Σάββατο 8 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Η υποταγή και η μοιρολατρία δε μας αρμόζουν

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας

Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας σήμερα και το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ίδιες δεν έχουν κανένα λόγο να γιορτάζουν. Παρά τις κάθε φορά επαναλαμβανόμενες πανηγυρικές εξαγγελίες και τις μεγαλόστομες δηλώσεις των αρμοδίων, οι γυναίκες βλέπουν την εκμετάλλευση σε βάρος τους να εντείνεται, την ψαλίδα της ανισότητας να ανοίγει όλο και περισσότερο.

Οι Ελληνίδες δεν αποτελούν εξαίρεση. Τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) είναι αποκαλυπτικά της τραγικότητας της κατάστασης. Δύο εκατομμύρια γυναίκες εργάζονται χωρίς ασφάλιση, αποτελούν το 63% των ανέργων, όπως και το 68% των ανέργων μακράς διάρκειας, ενώ το 80% των αναλφάβητων είναι γυναίκες!

Η "μαύρη" αυτή πραγματικότητα μπορεί να ανατραπεί με "αντίσταση και αγώνα ενάντια στη μεθοδευμένη πολιτική της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ, που οδηγεί τις γυναίκες σε κοινωνικό αποκλεισμό", τονίζει στη διακήρυξή της η ΟΓΕ, καλώντας τις γυναίκες να αντισταθούν "στην επικίνδυνα αυξανόμενη ανεργία, στην κατεδάφιση της κοινωνικής πολιτικής, στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας, της υγείας, του πολιτισμού και στα ΜΜΕ, που συνειδητά αδρανοποιούν και αποπροσανατολίζουν". Τις καλεί ακόμα να μην επιτρέψουν να χαθούν οι αγώνες των γυναικών, να σκεφτούν ότι η 8η Μάρτη είναι μέρα μνήμης και τιμής και να αγωνιστούν για το μέλλον τους, των οικογενειών τους και των παιδιών τους, που τους ανήκει.

Η ΟΓΕ καταγγέλλει ότι οι ίσες ευκαιρίες που δόθηκαν μέχρι σήμερα ήταν: Αύξηση της ανεργίας, χτύπημα της πλήρους απασχόλησης, αύξηση της υποαπασχόλησης με μικρές αμοιβές και με ελάχιστη ή καθόλου ασφάλιση, μείωση των κοινωνικών δαπανών, προσβολή της προσωπικότητας και απόκρυψη των προβλημάτων των γυναικών από τα ΜΜΕ.

Ωστόσο, όπως τονίζει η ΟΓΕ, η κυβέρνηση όσο εφαρμόζει αυτή την πολιτική θα βρίσκει μπροστά της τις γυναίκες γιατί η συναίνεση, ο συμβιβασμός, η υποταγή και η μοιρολατρία δεν αρμόζουν σ' αυτές. "Συνεχίζουμε το δρόμο της αντίστασης - επισημαίνεται - και αγωνιστικά διεκδικούμε, κατοχύρωση της πλήρους απασχόλησης, 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο με αύξηση των αποδοχών και των κοινωνικών παροχών, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και μέτρα στήριξης και ανάπτυξης κλάδων όπου απασχολούνται κύρια γυναίκες, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, κατοχύρωση του δημοσίου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, μείωση του ορίου συνταξιοδότησης των γυναικών στα 55 χρόνια, αναβάθμιση και διεύρυνση των υπηρεσιών".

Μονόδρομος τα λαϊκά μέτωπα πάλης

"Μέρα κορύφωσης της πάλης των εργαζόμενων γυναικών ενάντια στις πολιτικές των μονοπωλίων και τα στηρίγματά τους" είναι η 8η Μάρτη, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ,απευθυνόμενη δε, στις γυναίκες της χώρας μας επισημαίνει ακόμα: "Τα προβλήματα που ζούμε έχουν αιτίες που βρίσκονται στην οικονομία της αγοράς, στην ελεύθερη κίνηση του κεφαλαίου, στην πολιτική των πολυεθνικών, στα πολιτικά και οικονομικά στηρίγματά τους όπως είναι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Αυτή η ταξική πολιτική των πολυεθνικών μπορεί και πρέπει να ανατραπεί, αν για το κεφάλαιο μονόδρομος είναι η ανεργία, η ακρίβεια, η ανισοτιμία, για τους εργαζόμενους μονόδρομος είναι τα λαϊκά μέτωπα πάλης μαζί με όσους θίγονται από τις αντιλαϊκές πολιτικές".Η ΕΣΑΚ καλεί τις γυναίκες να αγωνιστούν για κλαδική αντιμονοπωλιακή πολιτική, σταθερή δουλιά με πλήρη εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, 35ωρο- 7ωρο - 5ήμερο με αύξηση των αποδοχών, κατάργηση ελαστικών μορφών απασχόλησης, εξασφάλιση συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, σύνταξη στα 55, επανασύνδεση της σύνταξης με τα 20 ΗΑΕ, αυξήσεις στα μεροκάματα, στήριξη των ανέργων, διεύρυνση της γονικής άδειας, απαγόρευση νυχτερινής εργασίας για τις γυναίκες σε βιομηχανία και βιοτεχνία, αύξηση κονδυλίων για παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς, βελτίωση της θέσης των γυναικών στην οικογένεια με την ανάπτυξη κοινωνικών παροχών και εγκαταστάσεων για την προστασία της οικογένειας κ.ά.

  • Η Ενωση Γυναικών Ελλάδας τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι η σημερινή μέρα είναι ορόσημο για τη συνέχεια της αγωνιστικής πορείας των γυναικών και καλεί όλες τις Ελληνίδες μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους να είναι παρούσες στους αγώνες για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, για καλύτερες μέρες για το λαό μας, αλλά και για τους άλλους λαούς της Βαλκανικής που σήμερα σπαράσσονται.
  • Η Αδέσμευτη Κίνηση Γυναικών σημειώνει σε ανακοίνωσή της: "Γινόμαστε μάρτυρες μιας βίαιης, υπονομευτικής πολιτικής για τις γυναικείες αξίες, τη φροντίδα της οικογένειας. Επιστροφή στις πατροπαράδοτες αξίες και αρχές που με ζηλευτό πατριαρχικό παροξυσμό εκφράζει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Το εκπληκτικότερο είναι ότι "δύναται" να μιλάει εκ μέρους των γυναικών. Ωστόσο, παρά την ευφορία που κατά καιρούς εκφράζει ως συγκλητικός του Μάαστριχτ, ας πληροφορηθεί ότι οι γυναίκες δεν έχουμε σύγχυση εν κρανίω, σε ένα τοπίο ανούσιων συναινετικών αντιλήψεων, δε θα επιτρέψουμε να υιοθετούνται μέτρα σε βάρος μας".
  • Η Γραμματεία Γυναικών της ΓΣΕΕ καταγγέλλει ότι οι γυναίκες της Ευρώπης έχουν περιέλθει σε τραγική κατάσταση, έχοντας τα υψηλότερα ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και των προγραμμάτων μονόπλευρης λιτότητας και καλεί τις γυναίκες να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους.
  • "Στην περιβόητη οικονομία της αγοράς, στον ανταγωνισμό των πολυεθνικών και στην αντιλαϊκή πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων" καταγγέλλει ότι βρίσκονται οι αιτίες των προβλημάτων των γυναικών το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου που καλεί τις γυναίκες να γυρίσουν την πλάτη σε αυτούς που σπέρνουν την ηττοπάθεια και τον ατομικισμό, σε όσους υπόσχονται λύσεις δίχως τη συμμετοχή όλων μας στην ταξική πάλη.
  • Η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι "η πρακτική των αποκλεισμών συνεχίζεται και σήμερα, η ισότητα δεν προϋποθέτει ομοιότητα, η γυναικεία κουλτούρα, ιδιαιτερότητα, ευαισθησία μόνο εγγύηση μπορούν να αποτελέσουν για τη διεύρυνση της δημοκρατίας, για την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δημοκρατία, για τα ανθρώπινα δικαιώματα".
  • Μέρα τιμής για τις κλωστοϋφαντουργίνες της Νέας Υόρκης, που πότισαν με το αίμα τους τους δρόμους ζητώντας ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς, αναφέρει πως είναι η σημερινή η Ομοσπονδία Εργαζομένων ΕΛΤΑ,τονίζοντας ότι μόνο η συνεργασία, η συλλογική δράση και συνείδηση, οι συλλογικοί αγώνες και θυσίες είναι η γέφυρα που μπορεί να φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα στην κοινωνία.
  • Αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλες τις γυναίκες στέλνει και η Πανελλαδική Καπνεργατική Ομοσπονδία,η οποία σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει την τεράστια εκμετάλλευση που υφίστανται οι γυναίκες και τις καλεί να δυναμώσουν τις γραμμές του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος.
  • Μήνυμα τιμής με την ενίσχυση του συνθήματος για ίσες ευκαιρίες στη ζωή, στέλνει προς όλες τις γυναίκες η Πανελλήνια Ενωση Τεχνικών ΟΤΕ,τονίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι μόνο οι συλλογικοί αγώνες θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παλεύουμε ανυποχώρητα για τη γυναικεία ισοτιμία (2023-03-08 00:00:00.0)
Ανυποχώρητα στον αγώνα για τη γυναικεία ισοτιμία (2023-03-03 00:00:00.0)
Ξεκάθαρη οπισθοδρόμηση ο περιορισμός και η απαγόρευση των αμβλώσεων (2022-06-28 00:00:00.0)
Δίνουμε ηχηρή απάντηση στα μονοπώλια (2010-04-30 00:00:00.0)
"Αγωνιστικά υπερασπίζουμε και διεκδικούμε τα δικαιώματά μας" (1999-03-06 00:00:00.0)
Καμπάνια για την κοινωνική πολιτική (1998-12-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ