ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΧΙ στις ξένες επεμβάσεις

ΚΟΡΥΤΣΑ (του απεσταλμένου μας). -

Η κατάσταση στην Κορυτσά μάς φάνηκε πολύ ομαλή και πολύ ήσυχη. Δεν είδαμε κανενός είδους συγκρούσεων ή ίχνη συγκρούσεων ή άλλων παρόμοιων πρόσφατων φαινομένων, εκτός αυτά των προηγούμενων ημερών, που είχαν προκαλέσει το θάνατο 8 ατόμων, και τον τραυματισμό ασαφούς αριθμού άλλων από 100 έως 200 περιπτώσεις.

Στην Κορυτσά, η κατάσταση ήταν λιγότερο οργανωμένη από ό,τι σε άλλες περιοχές, παρά την ησυχία που επικρατούσε στην πόλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τοπική επιτροπή φαίνεται να ολοκλήρωσε τη δημιουργία της μέχρι την ώρα (16.00 τοπική ώρα) που φεύγαμε από την πόλη την περασμένη Κυριακή (16 Μάρτη).

Γενικά, η κατάσταση ήταν ήσυχη και επειδή ακούσαμε ότι στην Ελλάδα κυκλοφόρησε η φήμη ότι ξέσπασαν συγκρούσεις με 4 νεκρούς κλπ. πρέπει να πούμε ότι εάν αυτές οι ειδήσεις αφορούν τη μέρα της Κυριακής, τις διαψεύδουμε, διότι ήμασταν εκεί και τέτοιου είδους επεισόδια θα ήταν αδύνατον να μας διαφύγουν σε μία πόλη 100.000 κατοίκων. Εξίσου φυσιολογική μάς φάνηκε η κατάσταση και στα πολυπληθή και αρκετά σε αριθμό χωριά και στις πόλεις που μεσολαβούν μεταξύ των συνόρων. Εκεί είναι φανερό ότι έχουν διανεμηθεί όπλα, ακόμη και βαρύ πυροβολικό. Σε μερικά σημεία, οι δρόμοι ήταν φραγμένοι και καμία φορά - όχι πάντα - και με φρουρά, που σταματούσε τα αμάξια και έκανε έλεγχο, χωρίς να πειράζει κανέναν. Ενα επεισόδιο έγινε με ένα αμάξι αλβανικών πινακίδων που προπορευόταν του δικού μας, αλλά εκεί μας εξήγησε ο οδηγός μας ότι ο επιβάτης του αμαξιού με τον οποίο διαπληκτίστηκαν οι αστυνομικοί ήταν ένας αστυνομικός με τον οποίο δεν αποκλείεται να είχαν παλιότερα διάφορες...

Από πολιτική άποψη, είχαμε μία συζήτηση με τα μέλη της μελλοντικής επιτροπής που μας είπαν ότι τα γεγονότα της Αλβανίας οφείλονται στη δικτατορική συμπεριφορά του Προέδρου Μπερίσα, ο οποίος νόμιζε ότι μπορούσε να κάνει ό,τι θέλει σε μία ολόκληρη χώρα σαν να ήταν προσωπική του ιδιοκτησία. Μας είπαν ακόμη ότι έχουν σκοπό να διοικήσουν την Κορυτσά και ότι η Κορυτσά έχει σκοπό να διοικήσει τον εαυτό της, χωρίς επεμβάσεις και αναμείξεις ξένων, πράγμα που μας δημιούργησε και την αίσθηση ότι, με την επιφύλαξη της μετάφρασης που δεν ήταν η ιδανική, πιθανώς και τοπικιστικών διαφορών. Από την άλλη μεριά, μας είπαν ότι δεν είχαν έρθει ακόμη τότε σε επαφή με άλλες επιτροπές της νοτίου Αλβανίας, είχαν όμως επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την κυβέρνηση των Τιράνων.

Πραγματική δημοκρατία

Τα μέλη αυτής της επιτροπής σε δύο σημεία εστίαζαν πιο πολύ την προσοχή μας: Το ένα είναι ότι αντιτάχθηκαν κατηγορηματικά στην ιδέα να έρθει ξένος στρατός στην Αλβανία. Η απάντησή τους ήταν κατηγορηματικά όχι, εξηγώντας μας ότι οι τέτοιου είδους παρεμβάσεις ξένων στην Αλβανία θα έχουν ως μόνον αποτέλεσμα να αποστερήσουν από το λαό, όχι μόνον το δικαίωμα, αλλά και την ικανότητα να χειρίζεται, όπως αυτός νομίζει τα του οίκου του. Μια απάντηση, που δε φάνηκε καθόλου αβάσιμη. Το δεύτερο σημείο που τράβηξε την προσοχή μας ήταν το γεγονός ότι τα μέλη της επιτροπής (δύο σε αριθμό) δε θέλουν μόνον την παραίτηση Μπερίσα, αλλά και την επικράτηση ενός πραγματικού δημοκρατικού καθεστώτος, στο οποίο ούτε ο Πρόεδρος Μπερίσα θα μπορεί να κυβερνά παρασκηνιακά ούτε και άλλοι παρόμοιοι σαν αυτόν.

Οπωσδήποτε η κατάσταση στην Κορυτσά, παρά το γεγονός ότι είναι ήσυχη, δεν είναι χωρίς προβλήματα. Οι καταστροφές, όχι πολύ μεγάλες, έγιναν σε χαρακτηριστικά μέρη που άφησαν την πόλη χωρίς πόρους ζωής (χωρίς τρόφιμα κλπ.). Θα πρέπει να πούμε ότι μας δόθηκε και εκεί η εντύπωση ότι η κατάσταση άρχισε να εξομαλύνεται. Ξανάνοιξαν οι μικροαγορές τροφίμων, φρούτων.

Δεν υπήρχε ηλεκτροδότηση στην Κορυτσά και στα γύρω χωριά. Την ώρα που βρισκόμασταν στο δρόμο προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα, περίπου στο μισό της απόστασης μπαίνοντας στην πόλη Μπιλίσκι, ξαφνικά πολλές λάμπες άναψαν. Ο οδηγός μας, ικανοποιημένος, γύρισε και μας είπε: Λιμπράσντι, Λιμπράσντι, θυμίζοντάς μας την πόλη που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα της Αλβανίας με την ΠΓΔΜ, ανατολικά του Πόγραδετς, όπου βρίσκεται η υδροηλεκτρική εγκατάσταση που τροφοδοτεί όλη αυτήν την περιοχή με ρεύμα. Το γεγονός συνεπώς ότι το ρεύμα επανήλθε θα διευκολύνει την κατάσταση στην Κορυτσά και στα γύρω χωριά.

Διαπιστώσαμε, επίσης, ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη σε ιατροφαρμακευτικά υλικά σε νοσοκομεία.

Οσον αφορά την κατάσταση στην Αλβανία, από εξωτερική άποψη, δε φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ανώμαλη. Επιμένουμε στα όσα είχαμε δώσει σε προηγούμενες ανταποκρίσεις μας, και ακριβώς τώρα που έχουμε περισσότερες πληροφορίες επαναλαμβάνουμε ότι δε φαίνεται να επικρατεί ένα καθεστώς πλήρους ανεξέλεγκτου και αυθαίρετου βανδαλισμού, δε φαίνεται να υπάρχουν μεγάλες καταστροφές, αλλά τάση επανέναρξης λειτουργιών, οικονομικών ή άλλων, που είχαν διαταραχτεί, κύρια λόγω των εξελίξεων.

Εδώ πρέπει να πούμε και κάτι άλλο χωρίς παρεξήγηση και δίχως να θέλουμε να κατηγορήσουμε κανέναν: Επιμένουμε στην άποψή μας ότι ελέχθησαν πολλά υπερβολικά σχετικά με τις καταστροφές που προκάλεσε στην Αλβανία η εξέγερση. Πέραν του ότι οι ειδήσεις, ή πολλές από αυτές, δεν ήταν αληθινές αυτές καθεαυτές, θέλουμε να πούμε ότι ακόμα και εάν ήταν αληθινές, εν πάση περιπτώσει, θα έπρεπε να είμαστε πιο επιεικείς απέναντι σε φαινόμενα και συνθήκες εξέγερσης, όπου μπορεί να μπει μέσα κάθε καρυδιάς καρύδι, ή ακόμα και στοιχεία που θέλουν να προκαλέσουν καταστροφές για πολιτικούς λόγους, όταν ερχόμαστε από μία χώρα, η οποία δε διστάζει να ανεκδοτολογεί από τηλεοράσεως χωρίς κανενός είδους ένοπλη εξέγερση ή σύγκρουση, μιλώντας για τη ληστεία της τράπεζας της ημέρας!

Προτού, λοιπόν, κατηγορήσουμε άλλους, καλύτερα να καθαρίσουμε το δικό μας σπίτι. Αυτά προς γνώσιν και συμμόρφωσιν των συμπατριωτών μας...

ΑΛΒΑΝΙΑ
"Εργαστήριο επισκευής της δημοκρατίας"

ΚΟΡΥΤΣΑ (του απεσταλμένου μαςΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΡΗΓΑ). -

Οσον αφορά τη γενική πολιτική κατάσταση, έχουμε την αίσθηση ότι το πρώτο και το κύριο αίτημα της εξέγερσης, τουλάχιστον της εξέγερσης του νότου, που ήταν η παραίτηση του Προέδρου Μπερίσα, δεν έχει μέχρι στιγμής επιτευχθεί, αλλά το ερώτημα είναι διπλό: Γιατί δεν έχει επιτευχθεί και τι θα γίνει εάν δεν επιτευχθεί!

Η γνώμη μας είναι ότι ένας από τους λόγους που δεν έχει επιτευχθεί είναι ότι οι ξένες αναμείξεις με τη μορφή που πήραν ως τώρα στην Αλβανία και δεν ξέρουμε και τι μορφή θα πάρουν και στο μέλλον, έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση ασταθούς ισορροπίας από τη μια πλευρά που επιτρέπει στον Πρόεδρο Μπερίσα να μην παραιτείται, και από την άλλη πλευρά έχουν δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα αναμονής και πίεσης προς τους εξεγερμένους, ώστε να μην προχωρούν σε περαιτέρω ενέργειες, ώστε να αναγκαστεί ο Πρόεδρος Μπερίσα να παραιτηθεί.

Πιστεύουμε, δηλαδή, ότι οι ξένες δυνάμεις, των οποίων η παρουσία εδώ είναι αισθητή, δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα εάν επιμένουν ή όχι στο να πέσει ο Πρόεδρος Μπερίσα. Δεν αποκλείεται ένα μέρος τους να μη συμπαθεί τον Μπερίσα και να μην είναι διατεθειμένο να τον υποστηρίξει οπωσδήποτε, από την άλλη πλευρά, όμως, σκέπτεται τι θα μπορούσε να είχε γίνει εάν είχε φύγει και γι' αυτό δεν πιέζει προς την παραίτησή του. Επίσης, φαίνεται ότι υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις, ίσως όχι τόσο στην Αλβανία όσο προς τα έξω, οι οποίες επιθυμούν να επιτύχουν μια συμβιβαστική λύση, η οποία δε θα επιφέρει καμία αλλαγή. Π. χ., η επανεμφάνιση της Αστυνομίας. Οχι ότι ο ρόλος της είναι σπουδαίος ή αισθητός, αλλά το γεγονός και μόνον ότι επανεμφανίστηκαν άνθρωποι με στολή (ενώ πριν λίγες μέρες είχαν εξαφανιστεί τελείως συνήθως οι στολές και όχι οι άνθρωποι...), είναι νομίζουμε χαρακτηριστικό. Το γεγονός ότι π.χ. στην πόλη των Αγίων Σαράντα έγινε μεγάλη σύσκεψη στρατιωτικών και αξιωματικών, με πρόσκληση του νομάρχη, όπου έγιναν και έντονοι διαξιφισμοί και ύστερα από την οποία παραιτήθηκε - γι' άγνωστους σε μας λόγους - ένας γνωστός στην περιοχή αστυνομικός που ήταν και από τα ηγετικά στελέχη της επιτροπής των Α. Σαράντα, δείχνει ακριβώς ότι υπάρχουν προβλήματα που σχετίζονται με αυτό το θέμα.

Από την άλλη μεριά, δε μας φαίνεται εντελώς άνευ σημασίας το γεγονός ότι γίνεται τόσος λόγος για το περίφημο εκείνο "εργαστήριο επισκευής της δημοκρατίας", που ετοιμάζεται να αποσταλεί στην Αλβανία. Χωρίς να μπαίνουμε αυτή τη στιγμή σε βαθύτερες αναλύσεις, πρέπει να πούμε ότι είναι ολοφάνερο πως, καθώς κάθε εργαστήρι δεν μπορεί να λειτουργήσει παρά με συγκεκριμένο πρόγραμμα, το εργαστήρι αυτό θα επιχειρήσει να επιβάλει στην Αλβανία ένα πολιτικό καθεστώς, το οποίο το έχουν αποφασίσει άλλοι γι' αυτήν. Δεν μπαίνω τώρα στις προθέσεις των άλλων, εάν είναι καλές ή κακές, αλλά είναι φανερό - εάν μάλιστα συνδυαστεί με την άφιξη ειρηνευτικής δύναμης - ότι όταν και εάν όλα αυτά αρχίσουν να λειτουργούν ο αποφασιστικός ρόλος των εξελίξεων σε σημαντικό βαθμό θα έχει φύγει από τα χέρια των Αλβανών παραγόντων και θα έχει περάσει σε άλλα...

Εάν αυτό το τελευταίο θα είναι καλό για τον αλβανικό λαό και τι επιπτώσεις θα έχει, είναι δύσκολο να πει κανείς από τώρα. Πολύ φοβόμαστε ωστόσο ότι κανένα αγαθό, πολύ περισσότερο η δημοκρατία, δεν μπορεί να επιβληθεί με ξένα "εργαστήρια". Τα εγχώρια έχουν, πάντα, αποδειχτεί καλύτερα!

Επιχείρηση "ανασυγκρότησης" κάποιου κρατικού μηχανισμού

ΑΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ

(του απεσταλμένου μας).-

Μια πρώτη και σύντομη περιήγηση στους Αγίους Σαράντα φαίνεται να επαληθεύει εντυπώσεις που είχαμε καθώς μπήκαμε στο Αλβανικό έδαφος. Και στους Αγιους Σαράντα, για πρώτη φορά, είδαμε ανθρώπους με αστυνομικές στολές. Είναι άνθρωποι που προέρχονται από αυτήν την πόλη, είναι άνθρωποι που ήταν αστυνομικοί και προηγούμενα και ίσως από αυτήν την άποψη δεν πρόκειται για καμία νέα εξέλιξη. Το καινούριο ωστόσο είναι φανερό: Πρώτον, εμφανίζονται για πρώτη φορά άνθρωποι με αστυνομικές στολές (αν και πρέπει να πω πως από ό,τι είδα κανείς από αυτούς δεν ήταν οπλισμένος). Δεύτερον, μάθαμε ότι η δημιουργία μηχανισμού αστυνομικού σώματος στην πόλη προχωρά σε συνεννόηση με την κεντρική κυβέρνηση των Τιράνων και ότι την Τετάρτη ο διευθυντής της Αστυνομίας των Αγίων Σαράντα, ένας κάτοικος της πόλης, ο οποίος έχει δει το φως της δημοσιότητας και στον ελληνικό Τύπο και λέγεται Χουάτ Καράλι, θα ταξιδέψει μαζί με τους επικεφαλής των υπολοίπων αστυνομικών σωμάτων όλου του Νότου για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπασκίμ Φίνο.

Από την άλλη πλευρά, συνεχίζονται οι συνελεύσεις - συσκέψεις με αστυνομικούς και στρατιωτικούς για την παραπέρα εμπέδωση και ολοκλήρωση αυτού του μηχανισμού. Μέχρι τώρα δεν έχει επιστρέψει στους Αγίους Σαράντα ο Τσεβάκ Κότσι, ο οποίος ως αρχηγός της αντιπροσωπείας της πόλης και της γύρω περιοχής, συμμετείχε στις συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μπασκίμ Φίνο στην πόλη Μπαλς της Νοτίου Αλβανίας. Αναμένεται να επιστρέψει σήμερα το βράδυ και μέχρι τώρα δεν μπορούμε να ξέρουμε τι έχει συζητηθεί εκεί και τι έχει αποφασιστεί. Οσους εκπροσώπους των αρχών της πόλης είδαμε, ή τουλάχιστον ισχυρίστηκαν ότι είναι εκπρόσωποι, μας τόνισαν ότι επιμένουν στην απομάκρυνση του Σαλί Μπερίσα.

Από ό,τι φαίνεται, βρισκόμαστε μπροστά σε μια διαδικασία που θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε παράλληλη διαδικασία. Από τη μια πλευρά φαίνεται να γίνεται μια προσπάθεια αποκατάστασης των αστυνομικών αρχών με αποτελέσματα που μέχρι στιγμής, εμείς όντας ξένοι και μη γνωρίζοντας την προηγούμενη κατάσταση, δεν μπορούμε να κρίνουμε. Από την άλλη πλευρά, φαίνεται το θέμα της παραίτησης του Προέδρου να παραμένει εκκρεμές και οι εξεγερμένοι να επιμένουν πάντα σε αυτό. Θα επιτευχθεί ο στόχος αυτός; Είναι δύσκολο να το πούμε για την ώρα, πάντως σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Πρόεδρος Μπερίσα δε φαίνεται καθόλου να βιάζεται να ικανοποιήσει αυτού του είδους τα αιτήματα. Ούτε άλλωστε φαίνεται να αντιμετωπίζει μια ισχυρή και ομόφωνη εξωτερική πίεση προς την κατεύθυνση αυτή. Συγχρόνως, θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει σημαδιακή, ως αντανάκλαση και παλαιοτέρων ελληνικών και όχι μόνο εμπειριών, την προσπάθεια αναβίωσης των αστυνομικών σωμάτων.

ΣΤΟΝ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΝΟΤΟ ΠΑΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Προσπάθειες χειραγώγησης της εξέγερσης

Ετοιμη να λάβει μέρος σε πολυεθνική δύναμη αστυνομικού χαρακτήρα στην Αλβανία, δηλώνει η ελληνική κυβέρνηση

"Ο μόνος τρόπος επίλυσης της αλβανικής κρίσης είναι η πολιτική λύση", δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Ωστόσο, το ερώτημα που προκύπτει είναι τι είδους πολιτική λύση μπορεί υπάρξει, αν αυτή επιβληθεί με το βάρος της επέμβασης ή της απειλής επέμβασης από το Διεθνή Παράγοντα.

Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, πρωτοστατεί στις διεργασίες για την προετοιμασία της διεθνούς - στρατιωτικής - παρέμβασης, έστω κι αν εμφανίζονται κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Οι διαφορές αυτές δεν έχουν να κάνουν με την ουσία της πολιτικής που έχει διαμορφώσει η Αθήνα απέναντι στις εξελίξεις στην Αλβανία, καθώς κανένα από τα κυβερνητικά στελέχη δεν έχει εκφράσει δημόσια την αντίρρησή του ή τις επιφυλάξεις του για την ελληνική συμμετοχή σε πολυεθνική στρατιωτική δύναμη αστυνομικού χαρακτήρα.

Η θέση αυτή, μάλιστα, επικράτησε και χτες στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας. Στη σύσκεψη αυτή αποφασίστηκε η συγκρότηση και λειτουργία διυπουργικού οργάνου διαχείρισης κρίσεων, προκειμένου να μελετηθούν οι διαδικασίες και οι λεπτομέρειες της ελληνικής εμπλοκής.

Μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος και ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος σε δηλώσεις τους θέλησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις που δημιούργησαν οι πληροφορίες περί μεταξύ τους διαφωνιών για τους χειρισμούς. "Η πολιτική μας, είπε ο Α. Τσοχατζόπουλος, είναι σαφής: Να ανταποκριθούμε στην απόφαση της ΕΕ να στηρίξει πολιτικά και στρατιωτικά τις ανάγκες της Αλβανίας, σ' αυτή τη δύσκολη φάση που διέρχεται".

Λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε και αυτός πως αν "η ΕΕ αποφασίσει να στείλει μια δύναμη, αλλά όχι μια ειρηνευτική δύναμη, αλλά μια δύναμη που θα βοηθήσει την αλβανική κυβέρνηση προκειμένου να επικρατήσουν η τάξη και η ειρήνη, μια αστυνομική δύναμη δηλαδή, τότε η Ελλάδα θα συμμετάσχει σε αυτή τη δύναμη".

Πάντως, προς το παρόν, η συγκρότηση μιας τέτοιας δύναμης "προσκρούει" στις αμερικανικές αντιρρήσεις, καθώς η Ουάσιγκτον δε θεωρεί ακόμη ώριμες τις συνθήκες. Το πρόβλημα της Ουάσιγκτον, το οποίο συμμερίζεται απόλυτα και η Αθήνα, αφορά τη διαμόρφωση και τον έλεγχο του νέου πολιτικού σκηνικού στην Αλβανία. Ενα ακόμη πρόβλημα, που απασχολεί τους επίδοξους σωτήρες της Αλβανίας, είναι ότι δεν έχουν ακόμη εγκαταστήσει ουσιαστικούς δίαυλους επικοινωνίας (και ελέγχου) των ηγετών των εξεγερμένων.

Την προσπάθεια αυτή φαίνεται πως έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση και μέσα στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτης ταξιδεύει σήμερα στο Αργυρόκαστρο, όπου θα έχει επαφές με τους ηγέτες των εξεγερμένων, με στόχο να τους προσελκύσει στο πολιτικό παιχνίδι. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, φιλοδοξούν στην Αθήνα είτε να υπονομευτεί η ενότητα των εξεγερμένων, είτε να "αμβλυνθούν" τα αιτήματά τους. Ο Γ. Κρανιδιώτης, κατά την επίσκεψή του στη Νότιο Αλβανία, πιθανότατα να έχει και μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό Φίνο, αν τελικά αυτός συμφωνήσει να ταξιδέψει από τα Τίρανα προς το Νότο.

Μηνύματα συμπαράστασης στον αλβανικό λαό

Πολλαπλασιάζονται συνέχεια τα μηνύματα και οι ανακοινώσεις αλληλεγγύης προς τον αλβανικό λαό.

Η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων σε ανακοίνωσή της εκφράζει τη "συμπαράστασή της στον εξεγερμένο αλβανικό λαό, ο οποίος με τον αγώνα του στρέφεται κατά της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης, η οποία έφερε τη φτώχεια, τη δυστυχία, τη ρεμούλα και το ξερίζωμα από τη χώρα του".Μεταξύ άλλων αναφέρει επίσης πως "η ενίσχυση του αντιλαϊκού - αντιδημοκρατικού και αυταρχικού καθεστώτος Μπερίσα από τους ληστές των λαών ιμπεριαλιστές δε στάθηκε ικανή να καθυποτάξει το λαό αυτό, ο οποίος, με υψηλό πατριωτικό φρόνημα, αγωνίζεται για ν' απαλλαγεί από τους δυνάστες του". Η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων τονίζει πως "η φημολογούμενη αποστολή πολυεθνικής δύναμης επέμβασης δημιουργεί νέες περιπέτειες για τη χώρα μας, η οποία προσανατολίζεται να μετάσχει σ' αυτήν, εκτελώντας διαταγές των Αμερικανών".

Από την πλευρά της, η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου εκφράζει την αλληλεγγύη της στον αγώνα του αλβανικού λαού, "έναν αγώνα που στρέφεται όχι μόνο ενάντια στο καθεστώς Μπερίσα, αλλά και ενάντια στην ιμπεριαλιστική τάξη, που όλα αυτά τα χρόνια φέρνει τον πόλεμο, τη φτώχεια και τη δυστυχία σε όλους τους λαούς".Καταλήγοντας, η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου εκφράζει την ανησυχία της για τις απόψεις περί "ανάγκης" εμφάνισης στην Αλβανία πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης. "Οποιοδήποτε σχέδιο παρέμβασης στρατιωτικής πολυεθνικής δύναμης στην Αλβανία, μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες καταστάσεις ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων",καταλήγει.

Το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Εργαστηρίων, Γηροκομείων, Οίκων Ευγηρίας, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι "οι δραματικές εξελίξεις στην Αλβανία είναι αποτέλεσμα ενός καθεστώτος που μετέτρεψε μια μικρή και φτωχή χώρα σε αποικία των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης... Είναι το ίδιο καθεστώς, που ερημώνοντας τη χώρα, έστειλε το άνθος της νεολαίας στα σκλαβοπάζαρα και στα πορνεία της Ιταλίας και της Ελλάδας. Στηρίχτηκε από τις ΗΠΑ - ΕΕ και από τους εδώ "υπεύθυνους πολιτικούς" με την προεκλογική ενίσχυση του Μπερίσα το 1992 από τον "δημοκράτη" Μητσοτάκη και την πολύμορφη στήριξη από τη σημερινή κυβέρνηση". Καταλήγοντας, το σωματείο τονίζει: "λέμε όχι στην επέμβαση των ξένων δυνάμεων, λέμε όχι στους διεθνείς χωροφύλακες".

Η διοίκηση του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Αγ. Δημητρίου - Αλίμου επισημαίνει πως "ο αλβανικός λαός, όπως κάθε λαός, έχει το δικαίωμα να είναι νοικοκύρης και να καθορίζει ο ίδιος τις τύχες του". Τονίζει επίσης πως είναι "αντίθετοι σε κάθε επέμβαση του ΝΑΤΟ, της ΔΕΕ, της ΕΕ ή και κάθε άλλου" και καλεί "την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει να φλερτάρει με την ιδέα της επέμβασης... και να αρνηθεί κατηγορηματικά και με κάθε τρόπο τη συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών σε πολυεθνική δύναμη".

Στο μεταξύ, το κίνημα ειρήνης του Ζωγράφου διοργανώνει πικετοφορία αλληλεγγύης στον αλβανικό λαό, σήμερα Τρίτη 18 Μάρτη, στις 6μμ, από την πλατεία Γαρδένιας.

Καθεστώς αλά Μπερίσα δίχως Μπερίσα...

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, για το ρόλο της πολυεθνικής δύναμης

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τον εορτασμό του Κιλελέρ, αναφερόμενη στα γεγονότα της Αλβανίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Η Ελληνική κυβέρνηση είχε δώσει την εντύπωση ότι διστάζει να πάρει μέρος σε πολυεθνική δύναμη. Σήμερα, όμως, πρωτοστατεί. Εμείς λέμε ότι πρόκειται για εγκληματική απόφαση, διότι, ουσιαστικά, θα στείλει "γκάγκστερ" στην Αλβανία, αυτός ο ρόλος επιφυλάσσεται για την πολυεθνική δύναμη, με σκοπό όχι απλώς να αφοπλίσει το λαό, αλλά να επιβάλει ένα καθεστώς "αλά Μπερίσα", δίχως Μπερίσα".

Συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για το λαό της Αλβανίας πραγματοποι

Ανθρωπιστική βοήθεια από την ΕΔΥΕΘ

Συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για το λαό της Αλβανίας πραγματοποιεί η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης. Με ανακοίνωσή της η ΕΔΥΕΘ καλεί όλους τους φίλους της ειρήνης να προσφέρουν το ταχύτερο δυνατό ρουχισμό και τρόφιμα που να μπορούν να διατηρηθούν για καιρό. Η συγκέντρωση της βοήθειας γίνεται στα γραφεία των Τοπικών Επιτροπών Ειρήνης, στα γραφεία της ΕΔΥΕΘ, Κομνηνών 21 και στην οδό Μαραθώνος 12.

Τα παιδιά παίζουν, χωρίς να μπορούν να γνωρίζουν τι σχεδιάζεται για το μέλλον τους...

Σε πολλά σημεία η ζωή έχει επιστρέψει κανονικά στην ομαλότητα

Ο Τζεβάτ Γκoτσίου με άλλα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ