ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΙΛΕΛΕΡ
Στις 4 του Μάρτη ο γιορτασμός

Η επέτειος του αγροτικού ξεσηλωμού θα γιορταστεί με εκδήλωση που διοργανώνει η ΠΑΣΕ στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων

Αποψη απο προηγούμενη εκδήλωση για το Κιλελέρ
Αποψη απο προηγούμενη εκδήλωση για το Κιλελέρ
Το ερχόμενο Σάββατο, 4 Μάρτη 2000, θα γιορταστεί η επέτειος του Κιλελέρ, με εκδήλωση που διοργανώνει η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών, στο χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων. Ο αγωνιστικός γιορτασμός του Κιλελέρ αποτελεί το ορόσημο στην πάλη της αγροτιάς της Θεσσαλίας κι όλης της χώρας για το ψωμί και το δίκιο, για να γίνουν οι αγρότες πραγματικοί νοικοκύρηδες στον τόπο τους, αίτημα για το οποίο αγωνίστηκαν και έχυσαν το αίμα τους οι ηρωικοί πρόγονοί τους.

Ο φετινός γιορτασμός, που συμπίπτει με την προεκλογική περίοδο, έρχεται μετά από τις μεγάλες κινητοποιήσεις, για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που έγιναν στους νομούς της περιοχής και το πρόσφατο μεγάλο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στη Λάρισα, που αποτελούν τη συνέχεια των μεγαλειωδών αγροτικών κινητοποιήσεων των πέντε τελευταίων χρόνων, οι οποίες συγκλόνισαν ολόκληρη την Ελλάδα.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕ επισημαίνει: «Το Σάββατο 4/3/2000, στις 12 το μεσημέρι, η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών (ΠΑΣΕ) θα τιμήσει την ηρωική εξέγερση του Κιλελέρ, στο χώρο της θυσίας. Το μαχόμενο αγροτικό κίνημα στις μέρες μας δίνει συνέχεια στα οράματα και στις ιδέες των εξεγερμένων κολίγων εκείνης της εποχής, μέσα από τους δικούς του αγώνες και τις δικές του δύσκολες και σκληρές μάχες.

Τότε και τώρα οι κυβερνώντες και η κρατική μηχανή ήταν και είναι με τους ισχυρούς του χρήματος. Τότε χτύπησαν με τα όπλα και αιματοκύλησαν τους εξεγερμένους κολίγους του θεσσαλικού κάμπου και άλλων περιοχών της χώρας. Τώρα χτυπάνε με πιο σύγχρονα όπλα, με πάνοπλους ΜΑΤατζήδες, με δίκες και καταδίκες χιλιάδων αγροτών, με μαζική οικονομική χρεοκοπία εκατοντάδων χιλιάδων φτωχών και μεσαίων αγροτικών νοικοκυριών. Οπως τότε οι κολίγοι πήραν με τον αγώνα και το αίμα τους χωράφια από τους τσιφλικάδες, έτσι και τώρα η μαχόμενη αγροτιά θα πάρει, με τη δύναμη του αγώνα της, αυτά που της κλέβουν οι σύγχρονοι "τσιφλικάδες" της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αυτό το δρόμο σηματοδοτεί η εκδήλωση τιμής του Σαββάτου, 4 του Μάρτη, στο χώρο της θυσίας του Κιλελέρ, που διοργανώνει η ΠΑΣΕ. Σ' αυτό το δρόμο θα βαδίσει το μαχόμενο αγροτικό κίνημα πεπεισμένο πως μονάχα έτσι μπορεί να δει καλύτερες μέρες. Το Σάββατο, 4 του Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, η ΠΑΣΕ αποτίει φόρο τιμής στους νεκρούς της εξέγερσης του Κιλελέρ, συμβολίζοντας έτσι τη θέληση του αγροτικού κινήματος σήμερα να βαδίσει στον ίδιο δρόμο της τιμής και του αγώνα».

ΑΡΤΑ
Σήμερα το αγροτικό συλλαλητήριο

Στις 10 π.μ. στην πλατεία Κιλκίς

Συλλαλητήριο επιβίωσης πραγματοποιούν σήμερα, στις 10τοπρωί στην πλατείαΚιλκίς, οι αγρότες του νομούΑρτας. Για δεύτερη φορά, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι αγρότες της περιοχής προχωρούν σε αγωνιστική κινητοποίηση, καθώς στα ήδη οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ειδικά στον τομέα των εσπεριδοειδών, ήρθαν να προστεθούν και οι καταστροφές από τον πρόσφατο παγετό.

Η ΟμοσπονδίαΑγροτικώνΣυλλόγωνΝ. Αρτας(ΟΑΣΝΑ ), που οργανώνει το συλλαλητήριο, καλεί την αγροτιά του νομού να συμμετάσχει μαζικά, ενωτικά, δυναμικά στη σημερινή συγκέντρωση, επισημαίνοντας πως «η ανάγκη για αγωνιστική διεκδίκηση είναι πλέον επιτακτική».

Με τη σημερινή αγωνιστική κινητοποίηση οι αγρότες της περιοχής διεκδικούν: Να μπει σε εφαρμογή ο θεσμός της επισιτιστικής βοήθειας με την απλούστευση των διαδικασιών υπογραφής συμβάσεων και της καταβολής χρημάτων στους παραγωγούς. Να προχωρήσει ο ΕΛΓΑ άμεσα σε δίκαιες εκτιμήσεις των ζημιών στα εσπεριδοειδή και στην καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς σε ποσοστό μέχρι 100%, όπου η καταστροφή είναι ολοκληρωτική. Να δοθεί άμεσα το υπόλοιπο της επιδότησης των 7,25 δραχμών που δικαιούνται από την περσινή χρονιά οι παραγωγοί χυμοποιήσιμων πορτοκαλιών της περιοχής. Να ενισχυθούν οικονομικά οι ελαιοπαραγωγοί, ώστε να διαμορφώσουν ένα ανθρώπινο εισόδημα και να καταβληθούν τώρα στο σύνολό τους οι επιδοτήσεις που δικαιούνται. Να υπάρξει ειδική μέριμνα και να δοθεί ουσιαστική βοήθεια στους αγρότες που είναι χρεωμένοι στην ΑΤΕ. Να γίνει ουσιαστική ρύθμιση των χρεών με επιτόκιο ίσο με τον πληθωρισμό και να καταργηθούν τα πανωτόκια που χρόνια τώρα μαστίζουν τους αγρότες και τον αγροτικό τομέα γενικότερα.

ΤΑΜΕΙΟ ΑΜΥΝΗΣ ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
«Ρυθμίζουν» το ξεπούλημα του Συνεταιρισμού

Ανακοίνωση - καταγγελία της ΝΕ Λευκάδας του ΚΚΕ

Το ξεπούλημα της περιουσίας της ΕνωσηςΑγροτικώνΣυνεταιρισμώνΛευκάδας, γνωστής ως ΤΑΟΛ (Ταμείο Αμύνης Οινοπαραγωγών Λευκάδας), μεθοδεύει η πλειοψηφία της διοίκησης της Ενωσης σε... αγαστή συνεργασία με την Αγροτική Τράπεζα.

Συγκεκριμένα, σε πρόσφατη συνάντηση που είχε η πλειοψηφία του ΔΣ του ΤΑΟΛ με εκπροσώπους της ΑΤΕ, συμφωνήθηκε η προώθηση «ρύθμισης» που εκποιεί το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας και των δραστηριοτήτων της Ενωσης για την κάλυψη των χρεών της. Στο «κλείσιμο της συμφωνίας» παρών ήταν μάλιστα και ο κυβερνητικός βουλευτής Π. Βλασσόπουλος, ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση - καταγγελία η ΝΕΛευκάδαςτουΚΚΕ, «καμαρώνει για το κατόρθωμά του».

Στα πλαίσια της παραπάνω «ρύθμισης», ξεπουλιούνται το πυρηνελαιουργείο στη Βασιλική, που απασχολεί 15 εργαζόμενους, και άλλα περιουσιακά στοιχεία της Ενωσης στις περιοχές Βασιλική, Κομηλιό, Εξάνθεια και Κάστρο. Η ΝΕ Λευκάδας του ΚΚΕ καταγγέλλει πως «η "ρύθμιση" αυτή, σε συνδυασμό με τα σχέδια για κλείσιμο άλλων δραστηριοτήτων (λιπάσματα - ζωοτροφές - πώληση σούπερ μάρκετ), οδηγεί ουσιαστικά την Ενωση σε οριστικό κλείσιμο».

«Οι αγρότες της Λευκάδας, συνεχίζει η ανακοίνωση, δεν πρέπει να αποδεχτούν αυτά τα σχέδια, που, μαζί με το νέο νομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε η κυβέρνηση για τους Συνεταιρισμούς, θα οδηγήσουν στη διάλυσή τους. Αυτή η πολιτική που προωθεί ο κυβερνητικός βουλευτής και η πλειοψηφία της διοίκησης του ΤΑΟΛ θα αφήσει τους αγρότες στο έλεος των εμπόρων και θα επιταχύνει το μαρασμό και το ξερίζωμα του αγροτικού πληθυσμού. Στις εκλογές της 9ης του Απρίλη οι αγρότες έχουν την ευκαιρία να καταδικάσουν αυτές τις πολιτικές, που εκπορεύονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την κυβέρνηση, καταψηφίζοντας τα κόμματα που στηρίζουν και προωθούν τις επιλογές της ΕΕ. Να ψηφίσουν το κόμμα εκείνο που ήταν, είναι και θα είναι πάντα δίπλα τους, το ΚΚΕ».

ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Συνεχίζονται τα κυβερνητικά «αγροτοδικεία»

Συνταγματική κρίθηκε για δεύτερη φορά στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καρδίτσας η νομοθετική ρύθμιση για παραγραφή των δήθεν αδικημάτων που «διέπραξαν» οι αγωνιστές της αγροτιάς, παλεύοντας για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Χτες επρόκειτο να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου 86 αγρότες από τους Σοφάδες Καρδίτσας για τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις του 1995, η δίκη ωστόσο δε διεξήχθη, καθώς η σύνθεση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου με πρόεδρο τον Γιώργο Ματζαβίνο και δικαστές τον κ. Πουλάκη και την Ελένη Παζαρακιώτου εξέφρασαν τη συμφωνία τους με το περιεχόμενο της ρύθμισης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα «αγροτοδικεία» που έχει στήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε πολλές περιοχές της χώρας, πολλοί δικαστές δικάζουν και καταδικάζουν αγωνιστές αγρότες, παρά και ενάντια στη νομοθετική ρύθμιση και άλλοι δεν προχωρούν στην εκδίκαση της υπόθεσης, κρίνοντας τη ρύθμιση συνταγματική. Οι αγρότες καταγγέλλουν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που αδιαφορεί συνειδητά για την επίλυση του προβλήματος, καθώς επιμένει στην τρομοκράτησή τους μέσα από τη «βιομηχανία» των διώξεων.

Στην Καρδίτσα πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλα «αγροτοδικεία» σε βάρος της αγωνιζόμενης αγροτιάς. Μάλιστα στις 21 Μάρτη θα δικαστούν συνολικά 250 αγρότες επειδή συμμετείχαν στους μεγαλειώδεις αγροτικούς αγώνες των τελευταίων χρόνων.

Χτες, επρόκειτο να δικαστούν στα Τρίκαλα άλλοι 5 αγρότες από το Ζάρκο και το Κεραμίδι Τρικάλων, ωστόσο η δίκη αναβλήθηκε για το Νοέμβρη του 2000.

ΚΡΗΤΗ
Απροκάλυπτος προεκλογικός εμπαιγμός

«Εξτρα» προεκλογικό... δούλεμα ρίχνει η κυβέρνηση στους αγρότες της Κρήτης, αποδεικνύοντας παράλληλα ότι δε διστάζει να καταφύγει σε ψηφοθηρικές αθλιότητες, προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία.

Χτες, οι υπουργοί Γεωργίας και Ναυτιλίας εξήγγειλαν πομπωδώς ότι οι ναυτιλιακές εταιρίες ΑΝΕΚ, ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ και ΛΑΝΕ αποφάσισαν σημαντικές εκπτώσεις στο ναύλο των φορτηγών οχημάτων, που μεταφέρουν αγροτικά προϊόντα. Κι αν οι αγρότες της Κρήτης πιστέψουν ότι κάτι πάει να αλλάξει, διαψεύδονται οικτρά, αφού στη σχετική ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρεται ότι οι συγκεκριμένες ναυτιλιακές εταιρίες «αποδέχτηκαν την παροχή έκπτωσης 20% επί του ισχύοντος ναυτολογίου σε όλα τα φορτηγά οχήματα τα οποία μεταφέρουν αγροτικά προϊόντα από τα λιμάνια της Κρήτης προς Πειραιά κατά το χρονικό διάστημα από 1ης Μαρτίου μέχρι 30 Ιουνίου 2000».

Το παραπάνω αποδεικνύει το μέγεθος της προεκλογικής κοροϊδίας της κυβέρνησης, η οποία έρχεται να εμπαίξει απροκάλυπτα τους αγρότες της Κρήτης, ανακοινώνοντας προκλητικά λίγο πριν τις εκλογέςότι υπάρχει τρόπος να μειωθεί προσωρινά το ναύλο, αλλά μετά τις εκλογές δε γίνεται! Και η κοροϊδία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη για τους αγρότες της Κρήτης, οι οποίοι εδώ και χρόνια ζητούν επιδότηση των μεταφορικών, ώστε να μειωθεί το κόστος μεταφοράς τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Βομβαρδισμός κοροϊδίας

«Φροντιστήριο» προεκλογικού εμπαιγμού των αγροτών ξεκίνησε το υπουργείο Γεωργίας. Με πάμπολλες καθημερινές ανακοινώσεις και παρανακοινώσεις επιδιώκει να ρίξει στάχτη στα μάτια των αγροτών και ό,τι άλλο μπορεί - ακόμα και... πετρέλαιο - αρκεί να περάσει η κυβερνητική πολιτική προεκλογικής εξαπάτησης και υφαρπαγής των ψήφων των αγροτών. Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες, το υπουργείο Γεωργίας έφτασε σε σημείο να βγάζει καθημερινά περισσότερες ανακοινώσεις από ό,τι έβγαζε το προηγούμενο διάστημα στη διάρκεια ενός μήνα.

Το υπουργείο Γεωργίας, μέσω γελοίων και «φτηνών» ανακοινώσεων, επιχειρεί ενόψει εκλογών να εμφανίσει ότι επιτελείται δήθεν έργο υπέρ των αγροτών, ενώ επί της ουσίας δεν έχει αλλάξει τίποτα και συνεχίζεται η ίδια αντιαγροτική πολιτική, η οποία θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση μετά τις εκλογές, είτε είναι το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση είτε η ΝΔ.

Φαίνεται λοιπόν ότι η προεκλογική φιλοσοφία του υπουργείου Γεωργίας είναι πως οι ανακοινώσεις αγιάζουν τα μέσα. Αλλωστε δεν εξηγείται αλλιώς το ότι χτες το υπουργείο Γεωργίας ξαναανακοίνωσε τα ψευτομέτρα - «κοροϊδία» που εξήγγειλε το περασμένο Σάββατο από τη Νάουσα ο πρωθυπουργός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ