ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο εδώλιο 13 βιομηχανίες για τη μόλυνση της Κορώνειας

Οι ιδιοκτήτες 13 εργοστασίων της περιοχής Λαγκαδά, που με τα απόβλητα των βιομηχανιών τους μολύνουν τη λίμνη της Κορώνειας και τον υδροφόρο ορίζοντα της γύρω περιοχής, κάθονται αύριο στο εδώλιο του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης μετά από αυτεπάγγελτη δίωξη της Εισαγγελίας.

Η λίμνη της Κορώνειας έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ένας βούρκος με χιλιάδες θανάτους ψαριών και πουλιών. Η μόλυνση και ανατροπή του ισοζυγίου του υδροφόρου ορίζοντα οδηγεί στην ερημοποίηση της περιοχής, ενώ 500 αλιείς έχουν μείνει χωρίς εργασία. Στην περιοχή λειτουργούν 20 εργοστάσια, κυρίως βαφεία, που μαζί με το Δήμο Λαγκαδά διοχετεύουν στη λίμνη κάθε μέρα περίπου 25.000 κυβικά μέτρα βεβαρημένα λύματα. Από αυτά τα εργοστάσια, σχεδόν τα μισά λειτουργούν χωρίς άδεια, αλλά και τα υπόλοιπα που έχουν, δεν ελέγχονται. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ευρύτερης Περιοχής Λαγκαδά (ΣΠΠΕΠΛ), χορηγούνται άδειες επεκτάσεως σε παράνομες βιομηχανίες "μη λογαριάζοντας κανέναν και συμμετέχοντας έτσι στην καταστροφή του περιβάλλοντος που έχει απομείνει". Στη 10ετία του '70 τα νερά είχαν χαρακτηριστεί πόσιμα, τώρα απαγορεύεται να χρησιμοποιηθούν ακόμη και για άρδευση. Ωστόσο, συνεχίζεται το πότισμα με μολυσμένο νερό δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων με λαχανικά και άλλες καλλιέργειες.

Σε υπόμνημά του την 4/11/96 ο ΣΠΠΕΠΛ - παραλήπτης υπήρξε και η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης - ανέφερε μεταξύ άλλων: "Η μόλυνση σε έδαφος και υδροφόρο ορίζοντα, η ανατροπή του ισοζυγίου του υδροφόρου ορίζοντα, η δυσοσμία είναι μερικά στοιχεία που συνηγορούν στο γεγονός, ότι ο καρκίνος θερίζει τα τελευταία χρόνια τους κατοίκους της περιοχής... Οι θεσμικοί και κοινωνικοί φορείς, τα σωματεία των εργαζομένων, καθώς και οι οργανώσεις των αγροτών, ας λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους τη μη αναστρέψιμη διαμορφωθείσα κατάσταση αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους, γιατί με μαθηματική ακρίβεια σε λίγο καιρό θα βρεθούμε άνεργοι μπροστά σε ένα μολυσμένο και χωρίς νερά σεληνιακό τοπίο".

Επίσης στο υπόμνημα απαριθμούνταν μια σειρά αποφάσεις της Νομαρχίας, οδηγίες της ΕΕ που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και διεθνείς συμβάσεις, οι οποίες όμως δεν εφαρμόζονται.

"Ο Σύλλογός μας άρχισε δικαστικό αγώνα, γίνονται ανακρίσεις ως προς το μέτρο της ευθύνης στους προϊσταμένους και τους υπαλλήλους των υπηρεσιών που εμπλέκονται με τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής, γιατί δεν εφαρμόζεται η ελληνική νομοθεσία και η Συνθήκη Ραμσάρ", λέει ο πρόεδρος του ΣΠΠΕΠΛ, Χρ. Χατζηπαραδείσης. "Η νομοθεσία υπάρχει, κανείς όμως δεν τολμάει να την εφαρμόσει. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι υπήρχε απόφαση ασφαλιστικών μέτρων του δικαστηρίου, που κήρυττε παράνομες όλες τις γεωτρήσεις συγκεκριμένης βιομηχανίας και δυστυχώς οι υπηρεσίες δεν μπόρεσαν να σφραγίσουν αυτές τις γεωτρήσεις".

Οι νόμοι και οι αποφάσεις των υπηρεσιών εκδίδονται στην περιοχή αυτή για να καταπατούνται. Μια μεγάλη βιομηχανία, η "ΜΑΞΙΜ", έχοντας μάλιστα την κάλυψη της Αστυνομίας στις ενέργειές της, έθεσε αυτές τις μέρες σε λειτουργία μία παράνομη γεώτρηση, που βρίσκεται 3 χιλιόμετρα μακριά από το εργοστάσιο.

"Δόθηκε από το "παράθυρο" της Νομαρχίας η άδεια γεώτρησης στη βιομηχανία αυτή", δηλώνει ο Χρ. Χατζηπαραδείσης. "Υπήρχαν όμως περιοριστικοί όροι που έλεγαν για παράδειγμα ότι σε καμιά περίπτωση δε θα σκάψει η βιομηχανία για να μεταφέρει με αγωγούς τα νερά της γεώτρησης, αν προηγουμένως δε γίνουν τα έργα βιολογικού καθαρισμού. Μάλιστα, ορίζονταν με σαφήνεια πως η βιομηχανία θα έπρεπε να πάρει βεβαίωση από την αρμόδια υπηρεσία διεύθυνσης περιβάλλοντος ότι τα λύματα που βγαίνουν από το βιολογικό καθαρισμό είναι τα ενδεδειγμένα, πληρούν δηλαδή τις προδιαγραφές του νόμου. Φυσικά, τέτοιες βεβαιώσεις δεν υπήρξαν. Αντί γι' αυτό η παραπάνω βιομηχανία πήρε δύο άδειες από τους προέδρους των Κοινοτήτων Δρυμού και Ηρακλείου, χωρίς αυτές να είναι πρωτοκολλημένες και χωρίς να γνωρίζουν το παραμικρό τα Κοινοτικά Συμβούλια, όπως ορίζει ο νόμος. Στο Ηράκλειο, η ΜΑΞΙΜ έσκαψε και δημιουργήθηκαν σοβαρά επεισόδια όταν οι κάτοικοι πρόβαλαν αντίσταση στις παράνομες ενέργειες της βιομηχανίας".

Να σημειώσουμε ότι στο Δρυμό υπάρχει μεγάλος αναβρασμός και αγανάκτηση από τη μεριά των κατοίκων οι οποίοι βλέπουν την πολιτεία να καλύπτει, όταν δε συνεργεί στην καταστροφή του περιβάλλοντος, που καθημερινά και με ασύδοτο τρόπο κάνουν οι βιομήχανοι.

Α. Ν.

ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ
Φταίει περισσότερο ο ... τόπος

Γεμάτα "ήξεις αφήξεις" ως προς τα αίτια και τις ευθύνες της κατάρρευσης των κτιρίων, που στοίχισαν τη ζωή σε 26 ανθρώπους κατά τους σεισμούς της 15ης Ιούνη 1995, είναι τα δύο πορίσματα των ειδικών επιστημόνων

Ελάχιστα διαφωτιστικά για τα αίτια και τις ευθύνες της κατάρρευσης των δύο κτιρίων, κατά τη διάρκεια του σεισμού του Αιγίου στις 15 Ιούνη 1995, είναι τα δύο πορίσματα των ειδικών επιστημόνων που κατατέθηκαν, μετά από 21 μήνες, στο ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ κοινοποιήθηκαν και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αιγίου.

Οπως είναι γνωστό, ο τραγικός απολογισμός της κατάρρευσης των δύο κτιρίων ήταν 26 συνολικά νεκροί (16 στην πολυκατοικία που βρισκόταν επί της οδού Δεσποτοπούλου και 10 στο ξενοδοχείο "ΕΛΙΚΗ" στην περιοχή Βαλιμήτικα).Σύμφωνα, λοιπόν, με τα πορίσματα των επιστημόνων προκύπτουν γενικώς τα εξής γενικά συμπεράσματα: Οτι ναι μεν υπήρχαν ορισμένες "κακοτεχνίες" των κατασκευαστών, όπως ανεπάρκεια στον οπλισμό των δύο κτιρίων κ.ά. όμως από την άλλη, το βάρος για την κατάρρευση πέφτει στη σημαντική ενίσχυση - όπως τονίζεται - τοπική σεισμική δράση, η οποία τουλάχιστον για την πολυκατοικία ήταν μεγαλύτερη κατά 47%. Επίσης, ενώ επισημαίνονται διάφοροι κακοί υπολογισμοί ως προς τις παραδοχές των μελετών, στη συνέχεια γίνεται σαφώς προσπάθεια η εντύπωση αυτή να αμβλυνθεί σημαντικά, αφού αναφέρεται ότι οι μελέτες στηρίχτηκαν και καλύπτονται πλήρως από τους υπάρχοντες τότε αντισεισμικούς κανονισμούς.

Ειδικότερα για την πολυκατοικία της οδού Δεσποτοπούλου το πόρισμα επισημαίνει μεταξύ των άλλων:

  • Σε γενικές γραμμές διαπιστώθηκε ότι έχει εφαρμοστεί η μελέτη, πλην μερικών μεμονωμένων περιπτώσεων, όπου υπάρχουν μικρές σχετικά αποκλίσεις. Επίσης αναφέρει ότι: Δεν έχει γίνει γενική εκσκαφή, αλλά μεμονωμένη για κάθε πέδιλο, με συνέπεια να εμφανίζονται ανισοσταθμίες στη θεμελίωση. Στα πέδιλα δεν έχουν κατασκευαστεί οι συνδετήριοι δοκοί που υπάρχουν στη μελέτη. Τα υπόγεια ήταν διαρρυθμισμένα σε κατοικίες. Το τμήμα που κατέρρευσε έχει ένα επιπλέον υπόγειο και συνεπώς διαφορετική στάθμη θεμελίωσης. Το υπόγειο στο τμήμα που δεν κατέρρευσε στη νότια πλευρά του έχει τοιχίο, ενώ δεν υπάρχει αντίστοιχο στο τμήμα που κατέρρευσε.
  • Από την αποτύπωση των θεμελίων η επιτροπή πιθανολογεί μικρή στροφή και μετατόπιση των πεδίλων σε σχέση με τα σχέδια της οικοδομικής άδειας, ενώ από την άλλη στα συμπεράσματα αναφέρεται ότι με "βάση τις γεωτεχνικές μελέτες και έρευνες η κατάρρευση δεν μπορεί να αποδοθεί στις συνθήκες και στο έδαφος θεμελίωσης".
  • Ακόμη διαπιστώνεται ότι στην πολυκατοικία δεν είχαν κατασκευαστεί οι δοκοί σύνδεσης των πεδίλων που προβλέπονται στο αντίστοιχο σχέδιο της μελέτης και ότι πολλά από τα υποστυλώματα του τμήματος που κατέρρευσε εμφανίζουν σημαντική ανεπάρκεια οπλισμών (σιδήρου).

Παρ' όλα αυτά όλα φαίνεται στη συνέχεια να δικαιολογούνται και από τη σημαντική ενίσχυση της σεισμικής δράσης στη θέση του κτιρίου (μεγαλύτερη κατά 47% από εκείνη που μετρήθηκε στο παρακείμενο κτίριο του ΟΤΕ) αλλά και από το γεγονός ότι οι ισχύοντες τότε αντισεισμικοί κανονισμοί δεν προέβλεπαν κάποια επιπλέον ενίσχυση του κτιρίου...

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με το πόρισμα, για την κατάρρευση φταίει περισσότερο η θέση του κτιρίου και σχεδόν ανεπαίσθητα οι διάφορες κακοτεχνίες.

Λίγο - πολύ οι ίδιες περίπου διαπιστώσεις γίνονται και για τα αίτια της κατάρρευσης της μιας από τις τρεις πτέρυγες του ξενοδοχείου "ΕΛΙΚΗ".

Πάντως, πέρα από τα πολλά "ήξεις αφήξεις" και των δύο πορισμάτων, θα πρέπει να προσθέσουμε ότι επί της ουσίας πολύ λίγη σημασία έχουν, αφού τυχόν καταλογισμός ευθυνών στους κατασκευαστές δεν πρόκειται να έχει κάποιο αποτέλεσμα μια και τα αδικήματα έχουν ήδη παραγραφεί...

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τρομοκρατία "νονών" στην Ανω Πόλη

Τις γκανγκστερικές μεθόδους ορισμένων "νονών", οι οποίοι κάτω από την αδιαφορία και ολιγωρία της πολιτείας και των οργάνων της θέλουν να επιβάλουν τα άνομα συμφέροντά τους, αδιαφορώντας για τη ζημιά που προκαλούν στον ιστορικό και προστατευόμενο οικισμό της Ανω Πόλης, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Κατοίκων της Ανω Πόλης. Μετά από μια σειρά απειλές κατά της ζωής και της ακεραιότητάς τους, που έχουν δεχτεί τα μέλη του συλλόγου, το Σάββατο το βράδυ "άγνωστοι" περιέλουσαν με λαδομπογιά το αυτοκίνητο του γραμματέα του συλλόγου, Οδ. Παπαϊωάννου.

"Ο σύλλογός μας με αποτροπιασμό και αγανάκτηση καταγγέλλει την επίθεση που δέχτηκε ο γραμματέας του συλλόγου από ανθρώπους του υποκόσμου, των οποίων τα συμφέροντα έχουν θιγεί. Καταγγέλλουμε και την αδιαφορία της πολιτείας, των φορέων και των οργάνων της, διότι παρ' όλες τις διαμαρτυρίες και τις προειδοποιήσεις μας ότι στην Ανω Πόλη επικρατεί το κράτος του ζόφου, δεν έπραξαν τίποτε ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα στην περιοχή και να ληφθεί πρόνοια για την προστασία μας", τονίζεται στην ανακοίνωση του συλλόγου.

Γιατί ακριβώς οι παράνομοι στρέφονται και μάλιστα με μένος εναντίον του συλλόγου;

Με ένα γραφείο αρμόδιο για την Ανω Πόλη στο ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο δεν έχει ολοκληρωμένη νομική υπόσταση αρμοδιοτήτων και με ελλιπή στελέχωση, είναι αδύνατος ο έλεγχος των οικοδομικών υπερβάσεων και παρανομιών στην περιοχή, με αποτέλεσμα ο ρόλος αυτός να ζητείται από το σύλλογο. Επίσης, μια επιτροπή του δήμου, αρμόδια να εκδίδει άδειες υγειονομικού ενδιαφέροντος, θεωρεί ότι ο ρόλος της εξαντλείται μέχρι την έκδοση της άδειας και μόνο. Η επιτροπή αυτή στην πράξη μεταφέρει τον έλεγχο λειτουργίας τέτοιων καταστημάτων δίχως άδεια στο σύλλογο, απαιτώντας μάλιστα από αυτόν να προβαίνει στις συγκεκριμένες καταγγελίες. Να σημειωθεί ότι οι επεμβάσεις της Αστυνομίας εξαντλούνται σε απλές φιλικές συστάσεις προς τους παρανομούντες.

Στην ανακοίνωσή του ο σύλλογος προσθέτει ότι τα φαινόμενα αυτά τα κατήγγειλε, αποστέλλοντας μάλιστα πλήρη φάκελο στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, χωρίς όμως αυτός να εκδηλώσει κάποιο ενδιαφέρον. Ο σύλλογος ζητάει να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για τη διοικητική αποκέντρωση η ίδρυση Γραφείου Ανω Πόλης, όπως εκείνο της Πλάκας, και να αναλάβει ο υπουργός όλα εκείνα τα μέτρα που εξήγγειλε για την εξυγίανση της Πλάκας και για την Ανω Πόλη. Επίσης, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Νομαρχία θα πρέπει να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους τόσο για τον έλεγχο της περιοχής, καθώς και τον έλεγχο των υπηρεσιών για την πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τους.

Μειοδότης για τη σήραγγα του Αχελώου

Αναδείχτηκε τελικά χτες, μετά από διαδικασία που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο, ο μειοδότης που θα αναλάβει να κατασκευάσει τη σήραγγα εκτροπής του Αχελώου ποταμού προς τη Θεσσαλία.

Μειοδότης είναι η ιταλοελληνική κοινοπραξία που αποτελείται από τις τεχνικές εταιρίες IMPREGILO SpA, ΓΝΩΜΩΝ ΑΕ και ΤΕΓΚ ΑΕ που προσέφερε έκπτωση 43,85%. Η συγκεκριμένη κοινοπραξία, δηλαδή, προσφέρεται να κατασκευάσει το έργο που είχε προεκτιμώμενο προϋπολογισμό από την υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ 35 δισ. δρχ. με 18.355.447.389 δρχ., στα οποία περιλαμβάνεται και ένα εργολαβικό κέρδος 18%.

Να σημειώσουμε ότι στο διαγωνισμό που προκηρύχτηκε στις 19 Μάρτη 1996, έλαβαν αρχικά μέρος 15 κοινοπραξίες τεχνικών εταιριών, από τις οποίες αποκλείστηκαν δύο για τυπικούς λόγους. Στη συνέχεια αξιολογήθηκαν οι τεχνικές προσφορές των υπολοίπων 13 κοινοπραξιών και, ύστερα από την εκδίκαση αρκετών ενστάσεων και αντιρρήσεων, έγιναν αποδεκτές μόλις την περασμένη βδομάδα οι λύσεις μόνο των έξι, των οποίων άνοιξαν χτες οι οικονομικές προσφορές και είχαμε το προαναφερόμενο αποτέλεσμα με την ανάδειξη του μειοδότη.

Αν όλα πάνε καλά, αυτή τη φορά η κατασκευή του έργου θα ξεκινήσει αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης (ίσως και μέσα στο μήνα) και θα ολοκληρωθεί ύστερα από 4 χρόνια.

Κάποτε... ήταν το ξενοδοχείο "ΕΛΙΚΗ"

Η πολυκατοικία στην οδό Δεσποτοπούλου

Κι όμως, δεν υπάρχει ζωή...

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ