Σάββατο 8 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Οταν η ασυνέπεια βαφτίζεται... έργο

Για το Εθνικό Κτηματολόγιο έχουμε γράψει αρκετές φορές κι έχουμε υποστηρίξει ότι δε θα εφαρμοστεί ΠΟΤΕ. Τουλάχιστον, όσο θα είναι πλειοψηφία το σοσιαλνεοφιλελεύθερο μπλοκ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Ενα βαθιά συντηρητικό (και πολύ συχνά αντιδραστικό) μπλοκ με εξαρτήσεις, δεσμεύσεις, κοντόθωρη πολιτική και με μόνο ενδιαφέρον τον "μπεζαχτά" μέσω του κράτους. Τις προάλλες βγήκε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ με χάρτες και διαγράμματα, για να μας πει τι; Οτι όλα βαίνουν καλώς. Την ίδια στιγμή από τα 52 δισεκ. που θα παίρναμε από το Β Πακέτο Ντελόρ έχουν απορροφηθεί μόνο τα 4!! Κι είναι βέβαιο ότι ένα χρόνο πριν τις εκλογές θα (ξανα)-παγώσουν όλες οι διαδικασίες. Πελατειακές σχέσεις γαρ. Χάρη σ' αυτές υπάρχει, στηρίζεται και αλληλοτροφοδοτείται το άθλιο δικομματικό σύστημα (που μάλλον είναι μονοκομματικό με δυο αποχρώσεις). Οσο για τις ανοησίες κάποιων παρατρεχάμενων περί "Ααριστεράς της πράξης" σίγουρα είναι χρήσιμες. Για να γελάμε. Ας μην ξεχνάμε ότι το Μεσαίωνα όλοι οι αυτοκράτορες είχαν τους γελωτοποιούς τους. Κοντά στους αυλικούς μάς δίνεται και μας η δυνατότητα για λίγη διασκέδαση.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ

- - - - - - - - - - - - - -

Γενέθλια

Δεκαπέντε χρόνια έκλεισε η Ορνιθολογική Εταιρεία και το γλέντησε με πάρτι την Τσικνοπέμπτη. Από μας πολλές ευχές για μακροβιότητα και δράση με το ίδιο κέφι και μεράκι που διακρίνει τα μέλη της...

Τα φτερουγίσματα

Στις 21 του Μάρτη θα αρχίσει να προβάλλεται η ταινία της Κάρολ Μπάλαρντ, που περιγράφει με μοναδικό τρόπο το φαινόμενο της μετανάστευσης και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα πουλιά σ' αυτό το μεγάλο και επικίνδυνο ταξίδι. Μέσα από μια τρυφερή ιστορία προσπαθεί να μυήσει τον θεατή στην προστασία των πουλιών και να τον ευαισθητοποιήσει, έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Η συνέχεια στη μεγάλη οθόνη.

Πυρηνικά απόβλητα

Η μεταφορά επικίνδυνων φορτίων από τη Γαλλία και η συγκέντρωση των εγχώριων απόβλητων ξεσήκωσαν χιλιάδες αντιπυρηνικούς διαδηλωτές στη Γερμανία, που συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις καταστολής που έφτασαν τις 32.000. Πολλοί θυμήθηκαν την εποχή που το Πράσινο Κίνημα στη χώρα αυτή ήταν από τα πιο ριζοσπαστικά και αντιεξουσιαστικά τμήματα της χώρας. Σήμερα οι συμμαχίες της ηγεσίας με τους σοσιαλδημοκράτες και η αποχώρηση πολλών στελεχών το έχουν απονευρώσει. Ομως, υπάρχει μια μαγιά πολιτών που δεν έχασε τα αντανακλαστικά της όπως φαίνεται. Κάτι είναι κι αυτό.

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

- - - - - - - - - - - - - - - - - -

Χαρούμενες οικογένειες, Αλαν και Τζάνετ Αλμπεργκ, εκδ. ΝΕΦΕΛΗ

Η Τζάνετ και ο Αλαν Αλμπεργκ έζησαν και δούλεψαν μαζί για χρόνια μέχρι το θάνατο της δεύτερης πριν από λίγο καιρό. Αχώριστοι. Αυτός παραμυθάς. Αυτή εικονογράφος. Η τέλεια χημεία. Στα βιβλία τους συχνά πρωταγωνιστούν οι ίδιοι, όπως και τα αγαπημένα τους πρόσωπα, το σπίτι τους οι φίλοι τους κτλ. Οι χαρούμενες οικογένειες (Ο κύριος Κόσμο ο μάγος, Η κυρία Παραπατά η σερβιτόρα, Το καθαριστήριο της κυρίας Σαπουνάδα, Η κυρία Τάπα η υδραυλικός) βασίζονται στην αγάπη και τον αλληλοσεβασμό. Τα μέλη είναι ισότιμα και οι μητέρες αναλαμβάνουν τον κύριο ρόλο συνήθως. Είναι περισσότερο επινοητικές, εφευρετικές και χαριτωμένες. Ωστόσο, παραμένουν θηλυκές με τα χαρακτηριστικά του φύλου τους τονισμένα. Τρυφερές και μητρικές καλές μαγείρισσες και ειδικές στην ανθοκομική. Η παιδική ηλικία είναι για τους δημιουργούς της ο ιδανικός τόπος, χώρος ομορφιάς και φαντασίας, γεμάτος παράδοξα. Ο παιδαγωγικός τους ρόλος προκύπτει έμμεσα και υπαινικτικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ