Τρίτη 18 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΧΙ στις ξένες επεμβάσεις

ΚΟΡΥΤΣΑ (του απεσταλμένου μας). -

Η κατάσταση στην Κορυτσά μάς φάνηκε πολύ ομαλή και πολύ ήσυχη. Δεν είδαμε κανενός είδους συγκρούσεων ή ίχνη συγκρούσεων ή άλλων παρόμοιων πρόσφατων φαινομένων, εκτός αυτά των προηγούμενων ημερών, που είχαν προκαλέσει το θάνατο 8 ατόμων, και τον τραυματισμό ασαφούς αριθμού άλλων από 100 έως 200 περιπτώσεις.

Στην Κορυτσά, η κατάσταση ήταν λιγότερο οργανωμένη από ό,τι σε άλλες περιοχές, παρά την ησυχία που επικρατούσε στην πόλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τοπική επιτροπή φαίνεται να ολοκλήρωσε τη δημιουργία της μέχρι την ώρα (16.00 τοπική ώρα) που φεύγαμε από την πόλη την περασμένη Κυριακή (16 Μάρτη).

Γενικά, η κατάσταση ήταν ήσυχη και επειδή ακούσαμε ότι στην Ελλάδα κυκλοφόρησε η φήμη ότι ξέσπασαν συγκρούσεις με 4 νεκρούς κλπ. πρέπει να πούμε ότι εάν αυτές οι ειδήσεις αφορούν τη μέρα της Κυριακής, τις διαψεύδουμε, διότι ήμασταν εκεί και τέτοιου είδους επεισόδια θα ήταν αδύνατον να μας διαφύγουν σε μία πόλη 100.000 κατοίκων. Εξίσου φυσιολογική μάς φάνηκε η κατάσταση και στα πολυπληθή και αρκετά σε αριθμό χωριά και στις πόλεις που μεσολαβούν μεταξύ των συνόρων. Εκεί είναι φανερό ότι έχουν διανεμηθεί όπλα, ακόμη και βαρύ πυροβολικό. Σε μερικά σημεία, οι δρόμοι ήταν φραγμένοι και καμία φορά - όχι πάντα - και με φρουρά, που σταματούσε τα αμάξια και έκανε έλεγχο, χωρίς να πειράζει κανέναν. Ενα επεισόδιο έγινε με ένα αμάξι αλβανικών πινακίδων που προπορευόταν του δικού μας, αλλά εκεί μας εξήγησε ο οδηγός μας ότι ο επιβάτης του αμαξιού με τον οποίο διαπληκτίστηκαν οι αστυνομικοί ήταν ένας αστυνομικός με τον οποίο δεν αποκλείεται να είχαν παλιότερα διάφορες...

Από πολιτική άποψη, είχαμε μία συζήτηση με τα μέλη της μελλοντικής επιτροπής που μας είπαν ότι τα γεγονότα της Αλβανίας οφείλονται στη δικτατορική συμπεριφορά του Προέδρου Μπερίσα, ο οποίος νόμιζε ότι μπορούσε να κάνει ό,τι θέλει σε μία ολόκληρη χώρα σαν να ήταν προσωπική του ιδιοκτησία. Μας είπαν ακόμη ότι έχουν σκοπό να διοικήσουν την Κορυτσά και ότι η Κορυτσά έχει σκοπό να διοικήσει τον εαυτό της, χωρίς επεμβάσεις και αναμείξεις ξένων, πράγμα που μας δημιούργησε και την αίσθηση ότι, με την επιφύλαξη της μετάφρασης που δεν ήταν η ιδανική, πιθανώς και τοπικιστικών διαφορών. Από την άλλη μεριά, μας είπαν ότι δεν είχαν έρθει ακόμη τότε σε επαφή με άλλες επιτροπές της νοτίου Αλβανίας, είχαν όμως επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την κυβέρνηση των Τιράνων.

Πραγματική δημοκρατία

Τα μέλη αυτής της επιτροπής σε δύο σημεία εστίαζαν πιο πολύ την προσοχή μας: Το ένα είναι ότι αντιτάχθηκαν κατηγορηματικά στην ιδέα να έρθει ξένος στρατός στην Αλβανία. Η απάντησή τους ήταν κατηγορηματικά όχι, εξηγώντας μας ότι οι τέτοιου είδους παρεμβάσεις ξένων στην Αλβανία θα έχουν ως μόνον αποτέλεσμα να αποστερήσουν από το λαό, όχι μόνον το δικαίωμα, αλλά και την ικανότητα να χειρίζεται, όπως αυτός νομίζει τα του οίκου του. Μια απάντηση, που δε φάνηκε καθόλου αβάσιμη. Το δεύτερο σημείο που τράβηξε την προσοχή μας ήταν το γεγονός ότι τα μέλη της επιτροπής (δύο σε αριθμό) δε θέλουν μόνον την παραίτηση Μπερίσα, αλλά και την επικράτηση ενός πραγματικού δημοκρατικού καθεστώτος, στο οποίο ούτε ο Πρόεδρος Μπερίσα θα μπορεί να κυβερνά παρασκηνιακά ούτε και άλλοι παρόμοιοι σαν αυτόν.

Οπωσδήποτε η κατάσταση στην Κορυτσά, παρά το γεγονός ότι είναι ήσυχη, δεν είναι χωρίς προβλήματα. Οι καταστροφές, όχι πολύ μεγάλες, έγιναν σε χαρακτηριστικά μέρη που άφησαν την πόλη χωρίς πόρους ζωής (χωρίς τρόφιμα κλπ.). Θα πρέπει να πούμε ότι μας δόθηκε και εκεί η εντύπωση ότι η κατάσταση άρχισε να εξομαλύνεται. Ξανάνοιξαν οι μικροαγορές τροφίμων, φρούτων.

Δεν υπήρχε ηλεκτροδότηση στην Κορυτσά και στα γύρω χωριά. Την ώρα που βρισκόμασταν στο δρόμο προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα, περίπου στο μισό της απόστασης μπαίνοντας στην πόλη Μπιλίσκι, ξαφνικά πολλές λάμπες άναψαν. Ο οδηγός μας, ικανοποιημένος, γύρισε και μας είπε: Λιμπράσντι, Λιμπράσντι, θυμίζοντάς μας την πόλη που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα της Αλβανίας με την ΠΓΔΜ, ανατολικά του Πόγραδετς, όπου βρίσκεται η υδροηλεκτρική εγκατάσταση που τροφοδοτεί όλη αυτήν την περιοχή με ρεύμα. Το γεγονός συνεπώς ότι το ρεύμα επανήλθε θα διευκολύνει την κατάσταση στην Κορυτσά και στα γύρω χωριά.

Διαπιστώσαμε, επίσης, ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη σε ιατροφαρμακευτικά υλικά σε νοσοκομεία.

Οσον αφορά την κατάσταση στην Αλβανία, από εξωτερική άποψη, δε φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ανώμαλη. Επιμένουμε στα όσα είχαμε δώσει σε προηγούμενες ανταποκρίσεις μας, και ακριβώς τώρα που έχουμε περισσότερες πληροφορίες επαναλαμβάνουμε ότι δε φαίνεται να επικρατεί ένα καθεστώς πλήρους ανεξέλεγκτου και αυθαίρετου βανδαλισμού, δε φαίνεται να υπάρχουν μεγάλες καταστροφές, αλλά τάση επανέναρξης λειτουργιών, οικονομικών ή άλλων, που είχαν διαταραχτεί, κύρια λόγω των εξελίξεων.

Εδώ πρέπει να πούμε και κάτι άλλο χωρίς παρεξήγηση και δίχως να θέλουμε να κατηγορήσουμε κανέναν: Επιμένουμε στην άποψή μας ότι ελέχθησαν πολλά υπερβολικά σχετικά με τις καταστροφές που προκάλεσε στην Αλβανία η εξέγερση. Πέραν του ότι οι ειδήσεις, ή πολλές από αυτές, δεν ήταν αληθινές αυτές καθεαυτές, θέλουμε να πούμε ότι ακόμα και εάν ήταν αληθινές, εν πάση περιπτώσει, θα έπρεπε να είμαστε πιο επιεικείς απέναντι σε φαινόμενα και συνθήκες εξέγερσης, όπου μπορεί να μπει μέσα κάθε καρυδιάς καρύδι, ή ακόμα και στοιχεία που θέλουν να προκαλέσουν καταστροφές για πολιτικούς λόγους, όταν ερχόμαστε από μία χώρα, η οποία δε διστάζει να ανεκδοτολογεί από τηλεοράσεως χωρίς κανενός είδους ένοπλη εξέγερση ή σύγκρουση, μιλώντας για τη ληστεία της τράπεζας της ημέρας!

Προτού, λοιπόν, κατηγορήσουμε άλλους, καλύτερα να καθαρίσουμε το δικό μας σπίτι. Αυτά προς γνώσιν και συμμόρφωσιν των συμπατριωτών μας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ