Τετάρτη 12 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διπλή εισβολή της πολυεθνικής VIRGIN

Την καθιέρωση εσωτερικών δρομολογίων και την ίδρυση - παρανόμου εν πολλοίς - ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην Υδρα ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της πολυεθνικής

Ολομέτωπη επίθεση ετοιμάζεται να εξαπολύσει στη χώρα o γνωστός αγγλικός όμιλος επιχειρήσεων "VIRGIN", εκμεταλλευόμενος τους κανόνες της "ελεύθερης αγοράς" και την πολιτική του "γιες μεν" που ακολουθεί η κυβέρνηση στις αξιώσεις του ξένου κεφαλαίου. Στα πλαίσια αυτά, ο ιδιοκτήτης του ομίλου, μεγιστάνας Ρίτσαρντ Μπράνσον, ανακοίνωσε χτες την πρόθεσή του να εμμείνει στη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας στην Υδρα και να επεκτείνει τα δρομολόγια της αεροπορικής του εταιρίας και σε εσωτερικές γραμμές, αρχικά στη Θεσσαλονίκη και σε μερικές άλλες πόλεις, αλλάζοντας έτσι ριζικά το "χάρτη" των αερομεταφορών στη χώρα μας.

Η υλοποίηση αυτών των σχεδίων φέρνει σε ακόμα δυσμενέστερη θέση την "Ολυμπιακή Αεροπορία", αφού - τώρα που οι μικρές ιδιωτικές εταιρίες που απέμειναν και που εκτελούν εσωτερικά δρομολόγια βρίσκονται όλες τους στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης - έρχεται ένας κολοσσός επιδιώκοντας ουσιαστικά να μονοπωλήσει το χώρο. Ο ιδιοκτήτης της VIRGIN εμμέσως πλην σαφώς άφησε επίσης να εννοηθεί ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως εφαλτήριο για την επέκταση των εργασιών του στο χώρο των Βαλκανίων.

Ο Σ. Μανούσος, μέλος του ΔΣ της Ενωσης των διοικητικών υπαλλήλων της "Ολυμπιακής Αεροπορίας", χαρακτηρίζει τις εξαγγελίες Μπράνσον ως "πρώτη δοκιμή" για την πλήρη εφαρμογή της επικείμενης απελευθέρωσης στις αερομεταφορές. Προσθέτει ότι και άλλες εταιρίες ευρωπαϊκές και αμερικάνικες επιχειρούν να καταστήσουν την Ελλάδα αεροπορική γέφυρα για τη Μέση και την Απω Ανατολή, αλλά η VIRGIN φαίνεται ότι θα είναι η πρώτη.

Η Υδρα

Στο μεταξύ, ενδεικτικό των αδηφάγων προθέσεων του ξένου κεφαλαίου, αλλά και της υποτελούς προς αυτό στάσης των κυβερνώντων, είναι πως παρά το ότι η Υδρα έχει κηρυχτεί από το υπουργείο Πολιτισμού χώρος φυσικού κάλους προστατευόμενος αρχαιολογικά, ο Αγγλος μεγιστάνας ετοιμάζεται να χτίσει στη θέση Μικρό Καμίνι και σε ιδιόκτητη έκταση 26 περίπου στρεμμάτων, υπερπολυτελές ξενοδοχείο. Μόνο σκανδαλώδες μπορεί επίσης να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι εξασφάλισε και... έγκριση καταλληλότητας από τον ΕΟΤ, το ΥΠΕΧΩΔΕ και την Πολεοδομία Πειραιά. Ωστόσο, καθώς εντείνονται οι αντιδράσεις των ντόπιων κατοίκων και δεκάδων οργανώσεων, η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το οποίο και θα εκδώσει ανάλογη απόφαση για την καταλληλότητα ή όχι της επένδυσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ