Τρίτη 18 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
"Εργαστήριο επισκευής της δημοκρατίας"

ΚΟΡΥΤΣΑ (του απεσταλμένου μαςΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΡΗΓΑ). -

Οσον αφορά τη γενική πολιτική κατάσταση, έχουμε την αίσθηση ότι το πρώτο και το κύριο αίτημα της εξέγερσης, τουλάχιστον της εξέγερσης του νότου, που ήταν η παραίτηση του Προέδρου Μπερίσα, δεν έχει μέχρι στιγμής επιτευχθεί, αλλά το ερώτημα είναι διπλό: Γιατί δεν έχει επιτευχθεί και τι θα γίνει εάν δεν επιτευχθεί!

Η γνώμη μας είναι ότι ένας από τους λόγους που δεν έχει επιτευχθεί είναι ότι οι ξένες αναμείξεις με τη μορφή που πήραν ως τώρα στην Αλβανία και δεν ξέρουμε και τι μορφή θα πάρουν και στο μέλλον, έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση ασταθούς ισορροπίας από τη μια πλευρά που επιτρέπει στον Πρόεδρο Μπερίσα να μην παραιτείται, και από την άλλη πλευρά έχουν δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα αναμονής και πίεσης προς τους εξεγερμένους, ώστε να μην προχωρούν σε περαιτέρω ενέργειες, ώστε να αναγκαστεί ο Πρόεδρος Μπερίσα να παραιτηθεί.

Πιστεύουμε, δηλαδή, ότι οι ξένες δυνάμεις, των οποίων η παρουσία εδώ είναι αισθητή, δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα εάν επιμένουν ή όχι στο να πέσει ο Πρόεδρος Μπερίσα. Δεν αποκλείεται ένα μέρος τους να μη συμπαθεί τον Μπερίσα και να μην είναι διατεθειμένο να τον υποστηρίξει οπωσδήποτε, από την άλλη πλευρά, όμως, σκέπτεται τι θα μπορούσε να είχε γίνει εάν είχε φύγει και γι' αυτό δεν πιέζει προς την παραίτησή του. Επίσης, φαίνεται ότι υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις, ίσως όχι τόσο στην Αλβανία όσο προς τα έξω, οι οποίες επιθυμούν να επιτύχουν μια συμβιβαστική λύση, η οποία δε θα επιφέρει καμία αλλαγή. Π. χ., η επανεμφάνιση της Αστυνομίας. Οχι ότι ο ρόλος της είναι σπουδαίος ή αισθητός, αλλά το γεγονός και μόνον ότι επανεμφανίστηκαν άνθρωποι με στολή (ενώ πριν λίγες μέρες είχαν εξαφανιστεί τελείως συνήθως οι στολές και όχι οι άνθρωποι...), είναι νομίζουμε χαρακτηριστικό. Το γεγονός ότι π.χ. στην πόλη των Αγίων Σαράντα έγινε μεγάλη σύσκεψη στρατιωτικών και αξιωματικών, με πρόσκληση του νομάρχη, όπου έγιναν και έντονοι διαξιφισμοί και ύστερα από την οποία παραιτήθηκε - γι' άγνωστους σε μας λόγους - ένας γνωστός στην περιοχή αστυνομικός που ήταν και από τα ηγετικά στελέχη της επιτροπής των Α. Σαράντα, δείχνει ακριβώς ότι υπάρχουν προβλήματα που σχετίζονται με αυτό το θέμα.

Από την άλλη μεριά, δε μας φαίνεται εντελώς άνευ σημασίας το γεγονός ότι γίνεται τόσος λόγος για το περίφημο εκείνο "εργαστήριο επισκευής της δημοκρατίας", που ετοιμάζεται να αποσταλεί στην Αλβανία. Χωρίς να μπαίνουμε αυτή τη στιγμή σε βαθύτερες αναλύσεις, πρέπει να πούμε ότι είναι ολοφάνερο πως, καθώς κάθε εργαστήρι δεν μπορεί να λειτουργήσει παρά με συγκεκριμένο πρόγραμμα, το εργαστήρι αυτό θα επιχειρήσει να επιβάλει στην Αλβανία ένα πολιτικό καθεστώς, το οποίο το έχουν αποφασίσει άλλοι γι' αυτήν. Δεν μπαίνω τώρα στις προθέσεις των άλλων, εάν είναι καλές ή κακές, αλλά είναι φανερό - εάν μάλιστα συνδυαστεί με την άφιξη ειρηνευτικής δύναμης - ότι όταν και εάν όλα αυτά αρχίσουν να λειτουργούν ο αποφασιστικός ρόλος των εξελίξεων σε σημαντικό βαθμό θα έχει φύγει από τα χέρια των Αλβανών παραγόντων και θα έχει περάσει σε άλλα...

Εάν αυτό το τελευταίο θα είναι καλό για τον αλβανικό λαό και τι επιπτώσεις θα έχει, είναι δύσκολο να πει κανείς από τώρα. Πολύ φοβόμαστε ωστόσο ότι κανένα αγαθό, πολύ περισσότερο η δημοκρατία, δεν μπορεί να επιβληθεί με ξένα "εργαστήρια". Τα εγχώρια έχουν, πάντα, αποδειχτεί καλύτερα!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ