Σάββατο 8 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Δεν είμαστε παράλογοι"

Για το έργο που προσφέρει στην κοινωνία το Κέντρο Βρεφών "Η Μητέρα", παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό και τη μειωμένη χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενημέρωσαν η πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος και οι εργαζόμενοι τη Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα.

Ιδιαίτερα φέτος αναμένεται να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα στη λειτουργία του Κέντρου, καθώς η χρηματοδότηση δεν καλύπτει ούτε τη μισθοδοσία. Εγκρίθηκε το ποσό των 1,4 δισ. δραχμών, ενώ η διοίκηση είχε ζητήσει 2 δισ. δραχμές. Από το ποσό αυτό το 80% (1,6 δισ.) αφορούσε τη μισθοδοσία. Οσον αφορά το προσωπικό, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στη βρεφοκομική υπηρεσία. Υπηρετούν 30 βρεφοκόμοι και οι εργαζόμενοι ζητούν 20 επιπλέον. Ακόμη ζητούν τρεις μαίες για τον Οίκο Μητέρων όπου φιλοξενούνται έγκυες, ώστε να υπάρχει 24ωρη κάλυψη, έναν γιατρό και φύλακα για τις νυχτερινές ώρες.

"Δεν είμαστε παράλογοι όταν ζητάμε προσλήψεις - επισήμανε στην Αλ. Παπαρήγα η Σ. Κωσταντέλη,κοινωνική λειτουργός και πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων. Ολα αυτά τα χρόνια παρέχεται πολύ καλή φροντίδα στα παιδιά και θέλουμε συνεχώς να τη βελτιώνουμε". Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υποβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες φροντίδας στο παιδί. Για παράδειγμα, ανέφερε σεμινάρια επιδοτούμενα από την ΕΕ που γίνονται σε γυναίκες προκειμένου να φυλάνε στο σπίτι τους 6 - 8 παιδιά. Η κυβέρνηση ενθαρρύνει τη δημιουργία "παιδικών σταθμών" τέτοιου τύπου, με πρόσχημα την προσπάθεια καταπολέμησης της ανεργίας, μειώνοντας τη δική της ευθύνη.

Εκτενής συζήτηση έγινε γύρω από το θέμα των ιδιωτικών υιοθεσιών και για την ενημέρωση του κόσμου όσον αφορά το θεσμό της αναδόχου οικογένειας. Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΔΣ του Ιδρύματος, Α. Ευθυμίου,κάθε χρόνο γίνονται στην Αθήνα 800 υιοθεσίες. Απ' αυτές, το Κέντρο Βρεφών "Η Μητέρα" κάνει τις 60, το ΠΙΚΠΑ κάνει άλλες 20 και οι υπόλοιπες είναι ιδιωτικές. Η Σ. Κωσταντέλη τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει κρατικός έλεγχος, καθώς "μία γυναίκα που φτάνει στο σημείο να δώσει το παιδί της αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και συνήθως δεν έχει σαφή κρίση του τι κάνει. Αν είχε - συνέχισε - θα είχε κάνει αντισύλληψη ή διακοπή εγκυμοσύνης".

Αναφερόμενη στο θεσμό της αναδοχής, η πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος, υποστήριξε ότι ο κόσμος έχει άγνοια και τόνισε ότι "πρέπει να γίνει καμπάνια ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα για να μπορέσουμε να βρούμε ανάδοχες οικογένειες". Σημείωσε ότι από τα παιδιά που υπάρχουν στο Κέντρο σε αναδοχή, το 80% αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας. "Είναι πολύ σημαντικός ο θεσμός της αναδοχής γιατί βοηθάει στην αποϊδρυματοποίηση των παιδιών", τόνισε.

Η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα βοηθήσει με όλους τους πρόσφορους τρόπους, κάλεσε όμως τους εργαζόμενους να δραστηριοποιηθούν κι αυτοί και να ασκήσουν πίεση σε όλα τα ΜΜΕ.

Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφθηκε "περίπτερα" όπου φιλοξενούνται ανύπαντρες μέλλουσες μητέρες, βρέφη και παιδιά. Μετά την ηλικία των τεσσάρων χρόνων, θα πρέπει ή να επιστρέψουν στις οικογένειές τους ή να τα αναλάβουν ανάδοχες οικογένειες. Οι εργαζόμενοι υποδέχονταν με χαρά την Αλ. Παπαρήγα. "Να 'στε καλά, να σας βλέπουμε", της εύχονταν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ