ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΟ ΒΡΕΦΩΝ "ΜΗΤΕΡΑ"
Στο δρόμο προς την ιδιωτικοποίηση

Με τους εργαζόμενους και το σωματείο τους συζήτησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Ιδρυμα

"Η λογική ότι γίνεστε Ιδιωτικού Δικαίου είναι δρόμος προς την ιδιωτικοποίηση", τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα στη συζήτηση που είχε με τους εργαζόμενους και το σωματείο τους. Και συνέχισε: "Θα πρέπει να φέρουν ένα νόμο για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης και να τον ψηφίσουν όλα τα κόμματα μέσα σε ένα βράδυ. Μη μου πείτε ότι δεν μπορούν να λύσουν ζητήματα γραφειοκρατίας αλλάζοντας το θεσμικό πλαίσιο. Είναι ένας δρόμος ιδιωτικοποίησης αυτός που επιχειρούν και είναι επικίνδυνος. Ο κοινωνικός τομέας δεν πρέπει να είναι ιδιωτικός, πρέπει να είναι δημόσιος.

Βρισκόμαστε σε μια πορεία όπου τα πάντα γίνονται Ιδιωτικού Δικαίου. Μια μορφή είναι η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και η συνύπαρξη με τον ιδιωτικό τομέα. Αυτή η συνύπαρξη είναι μη "ειρηνική" συνύπαρξη και σε βάρος του δημοσίου. Είμαι υποχρεωμένη να σας πω πού πάνε τα πράγματα, γιατί όταν συμβεί το μοιραίο θα είναι αργά, και το θέμα είναι να το προλάβεις.

Αυτό έγινε και σε νοσοκομεία και ανακαλύψαμε, με ερωτήσεις που κάναμε σε διοικήσεις, ότι τους είπαν να πάνε να ζητήσουν δάνειο από τις τράπεζες. Δέκα νοσοκομεία είχαν ξεκινήσει να πάρουν λεφτά απ' τις τράπεζες, αυτό μάλιστα είναι ένα από τα ζητήματα που θέσαμε προεκλογικά, ένα απ' τα μοτίβα της προεκλογικής εκστρατείας. Δέκα νοσοκομεία ξεκίνησαν, συνειδητοποίησαν όμως ότι άμα "πέσουν" στις τράπεζες τελειώσανε. Αντέδρασαν τελικά οι διοικήσεις, έγινε αντικείμενο κινητοποίησης υγειονομικών, μέσα σε όλες τις απεργίες βάζανε και αυτό σαν αίτημα και προσωρινά ανεστάλη η διαδικασία. Το παράδειγμα αυτό δείχνει ότι όταν αντιδράς, κάτι πετυχαίνεις. Δεν ξέρω αν θα επιχειρήσουν να το περάσουν του χρόνου, πάντως η λογική του "Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου" είναι ότι μειώνεται συνεχώς ο κρατικός προϋπολογισμός και πρέπει να έχεις αυτοχρηματοδότηση. Αυτό γίνεται και για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και το προχωράνε και στην υγεία και στην πρόνοια. Είναι ένας πολύ επικίνδυνος δρόμος που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση, τη συρρίκνωση και στη λειτουργία με βάση την ανταποδοτικότητα. Δηλαδή, δίνει κάτι ο γονιός ή ο ασθενής και θα καθιερωθεί τιμολόγιο στα νοσοκομεία προοπτικά. Εκεί πάνε τα πράγματα. Βέβαια, κάτι τέτοιο δε γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη και θα υπάρξουν αντιδράσεις, θα πάνε σιγά σιγά, πάντως, εκεί πάνε τα πράγματα. Κρατήστε το, και εγώ εύχομαι να μη φτάσουν εκεί, να αντιδράσει ο κόσμος και να μη γίνουν.

Γι' όλα αυτά έχουμε στοιχεία και ετοιμάζουμε μια ειδική καμπάνια για αυτό το θέμα. Θα κάνουμε και μία ειδική έκδοση για όλο το θέμα κυρίως ασφάλεια, κοινωνική πρόνοια και συνταξιοδοτικό. Εμείς θα προκαλούμε και μακάρι να πούνε όχι δε θα το κάνουμε και να το αντιπαλεύουμε να μην γίνεται. Ο,τι προβλέπουμε θα το πούμε, αν κάτι δεν είναι σωστό θα χαρούμε να μας πούνε είσαστε υπερβολικοί, εσείς κινδυνολογείτε".

Σχετικά με τις διάφορες ρυθμίσεις και νομοθετικά πλαίσια που αφορούν τα ζητήματα προστασίας και τους αρμόδιους φορείς η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:"Πάει να υποβαθμιστεί ολόκληρη η φροντίδα για το παιδί. Ετοιμάζουν τις ομάδες γυναικών και θα αναλάβουν τη φροντίδα των παιδιών σαν ένας τρόπος για να μειωθεί η ανεργία. Επίσης δίνουν λεφτά σε γυναικείους συλλόγους να κάνουν σεμινάρια σε άνεργες γυναίκες και περνάνε από ταχύρυθμα σεμινάρια, σε 10 ώρες γίνεσαι ειδικός και μπορεί να πάρεις μέχρι έξι παιδιά στο σπίτι σου, σαν παιδικός σταθμός. Αυτό θα αντιμετωπίζεται σαν χτύπημα της ανεργίας, όμως η γυναίκα που κάνει αυτή τη δουλία πρέπει να είναι επαγγελματίας, ειδικευμένη και να το κάνει από επιλογή. Και όχι σήμερα με απόλυσαν από το εργοστάσιο και αύριο παίρνω έξι παιδιά και αύριο κάτι άλλο. Πρέπει να είναι μια επιλογή που τη θέλεις, την αγαπάς. Αυτό που γίνεται έχει και στόχο τη συρρίκνωση των κρατικών παιδικών σταθμών. Να σας πω τι κάνουν οι δήμοι: βάζουν και 500 δρχ. την ώρα. Και εγώ, παρακολουθώντας την πολιτική όχι γενικά αλλά στα νομοσχέδια, εκεί που διαμορφώνονται οι αποφάσεις, βλέπω ότι πιάνουν ορισμένες θετικές πρωτοβουλίες και εθελοντικές προσφορές και τις προσαρμόζουν σε έναν πολιτικό σχεδιασμό που υπάρχει, που έχει συγκεκριμένους στρατηγικούς σκοπούς. Και εγώ πριν 10 - 15 χρόνια, όταν άκουσα για ανάδοχη οικογένεια μου φάνηκε περίεργο, τι είναι αυτό. Κάνεις δεν είπε πολιτικά όχι. Είμαστε ανοιχτοί, γιατί εσείς οι ειδικοί πρέπει να προτείνεται καινούρια πράγματα. Αλλά αυτό μπήκε στη Διακομματική σαν μέτρο καταπολέμησης της ανεργίας.

Δεν μπορεί να είναι το δόλωμα τα κοινοτικά ποσά να γίνουν νέες ρυθμίσεις, αναδιαρθρώσεις, αναπροσαρμογές στον τομέα αυτό και αυτές οι αναπροσαρμογές να είναι αρνητικές, να μας πάνε πίσω. Αρα δεν μπορεί κανείς αποσπασματικά να το δει. Γιατί μεγαλώνει η ανεργία και γίνεται μοχλός για γενική υποβάθμιση ολόκληρης της ζωής. Με μια τέτοια αντιμετώπιση είμαστε αντίθετοι και διαφωνούμε".

"Δεν είμαστε παράλογοι"

Για το έργο που προσφέρει στην κοινωνία το Κέντρο Βρεφών "Η Μητέρα", παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό και τη μειωμένη χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενημέρωσαν η πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος και οι εργαζόμενοι τη Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα.

Ιδιαίτερα φέτος αναμένεται να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα στη λειτουργία του Κέντρου, καθώς η χρηματοδότηση δεν καλύπτει ούτε τη μισθοδοσία. Εγκρίθηκε το ποσό των 1,4 δισ. δραχμών, ενώ η διοίκηση είχε ζητήσει 2 δισ. δραχμές. Από το ποσό αυτό το 80% (1,6 δισ.) αφορούσε τη μισθοδοσία. Οσον αφορά το προσωπικό, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στη βρεφοκομική υπηρεσία. Υπηρετούν 30 βρεφοκόμοι και οι εργαζόμενοι ζητούν 20 επιπλέον. Ακόμη ζητούν τρεις μαίες για τον Οίκο Μητέρων όπου φιλοξενούνται έγκυες, ώστε να υπάρχει 24ωρη κάλυψη, έναν γιατρό και φύλακα για τις νυχτερινές ώρες.

"Δεν είμαστε παράλογοι όταν ζητάμε προσλήψεις - επισήμανε στην Αλ. Παπαρήγα η Σ. Κωσταντέλη,κοινωνική λειτουργός και πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων. Ολα αυτά τα χρόνια παρέχεται πολύ καλή φροντίδα στα παιδιά και θέλουμε συνεχώς να τη βελτιώνουμε". Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υποβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες φροντίδας στο παιδί. Για παράδειγμα, ανέφερε σεμινάρια επιδοτούμενα από την ΕΕ που γίνονται σε γυναίκες προκειμένου να φυλάνε στο σπίτι τους 6 - 8 παιδιά. Η κυβέρνηση ενθαρρύνει τη δημιουργία "παιδικών σταθμών" τέτοιου τύπου, με πρόσχημα την προσπάθεια καταπολέμησης της ανεργίας, μειώνοντας τη δική της ευθύνη.

Εκτενής συζήτηση έγινε γύρω από το θέμα των ιδιωτικών υιοθεσιών και για την ενημέρωση του κόσμου όσον αφορά το θεσμό της αναδόχου οικογένειας. Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΔΣ του Ιδρύματος, Α. Ευθυμίου,κάθε χρόνο γίνονται στην Αθήνα 800 υιοθεσίες. Απ' αυτές, το Κέντρο Βρεφών "Η Μητέρα" κάνει τις 60, το ΠΙΚΠΑ κάνει άλλες 20 και οι υπόλοιπες είναι ιδιωτικές. Η Σ. Κωσταντέλη τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει κρατικός έλεγχος, καθώς "μία γυναίκα που φτάνει στο σημείο να δώσει το παιδί της αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και συνήθως δεν έχει σαφή κρίση του τι κάνει. Αν είχε - συνέχισε - θα είχε κάνει αντισύλληψη ή διακοπή εγκυμοσύνης".

Αναφερόμενη στο θεσμό της αναδοχής, η πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος, υποστήριξε ότι ο κόσμος έχει άγνοια και τόνισε ότι "πρέπει να γίνει καμπάνια ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα για να μπορέσουμε να βρούμε ανάδοχες οικογένειες". Σημείωσε ότι από τα παιδιά που υπάρχουν στο Κέντρο σε αναδοχή, το 80% αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας. "Είναι πολύ σημαντικός ο θεσμός της αναδοχής γιατί βοηθάει στην αποϊδρυματοποίηση των παιδιών", τόνισε.

Η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα βοηθήσει με όλους τους πρόσφορους τρόπους, κάλεσε όμως τους εργαζόμενους να δραστηριοποιηθούν κι αυτοί και να ασκήσουν πίεση σε όλα τα ΜΜΕ.

Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφθηκε "περίπτερα" όπου φιλοξενούνται ανύπαντρες μέλλουσες μητέρες, βρέφη και παιδιά. Μετά την ηλικία των τεσσάρων χρόνων, θα πρέπει ή να επιστρέψουν στις οικογένειές τους ή να τα αναλάβουν ανάδοχες οικογένειες. Οι εργαζόμενοι υποδέχονταν με χαρά την Αλ. Παπαρήγα. "Να 'στε καλά, να σας βλέπουμε", της εύχονταν.

Εναν από τους πιο σημαντικούς φορείς παιδικής προστασίας στη χώρα μας, το Κέντρο Βρεφών "ΜΗΤΕΡΑ", επισκέφθηκε χτες η Αλέκα Παπαρήγα,ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος. Ενα Κέντρο που προσφέρει εξειδικευμένες και εξατομικευμένες υπηρεσίες σε παιδιά, αλλά και γονείς που βρίσκονται σε ειδικές ψυχοκοινωνικές συνθήκες. Η επίσκεψη αυτή, που έγινε και με την ευκαιρία της 8ης του Μάρτη, Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας, ήταν μια ένδειξη τιμής για την προσφορά και το σημαντικό έργο που επιτελεί το Κέντρο και πρωταρχικά το έμψυχο δυναμικό του.

Η Αλέκα Παπαρήγα είχε πρώτα συνάντηση με τη διοίκηση του Κέντρου, όπου και ενημερώθηκε για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. Στη συζήτηση αναδείχτηκε το κυρίαρχο πρόβλημα που είναι η καταβολή άμεσα από τη νομαρχία, από όπου και χρηματοδοτείται το Κέντρο, των κονδυλίων που είναι δεσμευμένα για τη μισθοδοσία των εργαζομένων και τις λειτουργικές ανάγκες του.

Ακολούθησε επίσκεψη στα διάφορα περίπτερα του Κέντρου και στους χώρους που φιλοξενούνται τα παιδιά και μια θερμή και άμεση επαφή της Αλέκας Παπαρήγα με τους εργαζόμενους που κάνουν κάθε μέρα "κατάθεση ψυχής", προκειμένου να διαμορφώσουν αυτούς τους τόσο ζεστούς χώρους και να εξασφαλίσουν τις καλύτερες συνθήκες φροντίδας και θαλπωρής για τα παιδιά αυτά που είχαν την ατυχία να μην έχουν τη ζεστασιά της δίκης τους οικογένειας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ