ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Κυβερνητικά "μαγειρεία" για τον προϋπολογισμό

Στο επίκεντρο και πάλι το ενδεχόμενο λήψης ...συμπληρωματικών μέτρων

Εντείνονται οι διεργασίες στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της λήψης ...συμπληρωματικών αντιλαϊκών μέτρων, καθώς θεωρείται πλέον σχεδόν σίγουρο ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί με το φετινό προϋπολογισμό ιδιαίτερα στο σκέλος των εσόδων δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν. Σ' αυτά τα πλαίσια και δεδομένου ότι από αρμόδια στελέχη των οικονομικών υπουργείων, θεωρείται αναγκαία στο όνομα της εκπλήρωσης των όρων του προγράμματος "σύγκλισης", η με οποιονδήποτε τρόπο επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού, μελετώνται μέτρα τόσο στην κατεύθυνση εξεύρεσης νέων πόρων για την αύξηση των εσόδων, όσο και περαιτέρω περιορισμού των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος, προωθούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, με ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες - βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας - συγχώνευσης και κατάργησης μιας σειράς φορέων του δημοσίου, σύστασης ανωνύμων εταιριών που θα ελέγχουν τους προϋπολογισμούς των διαφόρων φορέων του δημοσίου, η ανάθεση της αρμοδιότητας της πληρωμής των μισθών και στη συνέχεια και των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων σε τράπεζες και γενικότερα μέτρα που θα ενισχύσουν την παρουσία ιδιωτών σε φορείς του δημοσίου.

Οπως είχε πρωτογράψει ο "Ρ" στις 25 - 2 - 1997, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο κατάρτισης ακόμα και συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 1997, στις επαφές που είχε με το κλιμάκιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) το οποίο είχε χαρακτηρίσει "υπεραισιόδοξο" το στόχο για ετήσιο ρυθμό αύξησης των εσόδων κατά 15,6% του φετινού προϋπολογισμού. Αρμόδια επί του θέματος στελέχη, εκτιμούν ότι με τα σημερινά δεδομένα τα έσοδα του δημοσίου δεν είναι δυνατόν να παρουσιάσουν αύξηση μεγαλύτερη του 12%!

Συγχωνεύσεις - καταργήσεις

Στον τομέα της λεγόμενης παραπέρα συρρίκνωσης των κρατικών δαπανών, ξεκίνησε ήδη μία πρώτη καταγραφή μιας σειράς φορέων του δημοσίου που βάσει των διατάξεων του νόμου για τον "περιορισμό και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κρατικών δαπανών" που πρόσφατα ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία, οδεύουν προς κατάργηση ή συγχώνευση. Λόγος γίνεται για την επανεξέταση του ρόλου που ασκούν 6.000 φορείς (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου), με το πρόσχημα ότι το έργο τους έχει ολοκληρωθεί ή ότι ο σκοπός για τον οποίο συστάθηκαν στο παρελθόν έχει πάψει να υφίσταται. Η σχετική Διαρκής Γνωμοδοτική Επιτροπή Φορέων Δημοσίου που έχει αναλάβει την παραπάνω αρμοδιότητα έχει ήδη συσταθεί και έχει πάρει εντολή από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να έχει ένα πρώτο πακέτο προτάσεων μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι. Σύμφωνα με τις διατάξεις του ίδιου νόμου, το πλεονάζον προσωπικό των δημοσίων φορέων που καταργούνται ή συγχωνεύονται, μετατάσσεται σε άλλες υπηρεσίες ή φορείς με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών ή Οικονομικών.

Εργο της παραπάνω Επιτροπής είναι επίσης η υποβολή προτάσεων στους συναρμόδιους υπουργούς για τη σύσταση νέων Νομικών Προσώπων Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου, ή Ανωνύμων Εταιριών που εποπτεύονται αμέσως ή εμμέσως από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Στόχος της κίνησης σύστασης ΑΕ φέρεται να είναι η εμφάνιση τεχνητής μείωσης του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης - η οποία δε θα αντιστοιχεί στην πραγματικότητα - προκειμένου η κυβέρνηση να προσεγγίσει πιο εύκολα τα κριτήρια της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Βέβαια, το ζήτημα είναι κατά πόσο η συγκεκριμένη κίνηση θα εμπεριέχει τις ασφαλιστικές εκείνες δικλίδες που δε θα επιτρέπουν τη συμμετοχή ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο της κάθε Ανώνυμης Εταιρίας.

Μισθοδοσία δημοσίων υπαλλήλων

Στο ίδιο πνεύμα, συρρίκνωσης δραστηριοτήτων του δημόσιου τομέα, προωθούνται και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στο επόμενο δίμηνο οι διαδικασίες για την καταβολή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων μέσω τραπεζών. Η ίδια διαδικασία θα προωθηθεί σταδιακά και για την καταβολή των συντάξεων του δημοσίου. Οπως έχει ήδη αποκαλύψει ο "Ρ", είναι έτοιμη και η σχετική σύμβαση υπουργείου Οικονομικών - Τραπεζών, μια σύμβαση που γεννά πολλά ερωτηματικά για το πριεχόμενό της. Αρμόδια επί του θέματος στελέχη ισχυρίζονται ότι με τη συγκεκριμένη κίνηση το ελληνικό δημόσιο θα αποκομίσει ποσά δεκάδων δισεκατομμυρίων δραχμών, ωστόσο είναι σίγουρο ότι οι περισσότερο κερδισμένες από αυτή την ιστορία θα είναι οι τράπεζες που θα έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλεύονται όπως αυτές κρίνουν σκόπιμο τεράστια ποσά του δημοσίου.

Τέλος, με το πρόσχημα ότι επικρατεί χαώδης κατάσταση στην τήρηση λογιστικών καταστάσεων σε φορείς του δημοσίου και ιδιαίτερα στα κρατικά νοσοκομεία, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζεται να αναθέσει σε ιδιώτες εμπειρογνώμονες σε συνεργασία με ελληνικό οικονομικό πανεπιστήμιο τη μελέτη και το στήσιμο λογιστικών προγραμμάτων για δημόσιους φορείς κατά τα πρότυπα αντίστοιχων ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Β. Μ.

Διπλή εισβολή της πολυεθνικής VIRGIN

Την καθιέρωση εσωτερικών δρομολογίων και την ίδρυση - παρανόμου εν πολλοίς - ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην Υδρα ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της πολυεθνικής

Ολομέτωπη επίθεση ετοιμάζεται να εξαπολύσει στη χώρα o γνωστός αγγλικός όμιλος επιχειρήσεων "VIRGIN", εκμεταλλευόμενος τους κανόνες της "ελεύθερης αγοράς" και την πολιτική του "γιες μεν" που ακολουθεί η κυβέρνηση στις αξιώσεις του ξένου κεφαλαίου. Στα πλαίσια αυτά, ο ιδιοκτήτης του ομίλου, μεγιστάνας Ρίτσαρντ Μπράνσον, ανακοίνωσε χτες την πρόθεσή του να εμμείνει στη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας στην Υδρα και να επεκτείνει τα δρομολόγια της αεροπορικής του εταιρίας και σε εσωτερικές γραμμές, αρχικά στη Θεσσαλονίκη και σε μερικές άλλες πόλεις, αλλάζοντας έτσι ριζικά το "χάρτη" των αερομεταφορών στη χώρα μας.

Η υλοποίηση αυτών των σχεδίων φέρνει σε ακόμα δυσμενέστερη θέση την "Ολυμπιακή Αεροπορία", αφού - τώρα που οι μικρές ιδιωτικές εταιρίες που απέμειναν και που εκτελούν εσωτερικά δρομολόγια βρίσκονται όλες τους στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης - έρχεται ένας κολοσσός επιδιώκοντας ουσιαστικά να μονοπωλήσει το χώρο. Ο ιδιοκτήτης της VIRGIN εμμέσως πλην σαφώς άφησε επίσης να εννοηθεί ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως εφαλτήριο για την επέκταση των εργασιών του στο χώρο των Βαλκανίων.

Ο Σ. Μανούσος, μέλος του ΔΣ της Ενωσης των διοικητικών υπαλλήλων της "Ολυμπιακής Αεροπορίας", χαρακτηρίζει τις εξαγγελίες Μπράνσον ως "πρώτη δοκιμή" για την πλήρη εφαρμογή της επικείμενης απελευθέρωσης στις αερομεταφορές. Προσθέτει ότι και άλλες εταιρίες ευρωπαϊκές και αμερικάνικες επιχειρούν να καταστήσουν την Ελλάδα αεροπορική γέφυρα για τη Μέση και την Απω Ανατολή, αλλά η VIRGIN φαίνεται ότι θα είναι η πρώτη.

Η Υδρα

Στο μεταξύ, ενδεικτικό των αδηφάγων προθέσεων του ξένου κεφαλαίου, αλλά και της υποτελούς προς αυτό στάσης των κυβερνώντων, είναι πως παρά το ότι η Υδρα έχει κηρυχτεί από το υπουργείο Πολιτισμού χώρος φυσικού κάλους προστατευόμενος αρχαιολογικά, ο Αγγλος μεγιστάνας ετοιμάζεται να χτίσει στη θέση Μικρό Καμίνι και σε ιδιόκτητη έκταση 26 περίπου στρεμμάτων, υπερπολυτελές ξενοδοχείο. Μόνο σκανδαλώδες μπορεί επίσης να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι εξασφάλισε και... έγκριση καταλληλότητας από τον ΕΟΤ, το ΥΠΕΧΩΔΕ και την Πολεοδομία Πειραιά. Ωστόσο, καθώς εντείνονται οι αντιδράσεις των ντόπιων κατοίκων και δεκάδων οργανώσεων, η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το οποίο και θα εκδώσει ανάλογη απόφαση για την καταλληλότητα ή όχι της επένδυσης.

ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Στον Προκρούστη του "κοινωνικού διαλόγου"

Οι υπουργοί Οικονομίας - Εργασίας προετοιμάζουν το "διάλογο" καρατόμησης των δικαιωμάτων στον τομέα των εργασιακών σχέσεων

Και επίσημα πλέον η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - συνεπικουρούμενη από την εργοδοσία και τις υποταγμένες πλειοψηφίες του συνδικαλιστικού κινήματος - συντονίζει τη δράση της με στόχο την αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό, με γνώμονα πάντα τις κατευθύνσεις της "Λευκής Βίβλου" τις οποίες τα κυβερνητικά επιτελεία αντιγράφουν με δογματική προσήλωση.

Η "επίσημη πρώτη" έλαβε χώρα χτες το πρωί, στη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου,με τον ομόλογο του υπουργό Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου και τον υφυπουργό Εργασίας, Χρ. Πρωτόπαππα.

Πολιορκητικός κριός άλωσης των εργατικών κατακτήσεων ολόκληρου του 20ού αιώνα, ο περιβόητος "κοινωνικός διάλογος", την ιδέα που οποίου επανέλαβε με δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας, μετά το τέλος της σύσκεψης. Οπως χαρακτηριστικά ισχυρίστηκε: "ο κοινωνικός διάλογος αποτελεί συστατικό στοιχείο της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ". Πρόκειται ασφαλώς για την ίδια, σε βάρος των εργαζομένων μεθόδευση, όπως είχε γίνει και το 1994 με αφορμή τα λεγόμενα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης, όπου "δημοκρατικά οι κοινωνικοί εταίροι" κλήθηκαν να επικυρώσουν με την παρουσία τους προειλημμένες αποφάσεις. Μόνο που αυτή τη φορά, η πρόκληση είναι απείρως μεγαλύτερη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χτεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε να συγκροτηθούν δύο επιτροπές κυβερνητικών στελεχών, προκειμένου να προετοιμάσουν τον "κοινωνικό διάλογο" στους τομείς της "ανάπτυξης - ανταγωνιστικότητας - απασχόλησης" (πρόκειται για ακριβή αντιγραφή του τίτλου της Λευκής Βίβλου) και του ασφαλιστικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα προηγηθεί η επιτροπή για το ασφαλιστικό, η οποία έχει αναλάβει την υποχρέωση να παραδώσει κείμενο προτάσεων, ώστε να αρχίσει και επίσημα ο "κοινωνικός διάλογος" στο τέλος του Μάρτη, ενώ θα ακολουθήσει και η δεύτερη επιτροπή που έχει επιφορτιστεί να φτιάξει κείμενο για την αγορά εργασίας.

Τα συμπεράσματα στα οποία αναμένεται να καταλήξει ο "κοινωνικός διάλογος" στα δύο αυτά θέματα, έχει φροντίσει να τα κάνει γνωστά η κυβέρνηση μέσω... διαρροών σε φιλικά προς αυτή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, επιδίωξη είναι η μείωση της επιβάρυνσης των εργοδοτών, καθώς και η μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων μέσω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού τους. Για το θέμα αυτό σε άρθρο του ο Κυριακάτικος "Ρ", παρουσίασε κυβερνητικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία επιδιώκεται οι επικουρικές συντάξεις από το 1998 να μην ξεπερνούν το 20% του βασικού μισθού ή της κύριας σύνταξης.

Οσο για τους κυβερνητικούς στόχους στο κεφάλαιο "αγορά εργασίας", αυτοί αποκαλύφθηκαν για μια ακόμα φορά την προηγούμενη Τετάρτη, όταν σε ημερίδα για τα λεγόμενα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, το οχτάωρο, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και το σημερινό - υποτυπώδες - καθεστώς προστασίας των εργαζομένων από την εργοδοτική αυθαιρεσία, κηρύχτηκαν "εχθροί" της "παραγωγικότητας", της "ανταγωνιστικότητας" και υπεύθυνοι για την ανεργία!

Ο ""Ρ"" είχε αποκαλύψει στις 25 - 2 - 97 το ενδεχόμενο κατάρτισης

Ο "Ρ" είχε αποκαλύψει στις 25-2-97 το ενδεχόμενο κατάρτισης συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το '97



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ