Σάββατο 8 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κρατώντας αναμμένους πυρσούς και πλακάτ

Με έναν πρωτότυπο και συνάμα όμορφο τρόπο οι γυναίκες μέλη του Πανδημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Θεσσαλονίκης κάλεσαν χτες τις γυναίκες της πόλης σε αγωνιστικό διεκδικητικό γιορτασμό της σημερινής μέρας. Διαμήνυσαν πως άλλοτε οι γυναίκες αγωνίζονταν με οδηγό τους την ελπίδα, ενώ σήμερα βλέπουν τις ελπίδες τους να χάνονται, πως άλλοτε οι γυναίκες κέρδιζαν μικρές ή μεγάλες νίκες με προοπτική, ενώ σήμερα βιώνουν τη ματαίωση των ίδιων τους των αγώνων και ξεκαθάρισαν πως δεν μπορούν να επιτρέψουν το αύριο να είναι χειρότερο από το σήμερα και το χτες.

Δεκάδες γυναίκες συγκεντρώθηκαν στο χώρο της Καμάρας, κρατώντας αναμμένους πυρσούς και πλακάτ. Ορισμένες από αυτές φορώντας άσπρα προσωπεία σχημάτισαν έναν κύκλο και σαν χορός αρχαίας τραγωδίας παρουσίασαν τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα των γυναικών. Η Κυρά σε ένα διάλογο με το χορό έλεγε: "Δουλιά να βρεις δεν το μπορείς. Γιατρό σαν θες δεν έχεις, αφού δεν έχεις δουλιά, ένσημα κολλημένα και τα παιδιά αγράμματα και κείνα θα μας μείνουν, αφού πεινούν οι δάσκαλοι και τα σχολειά μας κλείνουν. Αυτά δώρα δεν είναι των θεών, έργα είναι των ανθρώπων... Απ' τις Βρυξέλλες ήρθανε θαρρώ πιο πριν κι όλα γραμμένα...".

Το θεατρικό που έγραψαν οι ίδιες οι γυναίκες κυλούσε και παρέσερνε όλο και περισσότερους περαστικούς άνδρες και γυναίκες. Σε άλλο σημείο του έργου οι γυναίκες διαδραμάτισαν και τα τεκταινόμενα στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη: "Και δε με νοιάζει η βολή, η ξάπλα, το χουζούρι, με νοιάζει για το αύριο που τώρα μαγειρεύουν και που φαντάζει σαν σκιά, γκρίζα μες στο σκοτάδι, σ' αυτή την πόλη που όλοι τους Πρωτεύουσα τη λένε. Πρωτεύουσα γι' αυτό το χρόνο μοναχά και τρώνε και γλεντάνε κι ούτε τα μάτια ρίχνουνε σε κείνους που πεινάνε, ασπίδες φόρεσαν στ' αυτιά να μην ενοχληθούνε".

Οι γυναίκες κατέβηκαν στο δρόμο και με πορεία κατευθύνθηκαν από την Εγνατία στην Αγίας Σοφίας, για να παρουσιάσουν και πάλι το θεατρικό. Τελευταίος σταθμός η Αριστοτέλους. Οπου κι αν στάθηκαν, συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των ομοφύλων τους. Μίλησαν μαζί τους και τους μοίρασαν το έντυπο ενημερωτικό υλικό του Συλλόγου και της ΟΓΕ.

  • Η 8η του Μάρτη είναι μέρα αγώνων και διεκδικήσεων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Ν. Σερρών και καλεί τις γυναίκες του νομού να αγωνιστούν για πλήρη και σταθερή εργασία, για ασφάλιση και κονδύλια για την παιδεία και την υγεία. Μάλιστα σημειώνει: "Η πάλη για την ισοτιμία και τα δικαιώματα της γυναίκας είναι πάλη κατά των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού, κατά της αντιλαϊκής πολιτικής των φορέων της".
  • Ανακοινώσεις για τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας εξέδωσαν επίσης το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η Γραμματεία Γυναικών του ΕΚΘ, με τις οποίες καλούν τις γυναίκες και όλους τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για το δικαίωμα στην πλήρη εργασία, για την εφαρμογή της ισότητας στην πράξη και δηλώνουν την αντίθεσή τους στην πλήρη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ