Τρίτη 18 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ "ΡΕΝΟ"
Συντονισμός του αγώνα

Από όλα σχεδόν τα μέρη της Ευρώπης συγκεντρώθηκαν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στη δεύτερη πολυεθνική διαδήλωση

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. -

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι από διάφορες χώρες της Ευρώπης, συγκεντρώθηκαν στους κεντρικούς δρόμους των Βρυξελλών την Κυριακή, στη δεύτερη, όπως τη χαρακτήρισαν "ευρω-διαδήλωση" ενάντια στις μαζικές απολύσεις, απαιτώντας από τις αρχές της Ευρώπης, να πάρουν μέτρα για την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας τους.

Κύρια αφορμή για την πραγματοποίηση της πορείας ήταν η πρόσφατη απόφαση της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας "Ρενό" να κλείσει το εργοστάσιό της στο Βιλβόρντε του Βελγίου και να απολύσει τους 3.100 εργαζόμενους. Λίγο μετά την απόφαση αυτή, ανακοινώθηκε πως και στη Γαλλία, η "Ρενό" θα προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις που θα φτάσουν τους 2.764 εργαζόμενους φέτος.

Η πορεία ήταν τόσο μαζική που, ενώ η κεφαλή της πορείας, στην οποία βρίσκονταν πολιτικές και συνδικαλιστικές προσωπικότητες είχε ήδη φτάσει στο σιδηροδρομικό σταθμό του Νότου, πολλοί διαδηλωτές δεν είχαν ακόμη ξεκινήσει από το σιδηροδρομικό σταθμό του Βορρά, σημείο εκκίνησης της διαδήλωσης.

Ανάμεσα στα πανό των διαδηλωτών αρκετά παρίσταναν τον πρόεδρο της Ρενό, Λουί Σβάιτσερ, στην αγχόνη και άλλα τον χαρακτήριζαν "ντροπή της Ευρώπης".Ωστόσο, η αστυνομία είχε "λάβει τα μέτρα της", τοποθετώντας ειδικά εμπόδια γύρω από τα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σημείο που ήταν εκτός του δρομολογίου της διαδήλωσης.

Σύμφωνα με τα συνδικάτα, στην πορεία πήραν μέρος χιλιάδες εργάτες από το Βέλγιο και τη Γαλλία και αντιπροσωπείες από την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Αυστρία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία και την Τσεχική Δημοκρατία.

"Η σημερινή (της Κυριακής) διαδήλωση δεν είναι το τέλος. Δεν είναι η τελευταία πράξη. Ενωμένοι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για μια κοινωνική Ευρώπη. Για μια Ευρώπη αλληλεγγύης", τόνισε μιλώντας προς το πλήθος ο Μισέλ Νολέ, επικεφαλής του κομμουνιστικού βελγικού συνδικάτου FGTB.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας, Ρομπέρ Υ, που συμμετείχε και αυτός στην πορεία δήλωσε πως "χρειαζόμαστε μια καλύτερη ισορροπία στο ευρωπαϊκό οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο. Η απελευθέρωση προχώρησε υπερβολικά. Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι κοινωνικές, όχι μόνον οι οικονομικές ανάγκες". Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Βελγίου "RTBF", o Ρομπέρ Υ τόνισε πως "έχουμε μια Ευρώπη που σκοτώνει τις θέσεις εργασίας... χρειαζόμαστε μια διαφορετική Ευρώπη, γι' αυτό είμαι εγώ εδώ σήμερα".

Ενώ ο Γάλλος ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Λιονέλ Ζοσπέν τόνισε πως "πρόκειται για μια συμβολική διαδήλωση στην καρδιά της πρωτεύουσας της Ευρώπης".

"Είναι μια επίδειξη αλληλεγγύης. Είμαστε όλοι εργάτες. Είμαστε όλοι στον αγώνα", τόνισε ο 22χρονος Στιούαρτ Ντέιβις, ο οποίος έφτασε με μια αντιπροσωπεία από το εργοστάσιο της "Ρολς Ρόις" στο Μπρίστολ της Βρετανίας.Παράλληλα, ο Ισπανός συνδικαλιστής Μανουέλ Ζαγκίρε Κάνο επισήμανε πως "είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους εργάτες του Βελγίου" και πρόσθεσε πως "πρέπει να αγωνιστούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο".

Μηνύματα συμπαράστασης

Τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους της ΡΕΝΟ και τους ανθρακωρύχους της Γερμανίας, εκφράζουν μια σειρά από πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων σε ψήφισμά τους, στο οποίο αναφέρεται:

"Αγαπητοί συνάδελφοι.

Ο αγώνας είναι κοινός, απέναντι στους κοινούς αντιπάλους που είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι κεφαλαιοκράτες, οι πολυεθνικές και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι. Εχετε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στο δίκαιο αγώνα σας.

Εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι"!

Το ψήφισμα υπογράφεται από τα σωματεία: Μετάλλου, Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Καζής, Δράκος - Πολέμης, Εμποροϋπαλλήλων, Μινιόν, Ηλεκτρολόγων, Λιθογράφων, Λογιστών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Φαρμακεργατών, Φαρμακοϋπαλλήλων, Μαγείρων, Σερβιτόρων, Ξύλου, ΕΛΠΑ.

Παράλληλα, η ΓΣΕΕ με δελτίο Τύπου χαιρετίζει την πανευρωπαϊκή διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες και δηλώνει την ετοιμότητά της να συμμετάσχει στην αναγκαία συντονισμένη και αγωνιστική δράση των Ευρωπαίων εργαζομένων. Επίσης, "εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων της "Ρενό"", και προσθέτει ότι "η στάση αυτής της πολυεθνικής, όπως και πολλών άλλων επιχειρήσεων, οι οποίες με μοναδικό κριτήριο το κέρδος αγνοούν τον άνθρωπο και τους νόμους, αποδεικνύει την ανάγκη της ευρωπαϊκής δράσης των συνδικάτων για την αντιμετώπιση της ασυδοσίας των πολυεθνικών επιχειρήσεων". Υπογραμμίζει ακόμη "την ανάγκη της πάλης του εργατικού κινήματος για ριζικές αλλαγές που θα οδηγήσουν σε μια Ευρώπη των εργαζομένων, της ανάπτυξης, της δημοκρατίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ