ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΣΑΜΟΥ
Συνεπείς αγωνιστές του μαζικού λαϊκού κινήματος

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο και η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ

Την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τις εκλογές και τους υποψήφιους του Κόμματος στο Νομό Σάμου, παρουσίασε προχτές η Νομαρχιακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ, σε εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Μιλώντας στη συνέντευξη, ο γραμματέας της ΝΕ Μάριος Τσαντίρης σημείωσε ότι έγκαιρα «το ΚΚΕ προειδοποίησε για τα όσα επρόκειτο να συμβούν με την υποταγή της χώρας μας στους "μονοδρόμους" της ΕΕ, της ΟΝΕ, του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην Ευρώπη. Δυστυχώς, συνέχισε, επαληθευτήκαμε.

Σήμερα λέμε πάλι καθαρά για το τι περιμένει τους εργαζόμενους, την αγροτιά, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τη νεολαία, τις γυναίκες στη μετα-ΟΝΕ εποχή».

Υπογράμμισε ότι «τα μονοπώλια και το κεφάλαιο καθοδηγούν αυτές τις εξελίξεις, ενώ τα δύο μεγάλα κόμματα (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) συμφωνούν και εφαρμόζουν την πιο βάρβαρη πολιτική σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων» και τόνισε: «Ζητάμε από το λαό να τα καταδικάσει με την ψήφο του. Αλλά μόνο αυτό δε φτάνει. Πρέπει να ενισχύσει ταυτόχρονα το ΚΚΕ, που θα είναι, όπως πάντα, στην πρωτοπορία των αγώνων. Γιατί η ψήφος στο ΚΚΕ δεν είναι ψήφος που θα γυρίσει σε βάρος του. Είναι ψήφος, που θα προστεθεί στην προσπάθεια για το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Μέτωπο Αντίστασης, ενάντια στη λαίλαπα που σαρώνει τις κατακτήσεις του και αντεπίθεσης για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».

Οι υποψήφιοι

Στη συνέχεια, παρουσίασε τους δύο υποψηφίους: Την Αγγελική Βαλεοντή - Δεμερτζή και τον Νίκο Μουρσελά, τους οποίους χαρακτήρισε συνεπείς αγωνιστές του μαζικού λαϊκού κινήματος, άξιους να εκπροσωπήσουν το ΚΚΕ σ' αυτήν την κορυφαία πολιτική μάχη. «Είναι άνθρωποι - τόνισε χαρακτηριστικά - που θα είναι μαζί με το λαό και την άλλη μέρα των εκλογών στους καθημερινούς αγώνες».

«Δέχτηκα την πρόταση να είμαι υποψήφια στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ - είπε η Αγγελική Βαλεοντή - Δεμερτζή - γιατί καταλαβαίνω την ανάγκη να συγκεντρωθούν όλες οι λαϊκές δυνάμεις σ' ένα κοινό μέτωπο αντίστασης και πάλης, αφού το μέλλον, που μας ετοιμάζουν και μετά την ΟΝΕ, είναι ένα εφιαλτικό τοπίο σ' όλα τα επίπεδα. Αλλά και για έναν ακόμη λόγο: Γιατί είναι το μόνο κόμμα, που στάθηκε και στέκεται πάντα κοντά στα προβλήματα των γυναικών, γιατί έχει πάντα ολοκληρωμένες θέσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν».

«Είμαι χρόνια στο αριστερό προοδευτικό κίνημα - σημείωσε ο Νίκος Μουρσελάς - αλλά τώρα ένιωσα την ανάγκη να συμβάλω και απ' αυτή τη θέση στην προσπάθεια που κάνει το ΚΚΕ για τη συσπείρωση των εργαζομένων και όλου του λαού, για να μην περάσουν τα σχέδια των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού στη χώρα μας».

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, οι υποψήφιοι του ΚΚΕ υπογράμμισαν: «Τις δυσοίωνες προοπτικές για το ασφαλιστικό, που, όπως είπαν, ετοιμάζονται και τα δύο κόμματα (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) να το κατεδαφίσουν, κατ' εντολήν της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Την αντιπαραγωγική πολιτική, που εφαρμόζεται στη χώρα μας, με την αποδιάρθρωση της γεωργίας και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Τα χωρίς αναπτυξιακά κριτήρια δημόσια έργα, που επιπλέον γίνονται πεδίο ανάπτυξης των διαπλεκόμενων πολιτικοοικονομικών συμφερόντων. Την ανάγκη σ' αυτές τις εκλογές να υποστηριχτούν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, ώστε να υπάρξουν την άλλη μέρα των εκλογών οι προϋποθέσεις ανάσχεσης της αντιλαϊκής πολιτικής και δημιουργίας του Μετώπου των λαϊκών δυνάμεων για μια άλλη πολιτική, για μια άλλη πρόταση εξουσίας.

Συμπλήρωσαν, δε, ότι αυτή η πρόταση απευθύνεται σήμερα στους εργαζόμενους και το λαό. Η αποδοχή της και η ενίσχυση του Μετώπου θα συμβάλει και στην αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, στη διαμόρφωση των πολιτικών δυνάμεων, που θα συμμαχήσουν με το ΚΚΕ σ' αυτήν την κατεύθυνση.

Απαντώντας, τέλος, στη θεωρία της «χαμένης ψήφου» στη μονοεδρική, κατήγγειλαν ότι πρόκειται για απάτη, αφού, όπως είπαν, κάθε ψήφος στο ΚΚΕ, σε κάθε γωνιά της χώρας, προστίθεται, αφ' ενός, αριθμητικά στο γενικό ποσοστό του Κόμματος και παίζει βαρύνοντα ρόλο στην εξασφάλιση περισσότερων εδρών και, αφ' ετέρου, πολιτικά και ηθικά προστίθεται στο ρεύμα του Μετώπου και της λαϊκής πάλης για ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής του δικομματισμού και των μικρότερων συμμάχων του.

Με τη συνέντευξη Τύπου και την παρουσίαση των υποψηφίων στο νομό, η ΝΕ άνοιξε και επίσημα την προεκλογική της εκστρατεία στο λαό των νησιών μας.

  • Εξάλλου το Σάββατο το ΚΚΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση στη Χώρα, με ομιλητή τον Δήμο Κουμπούρη, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

«Στις 9 Απρίλη πρέπει να ψηφίσουμε, όχι με κριτήρια τα ροζ σκάνδαλα, είπε χαρακτηριστικά, αλλά ποιος θα χάσει και ποιος θα κερδίσει απ' την ΟΝΕ, ποιον συμφέρουν ή ποιον δε συμφέρουν οι λεγόμενες αναδιαρθρώσεις (αλλαγή εργασιακών σχέσεων, ιδιωτικοποίηση των πλουτοπαραγωγικών μονάδων της χώρας, ασφάλιση), ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια», και κατέληξε, τονίζοντας ότι: «Η ψήφος στο ΚΚΕ δε θα πάει σε άλλη κάλπη, αλλά θα είναι ψήφος στήριξης του λαϊκού κινήματος, που θα αποτρέψει και θα αποκρούσει τον πυρήνα που γεννάει αυτές τις πολιτικές».

Στη συγκέντρωση, χαιρέτισε η υποψήφια του Κόμματος στο Νομό Αγγελική Βαλεοντή - Δεμερτζή.

Πιο σκληρή η «μετά - ΟΝΕ» εποχή

Στον ΟΤΕ Καλλιθέας περιόδευσε χτες ο Αντώνης Σκυλλάκος

Στους εργαζόμενους του ΟΤΕ, που από τους πρώτους γνώρισαν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της παράδοσης δημόσιας περιουσίας στο κεφάλαιο, που είδαν να χάνονται χιλιάδες μόνιμες θέσεις εργασίας, την ίδια ώρα που άνοιγαν οι πόρτες του Οργανισμού στους εργολάβους και στην υπερεκμετάλλευση, σ' αυτούς που μέσα σε μια τετραετία παρακολούθησαν τη μετατροπή του ΟΤΕ σε όμιλο ανωνύμων εταιριών και φέουδο επώνυμων μεγαλοσυμφερόντων, μίλησε χτες ο Αντώνης Σκυλλάκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Γι' αυτό και οι συζητήσεις κατά τη διάρκεια της περιοδείας στα εργαστήρια του ΟΤΕ Καλλιθέας, επικεντρώθηκαν σε αυτό που έρχεται, στη «μετά - ΟΝΕ εποχή», που δίκαια ανησυχεί τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων.

Τι θα γίνει με το ασφαλιστικό, τι θα γίνει με τον ΟΤΕ; Είναι ερωτήματα που βασανίζουν τους εργαζόμενους.

Δε χωράει καμία αυταπάτη για το τι σημαίνει «μετά - ΟΝΕ εποχή», υπογράμμισε ο Αντώνης Σκυλλάκος, αφού οι ιδιωτικοποιήσεις, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, η αυστηρότερη εισοδηματική πολιτική και νέα φορολογικά βάρη, είναι οι νέες δεσμεύσεις του διετούς προγράμματος σύγκλισης που υπέβαλε η κυβέρνηση και πήρε την έγκριση του ΕΚΟΦΙΝ. Απέναντι στο «Σύμφωνο Σταθερότητας», που το μόνο που σταθεροποιεί είναι η λιτότητα για τους εργαζόμενους και τα υπερκέρδη του κεφαλαίου, οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιπαραθέσουν το δικό τους «σύμφωνο». Το σύμφωνο υπεράσπισης των συμφερόντων τους. Σε αυτή την ανάγκη απαντάει η πρόταση του Μετώπου του ΚΚΕ, πρόταση πάλης και δημιουργίας ακόμα και πλειοψηφικού κοινωνικού ρεύματος, κόντρα στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Στις εκλογές, δε φιλοδοξούμε ν' αυξήσουμε απλώς τις ψήφους μας, τόνισε ο Αντώνης Σκυλλάκος, θέλουμε η ψήφος στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αντίσταση, προπαντός κοινωνική, να γίνει η ατμομηχανή για τον άλλο δρόμο που θ' ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των εργαζομένων και της χώρας.

«Επιτέλους, τολμήστε και κάτι άλλο. Δοκιμάστε μας...», ήταν το κάλεσμα σ' αυτούς που ενώ δεν ελπίζουν τίποτα από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ παραμένουν εγκλωβισμένοι στην αίσθηση ότι «η κατάσταση δεν αλλάζει». Η ιστορική πείρα μάς διδάσκει ότι τίποτα δεν κρατά για πάντα, σημείωσε ο ομιλητής. Παράδειγμα αποτελεί και η επανάσταση του 1917, η ιστορία του δικού μας λαού, αλλά και οι κατακτήσεις της εργατικής τάξης τον 20ό αιώνα. Αναφερόμενος στην πολιτική του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, υπογράμμισε ότι δε διευκολύνουν την αντίσταση του κόσμου. Με τις προτάσεις τους, είτε για κεντροαριστερά, είτε για μετεκλογική συνεργασία σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ, δε βοηθιέται ο κόσμος να ξεφύγει από τις παγίδες των δύο μεγάλων κομμάτων.

«Ναι, αλλά και εσείς δεν κάνετε ελιγμούς...», ακούστηκε η άποψη. Ελιγμός με ελιγμό διαφέρει, ήταν η απάντηση του στελέχους του ΚΚΕ. Ελιγμούς κάνουμε. Αλλά όχι τέτοιους που ν' ακυρώνουν τη θέση μας ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ιμπεριαλιστική πολιτική του, ενάντια στην ΟΝΕ... Εμείς δεν πατάμε σε δύο βάρκες!

Το «κύκνειο άσμα» του υπουργού των «μηνύσεων»

«Πες μου ποιους υπουργούς έχεις... (διαλέξει κ. Σημίτη) να σου πω ποιος είσαι» (Παράφραση λαϊκής παροιμίας)

έχεις... (διαλέξει κ. Σημίτη)

να σου πω ποιος είσαι...»

(Παράφραση λαϊκής παροιμίας)

Πληροφορήθηκα από φίλους ότι, σε κάποια από τις προηγούμενες βραδινές εκπομπές του καναλιού (ΑΛΤΕΡ 5), από αυτές που επιμελείται κάποιο ομορφόπαιδο ονόματι Αλ. Βέλλιος, ο Ε. Γιαννόπουλος (ο υπουργός των μηνύσεων) εξεφράσθη με πολύ «κολακευτικά» λόγια για το πρόσωπό μου και μάλιστα σε γνήσιο «εκσυγχρονιστικό» στιλ.

Αλλά, να, που η άφιλη τύχη δε με ευνόησε να τον ακούσω από πρώτο χέρι, για να διαπιστώσω, με την ευκαιρία, κατά πόσο βελτιώθηκε η «υψηλής» στάθμης «παιδαγωγική» διδασκαλία του.

Και «αναγκάζομαι» τώρα να μεταφέρω, κατά προσέγγιση φυσικά, τα «βαθυστόχαστα» μηνύματα του υπουργού από δεύτερο χέρι.

Πληροφόρησε, λοιπόν, ο Ε. Γιαννόπουλος τον ελληνικό λαό απ' το «γυαλί» της τηλεόρασης ότι:

1ον. Πού «βρήκε» ο Μανδίκος τα 3 εκατομμύρια για να βγάλει το βιβλίο!

2ον. Αυτός που έσερνε τα εξ αμάξης στο «Ριζοσπάστη» και στο ΚΚΕ, πώς τώρα συνεργάζεται μαζί τους;

3ον. Ο Μανδίκος είναι ένας μέθυσος!

Αφελής η πρώτη ερώτηση (για εκσυγχρονιστή υπουργό). Πού βρήκα, λέει, τα 3 εκατομμύρια! Και μάλιστα στην εκσυγχρονιστική εποχή του σημιτικού παραδείσου! Οπου όλοι οι Ελληνες (ακόμα και οι Αλβανοί) έγιναν «πάμπλουτοι». Που εκτός από τις τράπεζες τώρα και οι τηλεοράσεις μοιράζουν εκατομμύρια. Αλλά και από τον ουρανό, επίσης, σαν «νιφάδες χιονιού» πέφτουν τα πεντοχίλιαρα. Αρκεί να απλώσεις τα χέρια σου να τα μαζέψεις. Δε χρειάζεται επομένως να δουλεύει γι' αυτόν!

Οσον αφορά στην καταγγελία που κάνει για τη συμπαράσταση αλληλεγγύης στο «Ριζοσπάστη», δεν ήξερα ότι «έπρεπε» να ρωτήσω τον Ε. Γιαννόπουλο.

Θα ήθελα όμως να υπενθυμίσω, με την ευκαιρία, πως όταν προκύπτει μια μεγάλη και ορατή απειλή, τότε είναι φυσικό όλοι οι απειλούμενοι να συσπειρώνονται για να την αντιμετωπίσουν.

Και απειλούμενοι, από τον «υπουργό των μηνύσεων» είναι, πρώτον, η ίδια η Εθνική Αντίσταση. Και δεύτερον, όλοι εμείς που συμβάλαμε ουσιαστικά στην οργάνωσή της και στη δόξα της.

Και όμως, σημείωνα στον πρόλογο της «Συνέντευξης Τύπου» του Θ. Κατριβάνου (29-10-1998) ότι: «Με τον Θεόδωρο Κατριβάνο φυσικά δε συμπλέουμε πολιτικά. Και κάποτε, μάλιστα, στην εποχή των προστριβών με τα θέματα της ΕΔΑ γράψαμε εναντίον του και αρκετά άρθρα με αυστηρή κριτική... Τώρα όμως έχουμε την υποχρέωση να σταθούμε αλληλέγγυοι δίπλα του, εφόσον τα γεγονότα το έφερναν να είμαστε κάτω από τον ίδιο παρονομαστή της φασιστικής νοοτροπίας του κ. Ε. Γιαννόπουλου...».

Και αυτό που ίσχυε τότε για τον Θ. Κατριβάνο γιατί να μην ισχύσει τώρα και για το «Ριζοσπάστη»!

Οπως επίσης και στη Β` έκδοση του επίμαχου βιβλίου μου (ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ Ο ΕΥ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ) θα αφαιρεθούν ασφαλώς όσα αιχμηρά κείμενα εμφιλοχώρησαν, από την παλαιά σοδειά κυρίως, και αποτελούν εμπόδιο για να αγκαλιάσουν το βιβλίο όλοι οι οπαδοί του κόμματος. Και πιστεύω ότι θα φανεί πολύ χρήσιμο αυτό το βιβλίο για την απόκρουση της επιθετικότητας του «υπουργού των μηνύσεων». Γιατί αποδεικνύει με τα πλήρη ντοκουμέντα που περιέχει ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός».

Σήμερα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι ο μεγάλος κίνδυνος που απειλεί να ευνουχίσει τον ελληνικό λαό, να αλλοιώσει δηλαδή τον παραδοσιακό του χαρακτήρα και να τον μετατρέψει σε μια «άμορφη» μάζα ποδηγετούμενη από τα ελεγχόμενα ΜΜΕ και κατάλληλη μόνο για «τζόγο», είναι η ομάδα Σημίτη, και το σημιτικότερο ασφαλώς πρωτοπαλίκαρο (όπως τουλάχιστον αφήνει ο ίδιος να εννοηθεί) είναι ο Ε. Γιαννόπουλος. Πρόκειται δηλαδή για δυο όψεις του ιδίου νομίσματος.

Μαζί με τον Ε. Γιαννόπουλο δυστυχώς και ορισμένοι δικαστές επαναλαμβάνουν το ίδιο λάθος, όπως αυτών που κάποτε κατέκριναν τον μεγάλο ζωγράφο Πάμπλο Πικάσο γιατί απαθανάτισε με το πινέλο του την κατεστραμμένη ισπανική πόλη «Γκουέρνικα» (στην εποχή του εμφυλίου). Και όχι τα γερμανο-ιταλικά φασιστικά αεροπλάνα που την ισοπέδωσαν με τους ανελέητους βομβαρδισμούς τους.

Το θέμα νομίζω πρέπει να κριθεί στο εάν τα επίμαχα έγγραφα που δημοσιεύονται στο «Ριζοσπάστη», στο «NEMECIS», και κυρίως στο βιβλίο μου, είναι γνήσια και βαρύνουν τον Ε. Γιαννόπουλο, και όχι ποιος τα δημοσιεύει!

Σε λίγο όμως τελειώνει η «κλεψύδρα» των εκσυγχρονιστών. Ο «πανδαμάτωρ» χρόνος πιστεύω θα μας απαλλάξει οριστικά από τη σημιτική λαίλαπα. Θα σαρώσει φυσικά μαζί και τον «υπουργό των μηνύσεων», που μετέβαλε τη «Δικαιοσύνη» σε ιδιωτικό του φέουδο.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία


Γεώργιος ΜΑΝΔΙΚΟΣ
Αντιστασιακός

Ποιοι είναι

Η Αγγελική Βαλεοντή - Δεμερτζή γεννήθηκε το 1946 στον Παγώνδα της Σάμου, από αγροτική οικογένεια. Τέλειωσε το Γυμνάσιο στη Σάμο και τη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Δίδαξε 4 χρόνια στη Γενική Εκπαίδευση, ξεκινώντας από την Κομοτηνή και 16 στην Τεχνική Εκπαίδευση, σαν διευθύντρια Τεχνικής Σχολής - Τεχνικού Λυκείου Σάμου.

Είναι πρόεδρος της Προοδευτικής Κίνησης Γυναικών Σάμου και του Συλλόγου «ΟΜΟΝΟΙΑ» Παγώνδα, καθώς και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Από τη θέση της στο μαζικό κίνημα, έχει αναπτύξει πλούσια δραστηριότητα για θέματα Παιδείας, Κοινωνικής Πολιτικής, Ισότητας των δύο φύλων, Πολιτισμού, ενώ έπαιξε πρωτοπόρο ρόλο στην ίδρυση της Τεχνικής Σχολής Ικαρίας, του Πολυκλαδικού Λυκείου Σάμου και στη σύσταση του Κέντρου Πρόληψης Ναρκωτικών Σάμου.

Είναι παντρεμένη με το γιατρό - αγωνιστή της ειρήνης Νίκο Δεμερτζή και μητέρα δύο αγοριών.

Ο Νίκος Α. Μουρσελάς γεννήθηκε το 1942 στον Κάμπο Ικαρίας από εργατο-αγροτική οικογένεια. Είναι πτυχιούχος μηχανολόγος - ηλεκτρολόγος του ΕΜ Πολυτεχνείου. Δούλεψε ως τηλεπικοινωνιακός μηχανικός στον ΟΤΕ σε εργασίες μελετών, κατασκευών, συντήρησης και προγραμματισμού.

Δραστήριο μέλος των ΔΣ σε Επιστημονικούς - Εργασιακούς - Πολιτιστικούς φορείς, σε Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και στην Πανικαριακή Αδελφότητα.

Είναι παντρεμένος με την Στέλλα Τουρβά και έχουν 3 παιδιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ