκειται για τους αντιπροσώπους των είκοσι μοναστηριών που αποτελούν σύμφωνα με το Σύνταγμα τη διοίκηση στη Χερσόνησο του Αθω). Επίσης, ο Α. Κασμίρογλου, αναπληρωματικός διοικητής του Αγίου Ορους.

Στην παρέμβαση που κατέθεσε χτες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολαμαίος, ουσιαστικά ζητάει να νομιμοποιηθεί μια κατάφωρα αντισυνταγματική ενέργεια και να συνεχίσει ο Στ. Ψυχάρης να διατελεί διοικητής του Αγίου Ορους. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισημαίνει ότι ο διευθυντής της εφημερίδας "Το Βήμα" και δεξί χέρι του Λαμπράκη, έχει τα προβλεπόμενα τυπικά προσόντα, αφού "έχει υπηρετήσει σε θέση προσωπικού Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος" που είναι το Πάντειο Πανεπιστήμιο (!!!). Παράλληλα, ο Βαρθολαμαίος υπογραμμίζει ότι ο διορισμός του Στ. Ψυχάρη δεν υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο και ότι οι προσφεύγοντες κατά του διορισμού Ψυχάρη δεν έχουν ιδιαίτερο και άμεσο ενδιαφέρον από αυτή την υπόθεση.

ΣΦΑΓΕΙΑ ΒΟΛΟΥ
Στους τοπικούς φορείς η ευθύνη

Στο Δήμο Βόλου και στους ενδιαφερόμενους τοπικούς φορείς εναπέθεσε την ευθύνη της λειτουργίας των Σφαγείων Βόλου ο υφυπουργός Γεωργίας Β. Γερανίδης,απαντώντας χτες στη Βουλή, σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Γκατζή.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός είπε ότι αναλαμβάνει μεν το κράτος το σύνολο του χρέους των σφαγείων, που ας σημειωθεί ότι δέκα χρόνια μετά την αποπεράτωσή τους δεν έχει βρεθεί ακόμα λύση στο ποιος φορέας θα τα λειτουργήσει, προσθέτοντας ότι η τοπική κοινωνία πρέπει να βρει το φορέα.Ο βουλευτής του ΚΚΕ, αφού επισήμανε ότι το θέμα δεν είναι υπόθεση του δήμου, ο οποίος ύστερα από πιέσεις του υπουργείου Γεωργίας δέχτηκε να είναι μεσολαβητής ενός δανείου, χωρίς βέβαια να έχει καμία υποχρέωση απόσβεσής του, τόνισε ότι αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας είναι η εξεύρεση της λύσης για τη λειτουργία των σφαγείων.

Συζήτηση αγωγής Παππά κατά Γιαννόπουλου

Συζητήθηκε χτες στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας η αγωγή του πρώην προέδρου του ΔΣΑ, Τάκη Παππά, κατά του υπουργού Δικαιοσύνης, Ευάγ. Γιαννόπουλου, ο οποίος σε τηλεοπτική του εμφάνιση τον είχε αποκαλέσει "έμπορο ναρκωτικών". Ο Τ. Παππάς απαιτεί να του καταβληθούν 300.000.000 δρχ. για ηθική βλάβη, ποσό που θα διαθέσει εξ ολοκλήρου στο Νοσοκομείο "Αγιος Σάββας".

Από την πλευρά του ενάγοντα κατέθεσε ως μάρτυρας στο δικαστήριο η Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Τώνια Αντωνίου, που χαρακτήρισε "απαράδεκτο και συκοφαντικό" τον ισχυρισμό Γιαννόπουλου. Ο μάρτυρας του τελευταίου, Αργ. Σιδέρης, απέδωσε το χαρακτηρισμό σε "γλωσσικό λάθος" (!), για το οποίο, όπως είπε, ο σημερινός υπουργός εξέφρασε αργότερα τη λύπη του με έγγραφη δήλωσή του προς τα ΜΜΕ.

Κ. Λαλιώτης κατά Μ. Ψωμιάδη για 1 δισ.

Στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών συζητήθηκαν χτες το βράδυ δύο αγωγές του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη, κατά του εκδότη - διευθυντή της σκανδαλοθηρικής εφημερίδας "Το Ονομα", Μάκη Ψωμιάδη και κατά των υπευθύνων του περιοδικού "Ο1", από τους οποίους διεκδικεί χρηματική αποζημίωση 1 δισ. δρχ. και 300 εκατ. δρχ., αντίστοιχα, για δημοσιεύματα που του προκάλεσαν, όπως υποστηρίζει, ηθική βλάβη, αφού θίγουν την τιμή και την υπόληψή του.

Ως μάρτυρας υπέρ του ενάγοντα κατέθεσε στο δικαστήριο ο υπουργός Υγείας, Κ. Γείτονας, ο οποίος είπε ότι επρόκειτο για μεθοδευμένη προσπάθεια σπίλωσης της τιμής του συναδέλφου του. Από την πλευρά του "Ονόματος" εξετάστηκε η διευθύντριά του Μαργαρίτα Σφέτσα, που υποστήριξε ότι η εφημερίδα είχε στη διάθεσή της κάποια στοιχεία και τα δημοσίευσε από δημοσιογραφικό καθήκον.

Τον Οκτώβρη η δίκη της Ε. Στάη

Προσδιορίστηκε για τις 23 Οκτώβρη η δίκη της δημοσιογράφου Ελλης Στάη, που κατηγορείται για ψευδή ανώμοτη κατάθεση, σε σχέση με την άρνησή της να καταθέσει στοιχεία του "πόθεν έσχες" στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, στο πλαίσιο της έρευνας της υπόθεσης "Καζίνο Φλοίσβου". Η δίκη θα γίνει στο 2ο Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας. Στο μεταξύ, με δικαστική απόφαση, έχει αρθεί το τραπεζικό απόρρητο της δημοσιογράφου, προκειμένου να εξακριβωθεί αν με δικά της χρήματα απέκτησε ένα διαμέρισμα στο Κολωνάκι και δύο αγροτεμάχια στη Μύκονο. Παράλληλα, η Εφορία έχει ενημερώσει την Εξεταστική Επιτροπή για τα εισοδήματα που δήλωσε τα προηγούμενα χρόνια η Ε. Στάη.

Ερωτήματα για την "ανάκληση" του NEW

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης να ανακαλέσει την άδεια του NEW CHANELL, τη στιγμή που το χάος εξακολουθεί να επικρατεί στο ραδιοτηλεοπτικό χώρο. Την πρόταση του ΕΣΡ, για ανάκληση της άδειας του τηλεοπτικού σταθμού του Φώτη Μανούση, καταψήφισε το μέλος του ΕΣΡ και εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Μάκης Κοψίδης.Ο Μάκης Κοψίδης, σε δήλωσή του, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δε συμφωνεί με την απόφαση: "Θεωρώ", επισημαίνει, "αδιανόητο, λίγο διάστημα πριν κριθούν όλα τα κανάλια σύμφωνα με το νόμο και δοθούν οι άδειες, να αφαιρείται η άδεια ενός σταθμού που λειτουργεί με προσωρινή άδεια. Η ανάκληση της άδειας, αντικειμενικά, δημιουργεί ερωτήματα. Εάν, δηλαδή, η κίνηση αυτή γίνεται για να αξιοποιηθούν οι συχνότητες, που θα απελευθερωθούν, από συγκροτήματα που θέλουν να ελέγξουν πλήρως και ασφυκτικά το χώρο των ΜΜΕ και ιδιαίτερα την τηλεόραση. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να προχωρήσει στην προκήρυξη των τηλεοπτικών συχνοτήτων, αντί να συντηρεί σκόπιμα το χάος που υπάρχει σήμερα και από το οποίο επωφελούνται και η ίδια και ορισμένοι μεγαλοκαναλάρχες".

Δραστηριότητες των ΚΟ του ΚΚΕ
  • Η ΑΕ Νότιας Αχτίδας της ΚΟ Αθήνας διοργανώνει εκδήλωση - συνεστίαση στα πλαίσια της Δίμηνης Εξόρμησης για τις γυναίκες σήμερα Παρασκευή στις 9.00 μ.μ. και καλεί στο κέντρο "Αμάν Αμάν" (Παπαζαχαρίου 8 - Οπισθεν Παντείου, στην Καλλιθέα).
  • Στα ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ θα γίνει περιοδεία στις 9.00 π.μ. με επικεφαλής τον Δήμο Κουμπούρη,μέλος της ΚΕ της ΚΚΕ.
  • Στο υπουργείο Πολιτισμού (στην Μπουμπουλίνας) στις 9.30 π.μ. με επικεφαλής τον Σταύρο Παπαθανασίου,υπεύθυνο του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ στα πλαίσια της Δίμηνης Καμπάνιας για τις Γυναίκες διοργανώνει εκδήλωση την Τετάρτη 12 Μάρτη στις 6.30 μ.μ. στην καφετερία "Πανόραμα" με Θέμα: "8 Μάρτη Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας και οι θέσεις του ΚΚΕ", με ομιλήτρια στέλεχος του ΚΚΕ.
ΛΑΡΙΣΑ
"Οχι" στη Συμφωνία Σένγκεν

Τη δημιουργία επιτροπής, που θα αναλάβει πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ενεργοποίησης των πολιτών για να μην επικυρωθεί η Συμφωνία Σένγκεν στην Ελλάδα, αποφάσισαν εκπρόσωποι φορέων του Νομού Λάρισας, που πήραν μέρος σε σύσκεψη την οποία οργάνωσε το Συνδικάτο Οικοδόμων.

Μιλώντας στη σύσκεψη ο Θ. Βάιος,πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, τόνισε ότι με τη Συμφωνία Σένγκεν περιορίζονται τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρώπη και κατηγόρησε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ότι επιχειρούν να την εφαρμόσουν χωρίς κανείς να το αντιληφθεί, υπογραμμίζοντας ότι "φακελώματα και δημοκρατία δε συμβιβάζονται". Στην ομιλία του, ο Γ. Στρατηγός, γγ της Πανελλαδικής Κίνησης κατά της Συμφωνίας Σένγκεν, επισήμανε ότι η συμφωνία έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα της χώρας μας, το οποίο απαγορεύει τη συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών για τους πολίτες της και κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο από τη Βουλή.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Λάρισας της Ενωσης Γυναικών (μέλος ΟΓΕ), της ΕΕΔΥΕ, της ΠΕΑΕΑ, της ΕΛΜΕ, του συλλόγου πολυτέκνων, των σωματείων εργατοϋπαλλήλων, οδηγών, έτοιμου ενδύματος και συνταξιούχων ΙΚΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ