Τρίτη 18 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
Στα χέρια των ανταρτών το μισό Ζα'ϊρ!

ΓΚΟΜΑ.-

Το μεγαλύτερο πλήγμα στη διάρκεια της 32χρονης δικτατορίας του Ζαϊρινού "Προέδρου", Μομπούτου Σεσεσέκο, κατάφεραν το Σαββατοκύριακο οι αντάρτες της "Εθνικής Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων για την Απελευθέρωση του Κονγκό - Ζαϊρ".

Κατέλαβαν τη στρατηγικής σημασίας πόλη Κισανγκάνι, με εξαιρετική ευκολία και δίχως να συναντήσουν σοβαρή αντίσταση από τους εξαθλιωμένους στρατιώτες των κυβερνητικών δυνάμεων. Μετά από αυτό, οι αντάρτες θεώρησαν ότι ουσιαστικά η χούντα στο Ζαϊρ πνέει τα λοίσθια, εάν δεν έχει ήδη τελειώσει! Ολα αυτά, ενώ ο δικτάτορας Μομπούτου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο της γαλλικής Ριβιέρας, μετά από επιπλοκές που παρουσιάστηκαν στην, ταλαιπωρημένη από τον καρκίνο του προστάτη, υγεία του.

"Ολες οι πόλεις του Ζαϊρ είναι στην ατζέντα της απελευθέρωσης. Αλλά, τώρα, το Λουμπουμπάσι, είναι ο επόμενος στόχος μας" δήλωσε ο εκπρόσωπος των ανταρτών, Ραφαέλ Γκέντα αναφερόμενος στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας!Σύμφωνα με τον Γκέντα, οι κάτοικοι του Κισανγκάνι καλωσόρισαν τους αντάρτες "γιατί περίμεναν εδώ και πολύ καιρό την απελευθέρωσή τους". Και, ενδεχομένως σε ένα μεγάλο μέρος να έχει δίκαιο, μιας που οι κάτοικοι της τρίτης μεγαλύτερης πόλης του Ζαϊρ συχνά υπέφεραν από τις λεηλασίας των στρατιωτών του Μομπούτου Σεσεσέκο. Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι η κατάληψη του Κισανγκάνι, που ήταν το οχυρό εξαπόλυσης των επιθέσεων του στρατού, θεωρείται για τους αντάρτες μεγάλος θρίαμβος, καθώς τα δύο αεροδρόμια και η θέση της πόλης στον ποταμό Ζαϊρ αποτελούν σημαντικό στρατηγικό και εμπορικό κόμβο. Ο ίδιος εκπρόσωπος των ανταρτών πρόσθεσε ότι η "Συμμαχία Δημοκρατικών Δυνάμεων" θα συνεχίσει την πορεία της ακάθεκτη μέχρι την πρωτεύουσα Κινσάσα, στην - πολύ πιθανή - περίπτωση που η κυβέρνηση του δικτάτορα Μομπούτου δεν αποδεχτεί τους όρους των ανταρτών για την εκεχειρία.

Ενδιαφέρουσες δηλώσεις έκανε και ο συνυπεύθυνος των εξωτερικών σχέσεων των ανταρτών, Γκαετάν Κακούτζι: "Ελπίζουμε πως ο ζαϊρινός λαός, με το τέλος του Μομπούτου, θα θεραπευτεί από αυτή τη μακρά ασθένεια", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Κακούτζι, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την προχτεσινή ανακοίνωση του Βελγίου, ότι η εποχή του Προέδρου Μομπούτου "ανήκει στο παρελθόν" και κάλεσε τη Γαλλία να αλλάξει και αυτή πολιτική. "Περίμενα να αλλάξει πολιτική πρώτα η Γαλλία. Ελπίζουμε, περιμένουμε από τη νέα γενιά να οδηγήσει τη Γαλλία σε μια νέα πολιτική".

Πάντως, η κυβέρνηση Μομπούτου δε φαίνεται να είναι σε θέση να αντιδράσει ή να πάρει αντίποινα, σχετικά με τις τελευταίες σημαντικές νίκες των ανταρτών. Η "κεφαλή" της ζαϊρινής χούντας, ο 66χρονος "πρόεδρος" Μομπούτου, νοσηλεύεται από το περασμένο 48ωρο στο νοσοκομείο "Πριγκίπισσα Γκρέις" του Μονακό, σε μάλλον κρίσιμη κατάσταση, υποφέροντας από σοβαρή αιμορραγία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ