Τετάρτη 12 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Στον Προκρούστη του "κοινωνικού διαλόγου"

Οι υπουργοί Οικονομίας - Εργασίας προετοιμάζουν το "διάλογο" καρατόμησης των δικαιωμάτων στον τομέα των εργασιακών σχέσεων

Και επίσημα πλέον η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - συνεπικουρούμενη από την εργοδοσία και τις υποταγμένες πλειοψηφίες του συνδικαλιστικού κινήματος - συντονίζει τη δράση της με στόχο την αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό, με γνώμονα πάντα τις κατευθύνσεις της "Λευκής Βίβλου" τις οποίες τα κυβερνητικά επιτελεία αντιγράφουν με δογματική προσήλωση.

Η "επίσημη πρώτη" έλαβε χώρα χτες το πρωί, στη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου,με τον ομόλογο του υπουργό Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου και τον υφυπουργό Εργασίας, Χρ. Πρωτόπαππα.

Πολιορκητικός κριός άλωσης των εργατικών κατακτήσεων ολόκληρου του 20ού αιώνα, ο περιβόητος "κοινωνικός διάλογος", την ιδέα που οποίου επανέλαβε με δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας, μετά το τέλος της σύσκεψης. Οπως χαρακτηριστικά ισχυρίστηκε: "ο κοινωνικός διάλογος αποτελεί συστατικό στοιχείο της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ". Πρόκειται ασφαλώς για την ίδια, σε βάρος των εργαζομένων μεθόδευση, όπως είχε γίνει και το 1994 με αφορμή τα λεγόμενα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης, όπου "δημοκρατικά οι κοινωνικοί εταίροι" κλήθηκαν να επικυρώσουν με την παρουσία τους προειλημμένες αποφάσεις. Μόνο που αυτή τη φορά, η πρόκληση είναι απείρως μεγαλύτερη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χτεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε να συγκροτηθούν δύο επιτροπές κυβερνητικών στελεχών, προκειμένου να προετοιμάσουν τον "κοινωνικό διάλογο" στους τομείς της "ανάπτυξης - ανταγωνιστικότητας - απασχόλησης" (πρόκειται για ακριβή αντιγραφή του τίτλου της Λευκής Βίβλου) και του ασφαλιστικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα προηγηθεί η επιτροπή για το ασφαλιστικό, η οποία έχει αναλάβει την υποχρέωση να παραδώσει κείμενο προτάσεων, ώστε να αρχίσει και επίσημα ο "κοινωνικός διάλογος" στο τέλος του Μάρτη, ενώ θα ακολουθήσει και η δεύτερη επιτροπή που έχει επιφορτιστεί να φτιάξει κείμενο για την αγορά εργασίας.

Τα συμπεράσματα στα οποία αναμένεται να καταλήξει ο "κοινωνικός διάλογος" στα δύο αυτά θέματα, έχει φροντίσει να τα κάνει γνωστά η κυβέρνηση μέσω... διαρροών σε φιλικά προς αυτή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, επιδίωξη είναι η μείωση της επιβάρυνσης των εργοδοτών, καθώς και η μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων μέσω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού τους. Για το θέμα αυτό σε άρθρο του ο Κυριακάτικος "Ρ", παρουσίασε κυβερνητικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία επιδιώκεται οι επικουρικές συντάξεις από το 1998 να μην ξεπερνούν το 20% του βασικού μισθού ή της κύριας σύνταξης.

Οσο για τους κυβερνητικούς στόχους στο κεφάλαιο "αγορά εργασίας", αυτοί αποκαλύφθηκαν για μια ακόμα φορά την προηγούμενη Τετάρτη, όταν σε ημερίδα για τα λεγόμενα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, το οχτάωρο, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και το σημερινό - υποτυπώδες - καθεστώς προστασίας των εργαζομένων από την εργοδοτική αυθαιρεσία, κηρύχτηκαν "εχθροί" της "παραγωγικότητας", της "ανταγωνιστικότητας" και υπεύθυνοι για την ανεργία!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ