Παρασκευή 3 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Ξανά στους δρόμους για τις ΣΣΕ και το εισόδημά τους

Νέα στάση εργασίας την Τετάρτη 8 Μάρτη και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας

Σε νέα στάση εργασίας την Τετάρτη 8 Μάρτη (12 μ. έως 4 μ.μ.) και συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας, προχωρούν οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, διεκδικώντας υποχρεωτική εφαρμογή των κλαδικών ΣΣΕ, καταβολή των επιδομάτων προϋπηρεσίας, επίδομα σε όλους τους ανέργους και για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία. Πρόκειται για τη δεύτερη κινητοποίηση που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι μέσα σε λίγες μέρες. Είχε προηγηθεί ανάλογη διαμαρτυρία στις 22 Φλεβάρη, η οποία αντιμετώπισε την καταστολή και την απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας, στην είσοδο του υπουργείου.

«Συνεχίζουμε ακόμα πιο μαζικά, ακόμα πιο δυναμικά!», τονίζει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και διαβεβαιώνει ότι οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους δεν τρομοκρατούνται από την καταστολή που επιστρατεύουν κυβέρνηση και εργοδότες. «Η τεράστια αλληλεγγύη που δεχτήκαμε μετά το χτύπημα της τελευταίας μας κινητοποίησης από τις δυνάμεις καταστολής μάς δίνει δύναμη και κουράγιο για τη συνέχεια!», προσθέτει.

Καθώς η νέα κινητοποίηση του κλάδου συμπίπτει με την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, το Συνδικάτο καλεί τις εργαζόμενες του κλάδου σε συμμετοχή στον αγώνα και στη διεκδίκηση για τα δικαιώματά τους.

Σήμερα, ενώ ο χρόνος μετράει αντίστροφα για το ξεκίνημα της τουριστικής σεζόν, η κλαδική ΣΣΕ που έχει υπογραφεί για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία δεν έχει ακόμα κηρυχθεί υποχρεωτική από την κυβέρνηση. Στον Επισιτισμό η ΣΣΕ έχει λήξει και δεν έχει ανανεωθεί. Στο μεταξύ, οι εποχικοί εργαζόμενοι καλούνται να επιβιώσουν χωρίς εισόδημα μέχρι την επαναπρόσληψή τους, καθώς λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας μόνο για τρεις μήνες κάθε έτος.

Το Συνδικάτο συνοψίζει το εργασιακό τοπίο στον κλάδο ως εξής: «Οι Συλλογικές Συμβάσεις σε εστίαση και ξενοδοχεία δεν εφαρμόζονται, ενώ υπογράφονται από τους εργοδότες! Τα επιδόματα πολυετίας δεν καταβάλλονται, το εφάπαξ που εξολοκλήρου πληρώνεται από τις εισφορές μας έχει σταματήσει να καταβάλλεται, οι εποχικοί συνάδελφοί μας είναι χωρίς εισόδημα λες και είναι δική τους επιλογή η ανεργία, όσο είναι κλειστές οι εποχικές επιχειρήσεις ή αργούν να προσληφθούν. Στον επισιτισμό, οι βασικοί μισθοί που προκύπτουν από τη Σύμβαση είναι χαμηλότεροι από τον κατώτατο και τα όποια επιδόματα συμψηφίζονται με αυτούς, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία να μη δουν καθόλου αύξηση». Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας «υποδέχονται» με ξύλο και χημικά τους εργαζόμενους, ενώ δεν χάνουν ευκαιρία να εκφράζουν τον θαυμασμό τους για την κερδοφορία και την ανάπτυξη του κλάδου. «Το θαύμα του τουρισμού χτίστηκε στις δικές μας πλάτες και μας πήρε πίσω κατακτήσεις χρόνων», διαπιστώνει το Συνδικάτο.

Το Συνδικάτο διεκδικεί: Υποχρεωτική εφαρμογή των κλαδικών Συμβάσεων. Καταβολή των επιδομάτων προϋπηρεσίας. Επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία. Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όσο διαρκεί η ανεργία. Κανένας συμψηφισμός των επιδομάτων με τον μισθό. Υπογραφή νέας ΣΣΕ στον Επισιτισμό.

Ειδικά για τις εργαζόμενες του κλάδου προτάσσει τα ακόλουθα αιτήματα: Προστασία της μητρότητας. Αδειες κύησης, τοκετού, θηλασμού και μειωμένο ωράριο. Κατάργηση της προϋπόθεσης συμπλήρωσης 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας από τη ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ). Διευκόλυνση βαρδιών για μητέρες μονογονεϊκών οικογενειών. Απαγόρευση απολύσεων έως και 2 χρόνια μετά τον τοκετό. Επαναφορά των ΒΑΕ σε όλες τις ειδικότητες του κλάδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ