Σάββατο 8 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βαλκάνια χωρίς ξένες επεμβάσεις

Συνάντηση Χ. Φλωράκη με τον πρόεδρο του ΣΚΒ, Γ. Παρβάνοφ

Την ανάγκη κοινών πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση να αντιμετωπιστούν οι επεμβάσεις των ξένων ιμπεριαλιστικών κέντρων στα Βαλκάνια, υπογράμμισαν ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης και ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Βουλγαρίας Γ. Παρβάνοφ κατά τη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Πέμπτης στη Σόφια.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κρίσιμη κατάσταση που υπάρχει στην περιοχή, υπήρξε αλληλοενημέρωση για τις θέσεις και τις εκτιμήσεις του κάθε κόμματος και τονίστηκε το γεγονός ότι η κοινή δράση είναι αναγκαία όσο ποτέ. "Σήμερα, στην προσπάθεια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων να επιβάλλουν τη νέα τάξη πραγμάτων στα Βαλκάνια - τόνισε ο Χαρίλαος Φλωράκης - η μόνη απάντηση δεν είναι άλλη από την κοινή δράση των λαϊκών κινημάτων αυτών των χωρών", και συμπλήρωσε με έμφαση: "Μπορεί να έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις στο ένα ή στο άλλο ζήτημα. Αν όμως δε δράσουμε από κοινού θα μας πελεκήσουν".

"Πέρσι - πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο Γ. Παρβάνοφ - έγινε μια συνάντηση αριστερών δυνάμεων και υπήρχε το σύνθημα "τα Βαλκάνια στους βαλκανικούς λαούς"". Στη συνέχεια σημείωσε και επισήμανε, ως ανάγκη, την κοινή δράση γι' αυτό το σκοπό.

Ο Χ. Φλωράκης και ο Βούλγαρος σοσιαλιστής πρόεδρος συνομίλησαν επίσης αρκετή ώρα για την κατάσταση σε Ελλάδα και Βουλγαρία, αντάλλαξαν σχετική ενημέρωση και τόνισαν την ανάγκη της σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών. Επίσης, έγινε αλληλοενημέρωση για την πολιτική και τις θέσεις των δύο κομμάτων.

Ο Γ. Παρβάνοφ αναφέρθηκε στον προεκλογικό αγώνα του κόμματός του και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, δεδομένου ότι είναι πολύ δύσκολη και η κατάσταση του λαού της Βουλγαρίας, αλλά και για το γεγονός ότι το ΒΣΚ βάλλεται από παντού. Μίλησε δε για μεγάλη πίεση που ασκείται στο κόμμα από τις ρεβανσιστικές δεξιές δυνάμεις, αλλά και για προσπάθεια δημιουργίας δήθεν αριστερών δυνάμεων που προσπαθούν να εμφανιστούν ως Ευρωαριστερά και να συρρικνώσουν τη δύναμη των σοσιαλιστών. "Βασικός σκοπός μας τώρα - είπε - είναι να συγκρατήσουμε τον εαυτό μας, ως κόμμα, να μην παραδώσουμε τις ιδέες μας. Η Βουλγαρία περνάει μια βαθιά κρίση πνευματική, κρίση επίσης και ιδεών. Είναι δύσκολο να βρεθούν ιδέες κάτω από τις οποίες θα συσπειρωθεί ο λαός. Σκοπός μας είναι να βάλουμε τις δικές μας ιδέες να σταθούν στα πόδια τους και προς αυτή την κατεύθυνση δίνουμε την προσοχή στην ανάπτυξη των σχέσεων με τους φίλους μας έξω από τη Βουλγαρία, με τα αδελφά κόμματα".

Ο Χ. Φλωράκης ενημέρωσε το συνομιλητή του για την πολιτική, τις θέσεις και τη δράση του ΚΚΕ, για την πείρα που έχει συγκεντρώσει το Κόμμα μέσα από την πολύχρονη ταξική πάλη. Ακόμη υπογράμμισε τη σημασία που έχει να λαμβάνει το κόμμα τη γνώση των συντρόφων που είναι μεγαλύτερης ηλικίας, έχουν ζήσει πολλά και έχουν ατσαλωθεί στους αγώνες. "Να συνδυάζετε τη γνώση των παλιών με τη φλόγα των νέων", είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, με την ευκαιρία της συνάντησης, ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στο ζήτημα του Ζίβκοφ, υπογραμμίζοντας το απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό γεγονός - σύμφωνα με τη γνώμη των Ελλήνων κομμουνιστών - να βρίσκεται υπό περιορισμό. "Ο Ζίβκοφ - είπε - πρόσφερε πολλά στη χώρα σας. Και θα μπορούσε ακόμη να προσφέρει στις δύσκολες στιγμές που περνάτε, γιατί είναι ένας άνθρωπος με μεγάλη γνώση και πείρα. Οι συμβουλές του θα ήταν πολύτιμες. "Ακουγε γέρου συμβουλή και παιδεμένου γνώση" λέει ο ελληνικός λαός. Εμείς στο Κόμμα μας δίνουμε μεγάλη σημασία σ' αυτό, πέραν του ότι είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι, ακόμη και στο πιο μικρό αντιδημοκρατικό μέτρο. Γιατί πολλά πληρώσαμε".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ