Σάββατο 8 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χ. ΦΛΩΡΑΚΗΣ
Ανάγκη η κοινή πάλη των λαών ενάντια στη "νέα τάξη"

Συνέντευξη στην εφημερίδα "Ντούμα" και στο "Κανάλι 3"

Την ανάγκη σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των λαϊκών κινημάτων και των προοδευτικών δυνάμεων της βαλκανικής χερσονήσου αλλά και ευρύτερα ενάντια στη "νέα τάξη πραγμάτων", εξέφρασε ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χ. Φλωράκης, στη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος "Ντούμα" αμέσως μετά την άφιξή του στη Σόφια.

Σε ερώτηση για τον κύριο σκοπό της επίσκεψής του στη Βουλγαρία, ο Χ. Φλωράκης τόνισε: "Μετά τα γνωστά γεγονότα, την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, τη διάλυση των υπολοίπων σοσιαλιστικών χωρών - που εκτός των άλλων είχε σαν συνέπεια τη χαλάρωση των διεθνών σχέσεων και της συνεργασίας των λαϊκών δυνάμεων - η ανάγκη σύσφιξης των δεσμών μεταξύ των λαϊκών κινημάτων είναι σημαντική. Σκοπός της επίσκεψής μου είναι να βοηθήσουμε στη σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των λαϊκών κινημάτων των δύο χωρών και των προοδευτικών δυνάμεων. Οι ΗΠΑ και ο ιμπεριαλισμός δεν παραιτήθηκαν από την προσπάθεια να επιβάλουν τη "νέα τάξη" στις βαλκανικές χώρες και στη Βουλγαρία ".

Στη συνέχεια ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στους συναισθηματικούς λόγους που τον έκαναν να πραγματοποιήσει την επίσκεψή του στη γειτονική χώρα υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τους δεσμούς που είχαν αναπτυχθεί στο παρελθόν ανάμεσα στο ΚΚΕ και στο Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και μέσω αυτών ανάμεσα στους δυο λαούς.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις συναντήσεις που θα έχει κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Σόφια, αναφέρθηκε σ' αυτές και στη σημασία τους, καθώς και στη συνάντησή του με τον Τοντόρ Ζίβκοφ,ύστερα από επιθυμία που είχε εκφράσει ο τελευταίος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ.

Στη συνέχεια ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ σχολίασε επικριτικά το γεγονός ότι ορισμένες βουλγαρικές εφημερίδες έγραψαν πως ήρθε στη Βουλγαρία για να φέρει... "μια τσάντα δολάρια" στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. "Τι φέρνετε στην τσάντα; ". Ρώτησε η Βουλγάρα δημοσιογράφος. "Μας φέρνετε σκέψεις, ιδέες...; ". Και αυτός απάντησε: "Σκέψεις και ιδέες φέρνω καλές. Εχουμε πάρει άλλωστε ορισμένες από σας. Μην ξεχνάτε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας ήταν πιο παλιό από το δικό μας κόμμα".

Ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ απαντώντας σε ερώτηση για το πώς βλέπει την ενδεχόμενη ένταξη της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ, σημείωσε: "Αυτά θα τα πούμε και στις συναντήσεις. Θα σας πούμε την πείρα μας γιατί η Ελλάδα και στο ΝΑΤΟ είναι και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Θα σας πούμε την προκοπή που είδαμε. Από κει και πέρα κάντε ό,τι σας φωτίσει ο Θεός".

Για τον περιορισμό του Ζίβκοφ

Το βράδυ της Τετάρτης στη διάρκεια συνάντησης στο Κέντρο Στρατηγικών Μελετών του ΒΣΚ, έδωσε συνέντευξη στο "Κανάλι 3" όπου τόνισε ότι η σημερινή κατάσταση είναι μεταβατική. "Είμαι, είπε, αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα πάνε σε θετική κατεύθυνση, προς την υλοποίηση των οραμάτων της Αριστεράς. Της πραγματικής Αριστεράς γιατί έτσι που έχουν καταντήσει την έννοια "Αριστερά", πολλές φορές ψάχνεις να βρεις πού είναι η Δεξιά".

Ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, ρωτήθηκε για τη συνάντησή του με τον Τοντόρ Ζίβκοφ. "Ηθελα, είπε, να τον συναντήσω και για συναισθηματικούς λόγους και γιατί το είχε εκφράσει ο ίδιος ως επιθυμία. Μιλήσαμε, θυμηθήκαμε και τα παλιά. Πρέπει να ξέρετε ότι ο κόσμος - και στην Ελλάδα - κάνει συγκρίσεις, ρωτάει: Πότε ήταν καλύτερα στη Βουλγαρία και στις άλλες σοσιαλιστικές χώρες, πριν ή τώρα; Δεν υπάρχει δεύτερη γνώμη ότι πριν ήταν καλύτερα.

Πολύ στενοχωρήθηκα για τον Ζίβκοφ που τον έχετε υπό περιορισμό. Τόσα πρόσφερε σ' αυτή τη χώρα. Αυτό είναι το ευχαριστώ; Εμείς οι Ελληνες κομμουνιστές έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία σε κάθε αντιδημοκρατικό μέτρο. Πολλά γευτήκαμε. Και το θεωρούμε απαράδεκτο να κρατείται σε περιορισμό".

Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος ρώτησε: "Πού είναι η βαλίτσα με τα λεφτά που έγραψαν βουλγάρικες εφημερίδες;". Και ο Χ. Φλωράκης απάντησε: "Ρώτα τον σ. Λίλοφ πόσα πήρε; Κοιτάξτε αυτά τα γράφουν. Για μένα στην Ελλάδα έγραψαν ότι είχα βίλες και κότερα και δεν έχω δεκάρα. Κι απ' αυτή την άποψη στενοχωρήθηκα με τον Ζίβκοφ. Διότι και γι' αυτόν έλεγαν ότι είχε κάνει περιουσία και δεν αποδείχθηκε τίποτα. Σήμερα ζει με μια σύνταξη 5 δολαρίων".

Λίλοφ: Εχουμε κοινές ελπίδες με το ΚΚΕ

Απαντώντας σε ερώτηση για το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον Χ. Φλωράκη, ο Α. Λίλοφ τόνισε: "Ο σ. Φλωράκης είναι καλός φίλος της Βουλγαρίας. Ανταλλάσσουμε απόψεις για τα Βαλκάνια. Μας ανησυχεί η αστάθεια που υπάρχει στην περιοχή. Εχουμε κοινές ελπίδες για κοινές δράσεις. Θα βρούμε τον τρόπο. Μιλάμε για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των κομμάτων μας. Εχουμε στενές, παραδοσιακές σχέσεις με το ΚΚΕ όπως και με άλλα κόμματα στην Ελλάδα. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αναπτυχθούν περισσότερο οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ