Παρασκευή 3 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΓΕ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Ανυποχώρητα στον αγώνα για τη γυναικεία ισοτιμία

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τη Μέρα της Γυναίκας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

«Ανυποχώρητα παλεύουμε για τη γυναικεία ισοτιμία, ενάντια στη βία της εκμετάλλευσης, της εμπορευματοποίησης της ζωής μας, του πολέμου που σπέρνουν ΕΕ, ΝΑΤΟ και κυβερνήσεις»: Με το σύνθημα αυτό η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας σχεδιάζει τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες της με αφορμή την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

Στην Αττική η ΟΓΕ καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, στη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής και Δημογραφικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, την Τετάρτη 8 Μάρτη στις 9 π.μ., μαζί με σωματεία και φορείς. Παράλληλα καλεί στις πρωτοβουλίες που θα πάρουν εργατικά σωματεία για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. «Δυναμώνουμε τα σωματεία, τους αγώνες για δουλειά και ζωή με δικαιώματα», τονίζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και καλεί στην παράσταση διαμαρτυρίας.

«Οι αγώνες των εργατριών των δύο περασμένων αιώνων, που σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος της, φωτίζουν και σήμερα τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο για τις γυναίκες του μόχθου: Τον δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης για τη ζωή και το μέλλον που αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας. Ασυμβίβαστα, μαχητικά και οργανωμένα παλεύουμε για τη γυναικεία ισοτιμία, που μπορούμε να κατακτήσουμε σήμερα, τον 21ο αιώνα», σημειώνει η ΟΓΕ.

Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Οι Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών Θεσσαλονίκης (μέλη της ΟΓΕ) και τα εργατικά σωματεία της πόλης οργανώνουν συλλαλητήριο στις 8 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους απευθύνουν κάλεσμα να δυναμώσει ο συλλογικός αγώνας των εργαζομένων, ανδρών και γυναικών, για τη γυναικεία ισοτιμία. Τονίζουν ότι «ο αγώνας των συνδικάτων έχει κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες της εργαζόμενης και άνεργης γυναίκας, ώστε να στέκεται στα πόδια της, χωρίς να συναντά οικονομικά και κοινωνικά εμπόδια στην πορεία της στην εργασία, στη ζωή.

Γι' αυτό αντιπαλεύουμε την αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά, που υλοποιούν τις αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ. Κριτήριό τους είναι η αύξηση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων από τη βαθύτερη εκμετάλλευση του γυναικείου εργατικού δυναμικού».

Διεκδικούν υπογραφή ΣΣΕ σε κάθε κλάδο, με μόνιμη και σταθερή εργασία, σταθερό ωράριο, πρόσθετα μέτρα στήριξης των εργαζόμενων γυναικών, όπως αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού, απαγόρευση απόλυσης εγκύων, κατοχύρωση αδειών μητρότητας, τοκετού, λοχείας για όλες τις εργαζόμενες ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης, με πλήρη μισθολογικά, εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα. Διεκδικούν ακόμα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν δίκτυο υπηρεσιών και δομών Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, Φροντίδας και Προσχολικής Αγωγής για τα παιδιά, ώστε να αναπτύσσονται ολόπλευρα.

Στην Πάτρα

Σειρά αγωνιστικών πρωτοβουλιών παίρνουν στην Πάτρα ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών (μέλος της ΟΓΕ) και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Την Τετάρτη 8 Μάρτη καλούν σε συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο και συλλαλητήριο για τον αγωνιστικό εορτασμό της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας. Θα πραγματοποιηθούν επίσης εκδηλώσεις την Παρασκευή 10 Μάρτη, για τις εργαζόμενες στις τηλεπικοινωνίες και στις νέες τεχνολογίες, και το Σάββατο 11 Μάρτη, από κοινού με το Παράρτημα Πάτρας του ΕΣΥΝ, με θέμα «Γυναίκα και ναρκωτικά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ