Τετάρτη 12 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Κυβερνητικά "μαγειρεία" για τον προϋπολογισμό

Στο επίκεντρο και πάλι το ενδεχόμενο λήψης ...συμπληρωματικών μέτρων

Εντείνονται οι διεργασίες στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της λήψης ...συμπληρωματικών αντιλαϊκών μέτρων, καθώς θεωρείται πλέον σχεδόν σίγουρο ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί με το φετινό προϋπολογισμό ιδιαίτερα στο σκέλος των εσόδων δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν. Σ' αυτά τα πλαίσια και δεδομένου ότι από αρμόδια στελέχη των οικονομικών υπουργείων, θεωρείται αναγκαία στο όνομα της εκπλήρωσης των όρων του προγράμματος "σύγκλισης", η με οποιονδήποτε τρόπο επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού, μελετώνται μέτρα τόσο στην κατεύθυνση εξεύρεσης νέων πόρων για την αύξηση των εσόδων, όσο και περαιτέρω περιορισμού των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος, προωθούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, με ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες - βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας - συγχώνευσης και κατάργησης μιας σειράς φορέων του δημοσίου, σύστασης ανωνύμων εταιριών που θα ελέγχουν τους προϋπολογισμούς των διαφόρων φορέων του δημοσίου, η ανάθεση της αρμοδιότητας της πληρωμής των μισθών και στη συνέχεια και των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων σε τράπεζες και γενικότερα μέτρα που θα ενισχύσουν την παρουσία ιδιωτών σε φορείς του δημοσίου.

Οπως είχε πρωτογράψει ο "Ρ" στις 25 - 2 - 1997, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο κατάρτισης ακόμα και συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 1997, στις επαφές που είχε με το κλιμάκιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) το οποίο είχε χαρακτηρίσει "υπεραισιόδοξο" το στόχο για ετήσιο ρυθμό αύξησης των εσόδων κατά 15,6% του φετινού προϋπολογισμού. Αρμόδια επί του θέματος στελέχη, εκτιμούν ότι με τα σημερινά δεδομένα τα έσοδα του δημοσίου δεν είναι δυνατόν να παρουσιάσουν αύξηση μεγαλύτερη του 12%!

Συγχωνεύσεις - καταργήσεις

Στον τομέα της λεγόμενης παραπέρα συρρίκνωσης των κρατικών δαπανών, ξεκίνησε ήδη μία πρώτη καταγραφή μιας σειράς φορέων του δημοσίου που βάσει των διατάξεων του νόμου για τον "περιορισμό και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κρατικών δαπανών" που πρόσφατα ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία, οδεύουν προς κατάργηση ή συγχώνευση. Λόγος γίνεται για την επανεξέταση του ρόλου που ασκούν 6.000 φορείς (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου), με το πρόσχημα ότι το έργο τους έχει ολοκληρωθεί ή ότι ο σκοπός για τον οποίο συστάθηκαν στο παρελθόν έχει πάψει να υφίσταται. Η σχετική Διαρκής Γνωμοδοτική Επιτροπή Φορέων Δημοσίου που έχει αναλάβει την παραπάνω αρμοδιότητα έχει ήδη συσταθεί και έχει πάρει εντολή από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να έχει ένα πρώτο πακέτο προτάσεων μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι. Σύμφωνα με τις διατάξεις του ίδιου νόμου, το πλεονάζον προσωπικό των δημοσίων φορέων που καταργούνται ή συγχωνεύονται, μετατάσσεται σε άλλες υπηρεσίες ή φορείς με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών ή Οικονομικών.

Εργο της παραπάνω Επιτροπής είναι επίσης η υποβολή προτάσεων στους συναρμόδιους υπουργούς για τη σύσταση νέων Νομικών Προσώπων Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου, ή Ανωνύμων Εταιριών που εποπτεύονται αμέσως ή εμμέσως από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Στόχος της κίνησης σύστασης ΑΕ φέρεται να είναι η εμφάνιση τεχνητής μείωσης του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης - η οποία δε θα αντιστοιχεί στην πραγματικότητα - προκειμένου η κυβέρνηση να προσεγγίσει πιο εύκολα τα κριτήρια της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Βέβαια, το ζήτημα είναι κατά πόσο η συγκεκριμένη κίνηση θα εμπεριέχει τις ασφαλιστικές εκείνες δικλίδες που δε θα επιτρέπουν τη συμμετοχή ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο της κάθε Ανώνυμης Εταιρίας.

Μισθοδοσία δημοσίων υπαλλήλων

Στο ίδιο πνεύμα, συρρίκνωσης δραστηριοτήτων του δημόσιου τομέα, προωθούνται και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στο επόμενο δίμηνο οι διαδικασίες για την καταβολή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων μέσω τραπεζών. Η ίδια διαδικασία θα προωθηθεί σταδιακά και για την καταβολή των συντάξεων του δημοσίου. Οπως έχει ήδη αποκαλύψει ο "Ρ", είναι έτοιμη και η σχετική σύμβαση υπουργείου Οικονομικών - Τραπεζών, μια σύμβαση που γεννά πολλά ερωτηματικά για το πριεχόμενό της. Αρμόδια επί του θέματος στελέχη ισχυρίζονται ότι με τη συγκεκριμένη κίνηση το ελληνικό δημόσιο θα αποκομίσει ποσά δεκάδων δισεκατομμυρίων δραχμών, ωστόσο είναι σίγουρο ότι οι περισσότερο κερδισμένες από αυτή την ιστορία θα είναι οι τράπεζες που θα έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλεύονται όπως αυτές κρίνουν σκόπιμο τεράστια ποσά του δημοσίου.

Τέλος, με το πρόσχημα ότι επικρατεί χαώδης κατάσταση στην τήρηση λογιστικών καταστάσεων σε φορείς του δημοσίου και ιδιαίτερα στα κρατικά νοσοκομεία, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζεται να αναθέσει σε ιδιώτες εμπειρογνώμονες σε συνεργασία με ελληνικό οικονομικό πανεπιστήμιο τη μελέτη και το στήσιμο λογιστικών προγραμμάτων για δημόσιους φορείς κατά τα πρότυπα αντίστοιχων ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Β. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ