Σάββατο 8 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΟ ΒΡΕΦΩΝ "ΜΗΤΕΡΑ"
Στο δρόμο προς την ιδιωτικοποίηση

Με τους εργαζόμενους και το σωματείο τους συζήτησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Ιδρυμα

"Η λογική ότι γίνεστε Ιδιωτικού Δικαίου είναι δρόμος προς την ιδιωτικοποίηση", τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα στη συζήτηση που είχε με τους εργαζόμενους και το σωματείο τους. Και συνέχισε: "Θα πρέπει να φέρουν ένα νόμο για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης και να τον ψηφίσουν όλα τα κόμματα μέσα σε ένα βράδυ. Μη μου πείτε ότι δεν μπορούν να λύσουν ζητήματα γραφειοκρατίας αλλάζοντας το θεσμικό πλαίσιο. Είναι ένας δρόμος ιδιωτικοποίησης αυτός που επιχειρούν και είναι επικίνδυνος. Ο κοινωνικός τομέας δεν πρέπει να είναι ιδιωτικός, πρέπει να είναι δημόσιος.

Βρισκόμαστε σε μια πορεία όπου τα πάντα γίνονται Ιδιωτικού Δικαίου. Μια μορφή είναι η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και η συνύπαρξη με τον ιδιωτικό τομέα. Αυτή η συνύπαρξη είναι μη "ειρηνική" συνύπαρξη και σε βάρος του δημοσίου. Είμαι υποχρεωμένη να σας πω πού πάνε τα πράγματα, γιατί όταν συμβεί το μοιραίο θα είναι αργά, και το θέμα είναι να το προλάβεις.

Αυτό έγινε και σε νοσοκομεία και ανακαλύψαμε, με ερωτήσεις που κάναμε σε διοικήσεις, ότι τους είπαν να πάνε να ζητήσουν δάνειο από τις τράπεζες. Δέκα νοσοκομεία είχαν ξεκινήσει να πάρουν λεφτά απ' τις τράπεζες, αυτό μάλιστα είναι ένα από τα ζητήματα που θέσαμε προεκλογικά, ένα απ' τα μοτίβα της προεκλογικής εκστρατείας. Δέκα νοσοκομεία ξεκίνησαν, συνειδητοποίησαν όμως ότι άμα "πέσουν" στις τράπεζες τελειώσανε. Αντέδρασαν τελικά οι διοικήσεις, έγινε αντικείμενο κινητοποίησης υγειονομικών, μέσα σε όλες τις απεργίες βάζανε και αυτό σαν αίτημα και προσωρινά ανεστάλη η διαδικασία. Το παράδειγμα αυτό δείχνει ότι όταν αντιδράς, κάτι πετυχαίνεις. Δεν ξέρω αν θα επιχειρήσουν να το περάσουν του χρόνου, πάντως η λογική του "Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου" είναι ότι μειώνεται συνεχώς ο κρατικός προϋπολογισμός και πρέπει να έχεις αυτοχρηματοδότηση. Αυτό γίνεται και για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και το προχωράνε και στην υγεία και στην πρόνοια. Είναι ένας πολύ επικίνδυνος δρόμος που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση, τη συρρίκνωση και στη λειτουργία με βάση την ανταποδοτικότητα. Δηλαδή, δίνει κάτι ο γονιός ή ο ασθενής και θα καθιερωθεί τιμολόγιο στα νοσοκομεία προοπτικά. Εκεί πάνε τα πράγματα. Βέβαια, κάτι τέτοιο δε γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη και θα υπάρξουν αντιδράσεις, θα πάνε σιγά σιγά, πάντως, εκεί πάνε τα πράγματα. Κρατήστε το, και εγώ εύχομαι να μη φτάσουν εκεί, να αντιδράσει ο κόσμος και να μη γίνουν.

Γι' όλα αυτά έχουμε στοιχεία και ετοιμάζουμε μια ειδική καμπάνια για αυτό το θέμα. Θα κάνουμε και μία ειδική έκδοση για όλο το θέμα κυρίως ασφάλεια, κοινωνική πρόνοια και συνταξιοδοτικό. Εμείς θα προκαλούμε και μακάρι να πούνε όχι δε θα το κάνουμε και να το αντιπαλεύουμε να μην γίνεται. Ο,τι προβλέπουμε θα το πούμε, αν κάτι δεν είναι σωστό θα χαρούμε να μας πούνε είσαστε υπερβολικοί, εσείς κινδυνολογείτε".

Σχετικά με τις διάφορες ρυθμίσεις και νομοθετικά πλαίσια που αφορούν τα ζητήματα προστασίας και τους αρμόδιους φορείς η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:"Πάει να υποβαθμιστεί ολόκληρη η φροντίδα για το παιδί. Ετοιμάζουν τις ομάδες γυναικών και θα αναλάβουν τη φροντίδα των παιδιών σαν ένας τρόπος για να μειωθεί η ανεργία. Επίσης δίνουν λεφτά σε γυναικείους συλλόγους να κάνουν σεμινάρια σε άνεργες γυναίκες και περνάνε από ταχύρυθμα σεμινάρια, σε 10 ώρες γίνεσαι ειδικός και μπορεί να πάρεις μέχρι έξι παιδιά στο σπίτι σου, σαν παιδικός σταθμός. Αυτό θα αντιμετωπίζεται σαν χτύπημα της ανεργίας, όμως η γυναίκα που κάνει αυτή τη δουλία πρέπει να είναι επαγγελματίας, ειδικευμένη και να το κάνει από επιλογή. Και όχι σήμερα με απόλυσαν από το εργοστάσιο και αύριο παίρνω έξι παιδιά και αύριο κάτι άλλο. Πρέπει να είναι μια επιλογή που τη θέλεις, την αγαπάς. Αυτό που γίνεται έχει και στόχο τη συρρίκνωση των κρατικών παιδικών σταθμών. Να σας πω τι κάνουν οι δήμοι: βάζουν και 500 δρχ. την ώρα. Και εγώ, παρακολουθώντας την πολιτική όχι γενικά αλλά στα νομοσχέδια, εκεί που διαμορφώνονται οι αποφάσεις, βλέπω ότι πιάνουν ορισμένες θετικές πρωτοβουλίες και εθελοντικές προσφορές και τις προσαρμόζουν σε έναν πολιτικό σχεδιασμό που υπάρχει, που έχει συγκεκριμένους στρατηγικούς σκοπούς. Και εγώ πριν 10 - 15 χρόνια, όταν άκουσα για ανάδοχη οικογένεια μου φάνηκε περίεργο, τι είναι αυτό. Κάνεις δεν είπε πολιτικά όχι. Είμαστε ανοιχτοί, γιατί εσείς οι ειδικοί πρέπει να προτείνεται καινούρια πράγματα. Αλλά αυτό μπήκε στη Διακομματική σαν μέτρο καταπολέμησης της ανεργίας.

Δεν μπορεί να είναι το δόλωμα τα κοινοτικά ποσά να γίνουν νέες ρυθμίσεις, αναδιαρθρώσεις, αναπροσαρμογές στον τομέα αυτό και αυτές οι αναπροσαρμογές να είναι αρνητικές, να μας πάνε πίσω. Αρα δεν μπορεί κανείς αποσπασματικά να το δει. Γιατί μεγαλώνει η ανεργία και γίνεται μοχλός για γενική υποβάθμιση ολόκληρης της ζωής. Με μια τέτοια αντιμετώπιση είμαστε αντίθετοι και διαφωνούμε".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ