Τετάρτη 12 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ
Στάση εργασίας ενάντια στο νομοσχέδιο

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στη στάση εργασίας που πραγματοποιείται αύριο Πέμπτη 13 Μάρτη 1997, ενάντια στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου για το λογιστή - φοροτεχνικό, απευθύνει σε όλους τους λογιστές και λογίστριες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ) με χτεσινή της ανακοίνωση. Η στάση εργασίας θα γίνει από τις 11 π.μ. μέχρι τη λήξη της εργασίας, ενώ θα πραγματοποιηθεί προσυγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στα γραφεία της ΕΕΛΠ (Κάνιγγος 27).Βασικό αίτημα της κινητοποίησης είναι η απόσυρση από την κυβέρνηση του παραπάνω νομοσχεδίου.

Οι λόγοι για τους οποίους η Ομοσπονδία εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση στο περιεχόμενο του παραπάνω νομοσχεδίου είναι μεταξύ άλλων οι εξής:

  • Επιδιώκεται ένα μέρος του δημοσιονομικού ελέγχου, που σήμερα γίνεται από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ), να περάσει σε ιδιωτικές λογιστικές εταιρίες, με αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση των φορολογουμένων και τη μείωση των φορολογικών εσόδων του δημοσίου.
  • Το σχέδιο νόμου, αλλά και το Προεδρικό Διάταγμα για το λογιστή "Φοροτεχνικό", που έχει επεξεργαστεί το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΟΕΕ), είναι πρόχειρα, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και σίγουρα θα δημιουργήσουν πρόσθετα προβλήματα αντί να τα επιλύσουν.
  • Δε διασφαλίζει τον αποκλεισμό των πάρεργα απασχολούμενων με τη λογιστική.
  • Θεσμοθετεί απαράδεκτους φραγμούς στην άσκηση και την επαγγελματική εξέλιξη σε μια μεγάλη κατηγορία εργαζομένων (πτυχιούχοι ΤΕΙ - ΙΕΚ κλπ.).
  • Θα δημιουργήσει έντονο κοινωνικό πρόβλημα σε μια μεγάλη κατηγορία εργαζομένων, που ασκούν σήμερα το λογιστικό επάγγελμα.
  • Δε διασφαλίζονται τα συμφέροντα του δημοσίου και δε συμβάλλει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
  • Με τη μονόπλευρη επιβολή υποχρεώσεων και κυρώσεων στους λογιστές, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας τους, επιδιώκεται η μετάθεση ευθύνης από τους κύριους υπεύθυνους στους λογιστές.
  • Το ΟΕΕ, το οποίο έχει μέλη μόνο πτυχιούχους ΑΕΙ διαφόρων επαγγελμάτων (βιομήχανους, εμπόρους, δημόσιους υπαλλήλους, τραπεζικούς κλπ.), αναγορεύεται σε μοναδικό οργανωτή και διαχειριστή του λογιστικού επαγγέλματος, μετατρέπεται έτσι από σύμβουλος της πολιτείας σε ένα ιδιόμορφο συντεχνιακό όργανο.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση της ΠΟΛ, η αυριανή στάση εργασίας είναι προειδοποίηση προς την κυβέρνηση, η οποία καλείται, αφού αποσύρει το απαράδεκτο νομοσχέδιο, να ανοίξει διάλογο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των λογιστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ