Σάββατο 8 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΩΣΙΑ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Θύμισες παλιές...

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Η 8η του Μάρτη είναι η Παγκόσμια Μέρα για τη Γυναίκα. Κάθε χρόνο οι γυναίκες της Σοβιετικής Ενωσης υποδέχονταν αυτή τη μέρα με ιδιαίτερη χαρά, με επιτυχίες στη δουλιά, στην οικογενειακή και κοινωνική ζωή τους. Αλλά στη σοβιετική εποχή, στη Ρωσία, με το πέρασμα των χρόνων, είχε κάπως ξεχαστεί πως αυτή η γιορτή συνδέεται με την πάλη των εργαζόμενων γυναικών για τα δικαιώματά τους. Τώρα, που η παλινόρθωση του καπιταλισμού στη χώρα πλήττει κυρίως τον γυναικείο πληθυσμό, ξαναθυμούνται τα ιστορικά γεγονότα. Ετσι, στις βιομηχανικές περιοχές της Ρωσίας, Τιουμέν και Τσελιάμπινσκ το 52% των ανέργων είναι γυναίκες. Στις περιοχές Σβερντλόφσκ και Κέμεροβο το 56%, στο Ιρκούτσκ το 60%. Ολα τα ρεκόρ καταρρίπτει η περιοχή Αλτάι, όπου η ανεργία στις γυναίκες φτάνει το 64%. Η ίδια περίπου κατάσταση επικρατεί σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας.

Οι γυναίκες, όμως, είναι και φύλακες της οικογενειακής εστίας και συνεχιστές του ανθρώπινου γένους. Οι γιελτσινικές "μεταρρυθμίσεις" έπληξαν βαριά τις τύχες των γυναικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, για κοινωνικούς λόγους το 40% των γυναικών αρνείται να κάνει παιδιά. Από το 1991 ως το 1996 η γεννητικότητα έπεσε κατά 23,2%, δηλαδή γεννήθηκαν γύρω στα 4.000.000 λιγότερα άτομα. Πρόκειται για γενοκτονία από μέρους του γιελτσινικού καθεστώτος. Το 1996 το επίπεδο της βρεφικής θνησιμότητας ήταν 17 παιδιά στα 1.000, ενώ κατά 10% αυξήθηκε ο αριθμός των αποβολών. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι μόνο το 6,5% των αγοριών και κοριτσιών είναι εντελώς υγιείς, ενώ το 70% υποφέρουν από διάφορες χρόνιες ασθένειες. Η χώρα δικαιωματικά ήταν περήφανη για τους κρατικούς παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς. Και δεν ήταν αρκετοί. Το ΚΚΣΕ ζητούσε να "οικοδομηθούν περισσότερα παιδικά προσχολικά ιδρύματα". Τώρα η εικόνα είναι διαφορετική. Ενώ το 1990 στους σταθμούς αυτούς πήγαιναν πάνω από 9.000.000 παιδιά, το 1996 περίπου 5.000.000 παιδιά. Σε πολλά μέρη οι σταθμοί κλείνουν, διότι οι επιχειρήσεις, που καταστράφηκαν από τις "μεταρρυθμίσεις", δεν μπορούν πλέον να τους συντηρούν, ενώ οι άμοιροι γονείς τους δεν είναι σε θέση να πληρώσουν για την εκεί παραμονή των παιδιών τους. Γι' αυτό και αυξάνει ο αριθμός των παιδιών που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και παρασύρονται σε εγκληματικές ενέργειες. Από το 1991 η συνολική θνησιμότητα αυξήθηκε στη χώρα κατά 31,6%.

Οι εργαζόμενες γυναίκες της Ρωσίας, στο κάλεσμα των συνδικάτων, θα κατέβουν στις 27 Μάρτη στη γενική πανρωσική απεργία για να εκφράσουν την έντονη διαμαρτυρία τους κατά της αντιλαϊκής κοινωνικοοικονομικής πολιτικής των σημερινών κυβερνώντων. Ο Γιέλτσιν είναι, όμως, αισιόδοξος. Και αυτό, γιατί ο υπουργός Εσωτερικών Ανατόλι Κουλικόφ δήλωσε προχτές στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελεύθερων Συνδικάτων Μιχαήλ Σμακόφ: "Στη Ρωσία δε θα επαναληφθεί η αλβανική παραλλαγή".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ