ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Νίκησαν όλοι και συναντήθηκαν να τα πουν...

Στον απόηχο των προχτεσινών εκλογών στις οργανώσεις του κόμματος, από τις οποίες, κατά δήλωσή τους, βγήκαν όλοι νικητές, οι τρεις βασικοί διεκδικητές της προεδρίας της ΝΔ, μαζί με τον Β. Πολύδωρα, συναντήθηκαν χτες στη Ρηγίλλης και συζήτησαν για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο Καταστατικό του κόμματος.

Οπως είπαν μετά τη συνάντηση, το κλίμα της συζήτησης ήταν πολύ καλό και, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφώνησαν σε αρκετά σημεία. Συγκεκριμένα, συμφώνησαν να γίνεται συνέδριο κάθε δύο χρόνια, να μην υπάρχουν διορισμένα όργανα και να εκλεγεί γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Επίσης συμφώνησαν στο να εκλέγεται ο πρόεδρος κάθε τέσσερα χρόνια παρά τη διαφωνία του Κ. Καραμανλή, που ζήτησε να μην έχει θητεία ο πρόεδρος, αλλά μόνο να αμφισβητείται μέσα από κάποιες διαδικασίες. Οι επίδοξοι διεκδικητές, εκτός του Μ. Εβερτ, συμφώνησαν να εκλέγεται και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που σήμερα οριζόταν από τον αρχηγό.

Παρά το γεγονός ότι η αναξιοπιστία των ποσοστών που έδωσαν οι υποψήφιοι (εκτός Πολύδωρα) είναι προφανής, αφού αθροιζόμενα βγάζουν πάνω από 150%, και χτες οι δελφίνοι της προεδρίας επέμεναν ο καθένας για λογαριασμό του στην "καθαρή πρωτιά".

Πιο προχωρημένος από όλους, ο Γ. Σουφλιάς βγήκε με προσωπική του δήλωση να πει ότι με βάση τα τελικά αποτελέσματα "περίπου το 47% των συνέδρων" στηρίζουν την υποψηφιότητά του. Οσο για τους άλλους υποψήφιους, δήλωσε ότι είναι αδιευκρίνιστο "το ποιος είναι δεύτερος και ποιος τρίτος". Για να στηρίξει τον παραπάνω ισχυρισμό του, το γραφείο του Γ. Σουφλιά διένειμε πίνακα με τα πανελλαδικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τα οποία συγκεντρώνει το 46,42% των συνέδρων που εκλέχθηκαν χτες. Στο πλευρό του Γ. Σουφλιά στάθηκε με δήλωσή του ο Κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι η ΝΔ "ξαναβρίσκει το δρόμο της", τονίζοντας ότι αρχηγός της ΝΔ θα "εκλεγεί εκείνος ο οποίος μπορεί να την οδηγήσει στη νίκη στις επόμενες εκλογές και μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα σε ώρες δύσκολες", φράση που "φωτογραφίζει" τον Γ. Σουφλιά.

Στην υπεραισιόδοξη δήλωση Σουφλιά αντέδρασε η Ρηγίλλης, στελέχη της οποίας τόνιζαν κατηγορηματικά ότι πήγαν καλά στις εκλογές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεύτερος είναι ο Γ. Σουφλιάς. Συνεργάτες του Μ. Εβερτ, σχολιάζοντας τον πίνακα που δημοσίευσε ο Γ. Σουφλιάς, έλεγαν ότι "ο Μ. Εβερτ πάντα δίνει αξιόπιστα στοιχεία και δεν παραπλανεί".

Και στο επιτελείο του ετέρου των υποψηφίων Κ. Καραμανλή επικρατούσε αισιοδοξία, αλλά επίσημα το μόνο που ανακοινώθηκε ήταν μία επιστολή 12 συνέδρων του Νομού Ημαθίας που δήλωναν ότι υποστηρίζουν τον ανιψιό του ιδρυτή της ΝΔ.

Γ. Φωτ.

Πρωθυπουργική συνέντευξη

Χτες έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός προτίθεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, την επόμενη βδομάδα, η οποία θα καλυφθεί από όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς σε διακαναλική σύνδεση. Οι λόγοι της συνέντευξης, όπως προσδιορίζονταν από κυβερνητικά στελέχη, έχουν να κάνουν με την ανάγκη να δοθούν πρωθυπουργικές απαντήσεις στο φόντο των σημαντικών γεγονότων και εξελίξεων, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας. Από εδώ και πέρα, όμως, αρχίζουν ορισμένα "περίεργα". Πρώτο "περίεργο": Αν και τα κανάλια είχαν φροντίσει από νωρίς χτες να ενημερώσουν για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, τα κυβερνητικά κέντρα ενημέρωσης απέφευγαν να επιβεβαιώσουν επισήμως ότι η συνέντευξη θα δοθεί. Οταν, πλέον, αποφάσισαν να το επιβεβαιώσουν, ήταν αργά το βράδυ και αφού δεν μπορούσε να κρυφτεί. Δεύτερο"περίεργο": Οι κυβερνητικοί παράγοντες δεν επιβεβαίωναν, μέχρι να αναγκαστούν να επιβεβαιώσουν και αυτό, ότι ο Κ. Σημίτης θα δεχτεί ερωτήσεις μόνο από τρεις επιλεγμένους δημοσιογράφους, τους κυρίους Πρετεντέρη ("Βήμα" - ΑΝΤΕΝΝΑ), Χατζηνικολάου (MEGA - "Εθνος") και Ευθυμίου ("Βήμα" - ΕΤ-1).

***

Βέβαια, η κυβέρνηση του κ. Σημίτη δεν είναι ασυνήθιστη σε ενέργειες και μεθοδεύσεις που κάθε άλλο παρά περιποιούν τιμή είτε στο έργο, είτε στους λειτουργούς της Ενημέρωσης. Ομως, εφόσον, επιλέγεται η τακτική των "επιλεκτικών" συνεντεύξεων, τότε πρόκειται για ένα ακόμα βήμα διολίσθησης. Οχι μόνο γιατί οι συμμετέχοντες - και άρα "αποδεκτοί" να θέτουν ερωτήματα - καθίστανται αυτόματα στόχος κριτικής για το είδος των αντικειμενικών κριτηρίων που χρησιμοποιήθηκαν, ώστε να γίνουν "αποδεκτοί". Οχι μόνο γιατί κάποια από τα ονόματα των "αποδεκτών" δημοσιογράφων έχουν απολέσει προ πολλού την έξωθεν καλή μαρτυρία ως προς την "αμερόληπτη" και "αντικειμενική" προσέγγιση των "εκσυγχρονιστικών" πεπραγμένων. Αλλά, γιατί ο κ. Σημίτης δείχνει να μην κατανοεί ότι δεν κυβερνά κάποιο μέρος της Ελλάδας, αλλά όλη τη χώρα. Δείχνει να μην κατανοεί ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησής του δεν αφορούν κάποια, αλλά το σύνολο των κοινωνικών στρωμάτων που απαρτίζουν τον ελληνικό λαό. Αρα, δεν μπορεί να αναγορεύεται ένα κλειστό "κλαμπ αποδεκτών ερωτώντων" - ανεξάρτητα από την επαγγελματική πληρότητα και πρόθεση ενός εκάστου εξ αυτών - σε αντιπροσωπευτικό δημοσιογραφικό "δείγμα" για τη μεταφορά των αγωνιών της περίφημης κοινής γνώμης.

***

Τελικά, ο κυβερνητικός αποκλεισμός, διότι περί αποκλεισμού πρόκειται, των μη "αποδεκτών" δημοσιογράφων και των μη "αποδεκτών" ΜΜΕ από μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης ενός πρωθυπουργού (με δημοκρατικοφανές "τηλε- καναπεδίστικο" πρόσχημα το επιχείρημα "εμείς δεχτήκαμε εκείνους τους δημοσιογράφους που μας υπέδειξαν τα κανάλια") έχει ήδη προσφέρει είδηση. Την είδηση που προκύπτει από τον τρόπο που "στήθηκε" η συνέντευξη.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΙΓΑΙΟ
Πεδίο ασκήσεων για τα μαχητικά του ΝΑΤΟ

Επιβεβαιώνεται διά της σιωπής ότι στο τουρκικό F-16, που κατέπεσε τον Οκτώβρη κοντά στη Χίο, συμμετείχε Ισραηλινός πιλότος που εκπαίδευε Τούρκο πιλότο στις παραβιάσεις - αναχαιτίσεις

Καμία επίσημη αντίδραση δεν υπήρξε από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και συνολικά από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στα χτεσινά δημοσιεύματα, που στηρίζονταν στην αποκάλυψη της εφημερίδας της Χίου "ΑΛΗΘΕΙΑ", σύμφωνα με την οποία ο ένας από τους δύο πιλότους του τουρκικού μαχητικού F-16, που στις 8/10/96 κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή της Χίου, μετά από παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου και αναχαίτισή του από ελληνικά μαχητικά "Μιράζ-2000", δεν ήταν Τούρκος, αλλά Αμερικανός ή Ισραηλινός.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το συγκεκριμένο συμβάν αποτελούν, για ευνόητους λόγους, κοινό "μυστικό" που συζητιέται στο παρασκήνιο και στους διαδρόμους του υπουργείου Αμυνας. Ετσι, το επεισόδιο από την πρώτη στιγμή θεωρήθηκε για όλες τις πλευρές - ελληνική, τουρκική, ισραηλινή - λήξαν και ό,τι έγινε αποδόθηκε σε "λάθος".Ηταν ένα "ατυχές συμβάν",ένα "ατύχημα".Οσον αφορά το διμελές πλήρωμα του τουρκικού F-16, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αποτελούνταν από έναν Τούρκο και έναν Ισραηλινό πιλότο που εκπαίδευε τον πρώτο στις παραβιάσεις - αναχαιτίσεις. Τουρκία και Ισραήλ έχουν συνάψει συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας και τις μέρες εκείνες πραγματοποιούσαν κοινές ασκήσεις.

Να υπενθυμίσουμε ότι το τουρκικό αεροσκάφος τύπου F-16 κατέπεσε στις 3 το μεσημέρι στη θαλάσσια περιοχή 15 μίλια νοτιοδυτικά της Χίου, εντός του FIR Αθηνών. Δέκα λεπτά νωρίτερα το τουρκικό F-16 μαζί με ένα ακόμα του ίδιου τύπου, που συνόδευαν τέσσερα τουρκικά F-4 ("Φάντομ") είχαν εισέλθει στο FIR Αθηνών. Επιτόπου έσπευσαν δύο ελληνικά "Μιράζ-2000", που αναγνώρισαν και αναχαίτισαν τα τουρκικά αεροσκάφη.

Αυτό που επιβεβαιώνεται από το συγκεκριμένο συμβάν και άλλα ανάλογα, είναι ότι το Αιγαίο έχει μεταβληθεί σε πεδίο εκπαίδευσης, υπό ρεαλιστικές συνθήκες, των ΝΑΤΟικών πληρωμάτων των μαχητικών αεροσκαφών με την ανοχή της ελληνικής πλευράς, στην οποία έχει ανατεθεί ρόλος κομπάρσου στα τυχοδιωκτικά παιχνίδια της "νέας τάξης" στην περιοχή.

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Συνέντευξη "εκλεκτών"

Φανερά θορυβημένη και ανήσυχη για την έκταση και ένταση των λαϊκών αντιδράσεων, η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός καταβάλλουν απεγνωσμένες προσπάθειες να διασκεδάσουν τη λαϊκή αγανάκτηση και να "εξωραϊσουν" την αντιλαϊκή πολιτική της.

Μετά την περιοδεία του στη Θεσσαλία, ο Κ. Σημίτης προχωρά την ερχόμενη Τετάρτη σε τηλεοπτική συνέντευξη "εφ' όλης της ύλης", την πρώτη μετά τις εκλογές. Η συνέντευξη δε θα γίνει όπως αρχικά είχε προταθεί στο Ζάππειο, με όλους τους πολιτικούς συντάκτες, αλλά με επιλεγμένους δημοσιογράφους των καναλιών. Παρόλο που το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφευγαν επιμελώς να επιβεβαιώσουν ή διαψεύσουν την πληροφορία για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, ωστόσο τα κανάλια έσπευσαν να ανακοινώσουν τη σχετική αλλαγή στο πρόγραμμά τους. Σύμφωνα με αυτή, η συνέντευξη θα δοθεί στο μέγαρο της ΕΡΤ και ερωτήσεις θα υποβάλουν οι δημοσιογράφοι Πρετεντέρης, Ευθυμίου και Χατζηνικολάου. Οι δύο πρώτοι, γνωστά στελέχη του συγκροτήματος Λαμπράκη, είναι και φανατικοί υποστηρικτές του "εκσυγχρονισμού" και του Κ. Σημίτη... Τηλεσκηνοθεσία: Τάσος Μπιρσίμ...

Στον ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑ ο Σπ. Χαλβατζής

Περιοδεία πραγματοποιεί σήμερα Παρασκευή ο Σπύρος Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στις 12 το μεσημέρι, στον ΑΗΣ Καρδιά (Πτολεμαϊδα) και στη συνέχεια θα μιλήσει στους εργαζόμενους.

Εκδηλώσεις για την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, η ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ διοργανώνει τις παρακάτω περιοδείες σε εργασιακούς χώρους:

  • Σήμερα Παρασκευή στο "ΜΙΝΙΟΝ", με επικεφαλής την Μ. Λαμπρινού,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Την Τρίτη 11 Μάρτη στη σχολή νοσοκόμων στο Δρομοκαϊτειο, με την Α. Γιαννούση,μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ.
  • Την Πέμπτη 13 Μάρτη στο εργοστάσιο της L'OREAL στους Αγ. Αναργύρους, με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα,ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
"Δεν αποτελούν πρόβλημα 100 απολύσεις"

Κυνική χτες στη Βουλή, η υφυπουργός Ανάπτυξης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη συρρίκνωση της ΑΕΒΑΛ

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει απερίσπαστη στην ιδιωτικοποίηση - συρρίκνωση της λιπασματοβιομηχανίας ΑΕΒΑΛ, στην περιοχή της Κοζάνης. Αυτό ξεκαθάρισε χτες η υφυπουργός Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου,απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Σταύρου Παναγιώτου.Παράλληλα όσον αφορά τις θέσεις εργασίας, η υφυπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι "οι 100 θέσεις εργασίας που θα χαθούν δε θα δημιουργήσουν πρόβλημα"! Να σημειωθεί ότι ο Νομός Κοζάνης, κατέχει πρωτεύουσα θέση στις περιοχές - θύλακες ανεργίας της χώρας.

Δικαιολογώντας την πολιτική επιλογή για την ιδιωτικοποίηση της ΑΕΒΑΛ, η υφυπουργός Ανάπτυξης είπε, πως "από το 1992 που υπάρχει απελευθέρωση των λιπασμάτων, δεν υπάρχει η δυνατότητα σχεδιασμού σε κρατικό και κεντρικό επίπεδο της λιπασματοβιομηχανίας". Επίσης πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι "να μην κλείσουν απότομα" τέτοιες επιχειρήσεις.

Ανταπαντώντας ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Παναγιώτου, τόνισε ότι "στην απάντησή της η κυρία υφυπουργός παραδέχεται ότι μετά το 1992 με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν μπορεί να υπάρχει στη χώρα μας σχεδιασμένη ανάπτυξη της Ελληνικής Λιπασματοβιομηχανίας". Παράλληλα επισήμανε ότι τα χρέη της ΑΕΒΑΛ που επικαλείται η κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίησή της, τα δημιούργησαν οι προγενέστερες ρουσφετολογικές πρακτικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Παράλληλα σημείωσε ότι οι "εισαγωγές ξένων λιπασμάτων αυξάνονται", τονίζοντας ότι η λύση βρίσκεται στη συγκρότηση ενός ενιαίου φορέα λιπασματοβιομηχανίας, με τη συμμετοχή των εργαζομένων και των αγροτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ